Raketa Falcon 9 sa kapsulom Dragon lansirana ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Falcon 9 ORBCOMM OG2-M1
15 komentara

Raketa Falcon 9 sa kapsulom Dragon američke privatne svemirske kompanije SpaceX lansirana je u četvrtaka iz Cape Canevala na Floridi kako bi isporučila teret na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS/MKS).

Lansiranje je emitovano uživo na sajtu SpaceX-a. Svemirska letjelica je lansirana u 18:01 po lokalnom vremenu i trebala bi pristati na svemirsku stanicu u subotu. Kapsula Dragon služi za snabdjevanje stanice na koju može prevesti 2,5 tone tereta, uključujući hranu i opremu za izvođenje naučnih eksperimenata.

Ovo je 18. let kompanije SpaceX u kojem kompanija prevozi teret na orbitalnu stanicu.

“Kapusla pristaje na Međunarodnu svemirsku stanicu 27. jula, SpaceX Dragon nosi hranu, opremu i materijalne kritične za rad i opstanak stanice” navela je NASA u svom obraćanju.

Brod za snabdjevanje će provesti 4 sedmice na Međunarodnoj svemirskoj stanici posle čega će se spustiti u Tihi okean neposredno uz kalifornijsku obalu.

Raketa Falcon 9 je dvostepena raketa koja ima visinu od 69,2 metra, širinu 3,6 metara i masu od 480 000 kilograma. Nosivost rakete je 13 150 kilograma korisnog tereta za LEO orbitu i 4 850 kilograma korisnog tereta za GTO orbitu. Prvi stepen se sastoji od 9 motora Merlin 1C svaki potiska 556 kN, dok se drugi stepen sastoji iz jednog motora tipa Merlin 1C prilagošenim za rad u vakumu.

Dragon kapsula u svojoj teretnoj verziji ima zapreminu od 9,3 kubnih metara i prilikom lansiranja ima težinu od 6 000 kilograma, prilikom povratka kapsula može težiti do 3 000 kilograma. Prva misija ove kapsule u isporuci tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu je bila prije 7 godina. Ova kapsula pored ruskog Sojuza trenutno predstavlja jedini način za snabdjevanje orbitalne stanice.

Falcon 9SpaceX
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
4 godine prije

Dali vam Musk placa za ovu propagandu?
Postali ste jadni da jadni ne mozete biti.
Musk je jaci od Rusa i NASE, njegove rakete se vrate na guzicu nazad.
Pljuuuuc

m.ivanisevic
4 godine prije

Je li let sniman u filmskim studijima NASA-e, ili Hollywood-a?

Hmmm da
4 godine prije

Može link na video sa snimkom pristajanja na ISS i isporuke tereta?

Red Dog
4 godine prije

Posledice neoliberalizma. Koliko su uspeli ubiti mrske drzave.
Nekada je bilo nezamisljivo da privatnici urade tako nesto. Sada je nezamisljivo vecini drzava. Ne da cemo, vec vec zivimo u svetu korporacija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI