Irak: Nakon Kirkuka kurdske snage se povukle i iz Sinjara

kirkuk
12 komentara

Jučer su se irački Kurdi, praktično bez borbe, povukli iz Kirkuka i s preko 2000 kvadratnih kilometara teritorija oko glavnog grada istoimene iračke pokrajine, postalo je jasno da Massoud Barzani vojnom silom ne može zadržati područja koja su kurdske Peshmerga snage u borbi protiv ”Islamske države” okupirale nakon 2014. godine.

Na tisuće Peshmerga boraca i Kurda je pobjeglo iz Kirkuka, svi oni koji su stigli nakon 2014. godine, kada su Barzanijeve trupe i njegovi suradnici mislili da će uspjeti “kolonizirati” grad uz izgovor kako ga žele “braniti od terorista kalifata”.

Sada su kurdski borci, njih skoro 10 000, bili prisiljeni napustiti pokrajinu i grad Kirkuk, ali ostaviti i  naftna polja koja su u vlasništvu iračke Sjeverne naftne kompanije.

Kirkuk Irak

Jutros je potvrđeno da su se kurdske snage povukle i iz Sinjara u sjeverozapadnom Iraku, nad kojim su nadzor preuzeli lokalni Jezidi i šiitske milicije.

Kurdski portal Rudaw se žali kako sada grad kontroliraju uglavnom šijitske Hashd Al-Shaabi snage, zapadno od Mosula.

Peshmerge su odlučile napustiti grad i područje u kojem su aktivne naoružane skupine Jezida, dan nakon što su iračke snage preuzele grad nad naftom bogatim područjem i gradom Kirkukom”, za Rudaw je izjavio kurdski sigurnosni dužnosnik.

Do povlačenja je došlo po istom obrascu kao u Kirkuku. Nakon što su kurdske snage u Sinjaru pružale otpor oko dvadeset minuta u borbama protiv šiitskim snaga i milicija lokalnih Jezida, koji su na grad krenuli iz istočnog pravca, Peshmerge su, prema riječima zapovjednika Tahsina Qasima, odbile su ovaj napad, ali su na kraju ipak bile prisiljene na povlačenje.

U svibnju ove godine su šiitske Hashd Al-Shaabi pokrenule vojnu kampanju protiv terorista ”kalifata” u tom području i oslobodili šire gradsko područje Sinjara, sve do sirijske granice.

Nakon što su šiitske snage u svibnju su oslobodile Jezidska sela Tal Banat, Tal Qasab, Kocho i Gir Azer u Sinjaru i protjerale ISIL, YBŞ i YJŞ milicije su im se pridružile i odlučile prekinuti sve kontakte s Erbilom. Naime, Jezidi su u iračkom Kurdistanu tražili lokalnu autonomiju, mogućnost koju je Massoud Barzani odbio. Kako za Bagdad i šiitske vođe kulturna i lokalna administrativna autonomija Jezida u Sinjaru ne predstavlja poseban problem, YBŞ i YJŞ milicije su prešle na stranu koalicije šiitskih milicija koje su aktivne u tom području.

Kirkuk Irak
FOTO: područje Iračkog Kurdistana i područje koje kontrolišu Kurdi

The New York Times potvrđuje vijest i napominje kako su irački Jezidi, koji imaju oko 1500 boraca, zajedno sa šiitskim oružanim frakcijama preuzeli kontrolu u nad Sinjarom, što su potvrdile i kurdske i središnje iračke vlasti.

Međutim, The New York Times izvještava da je skupina Jezida preuzela nadzor nad cijelim Sinjarom  nakon povlačenja kurdskih boraca, ali bez nasilja.

“Nije bilo nasilja i skupina Jezida je grad preuzela nakon povlačenja Peshmergi”, rekao je jedan od stanovnika Sinjara za medije.

Američki list prenosi kako je akcija u Sinjaru dio kampanje vraćanja svih spornih područja koja su Kurdi zauzeli nakon 2014. pod kontrolu Bagdada, uključujući Sinjar.

Iako su Jezidi  kurdska etnoreligijska skupina iz Iraka koju karakterizira pripadnost specifičnoj heterodoksnoj religiji, oni su često u sukobi s Massoudom Barzanijem i njegovim klanom iz Erbila, zbog čega su se odlučili prikloniti saveznim snagama i šiitskim milicijama koje djeluju u sjeverozapadnom Iraku.

ErbilIrački KurdistanIslamska državaKalifatMassoud BarzaniPeshmergaTahsina Qasima
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Ovo je laz. Ne mogu Kurdi da budu gubitnici. Pa oni su saveznici sa Vasingtonom!!!
Njima je Bela Kuca obecala brda i doline, a sada hvataju bezaniju. Zar je to moguce? Nije…
Vasington ne ostavlja svoje saveznike na cedilu. Osim kad ih ostavi.
Neznam dali ovo gledaju nasi Balkanski lideri?

rodoljub
6 godine prije

Kurdi su se stavili u sluzbu imperije zla . Amerikanci pregrupisu Kurde i dzihadiste Al Kaide za borbu protiv sirijske vojske i njenih saveznika . Zato ne treba povlacenje Kurda i izlazak dzihadista iz Rake posmatrati kao njihov poraz . Nece Ameri tek-tako odustati od ratovanja – tudjim mesom .

bbbb
6 godine prije

Kako se judistan duplo proširio u “ratu” sa jenkiđihadcioworiorsima, ugledali se na braću u malom Izraelu to jest okupiranoj Palestini……….

fenix
6 godine prije

Tko sa Amerikancima tikve sadi nastavite dalje!!!!!! Ovo treba biti nauk svima.

nebitan
6 godine prije

Isti scenario ce biti i sa Sirijom,kada ce se morati povuci sa osvojenih teritorija.Ako su izgubili bez metka kirkuk,tako ce izgubiti i Raku.Sve ide na ruku Asadu,jer bit ce jos jaci,nego sto je bio prije rata.

Kajzer Soze
6 godine prije

Samo je americkom ,,prijatelju” gore od njihovih neprijatelja ili još jednostavnije ko sa kaubojima tikve sad od glavu mu se lupaju,ovi Kurdi će na kraju tako dobiti po ušima od Turaka,Sirijaca,Iranaca i Iračana da će to biti prosto smiješno za gledati !

Ante
6 godine prije

Eto im sada njihov kurdistan, čudo nema vesne pusić da nešto lupeta o tome.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Šta je ovo? Ne shvatam? Da li su to oni shvatili da će upornim guranjem referenduma i svojim otcjepljenjem uzrokovati krvave ratove na Bliskom Istoku u narednih 200 godina ili će se povući i biti faktor mira između Turske, Irana, Iraka i Sirije? Koliko im namjeravaju SAD-a i Izrael platiti za otcjepljenje i rat, za mir i postojeću koegzistenciju će od Rusije, Kine, Turske, Irana i drugih država dobiri duplo više. I nijedan Kurd neće više morati izginuti. Ako ovo povlačenje znači i odustajanje od otcjepljenja to je šah-mat američkim i cionističkim interesima na Bliskom Istoku za vijek vijekova. A ova ekipa, Bernard Kouchner i Bernard-Henri Levy sa Vesnom Pusić na čelu se taman ponadali kako će kurdima prodavati oružje i davno istekle konzerve prehrambenih kompanija koje su u njihovom vlasništvu pod humanitarnu pomoć. Valjda su ih Kurdi pročitali, pa mislim, ko bi danas riskirao rat do uništenja radi dvije… Čitaj više »

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Toliko o nepobjedivim , neustrašivim i nepokolebljivim kurdima.Mit se ruši.Isto ih čeka i u Siriji.Južno od Hasake nemaju šta tražiti.Tamo su kamuflirani famoznim SDF-om pa je malo teže ali će proći isto.Luzeri ostaju luzeri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI