fbpx

Sankcije protiv Irana pokazale da u globalnoj politici nema prijatelja, ali Moskva mora podržati Teheran

Iran - Rusija

Valentin Katanasov, ruski stručnjak za ekonomiju i međunarodne financije i pridruženi član Ruske akademije znanosti, komentirao je situaciju sa sankcijama protiv Irana. U svom intervjuu je pojasnio nekoliko važnih detalja o sankcijama i njihovom mogućem učinku i posljedicama.

Gospodine Katanasov, od 5. studenog su na snagu stupile američke sankcije protiv Irana. One su usmjerene prvenstveno protiv naftne  industrije i bankarskog sektora. Washington zabranjuje kupnju iranske nafte i poslovanje s iranskim naftnim tvrtkama.  Pomorski sektor i brodogradnja su također por ozbiljnim su ograničenjima. Sankcije utječu i na tvrtke iz trećih zemalja koje posluju s Iranom. SAD prijete da će nametnuti sankcije svakome tko nastavi surađivati s Teheranom. Unatoč tome, iranski predsjednik Hassan Rohani izjavljuje kako će Teheran nastaviti trgovati naftom s drugim zemljama. No,  Europska unija također radi na stvaranju posebnog financijskog mehanizma koji će joj omogućiti da zaobiđe američke sankcije. Neće li Sjedinjene Države, sada kada je Europa ionako slaba, ali prosvjeduje protiv takve politike sankcija, ostati bez svog saveznika?

Dr. Valentin Katanasov: Ne bih pretjerivao o aktivnom stavu Europe u pitanju gospodarskih sankcija protiv Irana. Postoji puno retorike, koja se, napominjem, nastavila i nakon 5. studenog. Zapravo, veliki dio onih europskih tvrtki koje su nakon sklapanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu ušle u zemlju, a to su proizvođači zrakoplova, automobilska industrija, tvrtke za proizvodnju nafte i tvrtke koje su planirale uspostaviti mrežu gospodarske infrastrukture u Iranu, tiho vratile kući. Ovo je bio test koji pokazuje tko je gospodar. Ispostavilo se da nisu ni Bruxelles ni nacionalne vlade, nego su SAD gospodar u europskom domu. Da, bilo je mnogo izjava, bilo je i nekoliko projekata, te kako bi Europa mogla podnijeti pritisak Washingtona. Onda je 12. studenog čak i SWIFT iz platnog prometa isključio 70 iranskih financijskih organizacija, uključujući 14 banaka. Iran je prvi put bio isključen 2012. i to trajalo do 2016. godine. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas priopćio je u kolovozu ove godine da će se, kako kažu, uspjeti oduprijeti američkom pritisku tako što će stvoriti europsku verziju sustava SWIFT. S tehničkog gledišta, to uopće nije teško. No, ipak, klasični SWIFT sustav, koji je sada blokirao operacije Iranske, nalazi se u nadležnosti EU, odnosno Belgije. To je očigledno  značilo da Amerikanci nisu dozvolili da se stvori europski sustav naplate. S moje točke gledišta, to je pomalo naivno, jer bi Amerikanci mogli doprijeti i do njega. Europljani su do 5. studenog planirali stvoriti posebnu strukturu za zaobilaženje sankcija protiv Irana, ali se ništa nije dogodilo. Krajem listopada se ispostavilo da nijedna europska zemlja nije pristala pod svoju nadležnost uzeti  strukturu koja bi se bavila paralelnim ili alternativnim operacijama za zaobilaženje sankcija nametnutih Teheranu. Nijedna zemlja nije htjela biti žrtveno janje. Nitko nije htio preuzeti odgovornost. I dalje se nastavlja razgovarati kako EU radi na stvaranju sustava “SWIFT 2”, ali sve ovo je obična politička retorika.

Dakle, za poslove ovih zemalja su ogromni gubici manje zlo od suprotstavljanja Washingtonu? Ali što je s tvrdnjom da je u kapitalizmu profit iznad svega?

Dr. Valentin Katanasov: U ovom slučaju je cijena koju su platile europske tvrtke stvarno visoka. Naravno, one su mogle napraviti milijarde u Iranu. No, činjenica je da danas imaju vrlo veliku bilancu u trgovini sa Sjedinjenim Državama, svake godine oko 100 milijardi eura za Europu. Ovo je “mrkva” Washingtona kojom Europu drži na uzici. EU se boji da bi zbog trgovine s Iranom pod američkim sankcijama mogla izgubiti ovu “mrkvu”. Europljani mogu računati i odabrati manje od dva zla. Kina radi isto. Rusija ponekad precjenjuje odnose s ovom zemljom, vjerujući da Peking može biti naš ideološki saveznik. Ne. Peking može biti samo privremeni suputnik, sve do slučaja kada trgovina i ekonomska suradnja s Rusijom ne postane veliki gubitak za Kinu.

Konkretan primjer kako Peking poslije s partnerima se vidio u listopadu, kada je najavljeno da Kina neće odustati od kupnje iranske nafte. A za Iran je 2017. godine Kina bila najveće tržište crnog zlata. Čak je i naš ministar energetike, Aleksandar Novak, sugerirao je da će Iran, ako izgubi kupce u Europi, nastaviti povećavati zalihe nafte i nadoknaditi gubitke zbog Kine. U ovom je slučaju Novak očito precijenio potencijal prijateljstva s Iranom.

Peking je izjavio da smanjuje kupnju iranske nafte, iako ne u potpunosti. Kina je tako upala u veličanstvenih sedam, kojima je Washington dao priliku za kupnju iranskog nafte, ali tako da se kupnja postupno smanji na nulu. Primjer iransko-kineskog odnosa je pokazao da je sve čisto komercijalni izračun, iako su ga neki pokušali podići na rang prijateljstva. Stoga, ne treba precjenjivati ni prijateljske odnose između Kine i Rusije. Peking zna računati. Točno, ove godine ćemo očito doseći razinu trgovine s Kinom od 100 milijardi dolara. Ovo je rekordan iznos. Ali hoće li Kina zbog Rusije riskirati odnose s Amerikom? Nema šanse!

Washington već ozbiljno upozorava na pooštravanje sekundarnih sankcija, uključujući i one protiv Kine, zbog zaobilaženja antiruskih sankcija. Kinezi su, naravno, to uzeli u obzir i ako se na vrijeme ne prebacimo na korištenje nacionalnih valuta, oni neće ostati u igri s nama. Mi također moramo pragmatično pristupiti Kini i ne biti nostalgični prema sovjetsko-kineskom prijateljstvu. Sada nemamo nikakvih razloga za ideološko i političko jedinstvo s ovom zemljom. Mi moramo zaštititi svoje nacionalne interese, ali neprestano čujemo svečane zakletve da će se Rusija uskoro riješiti dolara.

Ako bi Središnja banka Rusije zajamčila stabilan tečaj rublje, onda bi doista bilo moguće zamijeniti američki dolar. No, pogledajte statistiku Središnje banke. Prema najnovijim podacima se ispostavilo da dolar u izračunima u poslovanju između naše dvije zemlje čini  gotovo 80%, a ostatak su juan i rublja, koji čine nešto više od 20%. Ako Narodna banka Kine nekako i kontrolira tečaj juana, to ne može reći za rublju u Rusiji. Stoga Kinezi vjerojatno neće biti sretni ako budu morali zamijeniti dolar s rubljom. Naravno, može se razmotriti situacija kada potpuno zamijenimo američki dolar u našim izračunima s juanom. Ali je ovo potpuno kolonijalna verzija. Trebamo takvu zamjenu da postoji približan paritet između ruske rublje i kineskog juana. Inače će se oni ponašati prema nama kao danas s Iranom.

Ali Iran nije Rusija i prilično dosljedno se odnosi prema Americi. Naravno, to je mala zemlja, ali može li se Iran osvetiti, naročito ako pokuša ostvariti svoju prijetnju o blokadi trgovine nafte kroz Hormuški tjesnac?

Dr. Valentin Katanasov: Iran je prije nekoliko mjeseci vrlo često najavljivao tu namjeru, ali nedavno se nije čula ta prijetnja iz usta iranskih dužnosnika. To je, naravno, vrlo ekstremna mjera. Osim toga, postoje naznake da vojni potencijali susjednih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Izrael, jačaju protiv Irana. Ne isključujem da ako se dodatnim vojnim provokacijama dodaju ekonomske sankcije, koje mogu ući u fazu stvarnog rata, Iran neće imati ništa za izgubiti i može blokirati Hormuški tjesnac.

Ponovno ste naglasili da se Trump suprotstavlja Deep Stateu. No, raskid nuklearnog sporazuma s Iranom i politika koju provodi dovodi svijet do opasne točke, iza koje stoje svjetski rat s mogućom uporabom nuklearnog oružja i naposljetku nestanak čovječanstva? Nije li se Trump zaigrao u svojim teškim stavovima protiv drugih država?

Dr. Valentin Katanasov: Trump je svojevrsni lakmus test koji pokazuje razinu borbe koja se iza kulisa između dva tabora vodi za budućnost Amerike. Svakako, u žaru ove borbe se može prijeći crvena linija koju ste spomenuli – korištenje nuklearnog oružja. Jedan od tabora zagovara nastavak tekućeg kursa Amerike s financijskim kapitalizmom. Alternativni tabor, čije interese zastupa Trump, je povratak Sjedinjenih Država na tračnice industrijskog kapitalizma. Kompromis između njih zapravo nije moguć. Moguće je nekakvo primirje, ali njega ne treba očekivati. Trump neprestano mora praviti kompromise,  čak i taktičke ustupke, tako da izgleda da je američki  predsjednik nedosljedan, ali sve to je manifestacija složenog rata koji se vodi iza pozornice. To također utječe na situaciju u svijetu, koja je sada puno napetija nego što je bila u ranim šezdesetim, tijekom “Kubanske krize”. Svijet je međusobno povezan. No, detonator globalne katastrofe bit će događaji na Bliskom istoku. Ne smijemo zaboraviti da je za “vlasnike novca” krajnji cilj da postanu vlasnici svijeta. I žele da se to dogodi prema scenarijima napisanim u njihovim rukopisima, a epicentar svih svjetskih politika je upravo ondje, na Bliskom istoku, ali ne samo zbog crnog zlata ili nekih drugih resursa ili gospodarskih interesa.

Prema vašim predviđanjima, hoće li Sjedinjene Države moći slomiti Iran i kroz sankcije provesti još jednu Obojenu revoluciju?

Dr. Valentin Katanasov: Puno toga će ovisiti o tome  koliko će Rusija moći podržati Teheran, a to mora biti učinjeno, jer ako padne Iran, mi ćemo s glavnim neprijateljem ostat sami. Do sada, nažalost, unutarnja politička situacija u Rusiji ne ulijeva puno optimizma. Stoga je teško predvidjeti kako će završiti iransko-američki sukob.

REOSH

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
53 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
kemke
Gost
kemke
2 godine prije

trump vodi ameriku u propast

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  kemke

“Prema najnovijim podacima se ispostavilo da dolar u izračunima u poslovanju između naše dvije zemlje čini gotovo 80%, a ostatak su juan i rublja, koji čine nešto više od 20%.”

Dedolarizacija će ga uništiti 100%.

kemke
Gost
kemke
2 godine prije
Reply to  velebit

nije tu samo dedolarizacija imamo sankcije koje namece svaki dan na svakom cosku,opcenito njegova politika dugorocno vodi ameriku u propast.On je svijetu dao do znanja u cemu lezi snaga amerike a usto je zloupotrebljava.Bitno je da ostatak svijeta postaje svjestan svega toga i pokusava se ograditi od njenog utjecaja.Ovo su tek pocetci.Trump je zaribao u 2 godine kao niko prije njega.Ne bi me cudilo da je ruski igrac i da je rusija utjecala da on dode na vlast ali to vjerovatno necemo nikada saznati ali da se iscitati iz mnogo toga.Nemoj da te zavaraju sankcije rusiji ili blefovi o izlasku iz nuklearnog sporazuma.Pokusaj sagledati siru sliku.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  kemke

kemke
šira slika je zarada tj novac. zbog njega smo imali dva rata, rusi revoluciju, kinezi dugi marš, japanci bombu, švabe spaljenu zemlju. Mi zadnji rat.
Sve zbog novca koji se zove valuta DOLAR.

Svaki tjedan izađe esej samo što nije propao, evo ga pada u ponor, Trump, samo što nije skočio sa svog nebodera.

kad ono, kinezi bi otkačili ruse i irance , rusi kineze, iranci i jedne i druge zbog dolara, svak svakoga bi prodao za dolare.
Evropa ne može disati bez dolara, euro ima podlogu u dolaru.
Ovaj bi nosio zlatnike u džepu i kupovao burek sa mesom po zlatnom standardu.

Putin ne može izvesti avione zbog 10% usa djelova iranu.
Ima politiku dviju cijevi skoro ko benzinska stanica. jebe ga danska oko prolaza za sjeverni tok. Erdi ga otkačio i kontrolira južni tok, zaglavio u siriji. gruzijci se spremaju da ga otruju. kinez hoće dolare ne rublje. potjerali ga iz Davosa

Kinez i direktor svemira su još uvijek mali igrači u odnosu na usa.
rusi, kinezi i iranci imaju čarape pune zelembaća.

Na kraju balade se još uvijek broje dolari.
pitaj zašto.

kemke
Gost
kemke
2 godine prije
Reply to  velebit

ne uzimam u obzir stanje prije trumpa,govorim samo o politici trumpa i sto je on uradio.Dolar se prije uopce nije dovodio u pitanje sto imamo danas.Rusija nikada nije igrala vako vaznu ulogu izvan svoje zemlje,na bliskom istoku su trenutno glavni igrac.Protjerali usa i izrael iz sirije.Naoruzali palestince zajedno sa iranom,poremetio planove izraelu a usa stoji sa strane.Okrece kinu eu i sve ostale protiv hegemonije usa.Nije bezveze bilo govora o tome kako je se rusija mijesala u izbore.Da Trump odmah nije pristao na Jeruzalem kao glavni grad Izraela,davno bi sasao sa vlasti,dao je bitnoj skupini sta su trazili da bi se odrzo.Naravno i Trump ima pritiske i ne moze raditi sta hoce.Pokusao je se vec povuci sa bliskog istoka.Starim saveznicima okrece leda.Turskoj obaranje lire je osveta Rusije za obranje aviona,pomocu Trumpa naravno.Naoruzavanje Saudijske Arabije skupa u paketu sa padom lire.Erdogan se najvise buni,a i najglasniji je oko ubojstva Jamala K. s ciljem da se obustavi americka prodaja oruzja Saudijskoj.Ima toga mnogo cega.A sto se tice Davosa,nebi bilo smisla da plitko ide u korist Rusiji,ove nebitne stvari su da prikriju tko je tu tko.Tu je jos 6 godina pred Trumpom.Zapamti stanje danas i omjer sila.A ako budemo na ovom portalu podsjetit cu te na ovo na kraju Trumpovih 5 minuta povjesti.Zivio 🙂

Alex
Gost
Alex
2 godine prije

Kina nemoze i nesmije prodat Rusiju no pod koju cijenu, i oni to dobro znaju. Poklekne li Rusija, Kina je slijedeća. Samo skupa imaju šanse, pojedinačno nikako. Jedna od opcija stabilizacije rublje je povratak zlatnom standardu…

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Alex

Povratak zlatnom standardu je, na žalost, nemoguć.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Mercury

točno.

burt
Gost
burt
2 godine prije

treba pričekat šest mjeseci da se vidi koliki će biti uvoz iranske nafte za osam država koji su dobili odgađanje primjena sankcija od SAD-a, tada će stvari biti jasnije, ali nema Iran mirovne trupe u Siriji nego borbene a pogotovo bez Rusije i Irana Assad ne može ostvarit cilj zauzimanje Idliba a i s njima neće biti ništa od toga

anix
Gost
anix
2 godine prije
Reply to  burt

Mirises na nekog vojnog svjetskog stratega mislim vidi se i po minusima 🙂 🙂 …

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  burt

burt
točno.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

Ovaj intervju ima nekoliko pod tekstova, ali zastrašujuća je činjenica da je @Subaru imao velikom broju svojih prognoza imao pravo!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Ima i pogrešnih procjena, ali s točke gledišta da juan ne smije biti instrument za ekstraprofit u razmjeni u nacionalnim valutama, Katanasov je u pravu

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Ja se uopće ne brinem jer je dokazano u znanstvenm socijalizmu da će kina i rusija pobijediti usa.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  velebit

A kakve to veze imaju Rusija i Kina sa socijalizmom?

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Mercury

Mercury
pazi sa znanstvenim socijalizmom, to ti je nešto puno napredno za razumjeti, moraš biti upućen u tajne koje samo nekolicina može znati.
To ti je avangardno i nadrealno gotovo mistično.
u biti podvala epskih razmjera isto kao i demokracija.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
2 godine prije
Reply to  velebit

Velebit – ja sam mislio da se ti ravnas po Talmudu i Kabali,a ne po nekakvom socijalizmu kojeg je takodjer tvoja bratija izmislila.Kako je uopce moguce da goje pobijede nebeski narod ?

Cinik
Gost
Cinik
2 godine prije
Reply to  velebit

To ti je avangardno i nadrealno gotovo mistično.
Pa da, Marks, Engels,Lenjin, Tito, Stalin, svi su išli u popovske škole.

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
2 godine prije
Reply to  velebit

@velebit Ne, ti se ne brineš zbog toga što znaš da je kraj povijesti već odavno došao te da su sile svjetla i ljubavi pobijedile. A šta god s dalje dogodilo nije niti bitno, jer se više ne računa..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Ono što ovdje mjesecima govorim kad god je tema dedolarizacija (kako biste imali po čemu/komu pljuckati i dijeliti minuse), ovdje govori i dr Katanasov:”Ako Narodna banka Kine nekako i kontrolira tečaj juana, to ne može reći za rublju u Rusiji. Stoga Kinezi vjerojatno neće biti sretni ako budu morali zamijeniti dolar s rubljom.”
Zasad je preko 80% rusko kineske trgovine u dolarima, ostatak u nacionalnim valutama.
Ono što je sporno kod trgovanja u nacionalnim valutama je povjerenje. Njega nema i teško da će ga skoro biti. Kinezi u svako doba mogu prevariti Ruse devalvacijom juana i stoga im Rusi ne vjeruju i žele trgovinu u rubljama. Drugo – gledajući kako se Kinezi odnose prema ostatku svijeta s kojim trguju u juanima, shvaćaju da je to kolonijalna verzija,(Čudi li koga onda istup novog brazilskog predsjednika koji kaže kako Kinezi mogu kupovati u Brazilu, ali ne i kupovati Brazil)

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ma daj, Kina može devalvirati juan 5% a ruska rublja može devalvirati 20%+ zbog vanjskih okolnosti. I tko je onda više na gubitku? Kinezi devalviraju juan minimalno, i samo kad je to potrebno kao recimo sad zbog američkih tarifa. S druge strane ruska rublja je puno volatilnija. Idemo pogledati statistiku. Juan je u zadnjih 5 godina išao malo gore malo dolje i razlika između najviše vrijednosti (prema dolaru) i najniže vrijednosti je 15%. Euro: 25%. Rublja: 58%!!

A te priče o kolonijalnoj verziji kineskog pristupa ostatku svijeta, to su gluposti, čista američka propaganda koju ovdje širiš. Poštedi nas, da hoću čitati takve gluposti čitao bi američke mainstream medije a ne Logično. Na Logično dođem da se odmorim od američke propagande.

PS: I ne, ne čudi izjava brazilskog predsjednika koji je veliki ljubitelj Amerike i mrzitelj Kine do te mjere da je već posjetio Tajvan i prije nego je postao predsjednik. Ako ti je to uzor, samo naprijed, ali daj bar kontaktiraj CIA-u i traži da te mrvicu plate kad već širiš njihovu propagandu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Kineska obrana

Pod hitno je potrebno naći financijski “talon” po principu fizičkih talona ( znam da je ne samjerljivo teže!!!), sa svrhom da se smanji rizik poslovanja. Šalu na stranu, no USD je gotovo stoljeće naj običniji talon, puno lošiji od fizičkih za metar i kilogram, koji je pruža neku sigurnost u poslovanju ( za razliku od Bitcoina koji u roku od tri mjeseca vrši promjenu od 500%). Dolar, sam, možda ništa ne vrijedi no svi drugi računaju prema dolaru ( fiktivna vrijednost ( talon!!) i to u potpunosti ima vrijednost!!!!!!!!!). U momentu kad se dogovori način izračuna talona, USD i svi ostali pretendenti ( a ima ih!!) potpuno gube na važnosti i svijet kreće ka jednom kvalitetnijem i konstruktivnijem ekonomskom sistemu!!!

Cinik
Gost
Cinik
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

financijski “talon”
Ja sa svojim dolarima lepim zidne tapete toliko sam se dedolariso.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Kineska obrana

Branitelju
Zamijenio si me s nekim. Morat ćeš te savjete o CIA udijelii dr Valentinu Katanasovu. Naime, čovjek govori isto.

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana
2 godine prije

Ovakvo cinično promišljanje je samo drugi ekstrem onog da sve što Amerika radi je bazirano na altruizmu. Putin i Xi Jinping su prijatelji, a takve stvari utječu na geopolitiku. Naravno da se u prvom redu svaka država brine za svoje interese, kako bi drukčije i moglo biti? Ali ovaj Katanasov izjavljuje neke podle stvari koje stvaraju lažnu sliku. Kaže da je Kina nešto smanjila uvoz nafte iz Irana, i povodom toga zaključuje da bi Kina skroz ostavila na cjedilu Rusiju. A nije još ostavila niti Iran koji joj uopće niti nije prijatelj nego strateški partner. I još zaključuje da unutrašnja politička situacija u Rusiji ne ulijeva puno optimizma. Što se uopće pod tim misli? Svakako da situacija nije savršena ali u usporedbi s kime? Katanasov razmišlja na temu da ako je on cinik da su onda svi.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Kineska obrana

Budemo vidjeli koliko Kina vodi samostalnu politiku kada istekne ‘grace period’ koji su im ameri dali za postupno smanjenje i konačan prestanak uvoza iranske nafte.
Rusiji taj primjer služi kao lakmus papir, da testira koliko se i ona može osloniti na savezništvo s Kinom. Veliki su ulozi u igri a Kina, ruku na srce, nije još spremna stvarno se zamjeriti amerima. Iako je ta nespremnost više psihološke nego fizičke prirode, uvjetovana azijskim kulturološkim naslijeđem.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  tuf

@tuf: Kina ne trci sprint, Kina trci maraton, sto iziskuje odgovarajuce psihofizicke pripreme kao sto i pod stereotip azijskog kulturoloskog naslijedja bezuvjetno pripada strpljenje kao vrlina…
elem, ruku na srce, predispozicije za osvojiti maraton imaju itekako,..

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Od poljoprivredne zemlje osamdesetih, koja je cjela trošila struje kao Švedska, do ovog danas, to je ‘hvuuuš’ i ‘boooom’ (čelik, cement). Ali da budemo pošteni, bez obzira na nekadašnju ideološku (ne)simpatičnost; koliko bi vad kupilo kineski proizvod, a da ne mora (nema drugog, drugi 4x skuplji…)…?? Punjač za mobitel koji je neobjašnjivo prekratak 10, ili 20 cm (tko bi se to sjetio provjeravat), tave s ‘neprianjajućim’ dnom koje se prima na SVE moguće, cipele, tenisice i šlape kojima je peta niža od prstiju, a ako nije, brzo to postane…? Ovo zadnje je veliki zdravstveni rizik. Kako uvaljuju ovu robu ?? Tako što je globalizam uništio domaću proizvodnju.
U Hrv.nema ni žarulje, ni cipela, ni odjeće…koja je proizv.u Hrv.
Tko dobija globalizmom? KINA. I nemojte zaboravit da je prethodno navedeno ‘lako izlječivo’ provođenjem Zakona o potrošačima ili tržišnim inspekcijama… Niti jedan lijek ne djeluje ako se ne uzima…
Tko seli proizvodnju ? MNC.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  kiki

Pa da, logicno je da su Kinezi unistili hrvatsku domacu proizvodnju, jerbo to niposto i ni u kom slucaju nisu napravili hrvatski domaci lupezi i profiteri. Logicno da su ovi potonji samo skrbili o tjekovinama SFRJota izgradjenima po JUSu a ciji su proizvodi bili takodjer po JUSu, pa su sve te tjekovine mudro sacuvane i kvalitativno i kvantitativno, e da bi Hrvatska NASTAVILA proizvoditi zarulje, cipele i odjecu. I da ne bi morala izmisljati toplu vodu, a pogotovo ne kupovati ozloglasene kineske proizvode.
Mda.
Eh ti Kinezi… I Sheldon Cooper, i sarkazam…
And now something completely different but seriously: nisam morala, ali sam si ih bas zeljela, pa sam si ih i kupila drito preko aliexpressa – kineske porculanske salice za caj.
Stigle su upakirane i ususkane with all the care and safety measures kao da se radi o posiljci osiromasenog uranija. Dakle stigle su, onako tanke i prozracne i delikatne, neostecene i kompletirane komplimentarnim porculanskim kasicicama. Proslo je od tada vremena i vremena, a ja evo jos uvijek uzivam u svom fancy schmancy cajnom ritualu.
No, sve to nema veze s eventualnom ideoloskom simpatijom prema Kini. Prije bih to nazvala ovisnoscu o caju. A ima i ljekovitih cajeva…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

1. Ja imam setove kineskih šalica iz 19. st….
2. A tko je postavio na vlast te , prije, uboge seljačiće, da ‘ prodaju kravu radi šnicle ? Eee, glavno da je njemu njegova šnicla.
Kad ja kažem jednom mom poznatom ‘ prodaju zemlju’ on kaže ‘ne prodaju moju…’ Ovo je prilično važno za razumjevanje onoga što nas je snašlo…Dakle, kako su došli na te položaje. Pa uništili stari sustav. Tko? Nisu sigurno Kinezi. Ali jesu se okoristili. Kina je čedo globalizma…sav kapital se slijevao u nju….ali puno premudrih nije nikad posumnjalo…
3. Tvrdnje ‘sami smo krivi’ bome – ne prihvaćam. Jer ni prije ni poslije 90′ nisam bila na položaju da mogu bilo što napravit…probaj ti? Npr. Klasika, stranka, kandidiranje…hm…ti bi i mogla, vidi se odmah: premudra 😛

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  kiki

@kiki
# 1 najs
# 2 ( ja sigurno nisam.ja sam vegetarijanac)…mda…ne bih rekla da su na vlast postavljeni ubogi seljacici. Prije ce biti da su vlast preuzeli delinkventi raznoraznih profila i fela. Kakogod – ubogi garant nisu, ubogima su napravili one kojima vladaju. A nisu ni seljacici, jerbo su seljacici simpaticni mladi zitelji sela, sa sve brcicima i nakrivljenim klobucicima i ne pacaju se previse u vlast. Ponekad mozda kafanski politiziraju, ali ako su iskonski seljacici uglavnom vladaju svojom zemljicom motikom, plugom i raznoraznom poljoprivrednom mehanizacijom, Takvi ne prodaju kravu radi snicle. Dobro, mozda poneki raspojasani becarlolabekrija radi mercedesa, no taj ga cin automatski predefinira u seljacinu.E, takav jedan bi se mogao infiltrirati medju te, jel’, kvazivlastodrsce koje je netko postavio na vlast…ili su unistili stari sustav…ili tako nekako…uglavnom onda je ljude (i opet) nesto snaslo. Stvarno nekakav nesnalazljiv svijet, zato ga valjda vazda nesto snalazi dok se Kinezi okoristavaju a premudri ne sumnjaju
#3 mogla bih. Ali necu 😛

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana
2 godine prije
Reply to  tuf

Ma sve što si napisao je također najobičniji cinizam. Kina je jedna od rijetkih država koje nikom ne moraju dokazivati samostalnost svoje politike. To nema veze sa Iranom, niti je Iran saveznik Kine (otkud vam svima to?). Kina je država koja posluje sa Iranom upravo zato jer ima samostalnu politiku, i kad joj takvo poslovanje neće odgovarati može ga stopirati. Nije ona ništa dužna Iranu niti je Iran nekakva uzorna država sa uzornim moralom i uzornim ljudima pa da bi Kina imala moralnu odgovornost. A što se tiće toga koliko se Rusija može osloniti na Kinu, za to ti je najbolje pogledati kako je Kina postupala u prošlosti. Kad je Vijetnam (tada u savezu sa SSSRom) napao Kambodžu (državu prijateljsku prema Kini), Kina je napala Vijetnam. Kad je Amerika napala Koreju, Kina je napala Ameriku. Kad je Amerika ratovala u Vijetnamu (koji je bio pod Kinom dobar dio povijesti), Kina (i SSSR) su naoružavali i trenirali Vietkong a Amerikanci su se klonili sjevernog dijela zemlje jer ih je bilo strah da će inače Kina reagirati isto kao u Koreji. Kad je u srednjem vijeku Japan napao Koreju jer su preko nje htjeli napasti Kinu, Kina je poslala svoju “nebesku vojsku” u pomoć Koreji. Eto, to ti je Kina. Sad ti možeš reći da je Kina imala i sebične razloge, ali nema tu mjesta ciničnim komentarima da je upitno koliko se Rusija može osloniti na Kinu. Nije to ništa upitno – kad je Amerika nabila sankcije Rusiji i financijski sustav Rusije se počeo tresti, kineski premijer (mislim da je bio on) je javno izjavio da će Kina pomoći Rusiji ako to bude potrebno, čim Rusija zatraži pomoć. A već i sama takva izjava stabilizira financijski sustav jer su danas takvi sustavi podosta zasnovani na povjerenju. Ako ljudi misle da će banka bankrotirati, povući će novce i onda će banka stvarno i bankrotirati makar joj je poslovanje bilo OK.

I što da ja sad velim na tvoju tvrdnju da se Kina nije spremna zamjeriti Americi? Pa zamjerili su se Americi još tamo oko 1949-te, a to što su trgovali je zbog obostrane koristi a ne iz ljubavi. I još onda dodaš da je to zbog “azijskog kulturološkog naslijeđa”, da se zbog toga nisu spremni zamjeriti. Bože me sačuvaj, pa o kojoj to Aziji pričaš? O Sjevernoj Koreji? Vijetnamu? Kini? Burmi? Kambodži? I Japan se isto zamjerio Americi ali eto nije mogao protiv nuklearnih bombi a niti protiv svih, pa je sad tu gdje je.

Cinik
Gost
Cinik
2 godine prije
Reply to  Kineska obrana

Kina plaća naftu u dolarima, plaćaš je i ti.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
2 godine prije
Reply to  Kineska obrana

Tocno.Davno je kineski general izjavio da bi vojni napad na Iran,bio napad i na Kinu.Iran je radi svog polozaja uistinu strateski partner Kine i Rusije.Bilo kakav pokusaj anglocionista da napadnu Iran i namjeste svoju marinetsku vladu,poput one u operaciji Gladio ,bio bi sprijecen od Rusije i Kine,neovisno sto tako nesto ne bi proslo kod Iranaca.Padom Irana,Rusija i Kina bi bile geostrateski u jako losoj poziciji pa tako nesto uopce nije realno.

Cinik
Gost
Cinik
2 godine prije
Reply to  Rokokoko

vojni napad na Iran,bio napad i na Kinu
Kina će oštro uzvratiti sa bambusovim štapovima.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Imam osjecaj da Rusija ,Kina i Iran jos uvijek ne zele poduzeti odlucne korake protiv poludjele bivse ljubavi iz nekih njima znanih nostalgicarsko-sentimentalnih razloga,sve dok im bivsa ljubav ne pokusa zabiti noz u srce.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Molim svih s foruma, ako netko zna, da mi objasni kako jedna zemlja sa skoro 22.000.000.000.000,00 USD i 96,22% GDP eksternog duga može biti bolji garant za vrijednost valute od države sa 162.292.670.000,00 USD i 26,56% GDP duga ( Rusija) ili 2.409.057.770.000,00 USD i 14,306%GDP duga (Kina). Tko tu koga opći u zdrav mozak? Po meni ameri imaju tajno ekonomsko oružje – ŠTAMPARIJU i igraju na kartu, kao Mujo u engleskoj na pokeru, po principu “vjeruje se”. ( Ukoliko netko ne zna vic nek se javi). http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html i obvezno http://www.usdebtclock.org/index.html

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

U pitanju su religijski razlozi. Više se vjeruje u dolar.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Krenuo sam nešto pisati, ali tvoje pitanje je toliko kompleksno da ne znam s kojeg kraja bi krenuo. Može se doktorski rad na tu temu napisati.
A uvijek onaj koji ima novaca () onoga koji nema novaca.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Mercury

u jednoj rečenici
Zemlja se ne okreće oko svoje osi nego oko dolara.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  velebit

Haos je uvek pokazatelj nadolazećih promena. Tako je i na ličnom i na kolektivnom nivou, za one koji ne umeju da posmatraju. Haos je posledica sukoba mišljenja, stavova, verovanja, mitova, civilizacija koje na ovim ili onim mitovima počivaju (u ovom slučaju zapadne sa jedne i uspinjuće slovenske i kineske sa druge strane) i svojevrsna katarza. Iza kulisa, koji mnogi od sveopšteg haosa ne vide, stvaraju se drugačije strukture, između ostalog i finansijske. Pošto je haos dostigao neslućene razmere promene nastupaju brže nego što ti misliš.

Petrodolar odlazi u istoriju, sa njim i zapadna civilizacija zasnovana na übermenschen filozofiji i eksploataciji drugih kao logičnoj posledici te filozofije, a koja guši kreativnost, samoizražaj i samo ili sebe-realizaciju, a takav se nedostatak samosvesti pojedinca projektuje na celo društvo. Jer, samo onaj ko ne
shvata sopstveni potencijal živi eksploatišući druge. To su jednostavno relikti prošlosti. U prirodi sve evoluira, sve se menja, pa i ljudska svest. Neprirodno je i posve nemoguće tu evoluciju zaustaviti. Nedostatak je empatije te promene ne osetiti, ne videti, a naivno očekivati da se društveni procesi mere vremenom prosečnog ljudskog veka.

Stvara se sistem u kome će se živeti od sopstvenih resursa i kroz istinsku saradnju. Rusija je to već pokazala i to je budućnost sveta. Shvatite, svi koji podržavate Zapad, da ste konzervativni, da kočite proces prirodnih promena. Ako je u jednom momentu ta civilizacija bila progresivna, danas to više nije. To što ima još konzervativnijih ne menja tu činjenicu. Kraj. Tačka. Umesto u njenu odbranu, kreni u istraživanje sopstvenih blaga i samorealizaciju. Svi smo jedan mali rudnik. I pošalji korporacije u istoriju. Budi svoj gospodar. Budi svoj bog. Nemoj imati drugih bogova.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Helena

Volim kad me jutro probudi ovako nadahnutu i pametnu ???

Cinik
Gost
Cinik
2 godine prije
Reply to  Helena

Helena
Dobro da se ne probudiš kao kineski rob poslije propasti zapadne civilizacije.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Cinik

Cinizam je odraz nemoći ?

Cinik
Gost
Cinik
2 godine prije
Reply to  Helena

Maštanje beg od realnosti.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Cinik

Sve što te okružuje, a ljudskom je rukom napravljeno, prvo je u mašti stvoreno. Zato pusti ljude da maštaju, jer bez mašte nema ni realnosti i ne okivaj tuđi svet, pa i onaj u mašti što žive, svojim granicama. Dragi, cinični čoveče, ljubi te Helena ?

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  Helena

Helena
Ljubav je obostrana.
Pusa na kvadrat

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

“a epicentar svih svjetskih politika je upravo ondje, na Bliskom istoku, ali ne samo zbog crnog zlata ili nekih drugih resursa ili gospodarskih interesa.” – pa kako ga nije pitao na što misli?

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Jel onaj skraceni put međunarodnog transportnog koridora „Sever-jug“ od Indije ide preko Irana. Jel Iran protivteza na Bliskom Istoku. Jel Iran Trijumvirat Turska Rusija Iran. Jel Iran na Putu ka Rusiji. Onda Iran ne sme pasti.
U Rusiji nikada ne grese Ruska vojska, Ruski Spoljni poslovi i Ruska Margarita Simonyan.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

šteta što su te spalili.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

Konačno jedna realna analiza.
Već sam umoran od idealizacije rusko-kineskih odnosa: to su srednjeročni interesi Kine. Dugoročno je Kina također konkurent Rusiji, pa i više od toga.
Stanje je ipak ozbiljnije za američke globalne protivnike ali daleko od toga da je izgubljen rat.

Cinik
Gost
Cinik
2 godine prije
Reply to  čitalac

idealizacije rusko-kineskih odnosa
Kina i rusija su dva bratska naroda još od ledenog doba, oboje vole iste stvari, recimo dolare.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Cinik

@cinik Pa, za Kineze bi se to moglo reći, za Ruse ipak ne. Kina je (ili postaje) Amerika na azijski način.
U ruskom svijetu (pa i kod ostalih Slavena, makar većine) to ipak nije tako. Pa nek netko kaže što god hoće ali nije tako..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik