U Bagdadu održan sastanak vojnih zapovjednika Iraka, Rusije, Irana i Sirije

bagdad damask
7 komentara

Jučer su se visoki vojni zapovjednici Iraka, Rusije, Irana i Sirije sastali u Bagdadu kako bi razmijenili mišljenja o sigurnosnoj i obavještajnoj suradnji.

Zapovjednici iz četiri zemlje, koje u Bagdadu imaju zajednički centar za koordinaciju borbe protiv terorista takozvane “Islamske države”, na jučerašnjoj konferenciji su raspravljali o novim izazovima u Iraku i Siriji.

Ministarstvo obrane Iraka je priopćilo kako je dogovoreno “jačanje suradnje i koordinacija u smislu sigurnosti i obavještajnih aktivnosti među zemljama sudionicima sastanka”.

General Salim Harba, čelnik sirijskog izaslanstva, izjavio je da su se četiri zemlje dogovorile oko borbe protiv terorizma, koji predstavlja prijetnju cijelom čovječanstvu.

Upozorio je kolege da su američki zapovjednici planirali novi kemijski napad u Siriji kako bi optužili Damask i opravdali novu agresiju protiv arapske zemlje. Na zahtjev Damaska Iran nudi savjetodavnu vojnu pomoć sirijskoj vladi u borbi protiv terorizma.

Rusija također ima vojne savjetnike u Siriji, dok u borbama sudjeluje i rusko zrakoplovstvo koje podržava napredovanje sirijske vojske i saveznika na kopnu.

Potpora Teherana i Moskve je sirijskoj vojsci omogućila da ubrza čišćenje zemlje od raznih radikalnih islamističkih skupina.

ISIL je započeo svoju terorističku kampanju u Iraku i Siriji 2014. godine i zauzeo velika područja u dvije zemlje na kojima je uspostavio samoproglašeni “kalifat”.

Teroristi “Islamske države” su postupno protjerana iz svih područja i naseljenih centara u Iraku i Siriji, a obje zemlje su u prosincu 2017. priopćile kako je “kalifat” prestao postojati.

Međutim,  ostale su raspršene skupine u pustinji istočne Sirije i zapadnog Iraka, koje se povremeno ujedine u veću vojnu formaciju i provode napade sirijsku ili iračku vojsku, te na naseljena područja u kojima nema znatne vojne nazočnosti vladinih snaga.

Nedavno izvješće Ujedinjenih naroda procjenjuje da je u Iraku i Siriji aktivno između 20 000 i 30 000 terorista ISIL-a. No, ova se brojka čini preuveličanom i dolazi iz sumnjivih izvora.

Studija je upozorila da se ekstremističke skupine poput ISIL-a u Iraku mogu ponovno pojaviti, ako se zemlja ne uspije uhvatiti u koštac s kritičnom sušom i drugim pitanjima povezanim s klimatskim promjenama.

Susret vojnih zapovjednika Iraka, Sirije, Irana i Rusije u Bagdadu
FOTO: Arjiva, Susret vojnih zapovjednika Iraka, Sirije, Irana i Rusije u Bagdadu

Istraživanje koje je provela stručna radna skupina za sigurnosne rizike povezane s klimatskim promjenama je predstavljeno Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Kombinacija hidroloških ograničenja, povećanja temperature i ekstremnih vremenskih prilika vrši pritisak na osnovne resurse i potkopava sigurnost stanovništva Iraka”, navodi se u izvješću.

“Nebriga i neupravljanje tim klimatskim rizicima povećat će rizik da terorističke skupine ISIL i njegovi ostaci ponovno steknu podršku i dobiju snagu unutar zajednica s ograničenih resursima”, navodi se u izvješću koje kombinira navodne klimatske promjene u Iraku i ostatke poraženog ISIL-a.

U audio zapisu na arapskom jeziku, objavljenom prošlog mjeseca, čelnik terorista poraženog “kalifata”, Ibrahim Al-Samarrai, zvan Abu Bakr Al-Baghdadi, pozvao je svoje sljedbenike da nastave provoditi terorističke napade.

Što se tiče broja preostalih terorista koje treba uništiti, stručnjak za međunarodni terorizam Hisham Al-Hashemi tvrdi kako je u Iraku preostalo još oko 2000 boraca, gotovo svi irački državljani, koji su aktivni u četiri regije Iraka.

“Njihov cilj je osvetiti se onima koji su ih porazili”, rekao je Hisham Al-Hashemi.

Unatoč velikim porazima u Iraku i Siriji, tijekom srpnja je ISIL uspio provesti niz koordiniranih napada na jugu Sirije u pokrajini Suweida u kojima je stradalo više od 250 ljudi. Nakon toga je ova skupina protjerana iz svih sela na sjeveru pokrajine i stjerana na područje platoa ugašenog vulkana Al-Safa, gdje se od prekjučer nalaze bez vode i na području u koje je nemoguće preživjeti bez kontakta s vanjskim svijetom. Za vladine snage je problem što ISIL drži oko 30 talaca, većinom žena, koje je odveo u povlačenju pred sirijskom vojskom i milicijama lokalnih Druza.

Ranije smo pojasnili da se UN služi podacima o broju terorista koje je dobio od američke Obrambene obavještajne službe (DIA), koja je sada, kombinirana s radom stručnjaka koji prate klimatske promjene, brojku napuhala do 30 000 terorista “Islamske države” u Siriji i Iraku.

Prema najnovijim američkim podacima, ISIL u Siriji i Iraku još uvijek ima 30 000 boraca

VIDEO – Stari vulkanski plato u kojem su skriveni

ISILKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
5 godine prije

imali ikakvi vijesti o napadu na zracnu bazu kod damaska , ili je bila greska na elekricnim instalacijama

Riddick
5 godine prije

Ta brojka od 30 000 mozda i jeste tacna ako se uzme u obzir da Amerikanci kontrolisu oblas Al Tanf gde se nalazi Rukban kamp sa oko 85 000 ljudi.
Sto se tice korelacije izmedju ISIS-a i klimatskih promena , isti oni koji su neodgovornim eksplatisanjem prirode doveli do ekoloske i klimatske katastrofe su odgovorni i za stvaranje ISIS , prestanite da govorite o ISIS-u kao o nekakvom pokretu verskih fanatika i zanesenjaka koji je igrom slucaja postao to sto jeste , ili da krivite klimatske promene za eksploziju nasilja na Bliskom Istoku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI