Izraelski istraživači ukazuju na grešku u daljinskim upravljačima Comcast, koja omogućava hakerima da “špijuniraju”

Comcast - daljinski upravljac
4 komentara

Prema istraživačima, funkcija upravljanja glasom daljinskog upravljača može biti podložna narušavanju bezbjednosti, omogućavajući hakerima da provale u daljinski upravljač i koriste ga kao uređaj za snimanje.

Istraživači iz izraelske kompanije Guardicore otkrili su ono što opisuju kao moguće „narušavanje bezbjednosti“ u daljinskim upravljačima XR11 koje je proizvela američka telekomunikaciona kompanija Comcast, a što bi moglo omogućiti hakerima da slušaju i snimaju preko daljinskih upravljača.

Hakeri bi mogli pristupiti daljinskim upravljačima koji imaju opciju glasovne kontrole, aktivirajući ih daljinski i koristeći uređaj za preslušavanje i snimanje onoga što se dešava u okolini daljinskog upravljača, rekli su istraživači.

„Modemi su probudili naše interesovanje zbog činjenice da su direktno povezani sa farmama servera dobavljača komunikacija“, rekao je Ofri Ziv, potpredsjednik istraživanja u Guardicore. “Nakon što smo uspjeli da provalimo u modem, odlučili smo da pogledamo i daljinski upravljač koji je došao uz njega. Razlog naše radoznalosti bila je činjenica da je daljinski upravljač opremljen mikrofonom, što ga odmah čini atraktivnom metom za hakere zbog mogućnosti preslušavanja preko njega“.

Prema izjavi kompanije, tim je obavijestio Comcast o svojim nalazima i sarađuju sa njima kako bi riješili problem i dodaju da su ugroženi daljinski upravljači ažurirani.

“Comcast je reagovao vrlo brzo i bili su uljudni i profesionalni tokom procesa objelodanjivanja. U roku od nekoliko mjeseci počeli su da primjenjuju zakrpu 1.1.4.0, koja se bavi problemima koje smo otkrili. Takođe su bili dovoljno velikodušni da nam daju detalje o ispravkama kako bismo mogli da nastavimo sa istraživanjem“, rekao je Guardicore.

Takođe su preporučili kompanijama koje proizvode daljinske upravljače sa glasovnom kontrolom da ih pažljivo ispitaju kako bi se izbjegle bezbjednosne greške.

Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
2 godine prije

Ma ne bi ameri to im je Huawei podvalio.

Buco
2 godine prije

Ovo otkriće je u rangu kao da su otkrili da mješalica za beton šalje potatke proizvođaću o ubačenom broju lopata.
Kakve veze ima daljenski kada špijunirju sa 10 drugih uređaja od kompjutera, mobitela, TV-a…
Kada se otvara profil na Facebooku, Instagramu i skoro svakoj aplikaciji iz Zukijeve radionice, korisniku se pod uvjetima korištenja kaže da se mora složiti da će se aplikacija spajati na njegovu kameru i mikrofon.
Tu nema gumbić “ne slažem se”, već samo “slažem se”.

bauštelac
2 godine prije

pa dobro majkumu dokle ovako šta smo moj daljinski je crne boje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI