fbpx

Turska ušla u “Railgun klub”- Uspješno testiran pomorski elektromagnetski top (VIDEO)

railgun Sahi 209

Turska uspješno testira svoje najnovije oružje, pomorski elektromagnetski top nazvan Şahi 209 Block II, poboljšanu verziju prethodno testiranog modela.

Blok II uspješno je prošao testove i deset puta je snažniji od prethodne verzije Blok I. Turska vojna industrija je objavila video i fotografije testova u subotu.

Novi tok, kojeg je razvila tvrtka Yeteknoloji AŞ, koristi elektromagnetsku energiju umjesto baruta kako bi ispaljivao projektile kalibra 35 mm i sposoban je pogoditi metu na udaljenosti od 50 kilometara.

Turska je nakon Rusije, Sjedinjenih Država, Kine i Indije, peta zemlja u svijetu koja ima ovu vrstu oružja.

VIDEO – Turski top Şahi 209 Block II

Napravljen je na temelju tehnologije “railgun”, koju su američki stručnjaci u testirali 2014. Namjera američkih stručnjaka je bila zamijeniti brodske topove kalibra 127 mm s topovima “railgun” tehnologije. Za razliku od “railguna” koji se nije pokazao dobrim američka mornarica je navela kako će na brodovima koristiti streljivo HVP  (Hyper Velocity Projectile), koje ima domet od oko 50 kilometara) i brzinu od “samo” tri maha, ali je to i dalje daleko iznad dometa i efikasnosti 127-milimetarskog topa.

No, ni Pentagon nije odustao od railgun topova, odnosno elektromagnetske tehnologije izbacivanja metalnih nemagnetičnih projektila, bilo iz ručnih ili artiljerijskih oruđa. Kao što vidimo, nakon početnih nedoumica je to sada gotova stvar.

Koliko je koštao turski Şahi 209 Block II nije poznato, ali se zna da je Pentagon uložio preko pola milijarde dolara u razvoj mornaričkog “railgun” topa. Razvoj je trajao 12 godina, od 2005. kada su tvrtke General Atomics i BAE Systems dobile ugovor da razviju sustav koji bi se mogao instalirati na brodove veličine razarača, ili čak veće. Usput, prvi američki brod koji je trebao imati instaliran railgun je “nevidljivi” Zumwalt, razarač XXI stoljeća čiji je samo jedan primjerak košto četiri milijarde dolara. Bio je toliko skup da su Amerikanci odustali od prvotno naručenih 32 i odlučili se za samo 3 komada.

VIDEO – Testiranja američkog “railgun” topa

“Railgun”, koji ispaljuje metalni projektil bez ikakve upotrebe eksploziva korištenjem linearnog elektromagnetskog motora, je daleko sigurniji od klasične artiljerije u kojoj se osnovna ideja propulzije nije mijenjala otkad je izmišljena. Topovi su vremenom modernizirani, ali rade na prvotnom principu.

Treba imati na umu da se iz railguna mogu ispaljivati i posve “glupi” projektili, komadi metala koji samo kinetičkom energijom koja proizlazi iz njihove velike brzine mogu napraviti veliku štetu, a cijena im je takoreći ništavna. Ukratko, railgun je oružje budućnosti jer je teoretski moćniji i jeftiniji od klasične artiljerije.

Američki stručnjaci tvrde da se u praksi pokazalo da ni nakon 12 godina razvoja i pola milijarde utrošenih dolara u jedan jedini “railgun” top on nije bio spreman za instalaciju na bilo kakvu stvarnu borbenu platformu.

Kakvu će primjenu imati turski top s projektilima kalibra 35mm, još nije poznato. Ono što čudi je činjenica da ovo, prema američkim stručnjacima naizgled jednostavno, ali nefunkcionalno oružje sada proizvodi pet zemalja, od kojih su četiri nuklearne sile.

Kina je ove godine provela testove elektromagnetskih topova u mornarici. Slike objavljene u siječnju potvrđuju da je Kina postavila prototip elektromagnetskog topa na brod i započela s testiranjem uz mogućnost da postigne ono što su Amerikanci tvrdili da je nerazumno. U Kini bi ovim oružjem opremili sve svoje vojne brodove.

Na fotografijama objavljenim 31. siječnja, vidi se da je brod kineske ratne mornarice, očigledno brod za slijetanje tipa 072 III Haiyangshan, naoružan s topom na pramcu i nekoliko kontejnera standardne veličine u sredini, navode mediji .

railgun Sahi 209

FOTO: Sahi 209 Block II

Railgun top koristi elektromagnetsku silu za lansiranje projektila velikom brzinom pomoću klizne armature koja ubrzava projektil duž para tračnica. Projektili obično ne sadrže eksploziv, a počinjena šteta ovisi brzini i težini projektila. Pri testovima se pokazalo da ovakvi projektili često prave veću štetu od one koju stvaraju eksplozivni projektili ispaljeni iz klasičnih topova.

Još jedna prednost ovog oružja je nepostojanje eksplozivnih propelera ili nuklearnih bojevih glava ni za skladištenje ni rukovanje, kao i niske cijene projektila u usporedbi s konvencionalnim naoružanjem kao što su krstareći projektili.

Sjedinjene Države i Rusija su u početku ove godine smatrane za rijetke zemlje koje imaju ovo oružje. No, imaju topove koji su za sada kopneni sustavi, poput turskog, a nijedan od njih još nije instaliran na brodovima američke mornarice.

Ako se vijest potvrdi, moguće uspješno ispitivanje topa na moru učinilo bi Kinu prvom zemljom na svijetu koja je postavila elektromagnetski top na brod. Taj napredak Kine u vojnom sektoru znak je upozorenja za Sjedinjene Države, posebno s obzirom na napetosti između zemalja koje rastu do mogućeg rata između Washingtona i Pekinga .

Međutim, turska vojska u promotivnom videu također navodi kako je testirala pomorsku verziju topa Şahi 209 Block II. Možda je ovo poruka američkom vojno-industrijskom kompleksu da će turska vojska raditi sama, čak i na najsloženijim sustavima. Zapravo, ne znamo je baš sve učinila “sama” ili je bilo “prijateljske pomoći” Kine ili Rusije u zamjenu za nekakav ustupak ili uslugu oko drugih važnih pitanja. Sama činjenica da je uz puno manje novca i puno brže od američkih kolega Turska razvila ovo oružje otvara mnoga pitanja. No, ono je tu i turska vojska je među pet zemalja koje imaju elektromagnetski top i tvrdi da se radi o mornaričkoj verziji.

VIDEO – Kineski elektromagnetski top na brodu i tijekom testiranja

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

I dalje je tehnološki napredak (ako to uopče možemo tako nazvat) u svrhu ubijanja i kontroliranja. Miljarderi troše miljarde na nova oružja kojima se međusobno ubija sirotinja. Super

ARBUN
Gost
ARBUN
1 godina prije

Poslije DESTRUKCIJE slijedi KONSTRUKCIJA. Jedini dokazani PERPETUUM MOBILE.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Railgun je samo tehnološki demostrator koji nikada neće ući u naoružanje

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Američki railgun je u potpunosti razvijen i već sada bi se mogao instalirati na najnovije američke razarače tipa Zumwalt, ali ima jedno neplanirano ograničenje u njegovoj upotrebi, a to je, da može ispaliti samo 5 projektila u minuti umjesto planiranih 10. Sada su brodovi tipa Zumwalt privremeno naoružani tzv. naprednim artiljerijskim sistemom kalibra 155 mm, koji osim klasičnih topovskih granata može ispaljivati i specijalne dalekometne granate na daljinu preko 100 km, koje se mogu precizno navoditi na cilj, ali su pretjerano skupe jer jedna takva granata košta i nekoliko stotina tisuća dolara i sad Ameri rade na tome da povećaju kadencu odnosno brzinu paljbe iz elektromagnetskog topa! Razarač Zumwalt nema klasični dizelski pogon, nego električni! njegovi agregati proizvode ogromne količine elektrike, koja bi po izračunima mogla zadovoljiti potrebe jednog grada od 70 tisuća stanovnika, a toliku količinu elektrike ne proizvode samo za railgun nego je predviđeno da dio te električne energije napaja i laserska oružja, koja će u budućnosti biti instalirana na te brodove! Treba napomenuti, da su i zadnji proizvedeni primjerci američkih razaraća tipa Arleigh Burke opremljeni električnim instalacijama predviđenim za railgun i za lasere! Usput napominjem, da granata ispaljena iz američkog railgun-a ima brzinu od 7 Mach-a i domet ne manji od 180 km. i da rade na tom da to ne bude obična nevođena granata negoli vođeni precizni projektil, koji nema eksplozivno punjenje nego na cilj djeluje kinetičkom energijom, koja ima snagu udarca u cilj od 33 kilodžula, a to je odprilike, kao da je granata napunjena sa 27 kg TNT eksploziva (za ilustraciju, jedna klasična granata od 155 mm ima u sebi ok 7 kg eksploziva).
Mogu reći, da je ovaj turski pa i kineski elektromagnetski top u usporedbi sa američki obična eksperimentalna igračka!
PS Još jedna država je daleko odmakla u razvoju elektromagnetskih topova, a to je Izrael! Oni planiraju, da bi čak i novu generaciju tenkova naoružali tim oružjem, ali o tome se vrlo malo zna, tek informacija, otakvoj mogućnosti!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Interesantna bajka. Od svega navedenoga točno je da je na zumwaltu instaliran top čija svaka granata košta 800.000 usd, pa se ne planira nikad ni koristiti. Sprdnja sama po sebi, zbog koje bi u Kini i Rusiji letjele glave, ili barem otkazi.

Btw, i sam zumwalt se napuhao na 4 milijarde usd pa se s predviđenih 32, priča smanjila na ukupno 3 primjerka. Uz suludu cijenu, top bez municije i minimalnu seriju, plutajući krš ima i nepouzdane motore, tako da je do sada 3 puta bio tegljen od strane remorkera. Iz navedenih razloga krstari u krugu od 100 km od matične luke, i ne smije ni prismrditi tamo gdje plove big boys, prvenstveno pred Sirijskom obalom, gdje ga može potopiti svaki ruski patrolni čamac.

Što se railguna tiče, Kina i Rusija su daleko odmakle od amera po tom pitanju. Ameri su istinabog ulupali najviše novca u razvoj (pronevjeru) ali rezultati su nula kuna. Između ostaloga, problem za amere je što su projektili praktično besplatni (komadi željeza bez eksploziva), tako da upotreba nije profitabilna za gazde. Iz tog razloga General Atomics zahtijeva od pentagona da se svako ispaljivanje naplaćuje po 70.000 usd, ili po potrošenim kilovatima struje, inače ga neće proizvoditi. Što reći, terminalna trulež ih je uvelike zahvatila.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Hebi ga kapitalizam bez visokih profita ne funkcionira! Ništa džabe!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ne moraš ti ništa čitati rogonjo, ali očigledno ne možeš odoliti. To je u redu.

Što se tiče redoslijeda gradnje, ponovno dokazuješ posvemašnje neznanje, u čemu ti ni decenije googlanja neće pomoći. Moraš početi zaista ozbiljno učiti, onda ćeš primjerice saznati da se vojni brodovi grade oko naoružanja, a vojni avioni oko motora. Izuzetak je A-10, koji je građen oko Gatlingovog topa. To se još zove i filozofija gradnje. Znam da ti je to špansko selo, ali pokušaj si dati truda.

Tu nebulozu o gradnji 66 razarača pred 30 godina, kako bi se na njih instalirali railgunovi neću posebno komentirati, pretpostavljam da si na nekim jačim supstancama.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Kao što rekoh, moraš ozbiljno učiti, ne gubiti se po google-u. Kune nisu kompleks, već hrvatska valuta. Ako te gazde već plaćaju u dolarima, ne znači i da ne smiješ preračunavati u domaću valutu, s obzirom da s njom plaćaš sendviče. Moraš se izliječiti od tih kmetovskih kompleksa. Samo hrabro.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Imao sam priliku negdje vidjeti ispitivanje nekakvog ruskog railguna i mogu reći, da je ta prostorija u kojoj je smješten slična nekakvoj kovačnici starog tipa a sam ruski railgun je nekakav prilično jednostavan, da ne kažem primitivan uređaj čiji su ispaljeni projektil pravili plitke kratere na jednoj čeličnoj ploči nastavljenoj pred tim EM topom! Sve to, isto tako i ovaj turski railgun, kao i kineski, koji je jednostavno postavljen na pramac nekakvog običnog civilnog broda i tako vrše probna ispaljenja iz njega, kao i onaj ruski famozni laserski top s kojim se je Putin pohvalio pred svjetskom javnošću i pridodao mu nekakve hvale i epitete koje nikako ne zaslužuje, sve to izgleda kao nekakvi amaterski uradci, koje su sklepali studenti nekakvog tehničkog fakulteta znači daleko od nekakvog sofisticiranog oružja, koje bi uskoro moglo poslužiti nekakvoj svrsi i koje bi moglo biti upotrebljeno u vojnim akcijama!
Naprotiv, američki railgun predstavlja impresivan i sofisticiran vojni aparat, koji ispaljuje serije projektila, koji probijaju više od deset čeličnih ploča postavljenih jednu ispred druge u prilično dugačkom nizu i taj projektil ih sve probije sve kao za šalu. Drug Ivo po svom običaju navodi nekoliko točnih podataka kao na pr. onaj o cijeni američkih granata za taj klasični top od 155 mm koji se sad nalazi na razaraču Zumwalt a ostali podaci o tom brodu i američkom railgunu su prikazani maliciozno i iskrivljeno i ne znam gdje ih je pokupio jer toga nema ni na Google-u ni na Wikipediji i mislim, da ih je jednostavno izmislio!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

hahah, vi amerofili ste neumorni (ili neumoran). U međuvremenu, Turska potvrdila da se ne odriče S-400 makar to značilo neisporuku F-35. Izgleda da ne dijele vaše oduševljenje spram američke tehnologije. Hebi ga, možda bi im ameri trebali ustupiti njihove railgunove.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Erdogan je psihijatrijski slučaj i kupovinom tog ruskog sistema hoće napakostiti Amerima jer ih okrivljuje za sudjelovanje u onom neuspjelom državnom udaru na njega i jer mu ne žele izručiti onog starca (tur.đuturuma) Fetulaha Gulena kojega Erdogan optužuje za organiziranje tog puča iako je čovjek već na prvi pogled nesposoban za takve podvige. Na kraju će se pokazati, da Erdogan radi u korist vlastite štete i bit će kao onaj Mujo iz jeftinog bosanskog vica, kada Mujo u želji da napakosti selu, sam sebi odreže muda! Amerika je prošle godine samo doslovno malo “mrdnula prstom” a turska Lira se je srozala za 40% nadole a tursko gospodarstvo potonulo u recesiju, koja i sada postojano traje a Erdo je već počeo gubiti na izborima, ovaj put na lokalnim i ostao je bez vlasti u 8 od 13 najvećih turskih gradova, među kojima su i tri najveća grada Istambul Ankara i Izmir, a to je tek početak njegovog puta na dole, pa neka on i dalje prkosi ali kad Ameri ozbiljno pristupe k stvari, kako su mu obećali, nema mu spasa, ode on u ropotarnicu povijesti, da će se sve prašiti za njim!!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

to što si vido u rusa je ispitivanje modela ne prototipa i zato je tako primitivno
na njemu se mjere sve relevantne veličine
i upće nije bitno koliku je ploču probušo
jer se modeli rade u običnim “zanatskim” radionicama
isključivo radi provjere samog koncepta
u ovom slučaju Lorentza.
bez čekića i dlijeta tu nema priče

Drago
Gost
Drago
1 godina prije

Kakav je to brod za slijetanje i eksplozivni propeler ?? Ah taj google translate.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Brod za slijetanje helikoptera, mislim , kao Mistral, nevažno, a eksplozivna propulzija, valjda…. Odnosno potisak stvoren barutom, čim li već, klasični

IzzmetFekally
Gost
IzzmetFekally
1 godina prije

ovo baca novo svijetlo na “nesreču” aleksandrovaca….možda su turci a ne ameri

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Sumnjam da usa kaska po tom pitanju. Mislim da je problem masovne upotrebe ovog oruzja skoro pa besplatna municija a to ne moze tako u usa..

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Nema tako davno da su ameri skinuli takav top sa broda jer nije ispunio očekivanja tj. domet je ispao nedovoljan. Naravno, oni su uvijek daleko ispred svih ali kriju rezultate dok Rusija, Kina, Indija i Turska prikazuju animacije i testiranja oružja kao oružja spremna za uporabu. 😉

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Da, i rokaju s tim oružjima po glavosječama u Siriji, da nadopune animacije. Dok ameri rokaju sa svojim railgunom po laboratoriju da se sve praši.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Vidiš ti da je i to amerima animacija a da su ustvari oni porazili ISIL.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Nemoj tako, Rusi i Asadovci raspalili po ISILovcima svugdje gdje ih nije bilo!

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Znači ne mora biti klasična municija, obični komadi nekakvog čvrstog materijala, zanimljivo,jel bi mogli ispaljivat naše političare,nebi im ništa naplatili,imali bi koliko god treba materijala,još bi im dali struju besplatno i gratis topli obrok….. Samo tko bi se javio za stisnuti prekidač na topu….

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Gdje ces naci cvrstog politicara?

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Planet majmuna i nove batine za razbijanje lubanja protivnika.

mile
Gost
mile
1 godina prije

Elektromagnetski top je u suštini vrlo jednostavno napraviti. princip rada je jednostavan, ali nije onakav kako su to objavii amerikanci. Kada bi se ubrzanje dobilo preko dvije trake projektil bi bio kockastog presjeka a ne okruglog.
Pravi problem je kako napraviti izvor energije koji u mikrosekundi može dati tisuće ampera struje.
https://novenews.net/hr/tehnologija/elektromagnetski-pistolj-17

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
24
0
()
x