fbpx

Sirijski Kurdi objavili stavke pregovora s vlastima u Damasku

Kurdi žele pregovore sa sirijskim vlastima

Jučer poslijepodne je poluslužbena agencija sirijskih Kurda Hawar News potvrdila da visoko izaslanstvo vodi službene pregovore sa sirijskom vladom u Damasku i objavila ključne teme o kojima će stranke pregovarati.

Takozvana Demokratska autonomna uprava Sjeverne Sirije je predstavila stavke o kojima će se raspravljati tijekom pregovora između predstavnika autonomne uprave i sirijske vlade, koje uključuju nekoliko tema, od kojih je najvažnija jedinstvo sirijskog teritorija, njegova obrana i obrazovanje u područjima autonomne uprave, piše Hawar News.

Novinska agencija sirijskih Kurda navodi kako je iz svojih izvora dobila neke od stavki koje je Demokratska autonomna uprava pripremila za podnošenje tijekom svojih pregovora sa sirijskom vladom.

Prema agenciji, među stavkama koje će pregovarati autonomna uprava su:

1. Jedinstvo sirijske zemlje.

2. Sustav u Siriji je demokratska republika, a Autonomna uprava je dio tog sustava.

3. Autonomne uprave imaju predstavnike u parlamentu u središtu Damaska.

4. Zajedno sa sirijskom zastavom bi trebale postojati zastave koje predstavljaju autonomne uprave.

5. Diplomacija na području autonomnih uprava neće se voditi u suprotnosti s interesima sirijskog naroda i ustavom zemlje.

6. Sirijske demokratske snage dio su sirijske vojske, koja je odgovorna za zaštitu sirijske granice.

7. Unutarnje sigurnosne snage u područjima autonomne uprave djeluju pod lokalnim vijećima na način koji nije u suprotnosti sa sirijskim ustavom.

8. Učenje na materinjem jeziku temelj je obrazovanja na području autonomne uprave, a arapski je službeni jezik u cijeloj Siriji.

9. U područjima autonomne uprave se obrazovanje provodi na lokalnim jezicima koji se uče na fakultetima povijesti, kulture, jezika, književnosti i slično.

10. Distribuiranje sirijskog bogatstva se u sirijskim regijama mora provesti na pravedan način.

Kao što vidimo, iako ima nekih nedorečenosti kao na primjer, koja su to autonomna područja, zahtjevi su puno blaži od maksimalističkih težnji o uspostavi paradržavne tvorevine koja bi samo formalno bila dio Sirije ili snova od odcjepljenju i proglašenju neovisnog Kurdistana.

Hawar News

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
57 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Šta bi sa kurdistanom? Pojela maca?
Da se mene pita ne bi dobili ništa, posle j nema kajanja!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  čokolino

Nije još ali brzo će ga pojesti onda kada Sirijska Arapska Armija pokrije kompletnu sjevernu i istočnu granicu.

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Nije lose za pocetak racionalni zahtjevi. Meni sve mirise na dogovor.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  fenix

Gdje racionalni? Hoce svoju diplomatiju i vojsku, a hoce da im to sve finansira Damask. Erdogan je vec isposlovao tampon zonu, a u toj zoni zivi 90% kurda. Neka te zahtjeve ispostave njemu.

Kurdi me razocaravaju svojim gluposcu. Nisu u stanju da sagledaju realnost. Ponovice Arfin svojim “racinalnim” zahtjevima i zavrsice kao izbjeglice u Damasku ako i ne primi mama Merkel.

anxi
Gost
anxi
1 godina prije

Kada im to daju onda ce sljedece stalno biti prijetnja referendumom i odcjepljenjem kao u bosni republjik serpska…
Samo jedna drzava i bez dodatnih zastava i dodatnih predstavnika koji ce onda nosati zastave kao dodlik …

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  anxi

Bosna je federacija Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i multi etnicka i multi konfesionalna sto Sirija nije Arapi cine 85 odsto stanovnistva a kurdi 10 skoro svi su Muslimani.
U ostalom i Franjo Tudjman i Alija Izetbegovic su potpisali Dejtonski sporazum a tu sve lepo pise sta moze sta ne moze.

anxi
Gost
anxi
1 godina prije
Reply to  Riddick

Da sve pise pa potrudi se i bar dio procitaj.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  anxi

Procitacu, procitaj i ti.
Nisu Srbi u BiH Kurdi koji su pobegli u Siriju od genocida u Turskoj vec su tu isto toliko vremena kao i vi, i imaju ista prava.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
1 godina prije
Reply to  Riddick

I milosevic

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Opet svako “ima oči” samo za svoju stranu. Rat u BiH je prekinut pod pritiskom i svaka od strana misli da je oštećena (što je obično idealna situacija, da je samo jedna strana zadovoljna…) Rat se nije ni završio, samo je nastavljen drugim sretstvima i svi čekaju priliku da opet krenu. Nema tu prosperiteta.
Gledajući potpuno sa strane najviše se čudim Muslimanima. Insistiranje na sadašnjim granicama je mazohozam: niti su istorijske, niti su etničke, RS ne mogu prisajediniti niti osvojiti… Ona im je samo smetnja, i ekonomska i državotvorna (krajnje idiotski propuštaju šansu da “cementiraju” svoj državni status jer odnos snaga u svetu može da se promeni na njihovu štetu) tako da bi oni trebalo da insistiraju na odvajanju RS a ne da se i dalje bore za tuđe interese.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ja ga vala ne čekam…..ko rat želeo neka sa ženom zarati (neću reći rat mu u kući bio jer ne žele svi ukućani rat)

Mr.No
Gost
Mr.No
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac:alal ti ćasa.E mudraca.Vlaži malo sokole.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumi, ovo je jedna od rijetkih prilika kada nisi u pravu. Ipak bi trebao malo dublje prouciti i istoriju i dogadjaje koji su bili ‘jucer’. O ‘danas’ cemo drugom prilikom.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Znam radnik, mnogo je teže suditi kada si ti i tvoji u pitanju neko neki pola sveta daleko. Ali znaš kako kaže narod: “đavo se krije u detaljima”. Uvek ćeš naći neke detalje koji brane tvoju tezu ako se vratiš dovoljno daleko u prošlost – ti detalji su nacionalistima osnovna hrana.

Dvojica u mom kraju se pobila oko dve stope zemlje, jedan završio na groblju drugi ostario u zatvoru. Umesto da su zasadili koju šljivu pa zajedno pekli rakiju i pili. Znaš šta je bilo sa zemljom? Deca i jednog i drugog davno otišli po belom svetu i zemlja ih uopšte ne interesuje. Sada je to šikara – bila bi šuma ali komšije poseku čim može da se koristi.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Tako je, shumi. Ljudi se pobiše zbog zemlje, a sad im pusta svima. I Perina i Antunova i Mujina. I otkupljuju je stranci i oni im vedre i oblače. Žali bože tako lepe zemlje, a budalastih judi.

subaru-bbbb
Gost
subaru-bbbb
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Gledajući potpuno sa strane najviše se čudim Srbima. Insistiranje na sadašnjim granicama je mazohozam: niti su istorijske, niti su etničke, Kosovo ne mogu prisajediniti niti osvojiti… Ono im je samo smetnja, i ekonomska i državotvorna (krajnje idiotski propuštaju šansu da “cementiraju” svoj državni status jer odnos snaga u svetu može da se promeni na njihovu štetu) tako da bi oni trebalo da insistiraju na odvajanju Kosova a ne da se i dalje bore za tuđe interese.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  subaru-bbbb

@subaru-bbbb
Kako vanzemaljci odluce tako ce biti.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  subaru-bbbb

Hehehe… ne brini subaru, i ako su bežao sa časova istorije ima danas dobrih online predavanja…

Sigurno mi nije bila namera nikoga da vređam ali ako negde grešim slobodno argumente. Kad već pominješ Kosovo evo jedne zanimnjivosti: Vučić poluzvanično nudi razmenu teritorija što bi bilo posredno priznavanje i zatvaranje tog pitanja. Ali Albanci (ili Amerikanci) neće da zatvaraju…

subaru-bbbb
Gost
subaru-bbbb
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadijo, prvo se moramo dogovoriti po kojem principu ćemo crtati granice na onom ostalom poslije SFRJ a onda sve ostalo, da te čujem, koji princip želiš? Jednom si pametno natuknuo da ne gledaš sve ovo kod nas i u svijetu iz perspektive mrava več orla, on bolje vidi čitavu situaciju zato ovo o Vućku neću ni komentirati jer je on samo glumac (kao i svi politićari na svijetu) koji izvrsno glumi zadatu ulogu (nije mu lako treba sjediti na tri stolice: srpskoj, taminoj i ruskoj) ali on se ne pita nizašta, on samo odrađuje zadate zapovjedi.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  shumadinac

RS je nastala na teritoriju BiH. Ona se nema
što prisajedinjavati sa BiH jer je njezin dio.
Tražiti od Bošnjaka da se odreknu svoje domovine jer je cijela BiH domovina sva tri naroda je sadizam.
Nadam se da nisi pobornik teorije “jedan narod, jedna država”, odnosno pobornik teorije krvi I tla što bi se iz tvog komentara dalo zaključiti.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Riddick

Ne hrani ga Riddick. Pusti ga neka kmeči.

Nema
Gost
Nema
1 godina prije
Reply to  Riddick

Gdje je ta tzv hb? Imaju presude u hagu. Sve govore

Mr.No
Gost
Mr.No
1 godina prije
Reply to  Riddick

@Riddick:,,Bosna je federacija Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”I haj ti sad ,muhabeti sa ovolikom mudrošću i pameću.Nejse.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  anxi

Pa budu li u Damasku gnjavatori i siledžije kao i u Sarajevu i treba da se odcijepe;ako nisi znao Dejtonski je sporazum šansa za mir a ne šansa za preseravanje i porobljavanje….kad to shvatite iz Repiblike Srpske nećete dugo čuti ideje o odcjepljenju od ove nakarade s tim da nije nakarada zbog sporazuma već zbog suludih ideja političkog rukovodstva Bošnjačkog naroda(poštovanje hrabrom Bošnjačkom narodu ali rukovodstvo im je svedeb.. do deb.. a.).

krkan
Gost
krkan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kurdi nisu niotkuda dosli, nego su, zajedno sa Armencima, autohtoni stanovnici tog prostora. Turci su bili ti koji su dosli, kao i Arapi i arabizirani stanovnici Levanta i Mezopotamije. Samo je dovoljno pogledati na kartu gdje Kurdi zive i to se lahko da uociti. Kurdska.naselja u Siriji su samo nasravak veceg podrucja u Turskoj: I Hasaka i Kobane i Afrin. To sto su Kurdi trenutno na americkoj strani i sto gledaju kako ostvariti svoje interese nije razlog da im se osporava pravo na zivot u tim podrucjima.
Ovo za BiH ne bih da kometarisem. Jedan novi konflikt masovnijih razmjera gdje bi svi ti koji se time hrane bi bio sasvin dovoljan. Ja bih pasos u ruke i prekp granice, pa neka uzivaju. Sit sam.vise te price do groba.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  krkan

izvorno su sa zapadnog irana. tek kasnijim migracijama su prešli zapadnije.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Kao što govori zadnji dio teksta sporna su područja te autonomije i ova šesta stavka je interesantna. Taj famozni SDF,puno šljama sa u njemu nakotilo.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
1 godina prije

Izgleda kurdima doslo ono daj sta da ufatimo….. Treba sacekati izgleda da se nesto valja iza brda pa su kurdi poceli da spominju Siriju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ta su područja tri enklave gdje Kurdi čine relativnu većinu. Malo Kobani Ain Arab, da ga zovemo pravim imenom, s okolicom, istočno od Qamishlija i Hasake do granice s Irakom u gore do Turske, ina kraju Afrin. Šik Maqsud četvrt u Aleppu se ne konta. To je gradska četvrt i su nema budalaština. Tako je Handarat čisto palestinski, ali oni ne traže ništa, ima kršćanska četvrt, ova ili ona i centar Aleppa koji je zajednički , od svih. Ako u Aleppu dobiju manjinsku osnovnu školu i to je previše

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ima ih malo i sjeverno od Tabke. Što se tiče Šeik Masquda ako se dogovore dobit će i tu nešto, u pravu si iako ništa nisu ni tražili. Malo su crvali pri oslobađanju grada, ništa posebno.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
1 godina prije

@Laki nisam nesto upucen u Siriji, vidim da se ameri spremaju na povlacenje I Kontam da ce kurdi opet popusiti ka sto puse, I zato napisah sto napisah…. A poznavajuci da su US ARMY Generali koji su bili protiv nuklearnog rata da Rusijom doveli Tranpa na vlast da rascisti liberalne stakore sa vlasti……… Da be odugovlacim kad Tramp dobije sledece izbore vidjet ces…….

igi
Gost
igi
1 godina prije

…nikakva autonomija,nikakve posebne vojne snage…sve je ovo u režiji američkih CIA operativaca koji bi htjeli rastočiti siriju kao tito jugoslaviju ustavom iz 1974….oni od asada mogu da odmah dobiju kuhac a o ostalom se može naknadno dogovoriti…to glupe komunjare koji surađuju sa najgorim kapitalističkim ološem treba pustiti turcima niz nož…neznanje mogu oprostiti ali glupost nikako.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Sve su to legitimni zahtevi ali iz iskustva sa sličnih mesta znamo da će se na pravima maksimalno insistirati dok će se obaveze neprestano “zaboravljati”.
Možda postoje istorijski razlozi za zahteve Kurda, malo ko od nas dovoljno poznaje situaciju na terenu. Pa ipak, Kurdi imaju problema i sa Turskom i sa Irakom i sa Iranom – svuda gde ih ima a ne samo u Siriji. Kurdi se bune za svoj položaj u Iranu u kome jevrejska zajednica!?! tvrdi da nisu ugroženi – štaviše.

Prokleta je ljudska narav – kreneš sa sasvim opravdanim zahtevima da bi na kraju i sam ugrožavao druge po istim stvarima za koje si se i sam nekada borio. Kada u glavi urežeš sliku žrtve, zadržavaš je generacijama bez obzira na promenu situacije. Mislite li da su se Nemci oslobodili osećanja da su žrtva WW1 – kako da ne…..

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Možsa će razoružanje biti jedini uslov Rusije, time bi dobili mir i sa Kurdima i sa Turcima.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Sjajn šansa za mirno rješenje s Kurdima i povratak dijela Sirije pod njen suverenitet;pregovori se ne bi zvali pregovori da stavovi nisu podložni korigovanju, mislim da je ovo izizetna ppdloga za pregovore i čak sam sklon reći da bolje i ne može……vidjećemo šta će Rusi izpregovarati alina ovo baš i nemaju puno šta za dodati ili oduzeti.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ima se puno toga oduzeti. Ne mogu prevrtljivi kurdi dobiti vise od sirijskih hriscana koji su cijelo vrijeme bili na strani Damaska. Svakom prema zasluzi. Ako u startu kurdi dobiju drzavu u drzavi sta onda dati palestincima koji su se brili vise od kurda? Sta dati druzima? Sta ostalima?

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Da bi sa nekim pregovarao moras imati neku snagu, neke adute za pregovore. Koje to adute i snagu imaju Kurdi u Siriji za pregovore sa Damaskom? Ja neznam nijedan( jedini je bio prisustvo Amera na njihovom dijelu Sirije, a ovi navodno odlaze), pa mi nije jasno sta hoce? Tim vise, sve do nedavno nisu priznavali Damask, osim kad im je zaprijetila invazija Turske vojske, a i onda su trazili samo da SAA dodje na granicu Turske i da ih brani od istih, a da oni i dalje zadrze svoje oruzane formacije i paradrzavu, cak i na novoosvojenim podrucjima di zive iskljucivo Arapi! Nevjerojatno i Max Buncker bi bio impresioniran! Postoje i drugi narodi u Siriji( Palestinci npr) koji zive u Siriji, ali samo Kurdi i vecim djelom Turkmeni( za druge je razumljivo, Turska stoji iza njih), su okrenuli ledja Siriji, drugi ne. Sad kad im se sluti zlo, hoce pregovore. Sta oni stvarno ocekuju, nakon svega, od Damaska?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Nemaju sada nikakve adute ali su nezaobilazan faktor. Njihov dolazak pod okrilje Damaska znači definitavn kraj za jenkije.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Pazi izdajničkog ološa, oni bi da imaju neku svoju diplomaciju, wtf? Jedino što im se može ekstra dozvoliti je da imaju neke svoje lokalne novine, koje bi normalno bile cenzurirane u Damasku. Ovo sve drugo sikter.

Da diplomacija….hahah,u prevodu stalni pokušaji izdaje i otcjepljenja, te vječna. potraga za sponzorom koji bi im to omogućio. Bagra još nije dobila dovoljno po tamburi, treba to dodatno urazumiti. Ma u biti, i te lokalne novine su im previše, kad porazmislim. Imaju Al-thawru koja izlazi u Damasku, dati im pretplatu na to i zdravo.

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije

Sta vam je ljudi???Obzirom da su im zahtevi iz moje perspektive poprilicno “realni”, nekako mislim da oni ne ocekuju bas mnogo!Sto i jeste ralnost, ovo je pocetna pozicija njihove strane, a dokle ce se stici zavisi od situacije na terenu na kraju balade!
Ako dobiju i 50% od ovoga mogu da se sutiraju u gu….

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  posmatrac

Ponovit ću, već sam pisao da će na kraju dobiti više nego što zaslužuju.

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije

Moze bit, ako ti odlucujes sta je to sto oni zasluzuju….

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  posmatrac

Može bit da i ti nemaš kapaciteta za normalnu komunikaciju.

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije

Tvoja komunicija je vidim na “zavidnom” nivou!
Ali staces nisi ti kriv….

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije
Reply to  posmatrac

Ok @posmatrac, da ja budem ‘kulturniji’. Sta to Kurdi treba da ‘dobiju’? Koliko si upoznat sa ‘izivljavanjem’ najgoreg sljama podrzanog od strane 66 ‘demokratskih’ drzava zapada i zalivskih monarhija predvodjenih USrA? SAA i Damask nikad nisu napali Kurde, cak i kad im je ‘hvalilo’ naoruzanja, ostavljali su im ako su se morali povlaciti iz tih oblasti. Kako su im to Kurdi vracali? Jesu one jadnike iz SAA koji su ‘dosli’ na ‘njihovu’ teritoriju razoruzali i predali ISIL-u, u ranim fazama rata cak i ‘surovali’ sa ‘demokratskom’ opozicijom, cak i ISIL-om. Cekali i ‘gledali’ agoniju Der ez Zora, pa pokusali (kad su ih ‘gazde’ ‘napuckale’) da stignu prije SAA, kad se ispostavilo da ce ovi stici i osloboditi Dez. Drze pod kontrolom teritorije koje nikad nijesu bile njihove ‘u zdravlje’ jenkija. I sta su to onda ‘zasluzili’. Sto kaze tiho, zaluzili su ili da ih Asad ‘pokloni’ Erdoganu, ili da im ‘obezbijedi’ prevoz kod mame Merkel. Vidis, on njima bar ‘nudi’ izbor. Hajd da cujem sad tebe

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Kurde u preporucenu posiljku trumpu i odma im dati americka drzavljanstva za lojalnost. U Siriji su potroseni.
Mega blesavi likovi. Oni bi ovo ono pa sada imaju ku….inu

Inkvizitor
Gost
Inkvizitor
1 godina prije

Šta reći? Granice na BI su posledica sporazuma Sajs-Piko iz 1916.godine. Jedna od idiotskih posledica tog sporazuma je da su Kurdi, kao narod od nekih, manje više, četrdesetak miliona ostal bez prava na državu i žive podeljeni u nekoliko drugih država, bez ikakvih posebnih prava. Koji narod na svetu, to ne bi doživljavao kao nepravdu i pokušao na bilo koji način i u savezu sa bilo kim, da tu situaciju izmeni? Sada su se tako izdeljeni našli u žrvnju, u međusobnom obračunu regionalnih i globalnih sila i silnika, koje gledaju da ih iskoriste kao topovsko meso. Svaki sporazum sa sirijskom vladom i Asadom, koji bi im garantovao bilo kakvu autonomiju, bi značio (delimično) ispravljanje istorijske nepravde i u osnovi,trebao bi doprineti stabilnosti sirijske države. Na žalost, niko ne može garantovati, da u nekoj budućnosti, Kurdi, neće biti iskorišteni od strane zapadnih sila za destabilizaciju Sirije, ali ako do sporazuma uopšte ne dođe – stabilnosti neće biti ni sada.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Inkvizitor

a tek ona da arapi žive u 20ak država?
što se tiče kurda, kod njih je opstao taj plemensko-klanovski mentalitet. izraženiji je daleko više nego kod svih ostalih susjednih naroda. kada bi kojem slučajem i dobili državu, utonula bi u stalne nemire.

Inkvizitor
Gost
Inkvizitor
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Arapi imaju “višak” država i to što ne mogu da se ujedine, je dokaz da je kolonijalizam još uvek veoma živ. Samo se zamaskirao i “poslove” vrši preko izabranih “elita”. Moguće je da kurdska država ne bi bila stabilna, ali to nije razlog da im se ona uskrati. Slične priče, o elitnim narodima sposobnim da nose državnost i onima manje vrednim, koje veliki moraju kontrolisati su prastara priča. Uglavnom, neistinita.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Inkvizitor

@Inkvizitor: ako bi ispravljao istorijsku nepravdu onda ne mozes ispustiti jermene nad kojima je izvrsen genocid i po cijoj imovini su se rasirili kurdi. Prvo bi njima trbealo vratiti imovinu, ali oda kurdima ne ostaje nista.

Inkvizitor
Gost
Inkvizitor
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ili, američkim indijancima… Ali, ne govorim ja o tome. Većina istorijskih nepravdi se ne može ispraviti, bez, u najmanju ruku, novih nepravdi. Ono što želim da kažem, jeste da su težnje Kurda – normalne i legitimne i da ih zbog toga ne treba osuđivati. Jermeni su posebna priča u koju se teško upustiti i biti kratak i razumljiv, ali ću reći samo toliko – genocid na Jermenima je izvršen od strane Turaka i Kurda, kao “izvršioca radova”, ali je i on, kao većina drugih zala na prostorima istoka, produkt zapadnoevropskog imperijalnog delovanja. Planiran mnogo pre, nego što se dogodio.

burt
Gost
burt
1 godina prije

najvažniji stavak je da je Sirija demokratska republika, to znači da tu više nema mjesta za Assada i njegov monopol, vanjske granice ostaju nepromjenjenje ali se mijenja unutrašnji ustroj, samo je terminološka razlika republika umjesto federacija, to traže Kurdi a turski dio će biti radikalniji, samo demokratska turska republika na sjeveru Sirije, zato Erdo vuče neobične i dvosmislene poteze da ostvari svoj cilj, Assad i njegova partijska vrhuška se ne žele i ne mogu demokratizirati jer dobro znaju da bi to bio njihov kraj, zato Assad nikad neće prihvatiti demokratske institucije

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  burt

Neces vjerovati Sirija je i sad demokratska republika sa demokratskim izabranim predsjednikom i parlamentom. Demokratska je koliko i Francuska, a Asad ima vecu podrsku nego Makron.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  tihobl

Nediraj mi Burta! On je jedan od kvalitetnijih komentatora na ovom portalu, jako upucen u stvari, zna stvari i geopoliticke igre. Uvjek rado procitam svaki njegov komentar i ubiti je pametniji od nas, nikad nece reci sta ce stvarno biti, nego obrnuto. Procitas sta on kaze o necemu sta ce biti i znas sve. Samo sto uvjek bude potpuno suprotno od onoga sta on kaze. Vrlo lukavo, njega treba znati citati!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Neka nam onda kaze sta ce biti sa francuskim rezimom i diktator koji je umislio da je Napoleon.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  burt

Ima i pravo, tzv. demokracija je recept za pljačku i korupciju. Čvrsta centralizirana država sa dobronamjernim diktatorom koji voli svoju zemlju je daleko bolje rješenje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik