fbpx

Rumunski inženjeri napravili funkcionalni leteći tanjir

ADIFO

Grupa rumunskih inženjera napravila je leteći objekat pod nazivom ADIFO (All-Directions Flying Object) odnosno leteći objekat koji se može kretati u svim pravcima.

Radi se o letjelici koja na se na malim brzinama ponaša kao kvadkopter dok se na većim brzinama kreće uz pomoć mlaznih motora. Aerodinamika ovog rumunskog “letećeg tanjira” je takva da tijelo u kretanju stvara dodatan uzgon. Rumunski inženjeri tvrde da je ovaj objekat sposoban ići i supersoničnim brzinama.

Prototip ADIFO-a je širok 1,2 metra a dizajniran je po ugledu na oblik delfina kako je otkrio jedan od konstruktora Razvan Sabie.

Za vertikalni let rumunski “leteći tanjir” koristi 4 fan motora (ventilatora) dok za horizontalni let koristi 2 mlazna motora. Zbog specifičnog aerodinamičkog profila rumunski inženjeri tvrde da neće biti supersoničnog “buma” prilikom probijanja zvučnog zida.

U naknadnim fazama testiranja predviđeni su veći modeli prvo sa jednim a potom sa više sjedišta.

Model podsjeća na slične projekte koji su razvijani tokom 50-ih i 69-ih godina u Sjedinjenim Državama i Sovjetskom Savezu.

Sovjetski Savez je i najdalje otišao u ovom smjeru i razvio letjelicu EKIP koja je iako gotovo dovedena do serijske proizvodnje ostala bez sredstava za dalje finansiranje nakon raspada SSSR-a i dan – danas čeka na ponovno pokretanje projekta.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Konstantin Eduardovic
Gost
Konstantin Eduardovic
1 godina prije

Priznacu veliku vrednost klipa u psiholoskom pogledu gde se razbija fama pravih letecih tanjira. Konkretno primitivan oblik pogona sa istim oblikom. Da ne duljim previse, cak i da se naprave motori koji su elektromehanicki tj elektromehanicki potisak to bi bila prva generacija jer nam hoverbordi iz filmova govore da je moguce bez mehanickih obrta tj. vidova ziroskopskih kretanja da bude izvodljivo. To bi bila druga napredna generacija.Toliko. Hvala na paznji.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

Da. Zanimljivo razbijanje fame.
Leteći tanjur, bez vanzemaljaca🙃

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

U gostionama u doba socijalizma
kod nas su povremeno letjeli tanjuri puni hrane,
a ponekad i čaše i flaše .

Ua političari
Gost
Ua političari
1 godina prije

Leteća vozila u obliku diska su budućnost. Zašto? Objašnjenje je veoma prosto. Barem po meni. Rotacija pobeđuje gravitaciju. Čigra je najbolji primer. Što se tiče “letećih tanjira” tu je najbolji primer frizbi. Kada ne bi bilo rotacije on uopšte ne bi leteo. Ili tane. Ako se ne bi zarotiralo (u cevi) tane – zrno bi letelo daleko manje. Mišljenja sam, da bi se ova tehnologija mogla uskoro pojaviti. Što se tiče druma tu su vozila na principu čigre. Uz minimalnu energiju ova vozila bi se mogla kretati i kretati.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Dobro da nije Adolf 😉

Abe
Gost
Abe
1 godina prije

Kolko troši

sale
Gost
sale
1 godina prije

Ok, stavili su mlazne motore na dron. Ideja nije losa… jos smao da se primeni na letelicu u upotrebnoj velicini (tj da nosi i coveka i teret) pa da razgovaramo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
7
0
()
x