Američki umirovljeni časnici tvrde da F-22 i F-35 uopće nisu “nevidljivi”

F-22
29 komentara

Američki časopis National Interest piše kako su američki “stealth” lovci i bombarderi zaista ostavljaju dojam, ali ipak mogu biti uništeni.

Sjedinjene Države su potrošile desetine milijardi dolara za razvoj pete generacije borbenih “stealth” zrakoplova kao što su F-22 Raptor i F-35 Joint Strike Fighter. Međutim, relativno jednostavna poboljšanja u obradi signala, u kombinaciji s projektilima sa snažnim bojevim glavama s autonomnim sustavima za navođenje, omogućavaju radarima niske frekvencije tih oružanih sustava da obore najnoviju generaciju američkih zrakoplova. Zapravo, Pentagonu i vojnoj industriji je dobro poznato da radari niske frekvencije, koji koriste VHF i UHF, mogu otkriti i pratiti zrakoplove niske razine vidljivosti.

Općenito se smatra da ti radari ne mogu voditi projektile do cilja, odnosno da nisu “operativni”, ali to nije točno. Postoje načini za rješavanje oko tog problema, tvrde neki stručnjaci.

Tradicionalno, navođena oružja koja koriste radare niske frekvencije su ograničena s dva čimbenika. Jedan od njih je širina radarske zrake, a drugi je širina radarskog impulsa, ali obje prepreke mogu biti prevladane uz obradu signala. Širina snopa se direktno poklapa s dizajnom antene, koje su nužno velike zbog niske frekvencije. Prvi radari niske frekvencije, kao sovjetski VHF radar P-14 Tall King, bio je ogroman i koristio je polu-paraboličnu antenu s ograničenom širinom snopa. Naknadni radar, kao P-18 Spoon Rest , koristio je antenu Yagi-Uda, lakšu i manju, ali ti rani radari niske frekvencije su imao neka ozbiljna ograničenja u određivanju opsega i točne putanje do cilja. Štoviše, oni nisu mogli utvrditi točne kvote, jer su radarski snopovi ovi sustava bili široki više stupnjeva u horizontalnom smjeru, a desetke stupnjeva u vertikalnom.

Drugo ograničenje tradicionalnog radara VHF i UHF je da je širina impulsa bila široka i niskog pulsa frekvencije, što im nije dozvoljavalo da odrede preciznu udaljenost mete.

Mike Pietrucha, bivši časnik američkog zrakoplovstva i stručnjak za elektronsko ratovanje koji je letio na zrakoplovima McDonnell Douglas F-4G Wild Weasel i Boeing F-15E Strike Eagle, rekao je da veliki impulsi od 20 mikrosekundi stvaraju niz od oko 6 000 metara, što znači da se udaljenost s preciznošću ne može odrediti u 3 000 metara. Osim toga, teško je razlikovati dvije bliske mete. Problem obrade signala se djelomično riješio već 1970. godine, a ključan je bio proces koji se naziva modulacija frekvencije impulsa, koji se koristi za kompresiju radarskih impulsa.

Prednost korištenja modulacije frekvencije impulsa je da se s impulsom od 20 mikrosekundi širina rezolucije smanjila na oko 60 metara. Tu je i nekoliko drugih tehnika koje se mogu koristiti za kompresiju radarskih impulsa, kao što je numerička modulacija frekvencije.

Mike Pietrucha tvrdi da je tehnologija za komprimiranje impulsa stara desetljećima, a učili su je američki časnici za elektroničko ratovanje još ’80-ih.

“Snaga računalne obradu je za današnje standarde tada bila zanemariva”, kaže Pietrucha.

Inženjeri su riješili problem rezolucije ili pomoću elektroničkog skeniranja radara koji prema potrebi potiskuju parabolične antene. Za razliku od starih mehaničkih antena, radar danas skenira elektronski usmjerenim valovima. Ti radari proizvode više snopova, koji se oblikuju u širinu, po željenoj brzini i skeniranju.

Snaga izračuna koja je bila dostupna prema potrebi iz kasnih ’70-ih kasnije je to postala borbeni sustav AEGIS, kojeg koriste krstarice klase Ticonderoga i razarač klase Arleigh Burke američke mornarice.

Aktivna elektronska antena za skeniranje je bolja, jer je još preciznija, ali s prilično velikom bojevom glavom, rezolucija i ne treba biti precizna. Na primjer, zastarjela S-75 Dvina, poznata u NATO paktu kao SA-2 Guideline, ima bojevu glavu od 200 kilograma i smrtonosna je u radijusu od preko 30 metara.

“Dakle, komprimirani impuls od 20 mikrosekundi, s rezolucijom od 50 metara, imat ćete rezoluciju potrebnu da omogućite projektilu da bude dovoljno blizu meti”, tvrdi Mike Pietrucha.

“Usmjerena rezolucija i podešavanje kutne od oko 0,3 stupnja protiv mete udaljene trideset nautičkih milja ima radar sustava SA-2. No, projektil opremljeni s vlastitim radarom ili infracrvenim senzorom koji skenirajući pokriva kubni kilometar prostora, bilo bi još opasniji protiv F-22 ili F-35”, zaključuje Mike Pietrucha.

F-22 RaptorF-35 Joint Strike FighterMike Pietrucharadarstealth
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
7 godine prije

Bitno je da je nevidjiv u ocima onih koji placaju porez i finansiraju takve projekte.

subaru
7 godine prije

Tri stara radara koja ozračuju nevidljivog iz tri različite točke čine ga vidljivim. Da ne spominjem novije radare. Eurofajterov radar vidi nevidljive.

Alen
7 godine prije

” Bilo kakve iluzije o “nevidljivim” avionima bit će slomljene u susretu s realnošću – rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general Igor Konašenkov ”

Meni dosta i ova izjava..

Almir
7 godine prije

Ko su ameri? Šta su ameri? Da im nije znanstvenika iz svijeta bili bi goli k****. Ta nacija je toliko atrofirala da je beznadna. Nacisti su im za zaštitu dali planove tehnoloških izuma i krvavih Mengeleovih testiranja živih ljudskih bića, znanje su im dali i japanci koje su stekli na testiranju milion ljudskih bića u Mandžuriji, mlazni pogon im je bio zagonetka dok nisu ukrali sovjetski mig, da bi se dokazali kao svemirska sila režirali su i snimili filmić o spuštanju na mjesec, svemirski šatlovi im ne lete već 17 godina od katastrofe Columbije, a za lansiranje satelita koriste francuske, ruske i kineske rakete i njihove kozmodrome. Šta još dodati? A da, Iphone se radi u Kini. Jebala vas Amerika!

Sovoranola
7 godine prije

F -117 nevidljivac, tadašnje čudo od aviona Srbi su pospremili u muzej sa prastarim radarima i raketama.Amerkanci se spravom plaše još jednog takvog debakla.

Miljac
7 godine prije

Ne radi se o ˝nevidljivim˝, već o avionima koji imaju smanjen radarski odraz (riječ je o veličini radarskog odraza i o daljini na kojoj se on može uočiti) Takvi avioni imaju više prednosti od običnog aviona.

krivA
7 godine prije

….ako ne uzlete.., onda su stvarno nevidljivi. Neka ih proizvode, arhiviraju i nitko pa ni jedan radar ih nece otkrit. Eto…, ja morao. Isorika “onome” koji me je “delozirao”izvaseg drustva i sto sam se, ponukan drskoscu, ponovno “ukazao”!

Jupiter
7 godine prije

Naj bolja letelica je NLO ,nevidljiva dokazano ,najbrža,leteće perfomanse neverovatne,leti u svim meteo uslovima zemaljskim i kosmičkim.Mana! Vanzemaljci neće da prodaju buraniji da se međusobno ne poubija.

PeroDD
7 godine prije

Samo nek se rusofili tješe….

bogdan
7 godine prije

ta stelth tehnologija je pomalo kao homeopatija… zar ne? kao radi ali možda i ne radi…

Robin hud
6 godine prije

Stelt je nekada bio napredan…to je smanjen odraz aviona na radaru, oblikom , materijalima i uvucenim raketama u stomak…..danas je to normalna tehnologija za jace zemlje….ono sto je pre bio stelt sa se pokusava sa hiper raketama i cak avionima…..rusi su tu najdalje otisli….inace strategija rusije je da joj ne trebaju stelt bombarderi jer njihovi bombarderi imaju rekete do 4500 km, nema potrebe da ulaze u tudji prostor……sa pojavom hipersonicnih raketa avioni nece smeti ni da ulaze vise u tudje prostore,…….

Tonci
6 godine prije

To se znalo kad su ga srbi oborili nad srbijom i zajigrali zikino kolo

Torento
6 godine prije

Nije uopće pitanje da li se “stealth” avion može otkriti. Naravno da može, ali osjetno kasnije. Amerima je samo važno biti što kasnije otkriven kako bi još prije otkrivanja ispalili svoje rakete.

petar
5 godine prije

što če nama ta vidljivo-nevidljiva sranja ?da možda branimo zračni prostor od rusa ili amera ? ZA TU LOVU JE BOLJE NABAVITI RAKETNE SUSTAVE ZEMLJA ZRAK ILI MORE , ILI KANADERE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI