“Mirni siječanj” 2019. u okupiranom Afganistanu bilježi 1700 žrtava

Talibani Afganistan
10 komentara

Najmanje 1700 žrtava je bilanca oružanih sukoba i terorističkih napada u siječnju u Afganistanu.

Afganistan je već skoro dva desetljeća poprište duboke sigurnosne i političke krize koja se u tišini medija nastavila nesmanjenim intenzitetom i ove godine.

U terorističkim i oružanim napadima u siječnju je u Afganistanu ubijeno najmanje 900, a ranjeno je najmanje 800 osoba. Među žrtvama su civili, militanti te afganistanski i strani vojnici. Broj gubitaka i pripadnosti kontingentima koje sudjeluju u NATO operaciji u Afganistanu se strogo kriju i mediji o njima ne smiju izvještavati.

Prvi napad ove godine su talibanski militanti izveli već u novogodišnjoj noći, kada su u Sayaadu ubili 20 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i ranili još toliko osoba.

Napad se dogodio mjesec nakon što su Sjedinjene Američke Države započele mirovne pregovore s talibanima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ovogodišnji napad s najviše civilnih žrtava dogodio se 25. siječnja u Sanginu u kojem su američke snage izvele zračne napade i ubile 16 članova jedne obitelji.

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani je na nedavno održanom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kazao da je od 2014. godine poginulo najmanje 45 000 afganistanskih vojnika i policajaca.

Skupina bivših afganistanskih dužnosnika bi se ovog tjedna po drugi put s talibanskim vođama trebala  sastati u Moskvi, gdje su ruske vlasti uz sudjelovanje predstavnika zemalja Središnje Azije, pokrenule zasebne mirovne pregovore između talibanskih frakcija i Visokog mirovnog vijeća Afganistana, koje prema afganistanskom ministarstvu vanjskih poslova ne predstavlja vladu zemlje, iako odražava njezine stavove.

Led je probijen – Za istim stolom u Moskvi bili predstavnici Afganistana, Talibana i SAD-a

 

Talibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
5 godine prije

18 godina rata, stotine hiljada poginulih, milijarde potrošene i na kraju moraš sa talibanima sjesti za stol. Baš me zanima kako bi ovaj jedan nizu uspjeh američke spoljne politike opisao naš burt ili oni koji kažu da se nacionalni interes naše susjedne zemlje brani u Kunduzu ili Mazarišarifu. Ovo sada u Afganistanu po broju žrtava podsjeća na Irak 2012/13, dakle nadzire se potpuni raspad sistema. Stanje je vjerovatno i gore nego što mi znamo… bitno ja da se proizvodnja maka udeseterosručila, ostalo je nebitno, ljudski životi su tamo odavno samo statistika i brojevi. Koga briga?

Riddick
5 godine prije

Ako ne proglase amnestiju i ne ukljuce predstavnike Talibana u politicki proces, za par godina Talibani ce kontrolisati jos vecu povrsinu zemlje, a tada ce pregovaracke pozicije biti drugacije, Ameri mogu svakog trenutka da se povuku ili drasticno smanje broj vojnika.
Resavajte situaciju dok ne bude kasno za vas u Kabulu…

Siniša
5 godine prije

Prokleti “petroDolar”……

Trubadur
5 godine prije

Sa prelaskom Pakistana u tabor Kine i sa Kaspijskim paktom,USrA gubi stratešku dubinu u Afganistanu i neče više dugo….Samim time prestaje i san o kontroli nad Eurazijskom hartlandu…. A kako če se nove snage ( Kina i Rusija ) nagodit sa Paštunima ( Talibi ), to čemo još, da vidimo…

čokolino
5 godine prije

Treba priznati da ovi ameri stvarno imaju sriće…………di god da oni dođu spašavat narod i donositi jim darove u obliku demokratije………uvjek tamo nešto nađu, bilo naftu, bilo opijum, bilo neke druge resurse. Stvarno imaju sriće!

Hmmm da
5 godine prije

Čekamo našeg min’stra obrane da nam objasni kako naša pobjednička vojska tamo služi na ponos i čast domovini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI