Turska ušla u “Railgun klub”- Uspješno testiran pomorski elektromagnetski top (VIDEO)

railgun Sahi 209
24 komentara

Turska uspješno testira svoje najnovije oružje, pomorski elektromagnetski top nazvan Şahi 209 Block II, poboljšanu verziju prethodno testiranog modela.

Blok II uspješno je prošao testove i deset puta je snažniji od prethodne verzije Blok I. Turska vojna industrija je objavila video i fotografije testova u subotu.

Novi tok, kojeg je razvila tvrtka Yeteknoloji AŞ, koristi elektromagnetsku energiju umjesto baruta kako bi ispaljivao projektile kalibra 35 mm i sposoban je pogoditi metu na udaljenosti od 50 kilometara.

Turska je nakon Rusije, Sjedinjenih Država, Kine i Indije, peta zemlja u svijetu koja ima ovu vrstu oružja.

VIDEO – Turski top Şahi 209 Block II

Napravljen je na temelju tehnologije “railgun”, koju su američki stručnjaci u testirali 2014. Namjera američkih stručnjaka je bila zamijeniti brodske topove kalibra 127 mm s topovima “railgun” tehnologije. Za razliku od “railguna” koji se nije pokazao dobrim američka mornarica je navela kako će na brodovima koristiti streljivo HVP  (Hyper Velocity Projectile), koje ima domet od oko 50 kilometara) i brzinu od “samo” tri maha, ali je to i dalje daleko iznad dometa i efikasnosti 127-milimetarskog topa.

No, ni Pentagon nije odustao od railgun topova, odnosno elektromagnetske tehnologije izbacivanja metalnih nemagnetičnih projektila, bilo iz ručnih ili artiljerijskih oruđa. Kao što vidimo, nakon početnih nedoumica je to sada gotova stvar.

Koliko je koštao turski Şahi 209 Block II nije poznato, ali se zna da je Pentagon uložio preko pola milijarde dolara u razvoj mornaričkog “railgun” topa. Razvoj je trajao 12 godina, od 2005. kada su tvrtke General Atomics i BAE Systems dobile ugovor da razviju sustav koji bi se mogao instalirati na brodove veličine razarača, ili čak veće. Usput, prvi američki brod koji je trebao imati instaliran railgun je “nevidljivi” Zumwalt, razarač XXI stoljeća čiji je samo jedan primjerak košto četiri milijarde dolara. Bio je toliko skup da su Amerikanci odustali od prvotno naručenih 32 i odlučili se za samo 3 komada.

VIDEO – Testiranja američkog “railgun” topa

“Railgun”, koji ispaljuje metalni projektil bez ikakve upotrebe eksploziva korištenjem linearnog elektromagnetskog motora, je daleko sigurniji od klasične artiljerije u kojoj se osnovna ideja propulzije nije mijenjala otkad je izmišljena. Topovi su vremenom modernizirani, ali rade na prvotnom principu.

Treba imati na umu da se iz railguna mogu ispaljivati i posve “glupi” projektili, komadi metala koji samo kinetičkom energijom koja proizlazi iz njihove velike brzine mogu napraviti veliku štetu, a cijena im je takoreći ništavna. Ukratko, railgun je oružje budućnosti jer je teoretski moćniji i jeftiniji od klasične artiljerije.

Američki stručnjaci tvrde da se u praksi pokazalo da ni nakon 12 godina razvoja i pola milijarde utrošenih dolara u jedan jedini “railgun” top on nije bio spreman za instalaciju na bilo kakvu stvarnu borbenu platformu.

Kakvu će primjenu imati turski top s projektilima kalibra 35mm, još nije poznato. Ono što čudi je činjenica da ovo, prema američkim stručnjacima naizgled jednostavno, ali nefunkcionalno oružje sada proizvodi pet zemalja, od kojih su četiri nuklearne sile.

Kina je ove godine provela testove elektromagnetskih topova u mornarici. Slike objavljene u siječnju potvrđuju da je Kina postavila prototip elektromagnetskog topa na brod i započela s testiranjem uz mogućnost da postigne ono što su Amerikanci tvrdili da je nerazumno. U Kini bi ovim oružjem opremili sve svoje vojne brodove.

Na fotografijama objavljenim 31. siječnja, vidi se da je brod kineske ratne mornarice, očigledno brod za slijetanje tipa 072 III Haiyangshan, naoružan s topom na pramcu i nekoliko kontejnera standardne veličine u sredini, navode mediji .

railgun Sahi 209
FOTO: Sahi 209 Block II

Railgun top koristi elektromagnetsku silu za lansiranje projektila velikom brzinom pomoću klizne armature koja ubrzava projektil duž para tračnica. Projektili obično ne sadrže eksploziv, a počinjena šteta ovisi brzini i težini projektila. Pri testovima se pokazalo da ovakvi projektili često prave veću štetu od one koju stvaraju eksplozivni projektili ispaljeni iz klasičnih topova.

Još jedna prednost ovog oružja je nepostojanje eksplozivnih propelera ili nuklearnih bojevih glava ni za skladištenje ni rukovanje, kao i niske cijene projektila u usporedbi s konvencionalnim naoružanjem kao što su krstareći projektili.

Sjedinjene Države i Rusija su u početku ove godine smatrane za rijetke zemlje koje imaju ovo oružje. No, imaju topove koji su za sada kopneni sustavi, poput turskog, a nijedan od njih još nije instaliran na brodovima američke mornarice.

Ako se vijest potvrdi, moguće uspješno ispitivanje topa na moru učinilo bi Kinu prvom zemljom na svijetu koja je postavila elektromagnetski top na brod. Taj napredak Kine u vojnom sektoru znak je upozorenja za Sjedinjene Države, posebno s obzirom na napetosti između zemalja koje rastu do mogućeg rata između Washingtona i Pekinga .

Međutim, turska vojska u promotivnom videu također navodi kako je testirala pomorsku verziju topa Şahi 209 Block II. Možda je ovo poruka američkom vojno-industrijskom kompleksu da će turska vojska raditi sama, čak i na najsloženijim sustavima. Zapravo, ne znamo je baš sve učinila “sama” ili je bilo “prijateljske pomoći” Kine ili Rusije u zamjenu za nekakav ustupak ili uslugu oko drugih važnih pitanja. Sama činjenica da je uz puno manje novca i puno brže od američkih kolega Turska razvila ovo oružje otvara mnoga pitanja. No, ono je tu i turska vojska je među pet zemalja koje imaju elektromagnetski top i tvrdi da se radi o mornaričkoj verziji.

VIDEO – Kineski elektromagnetski top na brodu i tijekom testiranja

elektromagnetni topRailgunturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
5 godine prije

I dalje je tehnološki napredak (ako to uopče možemo tako nazvat) u svrhu ubijanja i kontroliranja. Miljarderi troše miljarde na nova oružja kojima se međusobno ubija sirotinja. Super

Drago
5 godine prije

Kakav je to brod za slijetanje i eksplozivni propeler ?? Ah taj google translate.

IzzmetFekally
5 godine prije

ovo baca novo svijetlo na “nesreču” aleksandrovaca….možda su turci a ne ameri

Alen
5 godine prije

Sumnjam da usa kaska po tom pitanju. Mislim da je problem masovne upotrebe ovog oruzja skoro pa besplatna municija a to ne moze tako u usa..

Tomica
5 godine prije

Nema tako davno da su ameri skinuli takav top sa broda jer nije ispunio očekivanja tj. domet je ispao nedovoljan. Naravno, oni su uvijek daleko ispred svih ali kriju rezultate dok Rusija, Kina, Indija i Turska prikazuju animacije i testiranja oružja kao oružja spremna za uporabu. 😉

alfa33
5 godine prije

Znači ne mora biti klasična municija, obični komadi nekakvog čvrstog materijala, zanimljivo,jel bi mogli ispaljivat naše političare,nebi im ništa naplatili,imali bi koliko god treba materijala,još bi im dali struju besplatno i gratis topli obrok….. Samo tko bi se javio za stisnuti prekidač na topu….

kardinale
5 godine prije

Planet majmuna i nove batine za razbijanje lubanja protivnika.

mile
5 godine prije

Elektromagnetski top je u suštini vrlo jednostavno napraviti. princip rada je jednostavan, ali nije onakav kako su to objavii amerikanci. Kada bi se ubrzanje dobilo preko dvije trake projektil bi bio kockastog presjeka a ne okruglog.
Pravi problem je kako napraviti izvor energije koji u mikrosekundi može dati tisuće ampera struje.
https://novenews.net/hr/tehnologija/elektromagnetski-pistolj-17

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI