fbpx

Krater meteorita baca novo svjetlo na Zemljinu stvarnu dob

Wolf Creek

Nakon proučavanja stijena i dina na jednom od najznačajnijih geoloških znamenitosti na svijetu, australskom krateru Wolfe Creek, tim istraživača zaključio je da je meteorit pogodio mjesto prije 120.000 godina – 180.000 godina kasnije nego što se prije mislilo. Ovo bi moglo dovesti u pitanje široko prihvaćenu procjenu da je Zemlja stara 4,6 milijardi godina.

Otkriće kako je australijski krater Wolfe Creek možda star 120.000 godina, a ne 300.000 kako se mislilo, sugerira da bi Zemlja mogla biti puno mlađa nego što se ranije vjerovalo, javlja njemački portal Outure Futurezone.de.

Ispitivanje kratera poput onog u australijskoj pustinji pomaže da se procijeni koliko često meteoriti, slični željeznoj masi širokoj 15 metara zbog koje je nastao Wolfe Creek krater, pogađaju planete u Sunčevom sustavu, kao i izračunavanje njihove starosti. To vrijedi za Zemlju, Merkur i Mjesec.

Ožiljak koji je ostavljen na površini našeg planeta u Australiji drugi je najveći krater na Zemlji u kojem su pronađeni pravi fragmenti meteorita, što je pomoglo znanstvenicima da zavire u prošlo doba, tj. tisućama godina unatrag.

“Prvo su trebali izvaditi nekoliko stijena iz obruča kratera koji je izbačen kad je meteorit udario, i to stvara svježu površinu koja je izložena zračenju, a mi možemo utvrditi koliko je dugo bila izložena. Druga tehnika bila je pregled dina koje je krater odbio “, rekao je profesor Tim Barrows sa Sveučilišta u Wollongongu, objašnjavajući kako su došli do njihovog nevjerojatnog zaključka.

Za procjenu starosti planeta, poput Zemlje i Merkura, znanstvenici koriste tehniku nazvanu “brojanje kratera”. Tehniku u kojoj se broje takvi ožiljci i uspoređuje ih se s procjenama koliko često druga nebeska tijela udaraju planete.

Ako je krater mlađi od očekivanog, povećava se broj objekata koji udaraju u Zemlju i starost planeta opada. Procijenjeno je da meteoriti ili slična nebeska tijela udaraju naš planet otprilike svakih 180 godina, uključujući najnovije udare, jedan u sibirskoj šumi na početku 20. stoljeća, a drugi također u Sibiru, u blizini grada Čeljabinsk, 2013. god.

Otkriće u Australiji, koje je pokazalo da su ranije procjene bile pogrešne, moglo bi značiti da bi ostali krateri u našem Sunčevom sustavu, koji su do sada pregledani možda u potpuno drugačijoj dobi, potencijalno dokazati pogrešan izračun starosti Zemlje i drugih planeta.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
25 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Nizom “otkrica” pripremaju nas pravu istinu…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A te su istine slijedeće: “…Druga tehnika bila je pregled dina koje je krater odbio…” Strašni prijevodi, ali i potpuno nerazumljivi, rekorder je onaj tekst sa kablovima na oceanskom dnu, … pokazuju da se jezik treba početi učiti u najranijoj dobi, da se osnovne činjenice moraju saznati u osnovnoj školi,… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

Nevjerovatnom zaključku profesora Tima Barrowsa nije za vjerovati !
Pricidnik
JIMMY CRATER

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija “Bogovi i robovi” su dio mog (provokativnog) diskursa pa se osjećam p(r)ozvanim da ti “repliciram”. Ne razumijem što ti smetaju te dvije riječi koje ja upotrebljavam kada pokušavam (logički) objasniti porijeklo i organizaciju ljudske vrste na ovom planetu a da pritom čitatelja malo potaknem na razmišljanje…. (očigledno je kod… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  otpisani

Otpisani Žao mi je. Ali nisam mislila na – tebe. Ti si, dragi moj, samo – žrtva. Hm…i ti često to spominješ…a ne smatraš da je to – glupost? Ja se zbilja ne mogu osjećati odgovorna kako se tko OSJEĆA. Ja te naravno ne smatram odgovornim za navedeno ( jesi… Pročitaj više »

štupavac
Gost
štupavac
1 godina prije
Reply to  otpisani

@otpisani
zatraži zabranu pristupa rječima “boogovi i rogovi” kao zaštićeno intelektalno vlasništvo ili zatraži zaštitu društva za zaštitu potrošača internetskih prava na komentare u mreži pokrošačke pletene mreže-cekera. pusa

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Još jedan meteor(it) koji je udario točno pod kutom od 90°. Zanimljivo. Cini se da ne postoji ni jedan koji je doletio iskosa.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

Ti kosougli su rezervisani za kosooke

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

Dobro!
Ali koliko je u stvari bitno 180 000 godina kada pricamo o starosti od 4,6 milijardi godina?
Kao da mi nase godine racunamo u minutu.
Koliko ti godina?
56 godina 5 mjeseci 25 dana 13 sati i 45 minuta.
Tako nekako.

tesar
Gost
tesar
1 godina prije

Veoma poučno za one koji se bave geologijom i srodnim znanostima.

X60
Gost
X60
1 godina prije

Pretpostavka na pretpostavku pretpostavke. Pojma oni nemaju, niti se usuđuju poremetiti dogme. Znanstvenici su zauzeli pozicije i ne dopuštaju da netko talasa. Povijest nacija i cijele naše civilizacije je jedna odvratna laž, koju brane ismijavanjem malobrojnih nepodobnih koji bi htjeli nešto popraviti. Oni drugi su se prostituirali s korporacijama. Jad… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  X60

@X60 Da se ne usuđuju poremetiti dogme ne bi prikazivali grešku kao u ovom tekstu. Nauka konstantno proverava zakone, teorije, hipoteze i reviduje ih čim se nađe potreban dokaz – što nikako ne može biti dogmatski pristup. Druga je stvar verodostojnost informacije, ko je radio i na koji način ta… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac “Ali postoje i mnogo ozbiljniji naučnici koji ne iznose pretpostavke iako imaju sasvim dovoljno osnova – upravo da bi izbegli senzacionalizam i da ne bi srozavali ugled nauke i svoj lični.”…. ?? Dakle, najbolji i najpametniji – “ozbiljniji naučnici”, čistog obraza, su oni koji šute (i ne “talasaju) …… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  otpisani

Ne otpisani, ne ćute već ne iznose senzacionalističke izjave dok tvrdnja nije dokazana. Već sam pisao o otkriću sezonskog ciklusa kiseonika i metana na Marsu koji sa velikom verovatnoćom ukazuje na prisustvo života ali su naučnici krajnje oprezni tvrdeći da takav ciklus može da bude rezultat prisustva života ali i… Pročitaj više »

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Starost zemlje je izracunata raspadom Uranija I njegovom pretvorbom u olovo
4.374 mlrd godina

pipistrela
Gost
pipistrela
1 godina prije

prosječno obrazovan čovjek jako malo zna o astronomiji kao znanosti a i inače o funkcioniranju svemira, galaksija…. u školama općega obrazovanja skoro pa ništa o astronomiji i kozmologiji. Malo ljudi zna objasniti keplerove zakone, naprimjer kako radijvektor opisuje iste površinne krećući se po elipsi. ili da zemlja planet uz presesiju… Pročitaj više »

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  pipistrela

radijvektor = radius-vektor; presesiju = precesiju …

štupavac
Gost
štupavac
1 godina prije
Reply to  Jomla

@jomlja, enciklopedija leksikografskog zavoda miroslav krleža : copy paste /radijvektor (radij[us] + vektor) (radijusvektor) (znak r), vektor kojemu je početak u nekoj nepomičnoj zadanoj točki O (tzv. polu), obično ishodištu nekoga koordinatnog sustava, a vrh u promatranoj točki T. Uz nepomični pol svaka je točka određena svojim radijvektorom, pa se… Pročitaj više »

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Kako god vrtili i koliko god tvrdili premalo je to godina za stvaranje zemlje i evoluciju kakvu poznajemo.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Što bi značilo da bi uskoro mogao ponovno jedan kresnut.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Bio krater stariji ili mlađi 120.000 ili 180.000 godina ili 2 dana 😆😆
Kakve to veze ima sa starošču Zemlje, procijenjenu na 4,6 miljardi godina?

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije
Reply to  samo tako

Ima, jer se dovodi u sumnju i sama pretpostavka o starosti zemlje. To više liči na bacanje graha nego li na točne podatke. Izbacuju se neki milioni i milijarde godina, jer se ne mogu neke stvari objasniti, npr. postanak života , porijeklo vrsta i sl.; pa eto, to je bilo… Pročitaj više »

Mario
Gost
Mario
1 godina prije

Može li pitanje, koje je nastalo čitanjem komentara. Budući da se mi nalazimo, planet Zemlja, u pokretnom koordinatnom sustavu, u svojoj rotaciji i u orbiti sunca, čitav sunčev sustav je također pokretan koordinatni sustav koji u koordinatnom sustavu naše galaksije juri prostorom milion km/ h, kako se galaksija kreće i… Pročitaj više »

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Mario

Eto, samo jedan primjer Keopsova piramida je orijettirana tocno sjever-jug Ali, 0dstupa za 2 stupanja Sjevernjaca se pomice cca 1 stupanj za 1000 godina Za 200.000 godina pokazivati ce jug !!! 🙂 U svemiru niste nije isto I nista ne stoji Ali Svemir je nezamislivo velik I star Da je… Pročitaj više »

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije
Reply to  Mario

Mario, ustvari izgled neba (raspored zvezda) je promenjen i menja se pomalo tokom vremena. Sada nisam ja stručnjak da ti objašnjavam, zato si možeš potražiti sam ili pitati nekog stručnijeg za pojašnenje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik