Sirijska vojska oslobodila cestu Damask – Amman – Ostatku terorista upućen ultimatum

26 komentara

Sirijske vladine snage su oslobodile naselja Tayba, Umm Mayadin i Nassib, koja se nalaze u blizini glavne autoceste Damask – Amman u južnoj pokrajini Dara’a. Ova su naselja prethodno držali teroristi Al-Nusra Fronta

Teroristi su u borbama za ta naselja pretrpjeli gubitke i morali su se povući. Sada su blokirani u gradu Tafas i na zapadu pokrajine Dara’a.

Sirijska vojska je uputila ultimatum teroristima i jučer su predstavnici ruskog centra za pomirenje ušli u Tafas na pregovore.

U međuvremenu su vladine snage došle do jordanske granice zapadno od grada Dara’e, glavnog grada istoimene pokrajine i preuzele nadzor nad bazom protuzračne obrane jugozapadno od grada.

Lokalne skupine takozvane “Slobodne sirijske vojske”, koje su kontrolirale većinu graničnih područja s Jordanom, zaključile sporazum o pomirenju s vlastima i predale oružje vladinim snagama.

6. srpnja je jedan od predstavnika sirijskih militantnih skupina rekao je da posredovanjem Rusije postignuto primirje u istočnoj dijelu pokrajine Dara’a i da je Damask preuzeo kontrolu nad nekoliko gradova na jugu Sirije.

dara 08.07.2018
FOTO – Područje Dara’e i napredovanja 8. srpnja 2018.

U četvrtak je sirijska vojska izbila na granicu s Jordanom u pokrajini Dara’a, nakon što je ranije osigurala liniju kontrole široku oko šest kilometara.

U međuvremenu se elitne snage sirijske vojske u gradu Dara’a pripremaju za napad na teroriste koji još uvijek drže južni dio glavnog grada istoimene pokrajine.

Jučer je veliki kontingent brigada 4. divizije sirijske vojske već raspoređen u gradu Dara’a i vojnici su spremni pokrenuti veliki napad kako bi grad očistili od terorističkih skupina. Teroristima je upućen ultimatum za bezuvjetnu predaju, ali za sada nema pozitivnog odgovora.

Na periferiju Dara’e su stigli i “Tigrovi” generala Suheila Al-Hassana i protjerali militante iz susjednog grada Al-Namiya.

Očekuje se da će veći broj sirijskih jedinica, uključujući i brigade Republikanske garde, doći u grad i  pridružiti se operaciji sirijske vojske.

U izvješću se također dodaje da su sirijske snage do sada preuzele kontrolu nad ukupno 95% istočnog dijela pokrajine Dara’a, a veliki dio pobjeda je ostvaren bez ispaljenog metka ili nakon nekoliko plotuna topništva i zračnih udara. Uz neusporedivu vojnu nadmoć, militantima nije preostalo ništa drugo nego prihvatiti bezuvjetnu predaju.

Prema lokalnim izvorima, sirijske snage su tijekom kampanje, koja je počela 19. lipnja, na jugu zemlje uspjele osloboditi oko 520 km2, za sada uglavnom u pokrajini Dara’a. 290 km2 je oslobođeno vojnim operacijama, a još 230 km2 je Damask preuzeo u sporazumima o predaji postignutim s lokalnim militantima.

VIDEO – Pojačanja SAA i borbe na jugu Sirije

Napredak sirijskih vlasti protiv ekstremista na jugu zemlje teče unatoč prijetnjama koje su prije početka kampanje upućivali Izrael i SAD. Zapravo je sve bilo jasno u trenutku kada je Washington teroristima poručio kako se neće uključivati u vojne akcije u tom dijelu Sirije i da donesu odluke koje su najbolje za njih i njihove obitelji. Izrael je rekao kako se neće uključivati u borbe, ali da će odgovoriti na kršenja sporazuma o primirju postignutog iz 1974. godine i da će braniti “tampon zonu” na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni.

DaraaFSASlobodna sirijska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
5 godine prije

Samo da napomenem da je sinoć opet gađana T4 baza. Izgleda da je ispaljeno 12 projektila od kojih je 7 neutralizirano. Za ovih ostalih 5 kažu da su pali u okolici baze.

Krkan
5 godine prije

Izrael polako gubi kontorlu u regiji, ali cak i status quo. Vanjska politika Sirije i Libana je gotovo u potpunosti usklađena, a nakon Libana, i Sirija ce granicu prema Golanu, odnosno Izraelu uciniti neprobojnom. Za razliku od prije, iza Sirije sada otvoreno stoji Rusija, te Izrael ne smije otvoreno istupati protiv Sirije bez znanja Rusije.
Takođe se postavlja pitanjensta ce biti sa Jordanom, tom izraelskom marionetom finansiranom iz drzava Zaljeva.

Riddick
5 godine prije

A tek opreme strane sto su zarobili ,navodjene rakete iz Francuske i Amerike , tenkova ,oklopnih vozila ,minobacaca, pesadiskog naoruzanja ,sanduka municije…

Riddick
5 godine prije
Ivo
5 godine prije

Ima nešto u ovome što @Igi govori, ali događaji na terenu za sada to ne potvrđuju, i Rusija nije na granicama Golana. Oko Sirije se igraju vrlo komplikovane igre, i nijedna strana nije monolitna u svojim namjerama, to se ne odnosi samo na Usa, gdje Trump i Pentagon vode lagano nezavisnu politiku. I u Rusiji postoje barem dvije struje koje se natežu za svoje interese, to i jeste razlika između demokracija i totalitarizma, mada se i tamo događaju sukobi (unutar Politbiroa, recimo). Za sada sve ide po planu, SAA čisti jug bez miješanja sa strane, vidjeti ćemo što će biti kad se krene prema Golanskoj visoravni. Proširenje konc-logora je glavni uzrok za ovaj rat, pa će rješavanje te granice značiti i konačan poraz tog bolesnog nauma. Moje predviđanje je da će se kroz 4 tjedna uspostaviti linije iz 1974, uz par provokacija u vidu zračnih udara od strane čuvara konc-logora,… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Ma ovo ne vrijedi ni pratiti svaki dan. Tafas se predao , a ona strelica na karti dolje lijevo sve je čisto i oslobođeno je 7 sela prema enklavi ISIL-a. Raspad sistema, totalni, …..među teroristima, hoću reći.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI