fbpx

Samsung otkrio neke informacije o tome kada bismo mogli vidjeti 6G tehnologiju; otkrivene stvari zvuče kao nešto iz znanstveno-fantastičnih filmova

6G mreža

Budući da velik dio svijeta još uvijek uvodi 5G, tehnološki standard pete generacije za mobilne mreže i brzi internet uhvaćen je u američko-kineskom ekonomskom ratu, neki futuristi već traže sljedeću veliku stvar na području digitalne mobilne povezanosti.

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung iznio je svoju procjenu vremena otkrivanja 6G tehnologije, predviđajući da će se standard početi pojavljivati već 2028. godine, a masovna komercijalizacija trebala bi početi na početku idućeg desetljeća ili 2030. godine.

U korporativnom”bijelom dokumentu” predstavljenom u utorak, Samsung je obećao da će tehnologija implementirati postojeću mogućnost “Interneta stvari”, predviđenu za 5G, na sve postojeće uređaje: od autonomnih vozila do robotiziranih kućanskih uređaja koji će biti spojeni na Internet koji će tada dosegnutinovu razinu, što će donijeti mogućnosti ”hiper-povezivanja na Internet u svaki kutak čovječanstva”.

„Iako je komercijalizacija 5G još uvijek u početnoj fazi, nikad nije prerano za početak pripreme za 6G, budući da je potrebno otprilike 10 godina od početka istraživanja nove mrežne tehnologije do njezine komercijalizacije“, rekao je Sunghyun Choi, šef Samsungovog naprednog centra za istraživanje tehnologija.

„Već smo pokrenuli istraživanje i razvoj 6G tehnologija koristeći i nadograđujući iskustvo i sposobnost koje smo stekli radom na više generacija komunikacijske tehnologije, uključujući 5G. U napretku smo posvećeni tomu da 6G tehnologija bude što je moguće ranije standardizirana, što pokušavamo izvesti u suradnji s različitim dioničarima industrije, poljima obrazovanja i vlade.

Samsungova 6G vizija naglašava brojne futurističke koncepte, od široke uporabe internetskog povezivanja pomoću strojeva i UI, do mogućnosti prikazivanja volumetrijskih holograma veličine čovjeka, pri trenutačno nespojivim brzinama od nekoliko terabita u sekundi, do virtualne stvarnosti od 16k, ali i  druge tehnologije koje su i danas tek u začecima.

Naravno, s obzirom na temu, Samsung brzinu i pouzdanost interneta vidi kao glavnu značajku 6G, sugerirajući da, dok je 5G dizajniran za maksimalnu brzinu prijenosa od 20 gigabajta u sekundi, za 6G se očekujedostizanje brzina od 1.000 gigabajta u sekundi, dok bi korisnik iskusio brzinu prijenosa podataka po brzini od 1Gbps”.

U ovoj se fazi Samsung nada kako će postići ove brzine pomoću terahertz radio spektra, za koji će biti potreban još gušći niz antena u odnosu na 5G, kao i poboljšana radio-spektralna učinkovitost.

Uz Samsung, na 6G rade i kineski tehnološki velikani Huawei i Xiaomi, kao i švedska telekomunikacijska tvrtka Ericsson. Samsung očekuje da će međunarodna standardizacija 6G započeti sljedeće godine.

Pružatelji mobilnih usluga započeli su primjenu standarda 5G mobilne mreže u 2019. godini, pri čemu su 224 operatera u 88 zemalja svijeta proveli testiranje ili izgradnju mreža, dok su Južna Koreja, Kina i SAD vodeći su u svijetu što se same implementacije 5G tehnologije tiče. Izgradnju 5G sustava zakomplicirao je trgovinski sukob između SAD i Kine, s time da je Washington branio svojim partnerima korištenje 5G infrastrukture kineskih tvrtki kao što je Huawei, s obrazloženjem da će Komunistička partija Kine koristiti 5G arhitekturi za špijuniranje Zapada. Peking je odbacio takve tvrdnje i optužio SAD za korištenje nepoštenih trgovačkih praksi.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ante
Gost
Ante
8 mjeseci prije

Ja se jedva spojim na internet u Zagrebu, dok ovi spominju super brzi internet.

amdrej
Gost
amdrej
8 mjeseci prije

još gušći raspored antena…znači u svakoj prostoriji stana, kuće, njive….fakat jako napredno…ko današnja autoindustrija na fosilna goriva

aofivbaoiefvnioafnvšioanadvs
Gost
aofivbaoiefvnioafnvšioanadvs
8 mjeseci prije

Gušteri će uništiti biološki svijet i nametnuti silom tehnološki…………

Zar stvarno?
Gost
Zar stvarno?
8 mjeseci prije

O teraherzima pricamo? Ako je 5G elektromagnetsko silovanje za mozak, onda je ovo maderfakin holokaust.

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije

Nek ih pokriju (informacije) da se ne prehlade od Covid-a

Farree
Gost
Farree
8 mjeseci prije

5G ne treba nikome, on uopće nije zamišljen za čovjek-čovjek komunikaciju nego isključivo za M2M. Specifikacije 5G zahtjevaju do 1 milijun konekcija/km2, odnosno kompletna zemlja treba da bude umre žena mrežom senzora. E sad, za realizaciju 5G je potrebno povečanje potrošnje električne energije do 20% i to samo da bi “auta mogla sama vozit (oficijelna motivacija)”. Po meni totalna budalaština i jedino pogodna za kineski model društva. Ovo od Samsung čujem prvi put, ali znam da je HUAWEI pokušao prodati pod 6G mrežu sa kojom je moguće upravljati automatskim dronovima i tu se ne radi o povećanju bita/sec nego o slanju signala na visane do 100 m

neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

Žalosno je da svi pričaju o ekologiji i ekološkoj održivosti a rade protiv iste. Trava i dalje raste u hecima i mozak radi na 40hz cca (max.). Teraherci? Koliko baznih stanica po metru kvadratnom? Ne bune li se ljudi što imaju baznu stanicu na tri stotine metara udaljenosti? Kakvu to internetsku mrežu prave sa satelitima? Ne opada li zračenje sa kvadratom udaljenosti? Koliko će zračiti mobitel koji komunicira sa satelitom na 100km udaljenosti? U ostalom, koji kur.c radi evropska agencija za zaštitu okoliša?!? Zar ne idemo duboko u mikrovalno područje koje je zaštićeno i ratnim pravom? Liže dup. krupnom kapitalu?

Zorule
Member
Zorule
8 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Ako govoris o starlink satelitima, ne, mobitel se ne moze spojiti na nju. To radi drugacije, preko lokalnog rutera velicine pizze koji komunicira sa satelitom, a ostali uredjaji se spajaju na pizzu standardnom Wlan mrezom. U biti isto kao postojeci bezicni ruteri tipa Vip homebox samo se spaja na satelit umjesto na mobilnu baznu stanicu.

Anam
Gost
Anam
8 mjeseci prije

A gdje smo mi tu – ljudi? Pa sva ta tehnologija da olakša fizički rad i tome slično ok, ali tehnologija koja dovodi do otuđivanja čovjeka od čovjeka – treba li nam to? Danas neki na netu imaju “hrpu prijatelja”, a kad im nešto “zaškripi” nula-ništa. Dobro dostupne su nam informacije koje su korisne i zanimaju nas, ali nažalost i brdo nepotrebnih i trivijalnih tipa rekla-kazala. Sve to zauzima određene virtualne resurse, a to povlači hardver koji troši: materijalne resurse, energiju, vrijeme, novac, ljudskost….Svi se kunu u ekologiju, a gdje je tu ekologija? Prvo ekologija Prirode pa ekologija Čovjeka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik