Turska teroriste u Idlibu prešutno “predaje” sirijskoj vojsci i Rusiji

Idlib
44 komentara

Nakon nedavno ofenzive sirijskog ogranka Al-Qaede u pokrajini Idlib je Ankara morala donijeti jedinu ispravnu odluku, prije svega zbog vlastite sigurnosti.

Ruske agencije navode kako je zrakoplovstvo Ruske Federacije počelo uništavati borbeni potencijal terorista u zoni primirja Idlib, a koordinate za ciljeve im je dala turska obavještajna služba.

S obzirom na činjenicu da su radikalne skupine Hayat Tahrir Al-Sham, Huras Al-Din i Islamska stranka Turkestana preuzele kontrolu nad gotovo cijelim teritorijem takozvanog Velikog Idliba, jedina sila koja ih je mogla zaustaviti bila je sirijska vojska, koja djeluje uz potporu ruskog zrakoplovstva.

U rukama islamista pod kontrolom Ankare su ostala samo dva grada – Ariha i Maarat Al-Numan. Proturske skupine su pretrpjele velike gubitke, ostavljajući sva teška oružja, uključujući tenkove, terorističkim skupinama pod vodstvom Al-Nusra Fronta. Skupina Nureddin Al-Zenki i još pet skupina su praktično prestale postojati.

Treba napomenuti kako se Turska nije uplitala u međusobne sukobe između raznih frakcija u Idlibu. Ankara ima nekoliko razloga. Ipak, najvažniji je nevoljkost da turska vojska snosi gubitke u ljudstvu, te želja da se ova teška zadaća preda u ruke sirijske vojske.

U ovoj situaciji postoji i pozitivna strana. Sada su radikalni i takozvani “umjereni” militanti pod kontrolom Turske konačno podijeljeni, od kojih su drugi u puno težoj situaciji. S obzirom na sve veću aktivnost terorističkih skupina na kontaktnoj liniji s vladinim snagama, rusko zrakoplovstvo je počelo provoditi udare po njihove položaje kako bi smanjio njihov borbeni potencijal.

Treba napomenuti da tursko zrakoplovstvo nema dozvolu Rusije za borbene aktivnosti u ovoj zoni. No, prema dostupnim informacijama, turska obavještajna služba prenosi vojne koordinate objekata radikalnih skupina ruskoj strani. Turska vojska ima veliku obavještajnu mrežu u redovima islamističkih skupina, što joj omogućava dobivanje potrebnih podataka o najvažnijim objektima i kretanjima militanata.

Idlib 03.12.2018.
FOTO:ilustracija, situaciona mapa Idliba 03.12.2018.

Pod intenzivnim bombardiranjem ruskog zrakoplovstva su se već našla skladišta oružja i streljiva u blizini grada Darat Izza i sela Sheik Suleiman. Ovi preventivni udari bi mogli biti uvod u veliku ofenzivu sirijske vojske u regiji, koji je Damask detaljno isplanirao nakon završetka kampanje u Dara’ai i Quneitri i oslobađanja Rastanske enklave između Hame i Homsa ranije prošle godine.

Turski list Hürriyet piše kako Turska u vezi s Idlibom i dalje blisko surađuje s Rusijom.

Jučer su turski ministar obrane Hulusi Akar, načelnik glavnog stožera Yaser Guler, zapovjednik kopnenih snaga Umit Dundar i šef Nacionalne obavještajne organizacije Hakan Fidan posjetili provinciju Hatay i pogranično područje sa Sirijom, gdje su raspravljali o situaciji u Idlibu.

Iako je turski ministar obrane Hulusi Akar izjavio kako se ulažu svi napori da se sačuva i provede sporazum iz Sočija i održi primirje u sirijskoj pokrajini, zaključio je kako se nastavlja bliska suradnja Turske s Rusijom oko tog važnog pitanja. U trenutnom scenariju je za Ankaru važnije da zaštiti granice od mogućeg prelaska većih terorističkih skupina na njezin teritorij i da izbjegne novi veliki izbjeglički val koji bi preplavio jugozapadne turske pokrajine.

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, 17. rujna su postigli sporazum u ruskom gradu Sočiju o stvaranju demilitarizirane zone u širini od 15 do 20 kilometara, koja bi dijelila položaje sirijske vojske i naoružanih i terorističkih skupina.

Sporazum, koji je stupio na snagu sredinom listopada 2018. godine, spriječio je najavljenu  ofenzivu  sirijske vojske na Idlib, ali Turska nije uspjela implementirati svoj dio dogovora.

Hurriyet

Islamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Turska ne samo da se nije drzala dogovora vec je prepustila u svo tesko naoruzanje te tako indirektno naoruzala teroriste , dala im predah …
Tako ispada…

Šok
5 godine prije

ovaj na prvoj slici je ujgur što znači da je došlo vrijeme da se kinezi umiješaju u Idlibu

Zgvaca
5 godine prije

Ja nevjerujem da turski kontrolni punkti koji se nalaze na području HTSa imaju ikakvih problema. Turci imaju iste kontakte sa HTSom i svim ostalim Milicijama. Jedina razlika je sto HTS nije želio se žrtvovat za interese Turske. Budućnost HTS je jos uvijek u rukama Turske i vjerovatno se vode intenzivni razgovori.

Duki
5 godine prije

Iduće ljeto u Siriju na godišnji ?????

Riddick
5 godine prije

Postoji prica da je ovo dogovoreno izmedju Turaka i Rusa da HTS protera pro Turske teroriste u regiju Afrin da ih na taj nacin Turska sacuva za neke dalje manipulacije a SAA dobije manje protivnika u Idlibu kada krenu u oslobadjanje.
Kada HTS zauzme ceo Idlib onda Amerikanci nemaju izgovora da bilo sta koce jer Idlib kontrolise HTS Al Kaida u Siriji.

fenix
5 godine prije

Mene zanima da li SAA ima dovoljno vojnika naprimjer da ako dodje do toga da preuzima neke teritorije od Kurda i da u isto vrijeme vodi kampanju za oslobodjenje Idliba i borbu protiv Nusre?

Stephen.
5 godine prije

Znaju Sirijci kako s bandom valjda su proučili povijest Balkana i Blejburga.

Sardelino
5 godine prije

Sva ona mišljenja koja su govorila da će turska uluga u ovom ratu biti negativna po onoj u “turke vjere nema” ostati će na suhom.I dalje tvrdim da je Erdogan veliki Putinov dužnik.Erdogan samo mora odabrati modus vraćanja duga koji će najmanje izritirati zvanične turske zapadne saveznike.

Zagor
5 godine prije

Dovlači se teška oprema na granicu Idliba i Hame, popunjavaju se linije, Turci dovlače vojsku na granicu kako bi se osigurali, a Ahmad Jarba je isplivao iz neke septičke jame, i izjavio da je spreman otići u Damask na pregovore!!!!!!!!

Nazgul75
5 godine prije

Cudno, nema @Burta da ‘razjasni’ kako ove ‘pobjede’ HTS-a ‘jacaju’ revoluciju i kako ce kad ‘rijese’ ove proturske ‘izdajnike’ krenuti na Damask ?
Kako sam vec posao ovo je win-win i za Erdy-boy-a i za SAA. Turci su ono sto je ‘valjalo’ od njihovih ‘izvukli’ i prebacili na ‘fdontove’ prema Kurdima, koke treba ‘pritiskati’ kako bi Sirija imala ‘laksi posao’ oko ‘ubjedjivanja’ Sljam koji je ostao je ‘pusten niz vodu’. Ima i Erdo putra na glavi u vezi Sirije, a ovi koji su ‘umrli muski’ su potencijalni ‘nezgodni svjedoci. Ppred toga, nije da HTS nije imao gubitaka u svim tim’ razracunavanjima. I na kraju kako je vecima primijetila, Rusi su dobili ‘cistu’ situaciju u vezi koriscenja svoje i sirijske avijacije i artiljerije, kao i svojih i iranskih projektila. Dakle, ‘revolucionarima’ u Idlibu se ‘smijesi’ ‘topla’ zima, nije da je nijesu zasluzili.

burt
5 godine prije

Erdo je žrtvovo svoje da bi islamisti preuzeli vlast i da se dobije razlog da ih SAA i Rusi napadnu, to je najlakše objašnjenje ali nema dokaza da se radi o tome, sa svima sa kojima sam razgovarao a i čitao neke članke nitko nema pouzdan odgovor zašto je Erdo naredio onima koji su odbili sporazum da napadnu one koji su ga prihvatili, došlo je do prirodne selekcije, jači su pobjedili slabije i preuzeli vlasti u Idlibu, radi se o smišljenom planu i zato nitko nije napadao turske vojnike,Turkmenske brigade, Hurras al Din, Jaish al Issu, kad dođe rješenje u budućnosti tek onda će se shvatiti ovi događaji

Borac2
5 godine prije

Erdogan nezna sta bi sa smetistem. Cinjenica da HTS i slicne “umjerene” koljace treba ili eliminirat ili poslat negdje daleko od turske. Erdoganu je nakon svih debakla i propalih snova draza prva varijanta.

Ime amatera
5 godine prije

Lik u mislim Texasu nazvan od prijatelja koji mu prica da njegovo auto bivse vodoinst. firme na vijestima iz Sirije. Na TV Toyota sa mitraljezom na krovu. Divljaci urlaju i pucaju u voznji.
Pitanje od miljon kuna…kako su Toyote stigle ovim glavosjecama ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI