fbpx

Američki F-22 Raptori prvi put su raspoređeni u Katar usred napetosti s Iranom

F-22 Raptori

Raspoređivanje dolazi nakon što su iranske snage srušile dron ratne mornarice prošlog tjedna, čime su Sjedinjene Države i Iran došli do ruba otvorenog sukoba.

Američko ratno zrakoplovstvo po prvi put je u zračnu bazu Al Udeid u Kataru rasporedilo kontingent borbenih aviona F-22 Raptor. To se događa nakon nešto više od tjedan dana kada su Iranci oborili drona američke mornarice koji je letio preko Omanskog zaljeva. Taj je incident podigao već povišene napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, što je gotovo dovelo do vojnih udara SAD-a na iranske vojne ciljeve. Američka vlada je od tada povećala sankcije Teheranu, a sada pokušava sastaviti novu regionalnu vojnu koaliciju kako bi dodatno pojačala pritisak na Iran.

28. lipnja 2019. godine, Središnje zapovjedništvo američkih zrakoplovnih snaga službeno je objavilo dolazak F-22 u Al Udeid. “Ovi zrakoplovi su prvi put raspoređeni u Katar”, navodi se u iznimno kratkom priopćenju AFCENT-ovog ureda za odnose s javnošću. Oni se nalaze u Al Udeidu “kako bi obranili američke snage i interese u području odgovornosti Središnjeg Zapovjedništva SAD-a”, navedeno je u priopćenju.

Nije poznato koliki se broj F-22 trenutno nalazi u Kataru. The Aviationist je izvijestio kako je riječ o devet zrakoplova, koji su identificirani kao dio 192. Fighter Wing Nacionalne garde Virginia Air-a u zrakoplovnoj bazi Langley.  Stigli su u Moron između 25. i 26. lipnja 2019., ali da ih je samo šest napustilo bazu. Preostala tri zrakoplova ostali su u Moronu, barem za početak, zbog tehničkih pitanja.

The Aviationist je naveo da su njegovi izvori nagovijestili da je desetak F-22 trebalo otići na Bliski istok kao dio raspoređivanja.

Tehnički problemi aviona F-22 iz 192. brigade u tranzitu nisu nužno iznenađujući. Raspoloživost Raptor-a, u cijeloj floti, poznata je po niskoj razini, a zrakoplovstvo je nedavno javno priznalo da zrakoplovi neće dosegnuti ciljanu stopu od najmanje 80 posto do kraja mandata fiskalne godine 2019. godine.

F-22 Raptor i dva F-15 Eagle

F-22 Raptor i dva F-15 Eagle

 

Pored toga što je to prvo raspoređivanje F-22 u Katar, ovo također označava povratak Raptora na Bliski istok po prvi put od kraja 2018. godine.

Važno je naglasiti da su 2012. godine, nakon što je iranski avion Su-25 Frogfoot, pokušao srušiti drona MQ-1 Predator koji je letio preko Perzijskog zaljeva, američke zrakoplovne snage poslale F-22 kako bi pratili bespilotne letjelice.

Negdje između kraja 2018. i početka 2019. godine, Zrakoplovstvo je također poslalo avione F-15C u Ujedinjene Amirate kako bi zamijenili F-22. U travnju 2019. godine, služba je također rasporedila i F-35A Joint Strike Fighters. Dodatni F-15C su stigli na “neotkriveno mjesto” u Bliskom istoku u svibnju 2019. godine. Pored svih tih borbenih zrakoplova, F-15E Strike Eagles stigao je u Al Dahfru i ranije u lipnju, a četiri B-52 su se rasporedile u Al Udeid mjesec dana prije.

F-35 već su pomogli popuniti neke praznine koje je ostavio odlazak F-22, osobito kod obavljanja iste vrste visokorizičnih misija, uključujući akcije u područjima koja su unutar raspona iranske zračne obrane. Oni su također donijeli snažnu sposobnost senzorske fuzije i dijeljenja podataka, omogućujući im da djeluju kao “bek” za koalicijske zajedničke snage tijekom velikih zračnih operacija, rekao je general David Goldfein. Raptorsi su ponudili slične sposobnosti u prošlosti i sada će ponuditi zapovjednicima SAD-a u regiji dodatne kapacitete za ove vrste zadataka.

Do sada smo vidjeli samo F-35 koji rade u ne-stealth konfiguracijama. Povrh toga, F-22 ostaje najsposobnija platforma zrak-zrak na svijetu. Također može brzo doletjeti ​​na neprijateljski teritorij, i zadati precizne napade na ciljeve koristeći precizno-vođene bombe malog promjera i municiju za izravni napad, u potpunom stealth modu.

F-22 Raptor

F-22 Raptor

Bez obzira na to, sva ta raspoređivanja dio su onoga što je postalo stabilan, ako je još uvijek relativno ograničen protok dodatnih američkih vojnih sredstava i osoblja u regiji kao odgovor na obavještajne podatke koji su navodno ukazivali na povećani rizik Iranskih prijetnji američkim snagama i američkim interesima. Američka vlada i neki njeni saveznici okrivili su Iran za niz napada na komercijalne petrokemijske tankere u Omanskom zaljevu, što iranska vlada poriče. Istodobno, neki američki saveznici i partneri implicirali su da je slučaj protiv režima u Teheranu još uvijek daleko od konkretnog.

“Iskreno, ne možemo okriviti niti jednu zemlju jer nemamo dokaza”, izjavio je ministar vanjskih poslova Šejh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan na konferenciji za novinare u Moskvi 26. lipnja 2019. godine. “Ako postoji zemlja koja ima dokaze, onda sam uvjeren da će je međunarodna zajednica saslušati. Ali moramo se pobrinuti da dokazi budu precizni i uvjerljivi” dodao je.

Tada je uslijedilo rušenje drona RQ-4A, za koje Iran i dalje tvrdi da je razlog bio ulazak drona u njihov zračni prostor. Sjedinjene Države su to demantirale tvrdeći da su bespilotni zrakoplovi, kao i pomorski patrolni zrakoplovi P-8A s posadom koji su u to vrijeme djelovali na istom području, bili u međunarodnom zračnom prostoru.

Nakon navodnog prekida vojnog udara SAD-a na Iran, administracija predsjednika Donalda Trumpa je odlučila nametnuti Iranu nove ekonomske sankcije, jer kako kažu:  „Nastavljaju raditi na izgradnji “međunarodnog konsenzusa” o malignom ponašanju Irana diljem Bliskog istoka i šire“. Iran je rekao da Sjedinjene Države moraju ublažiti sankcije prije nego što počnu bilo kakvi potencijalni pregovori o smirenju situacije.

27. lipnja 2019. Wall Street Journal je također izvijestio, pozivajući se na anonimne izvore, da vlada SAD-a nastoji oformiti novu regionalnu koaliciju, s trećom stranom na čelu, koja bi pojačala praćenje iranskih aktivnosti korištenjem ratnih brodova i zračnih letjelica. Ovaj navodni cilj trebao bi odvratiti buduće iranske napade i trebali bi biti spremni prikupiti informacije i dokaze o takvim i sličnim incidentima koji se još uvijek mogu dogoditi. Ratna mornarica SAD-a već vodi jednu multinacionalnu regionalnu borbenu skupinu, CTF 150 (Combined Task Force), kojoj je misija osiguranje slobode pomorskog kretanja diljem Bliskog istoka i zaštita trgovačkog brodarstva, prvenstveno zbog terorističkih prijetnji.

Ostaje mogućnost da daljnje iranske akcije mogu izazvati i izravniji vojni odgovor SAD-a. Nakon rušenja RQ-4A, bilo je izvješća da su Sjedinjene Države pokrenule cyber napade na Iran i da rade druge tajne opcije. 28. lipnja 2019. Senat je također odbio pokušaj ograničenja Trumpove sposobnosti za pokretanja napada bez savjetovanja s Kongresom.

“Bilo kakav napad Irana na bilo što američko bit će odgovoren velikom i silnom silom”, objavio je Trump 25. lipnja 2019. “To ne mijenja ništa. Što god žele učiniti, spreman sam” Predsjednik je kasnije rekao da je također otvoren za diplomatski put.

Dolazak F-22 na Bliski istok sigurno nudi vojnim zapovjednicima SAD-a u regiji više mogućnosti bez obzira na to kako se situacija nastavi razvijati u skoroj budućnosti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
87 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ako su Raptori raspoređeni tako blizu “frontne linije”, zasigurno znači, da NEMA NIŠTA od napada na Iran….

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Trubadur

šalju Iranu javnu poruku da sve polako pristiže u regiju, B-52, F-15, F-35, F-22 a brodovi oko nosača aviona i četiri podmornice nose 1000 tomahawka, sigurno će se osvetiti IRGC-u za poniženja u Perzijskom zaljevu i Yemenu

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  burt

U članku stoji, da je cilj američke zračne komande, da akcijski resursi lovca F 22 dosegnu nivo od 80% i još tu stoji podatak, da ti avioni imaju nizak operativni resurs akcijske operativnosti! Taj me podatak pomalo začuđuje, kad je procurila vijest, da je operativni resurs indijskih lovaca Su 30 Mki tek negdje oko 50% jer Indija sve ključne komponente aviona uključivši i kompletne motore na remont mora slati u Rusiju i da je upravo to sa obaveznim slanjem motora na remont u Rusiju bio ključni faktor zbog kojeg je Indija odustala od nabave ruskih lovaca “5 generacije” Su 57.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Bivši ministar obrane Mattis je naredio da se do rujna 2019. g. nivo operativnosti američkih borbenih zrakoplova dovede na 80%. Negdje početkom 2018. to je kod F-22 iznosilo 44%, kod F/A-18 oko 6o% itd.
IAF trenutno ima 272 Su-30MKI. Ukupno 12 eskadrila ovih zrakoplova. U Indiji Hindustan Aeronautics Limited (HAL) trenutno proizvodi Su-30MKI za oko 62 milijuna dolara po zrakoplovu. Too je oko 22 milijuna dolara više od aviona Su-30 koji isporučuje Rusija.
HAL je ponudio manju cijenu proizvodnje ako dobije dodatnu narudžbu za proizvodnju Su-30. Razlozi za veću cijenu od originalnih ruskih su:
– dodatne modifikacije za povećanje operativne sposobnosti po zahtjevu Indijskog ratnog zrakoplovstva (IAF),
– troškovi prijenosa tehnologije uključeni u plaćanje naknade za licencu ruskoj strani,
– neekonomičnost zbog male proizvodnje indijskog SU-30 MKI u usporedbi s ruskim SU-30,
– uvoz sirovina i komponenti iz Rusije uključuje ovisnost o ruskim proizvođačima originalne opreme (OEM)
Veliki broj SU-30 MKI su proizvedeni u Indiji pomoću komponenti ruskog porijekla. Na temelju ovog zrakoplova je kasnije razvijen model Su-30SM koji spada u 4++ generaciju i koji se isključivo nalazi u sastavu ruskog zrakoplovstva..

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
Gost
irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
1 godina prije

Interesantni podatci Daltone.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Dragi Džugi Indija po licenci PROIZVODI SU-30MKI. Sad trk na google i provjeri što to znači.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Bolje reći, proizvodila je!!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Indija nikada ne bi dobila Rusku verziju Su-57. Nauči razliku između Su-57 (PAk-FA) i HAL FGFA .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  burt

Burt
Malo me nervira ovo s 1000 tomahawka. A i očekivala sam da će ovo netko drugi napisati. Tko nosi te tomahawke? Ako svaki brod nosi po 120-150? Plus baze u okolini. Iranci ne moraju uništiti svaki Tomahawk. Samo ‘nosače’ tomahavka.
Vjerojatno i sad imaju određene i usmjerene pvo: brodovi, baze, presretanje tomahawka koji polete.
Koliko brodova i baza će ostati za drugi udar?
Trećeg neće biti.
Naravno, mi neznamo što su ameri označili kao primarne ciljeve, ali ni ameri neznaju koliko i kakvih pvo je raspoređeno po Iranu.
Jedino što Iran treba brinuti jest hoće li se Izrael uključiti u ovaj napad…

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Lucija

ima preko 1000 tomahawka na brodovima i podmornicama u omanskom zaljevu i indijskom oceanu, 600-700 na brodovima pete flote i još nekoliko stotina na podmornicama

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  burt

I par stotina na bombarderima i to onih najmodernijih tipa JASSM stealth projektila s unaprijed programiranom putanjom, s namjerom, da se zaobiđu sredstva PZO

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Najprije JASSM nije “stealth projektil” već krstareća raketa smanjenog radarske uočljivosti. Njihovu učinkovitost mogli smo vidjeti prilikom napada na Siriju 2017.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  burt

Nismo svi zaboravili onaj događaj kada je ispaljeno onih 60 (?) tomahawka na Siriju i da je 2/3 bilo zaustavljeno relativno skromnim sredstvima. Promašaji i nefunkcioniranje. A i jedan ruski general je imao drugačiju brojku. Nažalost, zaboravila sam ta zbrajanja i oduzimanja…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  burt

Znaš li koliko ima Američkih vojnika u Iraku? Sad razmisli zašto sam broj američkih vojnika u Iraku usporedio s brojem Tomahawka. Puno vremena provodiš po DARPA forumima.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Lucija

Polako luce, ne pravi račun bez krćmara! Ima više Tomahawka koji su spremni za lansiranje negoli je to naveo kolega Burt, ne samo 1000 negoli plus toga i onaj bosanski Ohohooo! A iran ne može uništiti platforme koje lansiraju tomahawke jer su izvan Perzijskog zaljeva i ti brodovi imaju dobru zaštitu od iranskih raketa a o podmornicama kojelansiraju tomahawke ispod vode da i ne govorimo, a tu su i bombarderi B 52 H koji lansiraju JASSM stealth rakete i još k tome bombarderi B1B koji nose po 24 te rakete i nevidljivi B2 bombarderi i sve to udara s distance izvan dometa iranskih PZO sistema a imaju Ameri još pokojeg asa u rukavu o kojem se nama običnim smrtnicima niti ne sanja, tako, da bi oni mogli prirediti Iranskim snagama gorka iskustva!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Ma ja dzugi , dok si reko keks.. Za par dana u Teheranu… Hahaha , koja si ti sprdačina..

Šule
Gost
Šule
1 godina prije
Reply to  Alen

Objasni ti proročanstvo od IMAMA..pusti napad koji će bit?A poslije toga ništa više neće biti isto…

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Alen

azija je to
sa tisuću godina kulture

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Zato može uništiti sve Američke vojnike recimo u Iraku. Ti se džugi razumiš u vojnu strategiju ko Mara u kriv racku.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije
Reply to  Lucija

Normalno da će se Izrael uključit,ali on će izazvat Iran tako da USA neće više kalkulirat o napadu.Sve će se to desit do 9mj,jer izbore u Izraelu mora dobit ponovo BIBI.Sve će se uradit da mu se pomogne a jedino pobijedu ima ako se Iran napadne…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  burt

Mislim da je Iran njima poslao puno bolju poruku obaranjem RQ-4.

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

iran je napravio grešku obaranjem RQ-4.
umjesto da je smirio situaciju on je išao za sukobom
i to će platiti pije ili kasnije
usa pamti situaciju sa ambasaom i ubijanje usa vojnika
raspad i uništenje bivše države je planrala i izvodila još od 45.
sada otprilike možeš predvidjeti što će se doditi sa njima

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  URA

Ahaha. Na ove URA-ine bedastoće mogu samo odmahnuti rukom. Daj molim te objasni meni o ti veliki proroče na koji način će platiti. Hoće li im Ameri uvesti embargo na izvoz pistacija?

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Američki posebni predstavnik za Iran Brian Hook izjavio je kako će Washington primjeniti sankcije prema bilo kojoj zemlji koja uvozi iransku naftu (info: Reuters). 29, lipnja, 2019.

uživaj u pistaćijima

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  URA

Bumo videli pistacijo moja.

jozo
Gost
jozo
1 godina prije
Reply to  URA

Tko vise sljivi usa

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Amo ruku na srce, da Ameru krenu svom silom na Iran, vratili bi ih u kameno doba. Kvaka je u činjenici šta bi ih to koštalo toliko resursi da nakon toga nebi mogli pritit ni Gvatemali. Pali bi na hranidbenom lancu tako nisko, da se nebi nikad oporavili. Tako da taj scenarij nećemo gledat, fala Bogu

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Sada bi bilo zanimljivo da Rusi snime te raptore iz satelita, onako kako to čine Izrael i ameri, pa da te snimke objave na internetu. Onako kako to rade ameri u Siriji.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Ante

Neće oni to radit svojim partnerima😁

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Jaka eskadrila. Moš mislit, kao da je 9000 poslano. Iranci sa sustavima Bavar-373 i projektilima Sayyad-4 prate i obaraju bez problema, a da ne govorimo o “lažnim” S-300 koje im je dala Rusija, koji su u verziji PMU3 zapravo S-400. Čak i ako su PMU2, pokrivaju cijeli Perzijski zaljev. Što reče, Ante, ajde da su na nosaču zrakoplova, ali u bazi Al-Udeid, takoreći na dometu samohodne haubice, nije baš pametno.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

U dometu su rucne bombe a kamo li haubice…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Momče, malo si se zaigrao i napisao hrpu gluposti! Kao da su avioni F 22 glineni golubovi, koji će pasivno čekati, da ih Iranci obore svojim zastarjelim raketnim PZO sistemima! Mogu ti reći, da su ti avioni skontruirani upravo s tom namjerom da se bore protiv PZO sistema protivnika i da ih uništavaju sa distance, prije negoli ih protivnički radari mogu i vidjeti! Sve smo to već imali prilike vidjeti u Siriji, gdje se izraelski avioni poigravaju sa istim tim raketnim sistemima i udaraju sa distance, ruše iranske fabrike oružja i sisteme Pantsir a sistemi S 300 i S 400 su nemoćni da ih zaustave!

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Možda s125 i s200 a S300 i S400 nisu nemoćini protiv f335 f22 koji padaju i sami.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Max

Ne sjećam se da je f22 padao!?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ja se sjećam kako je ubio ne jednog nego dva pilota sustavom za opskrbu kisikom.

Agram
Gost
Agram
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Gdje i kada.

Agram
Gost
Agram
1 godina prije
Reply to  Max

Itekako su nemoćni, samo ti to ne želiš priznat. Samo baljezgaj i dalje tako.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Treba svakako razmisliti zašto je Tramp odustao od napada na Iran …??? to sigurno nije zbog humanih razloga a pogotovo ne zbog iranskih žrtava , što je naveo kao razlog…. Sasvim je izvjesno da mu je neki njegov pouzdani general rekao kakvu će “cjenu platiti ” ako napadne … niti su ovo 90.te niti je Iran Irak …. a ni Amarika više nije ono što je bila u odnosu na svujet … Tomahawk je zastario, nosać avina je zastario …Kinžal ga izbacio sa top liste …F-22 i F-35 nisu ispali kako su zamišljeni….. još bi puno toga mogli nabrojati ….. prema tome
ništa od napada ….

Agram
Gost
Agram
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Ne moraju oni djelovat sa distance, jer ih provjereno S-400 vidi prekasno. Ako je tvoja distanca oko 20km, onda je to OK. I da, Izraelci svaki dan patroliraju iznad Sirije čekajući da napokon upale S-300. Izrael je izjavio da ako ga samo upale, smatrat će to napad na njih i djelovat jako brzo, a to znači unutar 20 min. Trenutno imaju i najbolje kamikaza dronove koji sa cijenom od svega 7000$ i bojevom glavom od samo 550g nepogrešivo pogađaju cilj. U zadnje vrijeme upravo sa time uništavaju PZO. Može ih se lansirat iz zraka i kopna. Mislim da čak postoji jedna snimka gdje se vidi kako ih Panstir pokušava oborit. Za 10-tak sekundi biva uništen.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Pentagon vrlo ozbiljno razmatra mogućnost da Iran ima najnapredniji S-300 ili S-400.A da ne govorimo da Rusi obavještajno surađuju sa Iranom i dostavljaju im najnovije osjetljive podatke.Rusi i Iranci se u Siriji možda i ne slažu u određenoj mjeri,ali to sigurno ne utječe na strateški interes Moskve da kao saveznik Irana bude aktivno uključena u pokušaj agresije na Iran.

Agram
Gost
Agram
1 godina prije
Reply to  Jole

Zapamti jedno. Ako Ameri napadnu, bi će to jako brzo gotovo. I onda ćeš vidjet koliko ti S-300 vrijede.

Max
Member
Max
1 godina prije

njima čim se upali motor oni su gotovi Iran ima vrlo učinkovitu i mudru strategiju obrane prema kojoj raketnim aresenalom domaćim i stranim ima u dometu sve efektive SAD a Izraela i petromonarhija.

URA
Gost
URA
1 godina prije

samo jedan ovakav je dovoljan
da iran potpiše kapitulaciju
a da čizma stranog vojnika ne kroči na njegovo tlo
što bi bilo drugi put u povijesti ratovanja

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  URA

URA, onda ja ne vidim nikakve probleme da USA realizira svoje prijetnje totalnim uništenjem. Ali, je li to tako?

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

nikad nije cilj totalno uništenje
to previše košta
ratuje se zbog novca
ako si na gubitku poslije pobjede onda imaš:
“Pirova pobjeda je pobjeda za koju se plati prevelika cijena i koja pobjedniku nanese više štete nego poraženom.”

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  URA

Je si li ti ono napisao da je jedan dovoljam da Iran potpiše kapitulaciju? Šta se čeka? Šta je cilj? Ako misliš da će Iranci odustati od svoje politike (a cilj USA-je upravo to) onda se gadno varaš. Ne znam što bi drugo bio cilj ako to ne ostvare (a neće) od totalnog uništenja, ili podvijanja repa (što je izglednije).

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

naređenje
kao i u svakoj vojsci

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  URA

Naređenje? Imaš li ti više od 10 godina?

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

“Naređenje? Imaš li ti više od 10 godina?”

ti si za mene suviše napredan
ja nisam na tako visokom nivou kao ti
pa ne mogu pratiti tok tvojih misli
i što sa njima hoće reći i postići
stoga bi te zamolio
da me poštediš svojih
mentalnih dometa

Agram
Gost
Agram
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Hajde neka pokušaju napast Izrael direktno. Sa Amerima se možeš “poigravat”, ali sa Izraelom pokušaj. Zapamti, samo jedan projektil bez problema može ubit 1000 vojnika, a nije nuklearno oružje.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

amerokenjci dovlače svoje skupe igračke i ljudstvo, da ginu za izraelske interese.. jer svi znamo da će se izrael boriti protiv Irana i do zadnjeg amerokenjskog vojnika.

Aj bar je EU dobila muda, pa je napokon uspostavila onaj sistem plaćanja Iranu za EU firme, kojima mogu zaobilaziti SWIFT, i time sankcije od strane amerokenjaca.

Jučer govorim jednom velikom “moralno i pravedno osvještenom zapadnokenjcu(mislim da je Nizozemac..) kako te amerokenjske sankcije nisu sankcije od strane UN-a, i da su po svemu ilegalne, pošto nije Iran taj koji je izašao iz međunarodnog dogovora.

Još mi nije ništa odgovorio. A što š’.. budaletna.

Pljuc!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Podsjeti me ovo na bisernu luku..

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Ma mogu boga isusa rasporedit ništa im ne može pomoć, inače jako lijep avion što se tiče dizajna, F35 prema ovome izgleda ko leteći toster

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Ponekad zazelim, da se pojavi onaj starozavjetni Bog, koji konflikte rjesava ognjem i macem, da dvolicne pijavice tudjih resursa sravni sa zemljom. Ali, snovi ostaju snovi.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  nessy

Jeste, što je babi milo to se babi snilo, ali dobro si rekao, snovi ostaju snovi a i ostat će još dugo vremena!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

A šta s tvojim snovima o napadu Amera na Iran? Sinko, Ameri napadaju Iran od 1979 i još ga nisu napali. Jesi li ti svjesan koliko je Amerima Iran bio važan da su Rezi Phlaviju prodali F-14 u isto vrijeme kad se uvodio u naoružanje USAF-a i da je to bila jedina država izuzev USA-e koja je dobila Tomcat-e To bi ti bilo kao da sada Saudija obije F-22. Jel razumiješ ti to?

Amater
Gost
Amater
1 godina prije
Reply to  nessy

on je tu … a Ramzes tvrdoglav i tašt …zna se kako to završava … _) 🙂 🙂

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Eto ti ga na… Opet 1000 Tomahawka, da ne pričam o JASSM i to stealth rakete… Hehehe…. Šta če sve to, da pogađa Irance…. A oni mirno skrštenih ruku jadva čekaju, da jim pada po glavama….. No, da…. Onda treba ustat umit zube i na posao…

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Trubadur

beru si pistaće da si skrate vrijeme kaj ne?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  URA

Oni beru pistaćije i onako usput upale pokoju centrifugu. Čisto onako da ubiju dosadu dok beru.

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

za centrifugu treba imati struje
a oni nemaju prekidač
ne vrte se na pistaćije

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Već poznata priča, ameri opkoljavaju, prijete i “zločinački režim” baci kamen na njih taman kad su najjači. SAD ne bi, ali eto moraju odgovoriti iz svega što su dovukli u neposrednu blizinu.
Problem je što oni planiraju i odlučuju kad i kako će “odgovoriti na agresivne akcije” i tu su u velikoj prednosti. Nadam se da je istina da se Rusija uključila i da će znatno povećati obrambene mogućnosti Irana. F-22 su sad mete, moraju s nečega da uzlete i na nešto da slete. Iranci sad trebaju spremiti veći broj raketa koji će neutralisati taj aerodrom.
Ovi što se “bacaju” sa tomahawk raketama nikako da kažu šta one uopće rade tu. Oni kao da jedva čekaju da ameri razore i unište neku državu. Niti jednom nisu doveli u pitanje prisutnost SAD na tim područjima niti njihove siledžijske prijetnje i akcije.
Mislim da Iran može da se obrani ali sa velikim žrtvama i štetom. SAD i izraelu je to sasvim dovoljno a poslije mogu polako da nastave da ih uništavaju ekonomski i politički. Saveznici SAD-a ne shvataju da podupirući njih rade i protiv sebe. Tek kad postanu i sami žrtve, doći će iz gu*ice u glavu, i nadam se da će primiti “demokraciju” u punom obimu.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Tomica

Pa ne smeš tako o našim stručnjacima ala Burt ili Koba…. Eto napiši recimo, da Americka avijacija se bazira u zalivu. Katar i Bahrein i UAR. I na nosacima. Svi znamo sta znaci ako baziras 200km od fronta, ili 1200. Mogu oni prebazirati dublje u Saudiju, i to nadoknaditi tankerima, ali takve daljine progresivno smanjuju broj naleta, geometrijski podizu zahtjeve u ljudstvu i letjelicama, druga prica potpuno. Sadasnji borbeni raspored USA u zalivu ne moze da prezivi ozbiljan udar Irana. Eto…. Ja sam siguran, da imaju naši stručkoti toliko znanja, da ti odgovore….Ako nemaju, još uvijek jim ostaju Tomahawki i JASSM…hahahahaha….Inače, profesionalci kažu, da jih zanima samo logistika, ali ja sam siguran, da ako imaš Tomahawke, logistika ne treba…

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Jooojjj, izvini, oprosti ali pardon, ispričavam se. Nadam se da im nisam povrijedio osjećaje.
SAD ima veliku prednost jer oni odlučuju o napadu. Iran se sprema za obranu ali ne može pokriti sve scenarije i mogućnosti koje ima SAD. Sve je OK dok djeluju preventivno tj. obeshrabruju SAD za napad. Bojim se da je odluka ipak pala i da Trump neće otkazati napad, za koji je samo pitanje vremena kad će uslijediti. Svi američki predsjednici su pričali o miru, neki se okitili Nobelovovm nagradom za mir, ali svi su oni pokrenuli neki rat. Jedina šansa je da svijet napokon presiječe i počne stvari nazivati pravim imenom. Svima je jasno da je ovo agresija na Iran ali svi šute kao pi*ke a SAD se ponašaju kao vlasnici planete.

Belay
Gost
Belay
1 godina prije

Vi sto pricate o 1000 tomahawka da vas malo prepravim ako dozvoljavate.
Jedan US razarac nosi oko 90 raketa ali u taj broj ulaze i pvo rakete tako da moze nositi 90 tomahawka jedino ako se ne misli braniti .oko jednog nosaca obicno plovi 4-6 razaraca tako da to cini stotinjak tomahawka jednu nulu komotno izbrisite.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Belay

Momci su HAARPirani , ne znaju oni ni sta pricaju.. Vidis da lupetaju cifre..

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
Gost
irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
1 godina prije

Ima jedna stara storija koje se rijetki sječaju. Kad je nosferatu išao prvi put u Teheran tama je bacila priću preko svojih medija da će na njega u Teheranu biti izvršen atentat. Ruski generali su poručili, ako mu bude falila dlaka sa glave uništit ćemo sve ciokaubojske us baze u krugu od Teherana do Diego Garsije. Iz jedne podmornice opremljene Tomahavcima je ispaljena jedna prema Teheranu a oborili su je kauboji sa Patriotima u Omanu. Posada Patriota se kasnije kao fol posvađala i i pobila između sebe, mrtva usta ne pričaju. Kapetan podmornice je smjenjen i nezna se što je bilo sa njime kasnije. E sad pitam se kad znam kolika je važnost stožerne točke, Irana, za Rusiju, Kinu i sav ostali kao slobodan svijet zašto nosferatu još jednom tako sada ne zaprijeti??????? Što se snebiva??? Što i tko ga koći kad i idiot vidi da se Moskva brani u Teheranu. Uskoro će Iran završiti ko Ukrajina a rekao je jednom nosferatu da je za njih Ukrajina crvena linija i po cijenu rata, laže čim zine princ tame. Vjerujte mu i dalje, on se sve nešto buni a braća partneri mu sve bliže Moskvi………………..kao ono ne zna lupiti šakom od sto, ma marš tamo, mene nečeš podhebavati sa tim forama za idiote………….

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Šta Rusi, šta tomahavci!?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ljudi, nevidljivi radar! Ne odašilje, pa ne može biti ni – primarni cilj.
Izvor: Sputniknews:
” Engineers from Russian defence company OKB Planeta have developed and tested a new passive radar system invisible to both manned aircraft and drones, company director Alexander Petrov has revealed.

The system, dubbed Tropa (Russian for ‘Path’ or ‘Trail’) operates without a transmitter, and can receive signals from nearby objects, including civilian infrastructure.”
Naći će se privatnih ulagača, jet mnogi bogatuni nevole da ih dronovi – špijuniraju.

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Lucija

ovo su česi razijali još u vrijeme hladnog rata i to se zove
pasivni radar koji objekte otkriva na osnovu njegovih
elektromagnetskih karakteristika
zračenja od aktuatora i ostale električne opreme letjelice
imaju ga svi što drže do sebe

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Zar žele da im i Raptor poljubi morsko dno?

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Da ameri imaju nadmoć ali šta vrijedi ako moreuz bude neprohodan za narednih godinu dvije???Iran može pati ali i cijeli zapad povući sa sobom.Ko bi i za koliko vremena moga očistiti prolaz ako oni potope tankere i brodove,i koliko bi bilo osiguranje brodova koji prolaze preko čeličnog grebena…Zato i ne smiju napasti…Šta ako Iran ioak to učini

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Odisea

Odisea
neće više nikad prodati ni kap nafte
što bi režim u teheranu učinilo jako sretnim
pogotovo turbanaše

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  URA

@URA

Imaš auto možda? Znaš koliko je litra goriva trenutno?

A znaš li koliko bi litra goriva koštala da gamad napadne Iran, i Iran ostvari svoje prijetnje vezane za Hormuški prolaz?

Kad ti litra goriva sa 10 kn dođe na 25, pa i više.. e onda će biti problema za cijelu svjetsku ekonomiju, jer ti cijena goriva/prijevoza utječe na sve aspekte života: od cijene hrane i pića, putničkog prijevoza, industrijske proizvodnje, održavanje ratne mašinerije itd.

Samo zbog straha od povećanja cijene goriva, neće biti napada na Iran.

I kažem Iran, a ne iranski režim, ko što ih ti nazivaš.

Jer se isto tako može reći da su režim i neke EU vlade, te izraelska i amerokenjska.

Pljuc!

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Zadranin

pljucaj po sebi i svojoj obitelji
a ne po meni

Bradati Ajatolah
Gost
Bradati Ajatolah
1 godina prije
Reply to  Odisea

Iran će to napraviti i prodavati svoju naftu preko Rusije.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Fenomenalna mašina!!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik