Američki F-22 Raptori prvi put su raspoređeni u Katar usred napetosti s Iranom

F-22 Raptori
87 komentara

Raspoređivanje dolazi nakon što su iranske snage srušile dron ratne mornarice prošlog tjedna, čime su Sjedinjene Države i Iran došli do ruba otvorenog sukoba.

Američko ratno zrakoplovstvo po prvi put je u zračnu bazu Al Udeid u Kataru rasporedilo kontingent borbenih aviona F-22 Raptor. To se događa nakon nešto više od tjedan dana kada su Iranci oborili drona američke mornarice koji je letio preko Omanskog zaljeva. Taj je incident podigao već povišene napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, što je gotovo dovelo do vojnih udara SAD-a na iranske vojne ciljeve. Američka vlada je od tada povećala sankcije Teheranu, a sada pokušava sastaviti novu regionalnu vojnu koaliciju kako bi dodatno pojačala pritisak na Iran.

28. lipnja 2019. godine, Središnje zapovjedništvo američkih zrakoplovnih snaga službeno je objavilo dolazak F-22 u Al Udeid. “Ovi zrakoplovi su prvi put raspoređeni u Katar”, navodi se u iznimno kratkom priopćenju AFCENT-ovog ureda za odnose s javnošću. Oni se nalaze u Al Udeidu “kako bi obranili američke snage i interese u području odgovornosti Središnjeg Zapovjedništva SAD-a”, navedeno je u priopćenju.

Nije poznato koliki se broj F-22 trenutno nalazi u Kataru. The Aviationist je izvijestio kako je riječ o devet zrakoplova, koji su identificirani kao dio 192. Fighter Wing Nacionalne garde Virginia Air-a u zrakoplovnoj bazi Langley.  Stigli su u Moron između 25. i 26. lipnja 2019., ali da ih je samo šest napustilo bazu. Preostala tri zrakoplova ostali su u Moronu, barem za početak, zbog tehničkih pitanja.

The Aviationist je naveo da su njegovi izvori nagovijestili da je desetak F-22 trebalo otići na Bliski istok kao dio raspoređivanja.

Tehnički problemi aviona F-22 iz 192. brigade u tranzitu nisu nužno iznenađujući. Raspoloživost Raptor-a, u cijeloj floti, poznata je po niskoj razini, a zrakoplovstvo je nedavno javno priznalo da zrakoplovi neće dosegnuti ciljanu stopu od najmanje 80 posto do kraja mandata fiskalne godine 2019. godine.

F-22 Raptor i dva F-15 Eagle
F-22 Raptor i dva F-15 Eagle

 

Pored toga što je to prvo raspoređivanje F-22 u Katar, ovo također označava povratak Raptora na Bliski istok po prvi put od kraja 2018. godine.

Važno je naglasiti da su 2012. godine, nakon što je iranski avion Su-25 Frogfoot, pokušao srušiti drona MQ-1 Predator koji je letio preko Perzijskog zaljeva, američke zrakoplovne snage poslale F-22 kako bi pratili bespilotne letjelice.

Negdje između kraja 2018. i početka 2019. godine, Zrakoplovstvo je također poslalo avione F-15C u Ujedinjene Amirate kako bi zamijenili F-22. U travnju 2019. godine, služba je također rasporedila i F-35A Joint Strike Fighters. Dodatni F-15C su stigli na “neotkriveno mjesto” u Bliskom istoku u svibnju 2019. godine. Pored svih tih borbenih zrakoplova, F-15E Strike Eagles stigao je u Al Dahfru i ranije u lipnju, a četiri B-52 su se rasporedile u Al Udeid mjesec dana prije.

F-35 već su pomogli popuniti neke praznine koje je ostavio odlazak F-22, osobito kod obavljanja iste vrste visokorizičnih misija, uključujući akcije u područjima koja su unutar raspona iranske zračne obrane. Oni su također donijeli snažnu sposobnost senzorske fuzije i dijeljenja podataka, omogućujući im da djeluju kao “bek” za koalicijske zajedničke snage tijekom velikih zračnih operacija, rekao je general David Goldfein. Raptorsi su ponudili slične sposobnosti u prošlosti i sada će ponuditi zapovjednicima SAD-a u regiji dodatne kapacitete za ove vrste zadataka.

Do sada smo vidjeli samo F-35 koji rade u ne-stealth konfiguracijama. Povrh toga, F-22 ostaje najsposobnija platforma zrak-zrak na svijetu. Također može brzo doletjeti ​​na neprijateljski teritorij, i zadati precizne napade na ciljeve koristeći precizno-vođene bombe malog promjera i municiju za izravni napad, u potpunom stealth modu.

F-22 Raptor
F-22 Raptor

Bez obzira na to, sva ta raspoređivanja dio su onoga što je postalo stabilan, ako je još uvijek relativno ograničen protok dodatnih američkih vojnih sredstava i osoblja u regiji kao odgovor na obavještajne podatke koji su navodno ukazivali na povećani rizik Iranskih prijetnji američkim snagama i američkim interesima. Američka vlada i neki njeni saveznici okrivili su Iran za niz napada na komercijalne petrokemijske tankere u Omanskom zaljevu, što iranska vlada poriče. Istodobno, neki američki saveznici i partneri implicirali su da je slučaj protiv režima u Teheranu još uvijek daleko od konkretnog.

“Iskreno, ne možemo okriviti niti jednu zemlju jer nemamo dokaza”, izjavio je ministar vanjskih poslova Šejh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan na konferenciji za novinare u Moskvi 26. lipnja 2019. godine. “Ako postoji zemlja koja ima dokaze, onda sam uvjeren da će je međunarodna zajednica saslušati. Ali moramo se pobrinuti da dokazi budu precizni i uvjerljivi” dodao je.

Tada je uslijedilo rušenje drona RQ-4A, za koje Iran i dalje tvrdi da je razlog bio ulazak drona u njihov zračni prostor. Sjedinjene Države su to demantirale tvrdeći da su bespilotni zrakoplovi, kao i pomorski patrolni zrakoplovi P-8A s posadom koji su u to vrijeme djelovali na istom području, bili u međunarodnom zračnom prostoru.

Nakon navodnog prekida vojnog udara SAD-a na Iran, administracija predsjednika Donalda Trumpa je odlučila nametnuti Iranu nove ekonomske sankcije, jer kako kažu:  „Nastavljaju raditi na izgradnji “međunarodnog konsenzusa” o malignom ponašanju Irana diljem Bliskog istoka i šire“. Iran je rekao da Sjedinjene Države moraju ublažiti sankcije prije nego što počnu bilo kakvi potencijalni pregovori o smirenju situacije.

27. lipnja 2019. Wall Street Journal je također izvijestio, pozivajući se na anonimne izvore, da vlada SAD-a nastoji oformiti novu regionalnu koaliciju, s trećom stranom na čelu, koja bi pojačala praćenje iranskih aktivnosti korištenjem ratnih brodova i zračnih letjelica. Ovaj navodni cilj trebao bi odvratiti buduće iranske napade i trebali bi biti spremni prikupiti informacije i dokaze o takvim i sličnim incidentima koji se još uvijek mogu dogoditi. Ratna mornarica SAD-a već vodi jednu multinacionalnu regionalnu borbenu skupinu, CTF 150 (Combined Task Force), kojoj je misija osiguranje slobode pomorskog kretanja diljem Bliskog istoka i zaštita trgovačkog brodarstva, prvenstveno zbog terorističkih prijetnji.

Ostaje mogućnost da daljnje iranske akcije mogu izazvati i izravniji vojni odgovor SAD-a. Nakon rušenja RQ-4A, bilo je izvješća da su Sjedinjene Države pokrenule cyber napade na Iran i da rade druge tajne opcije. 28. lipnja 2019. Senat je također odbio pokušaj ograničenja Trumpove sposobnosti za pokretanja napada bez savjetovanja s Kongresom.

“Bilo kakav napad Irana na bilo što američko bit će odgovoren velikom i silnom silom”, objavio je Trump 25. lipnja 2019. “To ne mijenja ništa. Što god žele učiniti, spreman sam” Predsjednik je kasnije rekao da je također otvoren za diplomatski put.

Dolazak F-22 na Bliski istok sigurno nudi vojnim zapovjednicima SAD-a u regiji više mogućnosti bez obzira na to kako se situacija nastavi razvijati u skoroj budućnosti.

Američke sankcijeF-22 Raptorregionalna koalicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
4 godine prije

Ako su Raptori raspoređeni tako blizu “frontne linije”, zasigurno znači, da NEMA NIŠTA od napada na Iran….

Ante
4 godine prije

Sada bi bilo zanimljivo da Rusi snime te raptore iz satelita, onako kako to čine Izrael i ameri, pa da te snimke objave na internetu. Onako kako to rade ameri u Siriji.

Laki Topalović
4 godine prije

Jaka eskadrila. Moš mislit, kao da je 9000 poslano. Iranci sa sustavima Bavar-373 i projektilima Sayyad-4 prate i obaraju bez problema, a da ne govorimo o “lažnim” S-300 koje im je dala Rusija, koji su u verziji PMU3 zapravo S-400. Čak i ako su PMU2, pokrivaju cijeli Perzijski zaljev. Što reče, Ante, ajde da su na nosaču zrakoplova, ali u bazi Al-Udeid, takoreći na dometu samohodne haubice, nije baš pametno.

Zadranin
4 godine prije

amerokenjci dovlače svoje skupe igračke i ljudstvo, da ginu za izraelske interese.. jer svi znamo da će se izrael boriti protiv Irana i do zadnjeg amerokenjskog vojnika.

Aj bar je EU dobila muda, pa je napokon uspostavila onaj sistem plaćanja Iranu za EU firme, kojima mogu zaobilaziti SWIFT, i time sankcije od strane amerokenjaca.

Jučer govorim jednom velikom “moralno i pravedno osvještenom zapadnokenjcu(mislim da je Nizozemac..) kako te amerokenjske sankcije nisu sankcije od strane UN-a, i da su po svemu ilegalne, pošto nije Iran taj koji je izašao iz međunarodnog dogovora.

Još mi nije ništa odgovorio. A što š’.. budaletna.

Pljuc!

Alen
4 godine prije

Podsjeti me ovo na bisernu luku..

Kile
4 godine prije

Ma mogu boga isusa rasporedit ništa im ne može pomoć, inače jako lijep avion što se tiče dizajna, F35 prema ovome izgleda ko leteći toster

nessy
4 godine prije

Ponekad zazelim, da se pojavi onaj starozavjetni Bog, koji konflikte rjesava ognjem i macem, da dvolicne pijavice tudjih resursa sravni sa zemljom. Ali, snovi ostaju snovi.

Trubadur
4 godine prije

Eto ti ga na… Opet 1000 Tomahawka, da ne pričam o JASSM i to stealth rakete… Hehehe…. Šta če sve to, da pogađa Irance…. A oni mirno skrštenih ruku jadva čekaju, da jim pada po glavama….. No, da…. Onda treba ustat umit zube i na posao…

Tomica
4 godine prije

Već poznata priča, ameri opkoljavaju, prijete i “zločinački režim” baci kamen na njih taman kad su najjači. SAD ne bi, ali eto moraju odgovoriti iz svega što su dovukli u neposrednu blizinu. Problem je što oni planiraju i odlučuju kad i kako će “odgovoriti na agresivne akcije” i tu su u velikoj prednosti. Nadam se da je istina da se Rusija uključila i da će znatno povećati obrambene mogućnosti Irana. F-22 su sad mete, moraju s nečega da uzlete i na nešto da slete. Iranci sad trebaju spremiti veći broj raketa koji će neutralisati taj aerodrom. Ovi što se “bacaju” sa tomahawk raketama nikako da kažu šta one uopće rade tu. Oni kao da jedva čekaju da ameri razore i unište neku državu. Niti jednom nisu doveli u pitanje prisutnost SAD na tim područjima niti njihove siledžijske prijetnje i akcije. Mislim da Iran može da se obrani ali sa velikim… Čitaj više »

Belay
4 godine prije

Vi sto pricate o 1000 tomahawka da vas malo prepravim ako dozvoljavate.
Jedan US razarac nosi oko 90 raketa ali u taj broj ulaze i pvo rakete tako da moze nositi 90 tomahawka jedino ako se ne misli braniti .oko jednog nosaca obicno plovi 4-6 razaraca tako da to cini stotinjak tomahawka jednu nulu komotno izbrisite.

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
4 godine prije

Ima jedna stara storija koje se rijetki sječaju. Kad je nosferatu išao prvi put u Teheran tama je bacila priću preko svojih medija da će na njega u Teheranu biti izvršen atentat. Ruski generali su poručili, ako mu bude falila dlaka sa glave uništit ćemo sve ciokaubojske us baze u krugu od Teherana do Diego Garsije. Iz jedne podmornice opremljene Tomahavcima je ispaljena jedna prema Teheranu a oborili su je kauboji sa Patriotima u Omanu. Posada Patriota se kasnije kao fol posvađala i i pobila između sebe, mrtva usta ne pričaju. Kapetan podmornice je smjenjen i nezna se što je bilo sa njime kasnije. E sad pitam se kad znam kolika je važnost stožerne točke, Irana, za Rusiju, Kinu i sav ostali kao slobodan svijet zašto nosferatu još jednom tako sada ne zaprijeti??????? Što se snebiva??? Što i tko ga koći kad i idiot vidi da se Moskva brani u… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

Ljudi, nevidljivi radar! Ne odašilje, pa ne može biti ni – primarni cilj.
Izvor: Sputniknews:
” Engineers from Russian defence company OKB Planeta have developed and tested a new passive radar system invisible to both manned aircraft and drones, company director Alexander Petrov has revealed.

The system, dubbed Tropa (Russian for ‘Path’ or ‘Trail’) operates without a transmitter, and can receive signals from nearby objects, including civilian infrastructure.”
Naći će se privatnih ulagača, jet mnogi bogatuni nevole da ih dronovi – špijuniraju.

Majk Majers
4 godine prije

Zar žele da im i Raptor poljubi morsko dno?

Odisea
4 godine prije

Da ameri imaju nadmoć ali šta vrijedi ako moreuz bude neprohodan za narednih godinu dvije???Iran može pati ali i cijeli zapad povući sa sobom.Ko bi i za koliko vremena moga očistiti prolaz ako oni potope tankere i brodove,i koliko bi bilo osiguranje brodova koji prolaze preko čeličnog grebena…Zato i ne smiju napasti…Šta ako Iran ioak to učini

Siniša
4 godine prije

Fenomenalna mašina!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI