Asteroid sa silom jačine 5 kilotona udario južno od Puerto Rico-a (Video)

Meteor pao na Zemlju

Astronomi su potvrdili da je asteroid širok 3 metra pogodio Zemlju južno od Puerto Rica 22. juna, stvarajući energiju ekvivalentnu eksploziji atomske bombe od 5 kilotona. Radi poređenja bomba bačena na Hirošimu je imala 15 kilotona.

Prema EarthSky-u udar se desio oko 05:25 popodne 270 kilometara južno od Puerto Rica. Uprkos količini oslobođene energije smatra se da je udar prošao bez smrtnih posledica. Asteroid koji je nosio ime Asteroid 2019 MO je otkriven neposredno prije udara u Zemlju a otkrila ga je astronomska stanica koja se nalazi naostrvu Bermuda koja je “pokupila” trag na nebu kojeg je asteroid ostavio iza sebe.

Nešto kasnije asteroid je otkrila i stanica (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) specijalizovana za otkrivanje sličnih predmeta koja se nalazi na Habajima. Ovo je tek 4 asteroid koji je otkriven neposredno prrije udara u Zemlju. Prvi put je to bio Asteroid 2008 TC3, drugi put Asteroid 2014 AA i treći Asteroi 2018 LA koji je pogodio Zemlju 02. juna 2018. godine. Eksperti iz NASA-e su ukazali da se slični incidenti dešavaju 1 – 2 puta godišnje.

VIDEO: eksplozija meteora

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Sve bolje i bolje nišane.

.......
Gost
.......

Inače ne komentarišem ali ovo je komentar godine

Niki
Gost
Niki

Otkrio ga amater,a šta radi NASA?

HEKPCT
Gost
HEKPCT

U sat vremena sve može nestati. Volite se, ljudi.

Faust
Gost
Faust

Trump?

Mr.Spock
Gost
Mr.Spock

Ove godine,tocnije 9.09,dan i mjesec rodjena moje pokojne Majke,pored Zemlje ce proci Asteroid promjera 37 metara.Sanse da udari u Zemlju su 0.05%.E to je vec mrcinko malo veci i od onoga koji je udario u Tunguziju.Ako mu Zemlja izmjeni putanju i ako udari u Zemlju bit ce gusto di god udari.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ovaj nije došao do mora, već je eksplodirao u atmosferi,kao i većina tijela koja uđu u gusti dio zemljine atmosfere. Kad je ušao u pojas “gustog” zraka, naprosto je eksplodirao, kao što se vid na snimci

markoo
Gost
markoo

gdje je krater?

IJA
Gost
IJA

Ima možda ko koji video???

siefnguwneiugwneirugqweurgfqe
Gost
siefnguwneiugwneirugqweurgfqe

Trubim ja odavno da je asteroid, naravno veći od ovog, jedini nivelator pravde na planetu, evo prizvao sam ga.

Ivan
Gost
Ivan

Ko da netko izravno gađa asteroidom Zemlju. Ne bi li on skosa došao pa se zarvtio oko Zemlje.

tdoom
Gost
tdoom

I ja sam ga vidio :-)))

POVEZANE VIJESTI

Izbornik