Sirijski Kurdi objavili stavke pregovora s vlastima u Damasku

Kurdi žele pregovore sa sirijskim vlastima
57 komentara

Jučer poslijepodne je poluslužbena agencija sirijskih Kurda Hawar News potvrdila da visoko izaslanstvo vodi službene pregovore sa sirijskom vladom u Damasku i objavila ključne teme o kojima će stranke pregovarati.

Takozvana Demokratska autonomna uprava Sjeverne Sirije je predstavila stavke o kojima će se raspravljati tijekom pregovora između predstavnika autonomne uprave i sirijske vlade, koje uključuju nekoliko tema, od kojih je najvažnija jedinstvo sirijskog teritorija, njegova obrana i obrazovanje u područjima autonomne uprave, piše Hawar News.

Novinska agencija sirijskih Kurda navodi kako je iz svojih izvora dobila neke od stavki koje je Demokratska autonomna uprava pripremila za podnošenje tijekom svojih pregovora sa sirijskom vladom.

Prema agenciji, među stavkama koje će pregovarati autonomna uprava su:

1. Jedinstvo sirijske zemlje.

2. Sustav u Siriji je demokratska republika, a Autonomna uprava je dio tog sustava.

3. Autonomne uprave imaju predstavnike u parlamentu u središtu Damaska.

4. Zajedno sa sirijskom zastavom bi trebale postojati zastave koje predstavljaju autonomne uprave.

5. Diplomacija na području autonomnih uprava neće se voditi u suprotnosti s interesima sirijskog naroda i ustavom zemlje.

6. Sirijske demokratske snage dio su sirijske vojske, koja je odgovorna za zaštitu sirijske granice.

7. Unutarnje sigurnosne snage u područjima autonomne uprave djeluju pod lokalnim vijećima na način koji nije u suprotnosti sa sirijskim ustavom.

8. Učenje na materinjem jeziku temelj je obrazovanja na području autonomne uprave, a arapski je službeni jezik u cijeloj Siriji.

9. U područjima autonomne uprave se obrazovanje provodi na lokalnim jezicima koji se uče na fakultetima povijesti, kulture, jezika, književnosti i slično.

10. Distribuiranje sirijskog bogatstva se u sirijskim regijama mora provesti na pravedan način.

Kao što vidimo, iako ima nekih nedorečenosti kao na primjer, koja su to autonomna područja, zahtjevi su puno blaži od maksimalističkih težnji o uspostavi paradržavne tvorevine koja bi samo formalno bila dio Sirije ili snova od odcjepljenju i proglašenju neovisnog Kurdistana.

Hawar News

Kalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

Šta bi sa kurdistanom? Pojela maca?
Da se mene pita ne bi dobili ništa, posle j nema kajanja!

fenix
5 godine prije

Nije lose za pocetak racionalni zahtjevi. Meni sve mirise na dogovor.

anxi
5 godine prije

Kada im to daju onda ce sljedece stalno biti prijetnja referendumom i odcjepljenjem kao u bosni republjik serpska…
Samo jedna drzava i bez dodatnih zastava i dodatnih predstavnika koji ce onda nosati zastave kao dodlik …

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Kao što govori zadnji dio teksta sporna su područja te autonomije i ova šesta stavka je interesantna. Taj famozni SDF,puno šljama sa u njemu nakotilo.

igi
5 godine prije

…nikakva autonomija,nikakve posebne vojne snage…sve je ovo u režiji američkih CIA operativaca koji bi htjeli rastočiti siriju kao tito jugoslaviju ustavom iz 1974….oni od asada mogu da odmah dobiju kuhac a o ostalom se može naknadno dogovoriti…to glupe komunjare koji surađuju sa najgorim kapitalističkim ološem treba pustiti turcima niz nož…neznanje mogu oprostiti ali glupost nikako.

shumadinac
5 godine prije

Sve su to legitimni zahtevi ali iz iskustva sa sličnih mesta znamo da će se na pravima maksimalno insistirati dok će se obaveze neprestano “zaboravljati”.
Možda postoje istorijski razlozi za zahteve Kurda, malo ko od nas dovoljno poznaje situaciju na terenu. Pa ipak, Kurdi imaju problema i sa Turskom i sa Irakom i sa Iranom – svuda gde ih ima a ne samo u Siriji. Kurdi se bune za svoj položaj u Iranu u kome jevrejska zajednica!?! tvrdi da nisu ugroženi – štaviše.

Prokleta je ljudska narav – kreneš sa sasvim opravdanim zahtevima da bi na kraju i sam ugrožavao druge po istim stvarima za koje si se i sam nekada borio. Kada u glavi urežeš sliku žrtve, zadržavaš je generacijama bez obzira na promenu situacije. Mislite li da su se Nemci oslobodili osećanja da su žrtva WW1 – kako da ne…..

Siniša
5 godine prije

Sjajn šansa za mirno rješenje s Kurdima i povratak dijela Sirije pod njen suverenitet;pregovori se ne bi zvali pregovori da stavovi nisu podložni korigovanju, mislim da je ovo izizetna ppdloga za pregovore i čak sam sklon reći da bolje i ne može……vidjećemo šta će Rusi izpregovarati alina ovo baš i nemaju puno šta za dodati ili oduzeti.

Miki maus
5 godine prije

Da bi sa nekim pregovarao moras imati neku snagu, neke adute za pregovore. Koje to adute i snagu imaju Kurdi u Siriji za pregovore sa Damaskom? Ja neznam nijedan( jedini je bio prisustvo Amera na njihovom dijelu Sirije, a ovi navodno odlaze), pa mi nije jasno sta hoce? Tim vise, sve do nedavno nisu priznavali Damask, osim kad im je zaprijetila invazija Turske vojske, a i onda su trazili samo da SAA dodje na granicu Turske i da ih brani od istih, a da oni i dalje zadrze svoje oruzane formacije i paradrzavu, cak i na novoosvojenim podrucjima di zive iskljucivo Arapi! Nevjerojatno i Max Buncker bi bio impresioniran! Postoje i drugi narodi u Siriji( Palestinci npr) koji zive u Siriji, ali samo Kurdi i vecim djelom Turkmeni( za druge je razumljivo, Turska stoji iza njih), su okrenuli ledja Siriji, drugi ne. Sad kad im se sluti zlo, hoce pregovore.… Čitaj više »

Ivo
5 godine prije

Pazi izdajničkog ološa, oni bi da imaju neku svoju diplomaciju, wtf? Jedino što im se može ekstra dozvoliti je da imaju neke svoje lokalne novine, koje bi normalno bile cenzurirane u Damasku. Ovo sve drugo sikter.

Da diplomacija….hahah,u prevodu stalni pokušaji izdaje i otcjepljenja, te vječna. potraga za sponzorom koji bi im to omogućio. Bagra još nije dobila dovoljno po tamburi, treba to dodatno urazumiti. Ma u biti, i te lokalne novine su im previše, kad porazmislim. Imaju Al-thawru koja izlazi u Damasku, dati im pretplatu na to i zdravo.

posmatrac
5 godine prije

Sta vam je ljudi???Obzirom da su im zahtevi iz moje perspektive poprilicno “realni”, nekako mislim da oni ne ocekuju bas mnogo!Sto i jeste ralnost, ovo je pocetna pozicija njihove strane, a dokle ce se stici zavisi od situacije na terenu na kraju balade!
Ako dobiju i 50% od ovoga mogu da se sutiraju u gu….

kardinale
5 godine prije

Kurde u preporucenu posiljku trumpu i odma im dati americka drzavljanstva za lojalnost. U Siriji su potroseni.
Mega blesavi likovi. Oni bi ovo ono pa sada imaju ku….inu

Inkvizitor
5 godine prije

Šta reći? Granice na BI su posledica sporazuma Sajs-Piko iz 1916.godine. Jedna od idiotskih posledica tog sporazuma je da su Kurdi, kao narod od nekih, manje više, četrdesetak miliona ostal bez prava na državu i žive podeljeni u nekoliko drugih država, bez ikakvih posebnih prava. Koji narod na svetu, to ne bi doživljavao kao nepravdu i pokušao na bilo koji način i u savezu sa bilo kim, da tu situaciju izmeni? Sada su se tako izdeljeni našli u žrvnju, u međusobnom obračunu regionalnih i globalnih sila i silnika, koje gledaju da ih iskoriste kao topovsko meso. Svaki sporazum sa sirijskom vladom i Asadom, koji bi im garantovao bilo kakvu autonomiju, bi značio (delimično) ispravljanje istorijske nepravde i u osnovi,trebao bi doprineti stabilnosti sirijske države. Na žalost, niko ne može garantovati, da u nekoj budućnosti, Kurdi, neće biti iskorišteni od strane zapadnih sila za destabilizaciju Sirije, ali ako do sporazuma uopšte… Čitaj više »

burt
5 godine prije

najvažniji stavak je da je Sirija demokratska republika, to znači da tu više nema mjesta za Assada i njegov monopol, vanjske granice ostaju nepromjenjenje ali se mijenja unutrašnji ustroj, samo je terminološka razlika republika umjesto federacija, to traže Kurdi a turski dio će biti radikalniji, samo demokratska turska republika na sjeveru Sirije, zato Erdo vuče neobične i dvosmislene poteze da ostvari svoj cilj, Assad i njegova partijska vrhuška se ne žele i ne mogu demokratizirati jer dobro znaju da bi to bio njihov kraj, zato Assad nikad neće prihvatiti demokratske institucije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI