Teheran: Iran, Sirija i Rusija djeluju koordinirano, sve ostalo je propaganda

Deir Zora vojnici
43 komentara

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije, Fayssal Mikdad, razgovarao je u Teheranu iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom o pitanjima od zajedničkog interesa i najnovijim zbivanjima u Siriji, gdje traje puna ofenziva sirijske vojske za oslobađanje juga zemlje, koju podržava rusko zrakoplovstvo.

Raspravljalo se o načinima jačanja bilateralne suradnje na političkoj, gospodarskoj i strateškoj razini, naglašavajući potrebu nastavka koordinacije na način koji će služiti interesima obiju država i njihovih naroda.

Zarif je čestitao sirijskom narodu na pobjedama postignutim u borbi protiv terorizma i postizanju lokalnih pomirenja, dodajući kako je pobjeda Sirije nad terorizmom pobjeda svih zemalja regije i svijeta koje su suočene s ovom prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti.

Fayssal Mikdad je sa svoje strane ponovio osudu američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom, naglasivši kako Sirija stoji uz iranski narod, vladu i vodstvo u suočavanju s međunarodnim pritiskom Sjedinjenih Država i njihovih saveznika protiv Irana.

Sirijski diplomat je također razgovarao s pomoćnikom iranskog ministra vanjskih poslova Husseinom Gabrijem Ansarijem o najnovijim zbivanjima u regiji i političkoj situaciji u Siriji.

Mohamad Javad Zarif
FOTO: Mohamad Javad Zarif

Bahram Qassemi: Tvrdnje da su SAD i Rusija dogovorili povlačenje Irana iz Sirije su dio psihološkog rata

Istovremeno je izjavu za medije dao i glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi.

Qassemi je ponovio u kako će Iran nastaviti pružati svoju vojnu savjetodavnu pomoć Siriji, sve dok to traži legitimna vlada u Damasku.

“Mi smo otišli pomoći sirijskoj vladi na njihov zahtjev. To smo učinili zbog invazije i terorističke okupacije u Siriji od prvog dana. Ta savjetodavna pomoć postoji i nastavit će se sve dok sirijska vlada to želi”, izjavio je Bahram Qassemi na konferenciji za novinare u Teheranu.

Iranski general Mohammed Bagheri u inspekciji vojnih položaja proiranskih milicija na sjeveru Sirije
FOTO: Ilustracija, iranski general Mohammed Bagheri u inspekciji vojnih položaja proiranskih milicija na sjeveru Sirije

Također je opovrgnuo izvješća medija u kojima se tvrdi kako su SAD i Rusija dogovorili povlačenje sila Osovine otpora iz Sirije. Rekao je da su to neutemeljene tvrdnje i dio psihološkog rata.

“Imamo vrlo bliske kontakte i održavamo konzultacije s ruskom vladom”, rekao je Qassemi.

Također je naglasio ulogu Irana u pripremi terena za protjerivanje terorista iz Sirije.

Njegov komentar dolazi u vrijeme nakon što su se počele voditi rasprava zbog izjave sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, koji je istaknuo kako će njegova zemlja pristati na uspostavljanje iranskih vojnih baza u Siriji, ako Teheran ikada pošalje takav zahtjev.

Putin i Assad na sastanku u bazi
FOTO: Putin i Assad na sastanku u bazi

“Ništa ne može spriječiti uspostavljanje takvih baza sve dok je Iran saveznik Sirije kao što je to i Rusija”, izjavio je predsjednik Assad u intervjuu za iransku televiziju Al-Alam ranije ovog mjeseca.

Na pitanje hoće li pristati na uspostavu takvih baza, Assad je rekao da bi čak i njegova zemlja mogla uputiti takav zahtjev Teheranu.

“Možemo zatražiti dolazak takvih snaga da nas podrže, ali Iran nikada nije tražio za uspostavu baza i ovdje mu je jedini interes borba protiv terorizma. Evolucija ovog rata je dovela do toga da se priroda njihove nazočnosti razvije u smjeru u koje je sada”, rekao je Assad.

“To se dogodilo sve do dolaska Rusije. Na početku je ruska podrška bila poput iranske i drugačija od one kakva je danas. Potpora terorizmu je rasla na regionalnoj i globalnoj razini i sirijska vojska se suočila s tim teroristima. U određenom trenutku smo shvatili da je nužno uspostaviti zrakoplovnu bazu, kako bi ruska vojska pružila zračnu podršku sirijskoj vojsci. Sada, ako se u suradnji, koordinaciji ili dijalogom s Iranom, utvrdi da postoji potreba za iranskim vojnim bazama, mi nećemo oklijevati. Ali sada, iranska podrška u svom sadašnjem obliku je dobra i učinkovita”, dodao je Bashar Al-Assad.

Fars News

Bahram QassemiFayssal MikdadFSAISILIslamska državaMohamad Javad Zarif
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srdja Zloppogledja
5 godine prije

Očito Iran se je nametnu Asadu. Rusi nemaju opcije protiv samovolje Irana i cine ono što je najbolje za njih u ovome momentu. Iranske baze u Siriji praktično znači kraj Sirije, barem u onom obliku kakva je bila do sada. Sada kada je u Ankati zasjeo Sultan Erdogan karte će trebati ponovo izmiješati. Ili matematički, potrebna je nova formula da seizracuna pravi rezultat. U svakom slučaju – nadvijaju se crni oblaci, barem na BI.

Ivo
5 godine prije

Ovo je poznato od početka, ciljevi Rusije, Irana i Sirije su identični – očuvanje Sirije kao samostalne i slobodne zemlje, van utjecaja anglo-cionista. U tu svrhu, Iran je kao pomoć pružio pješadiju i oružje, a Rusija zračne snage i stratešku pozadinu. Sirijci sa svoje strane su uložili vjeru u Assadovo rukovodstvo i vlastite živote. Događaji na terenu ovo potvrđuju, savezništvo funkcionira vrlo dobro, i sve akcije su koordinirane. Nakon oslobađanja Daraae (što već izaziva histerične ispade bijesa čuvara konc-logora, koji ne smiju intervenirati zbog ruske nazočnosti u operacijama), na red dolazi i sjever Sirije i triježnjenje erde i amera. Kada dođe vrijeme za oslobađanje Idliba, isti trolovi koji cijelo vrijeme uporno pišu o sprezi Rusije i izrahella (lindita/srdja i ostali). pisati će o sprezi Rusije i Turske, međutim oslobođeni teritorij Sirije će se kao i do sada proširivati. Što se baza tiče, Rusija ih već ima nekoliko u Siriji, kao… Čitaj više »

Lindita
5 godine prije

A zamislite koja je to balkonska ograničenost ili još bolje balkanska kod ovih sto se nebuloziraju ovdje svaki dan kad oni misle da je Rusija prijatelj Sirije?????a Assadu neće da daju S 300 koji su Sirijci kupili prije 10 godina ?!?!??!?!?!?!?!? ????????

Riddick
5 godine prije

Jedva čekam da vidim šta će danas biti oslobodjeno od terorista , juče su oslobodili 400km2 …

Ivo
5 godine prije

Trolovi rade prekovremeno danas..) No, da pojasnimo: svi djeluju u okviru svojih mogucnisti, kako bi dosli do svojih ciljeva. To vrijedi i za Siriju, Rusiju, Iran, Tursku, amere, izrahell i sve ostale. Cilj Sirije je da izbjegne anglizionisticku okupaciju. To ne moze sama, i zato joj trebaju Rusija u Iran, kao i Hezbollah. S-300 bi im bez ruske zracne podrske trajao mjesec dana, ako i toliko, zbog toga je isporuka nepotrebna. Pantsiri su dovoljni za sada i sluze svrsi, bez da svojim dometom ugrozavaju kompletan izrahelski zracni prostor, sto je slucaj sa S-300/400, koje u Siriji kontroliraju rusi. Cilj Irana je da Sirija ostane prijateljska zemlja. Zato ih vojno pomazu. Zeljeli bi osloboditi Palestinu, ali cuvari konc-logora imaju americku podrsku i nukleare. Zato rade koliko mogu. Bez strateske zastite Rusije odavno bi bili napadnuti od amera i izrahella. Cilj turcina je unistiti priglupe kurde i anektirati Siriju. To im ne… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI