Turska kupuje rusku pšenicu, ali s isplatom u rubljama

Turska kupuje rusku pšenicu ali s isplatom u rubljama
64 komentara

Pšenica, jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Rusije, neće se plaćati u dolarima. U ovom slučaju je riječ o Turskoj, dok je ranije bilo sporazuma o isporukama pšenice Venezueli za naftu i sporazumima sa drugim zemljama o isplati u nacionalnim valutama.

Po prvi put će Turska kupiti pšenicu u Rusiji i platiti isporuku u ruskim rubljama. Prema ruskom centru “Sovekon” koji se bavi analizom poljoprivrednih tržišta, Turska će kupiti u Rusiji 30 tisuća tona pšenice s visokim sadržajem bjelančevina. Turska strana će za tonu pšenice platiti oko 17 tisuća rubalja, izvijestila 2. listopada agencija Anadolu.

Zahvaljujući trgovini u nacionalnoj valuti, stranke minimiziraju gubitke od pretvorbe valute, napominje turska agencija,a pri tome zaobilaze dolar, što je strateški cilj Moskve.

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio kako će Turska proširiti trgovinu u nacionalnoj valuti sa svojim glavnim partnerima poput Rusije.

Ankara je isti sustav naplate uspostavlja i s Iranom.

Ovaj kurs podržava potiče i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je rekao da će trgovina nacionalnom valutom minimizirati negativan utjecaj vanjskih čimbenika.

U srpnju i rujnu je Rusija je u Tursku izvezla 1,2 milijuna tona pšenice.

Iako je svima lakše razumjeti vijesti ako su vrijednosti izražene u dolarima ili eurima, čini se da ćemo se polako morati privikavati na vrijednost rublje, juana, indijske rupije i drugih valuta.

Za lakše snalaženje u popisu svjetskih valuta se možete poslužiti internetskim konverterom, u ovom slučaju za rusku rublju ovdje.

Dedolarizacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

Dedolarizacija ide pomalo, korak po korak…još najviše 2-3 godine do kolapsa liberalne demonkracije. Bitno je da su ruske snage za strateško odvraćanje na oprezu u međuvremenu, i da su psihopate toga svjesne, kako bi sve prošlo bezbolno.

Son of Alerik
5 godine prije

Da Turska kupuje rusku psenicu i placa u lirama,onda bi to za Tursku bio pogodak. Ovako moraju doci do rublji,kako drugacije nego kreditom kod ruskih banaka. A tamo kamate dvoznamenkaste.
Putin tuce ritam,a Erdogan se klati kao mecka na sajmz.
Sto se tice Venezuele, Rusi salju psenicu vise kao socijalnu pomoc buduci da naplacuju u nafti koja im ne treba pa tako SAD ostaje jedini izvor casha za Madura i jedini partner koju ne profitira na njihovoj bijedi.

eu kolonija
5 godine prije

uncle sam se više ponaša kao baba kura. može prijetiti nama malim od koga I što možemo kupovati ali velikima ne

čokolino
5 godine prije

Puni silosi pšenice stigli i u Siriju:
https://www.youtube.com/watch?v=K4iZNJM2xAc

Fatih
5 godine prije

L O G I C N O!!!!!

October
5 godine prije

Sad izracunajte koliki je to ogroman dio kolaca netko gubi ,a netko dobiva ako ide preko medjuvalute tipa kad bi turci tursku liru mjenjali u dolar pa rusi dolar u rublju u toj transakciji lijevo desno 2% po jedinici ide vlasnicima dolara ,a ni orali ni kopali ,ni radili ni zaradili ,jednostavno na poklon , kap po kap i strasna stvar gledajuci globalno.

shah
5 godine prije

eto jedna dobra vijest, Madjaroni se obvezali da ce kupovat LNG s Krka.

nije bitno tko
5 godine prije

Vidim da neki umiru od muke u spoznaji, da mnoge države sme manje posluju u dolarima i pronalaze načine da uvaže svoju vlastitu valutu.
Prezaduženom dolaru je polako odzvonilo. Neče ga održati nad vodom ni američka vojna sila, ni prijetne, ni sankcije, ni trgovinske carine.

Ivi tz
5 godine prije

Malo pomalo…super

nestrpljivi
5 godine prije

Ja sam osobno nagli tip ličnosti i jako sirov i jako ratoboran(ovan/ovan u horoskopu jbg-zato sam si i dao nadimak nestrpljivi)… i sada bih sirovo i naglo najrađe izjavio da umjesto pšenice stave plin i naftu u rubljama…ali ću si pregristi jezik…i iskreno pohvaliti gospodarsku diplomaciju Rusije jer je prije svega temeljito promišljena… istina…potpuno istina…malo po malo eto takvim živežnim namirnicama pa i polako drugim sirovinama treba uništiti dolar…i nažalost vječno ulagati u vojnu opremu u slučaju da se ameri počnu prijetiti svima okolo…a ovako će ispasti kao da su dosadno derište koje ima nuklearno oružje…ali derište kojeg će podsvjesno pa valjda u budućnosti i svjesno ostatak ovog planeta početi ignorirati….dosta ambiciozno od mene ovako rečeno-iako mi je to iskrena želja…. pa evo dragi moji yugići…dajte vaše prijedloge i vizije što mislite kojim putem ali ono-sigurnim putem bi se mogla ukrotiti ta amerika-a da ne dođe do WW3…jedna baš zanimljiva… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI