fbpx

Takozvani “pobunjenici” prelaze u redove sirijske vojske u pokrajini Dara’a

fsa

Oko 1500 pripadnika takozvane “Slobodne sirijske vojske” (FSA) su prešli u redove sirijskih snaga u pokrajini Dara’a u jugozapadnoj Siriji.

“U posljednjih nekoliko dana su se pripadnici takozvane “Slobodne sirijske vojske” iz 11 gradova u pokrajini Dara’a, točnije iz Jababa, Khirbat Al-Msaba, Yerfia, Asema, Sheik Garbiya, Sheik Sharkia, Al-Shumariye, Khirbat Al-Zababira, Deir Dame, Al- Shiyaja i Yadala, dobrovoljno predali i prešli u redove sirijske vojske”, potvrdili su u sirijski mediji.

Sve u svemu, otprilike 1500 pripadnika takozvanih sirijskih “pobunjenika” se predalo i položilo oružje u pokrajini Dara’a.

U regiji Al-Lajat, sjeverozapadno od glavnog rada istoimene pokrajine, desetine terorista je ubijeno u raketnim udarima ruskog i sirijskog zrakoplovstva.

Sada veći dio frakcija u istočnom dijeli pokrajine pokazuje spremnost da se predaju pod uvjetima sirijske vojske, uključujući predaju gradova i naselja koja kontroliraju u zamjenu za primjenu amnestije vlade iz Damaska.

U gradu Mahajjah, na sjeveru Dara’e, stanovnici su tražili od sirijske vojske da uđe ugradi i da eliminira terorističke skupine koje su počinile brojne zločine nad civilima. Pri ulasku vladinih snaga je većina militanata takozvane FSA predala oružje, a pripadnici skupine Hayat Tahrir Al-Sham su pobjegli prema jugu.

Čak i oporbeni izvori potvrđuju da je grad oslobođen bez ispaljenog metka, a teroristi koji su pobjegli obećali su “tešku osvetu izdajnicima”.

Protuteroristička operacija sirijske vojske u južnim dijelovima zemlje je izazvala ozbiljnu zabrinutost Jordana, Izraela i Sjedinjenih Država, ali ne i vojnu reakciju. Jordan je izrazio najveću zabrinutost, jer graniči s pokrajinom Dara’a i želi izbjeći novi val izbjeglica.

Izrael se najviše boji da će sirijske snage, jednom kada se vrate na južne granice, prijeći granicu okupiranih palestinskih teritorija. U toj regiji je izraelski režim okupirao veliki dio sirijske Golanske visoravni još 1967. godine.

15
Ostavite komentar

avatar
10000
 
5 Grupirani komentari
10 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
11 Komentatori
BaladRiddickKajzer SozeAlenJole Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Riddick
Gost
Riddick

Ništa od predaja i amnestije nebi bilo da Rusko i Sirijsko vazduhoplovstvo nisu izručili tone bombi , i da kopnena vojska nije sve preorala raketama i artiljerijom , tek onda su stidljivo počeli da dolaze i da polažu oružije , a “specijalce” ??iz HTS će ipak morati da eliminišu “old school way”…
https://youtu.be/o_PW-dCNT8U

Alen
Gost
Alen

Ko ono rece ,nema.povlacenja ,nema predaje…
Ipak najbolje bi bilo da sto vise ih krene ovim stopama jer jasno im je da ih je amerika izdala..

I oni na sjeveru ce sigirno zakljuciti nesto iz ovih dogadjaja na jugu..

Riddick
Gost
Riddick

Ti na severu nece , radi se o ekstremistima iz inostranstva , narocito visi komandni kadar , njima bas i nece ponuditi amnestiju , teske zlocince ne aboliraju ja mislim a i fanatici su poznati po tome sto ne razmisljaju…
Taj burt je baksuz gde god ih je podrzavao oni su gubili ??? covek je maler , bolje da ih nije pominjao..

Alen
Gost
Alen

Imaš Kurde ,na njih mislim…

Riddick
Gost
Riddick

A oni da , već su se sastajali sa vladinim predstavnicima , mislim da su pametniji.

Alen
Gost
Alen

Vidjecemo,kurdi bi se morali u svemu ovome dobro zamisliti..Puno problema moze se stvoriti zbog njih svima… Odnosi s turskom se mogu pogorsati zbog njih..
Kurdi su vruć krompir svim akterima u siriji.. A nesumnjivo da ameri imaju dobar plan s njima.. Dakle kurdi bi trebali jako dobro ukljuciti mozak…

....
Gost
....

Hoce, da su ih Rusi izdali i da im nisu dali zastittu pa nekom UN zakonu.

Edo
Gost
Edo

Pametan će izvući pametan zaključak, ko nije, može i takav.

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

@Riddick

Poslije ovoga da sam na mjestu bradonja i ja bih sve i da nisam postao najveći obožavalac SAA i Asada 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=7pTk5yGoP58

https://www.youtube.com/watch?v=1vjsYJtPXoQ

Riddick
Gost
Riddick

Daleko bilo , i ja sam gledao neke snimke , naopako , grozno je i gledati kako se ispaljuje a tek gde padne kako li je tamo.
Prelaze na stranu Asada zato sto imaju vise argumenata i kvalitetnije argumente kao sto se vidi iz prilozenog , pa su brzo promenili misljenje???

Zvrk
Gost
Zvrk

Sve je to utjecaj obavještajaca. Čak su vladini izvori tvrdili da imaju daleko više doušnika na jugu nego bilo gdje drugdje.

benty20
Gost
benty20

Okaljam ti brata, nahuškam te protiv njega, dam ti mrvice, a obećam brda i doline, dam ti oružje… U međuvremenu ti mi daješ sve svoje na korištenje u nadi da će bratovo jednog dana sve postati tvoje, ali brat nikako da poklekne, dapače! Evo brata na vrata, a ja ti kažem da ti pomoći ne mogu i da se sam s njim boriš…
Šta ti preostaje? Zabiti glavu u pijesak i nadati se oprostu od brata priznajući njemu, a prije svega sebi da si bio – GLUP!!!

Lindita
Gost
Lindita

O stvarnim dogadjanjima na ratnom jugu (unazad 10-tak dana) SIRIJSKOG PROSTORA možete se informirati ako PROČITATE ANALIZU g. Aleksandera Orlova !!! Sve ono što zavisni-ovisni portali ne smiju pisati !!! Isto tako Elijah Magnier nikad ne griješi u svojim analizama sto će se dogoditi !!!

Jole
Gost
Jole

Daj nam nabaci linkove.

Balad
Gost
Balad

Da ne bude jednog dana kao u slučaju četnika koji su se pridružili partizanima (domobrane Hrvatine baš i ne spominju) – da neki novi pravovjerni Sirijci to počnu spočitavati sirijskim snagama!

Puno stvari u povijesti treba kontekstualno, u okviru trenutne situacije tumačiti, a ne kako se nakon puno vremena sprdne onima koji nisu “ni luk jeli, ni luk mirisali”. 🙂 🙂 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik