SAD odobrile prodaju protuzračnih sustava “Patriot” Turskoj za 3,5 milijarde dolara

32 komentara

Sjedinjene Države su odobrile sporazum za prodaju protuzračnih raketnih sustava Turskoj, potvrdio je Pentagon.

Prema priopćenju, američka vojska je obaviještena da je State Department odobrio mogućnost sklapanja dogovora s Ankarom o prodaji sustava protuzračne obrane “Patriot” ukupne vrijednosti 3,5 milijardi dolara.

Prema Pentagonovoj agenciji za obrambenu i sigurnosnu suradnju, “Turska će koristiti sustave “Patriot” kako bi ojačala sposobnosti svoje proturaketne obrane, zaštitila teritorijalni integritet i spriječila regionalne prijetnje”.

Također se ističe kako će stjecanjem sustava “Patriot” turska strana omogućiti NATO saveznicima da provode obuku i djeluju unutar Turske.

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan istaknuo kako Ankara od nikoga neće tražiti dopuštenje za kupnju ruskih sustava protuzračne obrane S-400 i sporazum o nabavi je već sklopljen.

Moskva prognozira hoće li Turska odabrati S-400 ili “Patriot”

Patriot
FOTO: MIM-104 Patriot

“Turci neće uvrijediti Amerikance, ali neće prihvatiti ugovor pod njihovim uvjetima. Naime, nakon testiranja će vidjeti da se sustavi “Patrioti” ne mogu usporediti s ruskim S-400″, izjavio je ruski senator Franc Klincevič, komentirajući odluku State Departmenta da “zeleno svjetlo” za prodaju sustava protuzračne obrane “Patriot” Turskoj, što su SAD godinama odbijale učiniti.

“State Department je odobrio sporazum, ali još nema naznaka da će ga Turska prihvatiti”, izjavio je Franc Klincevič, član Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije.

Podsjetimo da je Ankara htjela kupiti četiri sustava “Patriot” s 20 lansera i 80 projektila, ali su SAD odbile ugovor u kojem je Turska tražila prijenos dijela tehnologije.

U međuvremenu su Sjedinjene Države  zaprijetile Turskoj sankcijama zbog kupnje ruskih sustava S-400. Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu je nazvao kupnju S-400  “završenim predmetom” .

“Kao zemlja članica NATO saveza, Turska neće ulaziti u izravni sukob sa Sjedinjenim Državama i pokušat će dobiti i američke sustave “Patriot” i ruske sustave protuzračne obrane S-400″, predviđa Klincevič.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je lukav orijentalni čovjek i ponašat će se ispravno. Ankara će postupiti prema poslovici “dobro tele dvije krave sisa”, vjeruje ruski senator.

Zbog toga će Turska, možda jedna od rijetkih zemalja u svijetu, imati priliku da provede komparativnu analizu kvalitete američkih i ruskih sustava protuzračne obrane. Naravno, mi to sa zadovoljstvom možemo reći, ali s druge strane mi je žao  što će Erdogan biti izuzetno razočaran američkim sustavima. Cijena sustava “Patriot”  je za trećinu veća od ruskih, a kvaliteta im je dva puta lošija. Održavanje američkih sustava je mnogo skuplje i složenije od troška za isti posao na ruskim S-400″, dodao je ruski senator Franc Klincevič.

“Ovim će poslom “Patriot” postati vlasništvo svjetske zajednice, pa mogu reći da su Amerikanci učinili glupost. Danas, nakon ove političke odluke, Amerikanci su taktički na dobitku, ali su strateški mnogo izgubili”, zaključio je ruski senator.

Hürriyet

 

PatriotPatriot MIM-104ruski senator Franc KlincevičS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Protuzracni sustav=zagadjuje(efektivno)zrak?

Oportunista
5 godine prije

Sada će Erdo ko po starom običaju običaju da zabije Rusima noz u ledja i naprasno da odustane od S-400 jer je ujka Sam odlucio da mu proda sisteme. On je i počeo da sklapa ugovor sa Rusima kada je dobio odbijenicu od USA za Patriot( u dijelu prenosa tehnologije). jos sada kada su počeli USranci da pritiskaju FETO u SAD-u i počinju sa pregovorima o izručenju Gulena- samo je pitanje dana kada će Turska da z….. Ruse na svim poljima. ne bi me iznenadilo i da pomognu Porošenku u predstojećem sukobu sa DNR Donjetck i Lugansk a podgotovu u sukobu za Azovsko more koje neminovno predstoji. Još će pragmatični Tramp da pusti Kurde niz vodu kako bi u potpunosti pridobio sultana i eto Roke – Koke.

giordano bruno
5 godine prije

S- 400 kupile sledece zemlje:
Belarus – Deliveries will start in 2015
People’s Republic of China – Deliveries of units have begun in January 2018
Algeria – Algeria has begun deploying Russian S-400
India – Contract signed in October 2018
Saudi Arabia – Contract signed in October 2017
Turkey – Contract signed in 2017

S-300 imaju:
Algeria , Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bulgaria, China, Egypt, Greece, India, Iran, Kazakhstan, North Korea, Slovakia, Syria, Ukraine, Venezuela, Vietnam, Czech, Germany, Georgia, Moldova, Turkmenistan, USA, Uzbekistan

Dub Miroslav
5 godine prije

Da li će biti novogodišnji popust?

shah
5 godine prije

erdo je majstor pregovora

jezevakucica
5 godine prije

Neka turci pitaju Hezbolah,Hamas…koliko su učinkoviti patrioti i kako se lako probijaju.

logan
5 godine prije

tako vam je s turcima, nikad niste načisto. prelivode

Laki Topalović
5 godine prije

A tko kaže da Turcima to treba? To je u paketu s onih 100 F-35 ili?

Šule
5 godine prije

Turčin izdao svog vjernog RUSA..to se i očekivalo boji se sultan da lira opet padne pa evo građanskih nemira i ode u povjest sultan..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI