Zbog carina na čelik američki proizvođač čavala zatvara tvornicu i seli u Meksiko

Donald-Trump - čelik
19 komentara

Unatoč inozemnoj konkurenciji, najveći proizvođač čavala, ili eksera, u Sjedinjenim Državama je posljednjih nekoliko godina bilježio stalan rast. Sada tvrtka, zbog Trumpovih carina, mora otpustiti svoje zaposlenike i neće biti jedina, prenosi njemački Die Welt.

“Ako ćemo govoriti u metaforama, Trumpa je čavao pogodio ravno u glavu. Ali to bi, kako sam rekao, bilo vrlo neprimjereno, jer se radi se o radnim mjestima, ljudima i njihovoj budućnosti”, piše Frank Stocker.

Sve je bila jedna velika kocka i mnogi su ekonomisti upozoravali predsjednika Donalda Trumpa kada je nametnuo carine od 25% na uvoz čelika da se kocka sa sudbinom Sjedinjenih Država. Sada, samo četiri tjedna nakon što su se počele primjenjivati carina na sav uvoz, imamo prvi konkretan primjer.

Najveći američki proizvođač čavala, tvornica Mid-Continent Nails, prošli je tjedan otpustila prvih 60 od ukupno 500 zaposlenika. Industrijski ugovori su od uvođenja carina za kompaniju poskupjeli 50%, rekao je glasnogovornik tvrtke. Otkazi su postali nužni, nakon što su cijene čelika zbog carina drastično porasle. Otpuštanja su bila samo posljedica.

Ali ovoje samo početak i  do kraja srpnja je ugroženo još 200 zaposlenika, kojima prijeti siguran otkaz. Čak bi moglo doći do zatvaranja cijele proizvodnje, a ova industrija će se naći “na rubu izumiranja”, izjavio je glasnogovornik za CNN. Tvrtka je mogla uštedjeti samo s posebnom dozvolom s kojom bi mogla uvoziti čelik bez carine.

Već je 21 000 tvrtki podnijelo takav zahtjev saveznim vlastima. Međutim, ako se svima odobri bescarinski uvoz, ova mjera više ne bi imala smisla. S druge strane, selektivno izdavanje licenci bi dovelo do nejednakih uvjeta konkurencije.

Tvornica Mid-Continent Nails se nalazi u Poplar Bluffu u Missouriju. Grad ima samo 17 000 stanovnika, a gubitak od 500 radnih mjesta bi teško pogodilo cijelo područje. Ljudi tog područja, koji su na predsjedničkim izborima velikom većinom glasali Trumpa, sada su prvi koji osjete negativne posljedice njegove politike.

Trumpova trgovinska politika ugrožava 2,6 milijuna američkih radnih mjesta

celik rolne

No, proizvođači čavala ne bi trebali biti  jedini. Američka gospodarska komora procjenjuje da je zbog Trumpove trgovinske politike u Sjedinjenim Državama ugroženo 2,6 milijuna radnih mjesta. Međutim, to uključuje i gubitak radnih mjesta zbog mogućeg ukidanja trgovinskog sporazuma NAFTA s Kanadom i Meksikom. Agencija Moody’s pretpostavlja da će već poduzete mjere do sredine iduće godine u Americi ugasiti 700 000 radnih mjesta.

Prije nekoliko dana je proizvođač motocikala Harley-Davidson najavio preseljenje dijela svoje proizvodnje iz SAD-a u druge zemlje. To je bio odgovor na protumjere EU, koja je uvela carine motocikle ove tvrtke.

Međutim, otpuštanja u Mid-Continents Nails su izravna posljedica carina koje je uveo sam Trump. Time je uzrokovao dramatično povećanje cijena čelika u SAD-u. Međutim, za čavle kao gotovi proizvod carine ne vrijede, zbog čega se u SAD sada uvoze mnogo jeftiniji čavli od onih proizvedenih u Sjedinjenim Državama.

“Broj zaposlenika smo udvostručili i sada moramo seliti”

Tvornica Mid-Continent Nails sada razmatra preseljenje proizvodnje u Meksiko, odakle će izvoziti gotove čavle u SAD.

“Tvrtka to apsolutno ne želi i želi očuvati posao u Poplar Buffu. Ali, bit ćemo prisiljeni ti učiniti”, rekao je glasnogovornik kompanije.

Tvrtka je osnovana prije 25 godina i vođena je sloganom da svoje proizvode tradicionalno proizvodi u Sjedinjenim Državama. To se nije mijenjalo ni kada je meksička grupa Deacero 2012. godine preuzela tvrtku. Uprava nije pristala da proizvodnja bude prebačena u Meksiko. Unatoč snažnoj konkurenciji Kine, broj zaposlenika je od 2013. godine čak udvostručen, ističe glasnogovornik.

“Sada smo pri kraju ove priče o uspjehu i prijeti nam preseljenje zbog odluka predsjednika koji tvrdi da mu je krajnji cilj zaštititi radna mjesta u SAD-u. Međutim, ovdje govorimo samo o poslovima u čeličnoj industriji, a negativne posljedice sada očekuju  i zaposlenici u drugim industrijama”, tvrde u upravi tvornice Mid-Continent Nails.

Die Welt

 

Američka gospodarska komoraAmeričke sankciječelikHarley-Davidson
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Bare
5 godine prije

Ovo doslo vrijeme da se napravi ekonomska kriza!! Prosli put su bile nekretnine “krivci”, sad je red na metalskoj indusriji pogotovo auto industriji

tuf
5 godine prije

To je novi nacin na koji Trump rjesava migraciju – seli proizvodnju u njihove zemlje tako da ne moraju dolaziti kod njega.

shumadinac
5 godine prije

Tramp je to odavno najavljivao tako da bi ga sigurno već zaustavili da to nije generalni plan. A zašto je takav plan – videćemo mada već sa sigurnošću mogu reći da mi ne izgleda pozitivno.

zwizdan007
5 godine prije

Uvalilo mu brokvu 🙂

Laki Topalović
5 godine prije

Čekaj, kako sam skonto, uveo je carine na sirovine, a ne na gotov proizvod, u ovom slučaju eksere. Izgleda smiješno, ali za građevinu u SAD-u i čak kanadi,koliko godišnje treba eksera? desetine milijuna, pojma nemam. E sad sirovina je skuplja, a ekseri iz Meksika se uvoze bez carina po istoj cijeni. ? Beš patriotizam , seli tvornicu u Meksiko. Točno. Ili neka Trump iz proračuna nadoknadi gubitke, kad čoek već voli to američko selo gdje ima tvornicu.

Podravec
5 godine prije

Trump si je zabil čavla v glavu!

Brainstorm
5 godine prije

carine se vise uvode na sofisticiranije proizvode a manje na poluproizvode. na sirovine tek iznimno.
nije mi jasno zasto amerika ne proizvodi svoj celik i aluminijum. kad se isplati u europi zasto ne bi u americi?

Spacevoodoo
5 godine prije

Pa svak bi triba počet živit od svoga rada.
Trumpova odluka nije nelogična, a rezultati će se vidit tek posli kad se vidi koliko je bilo koristi od zaštite američke proizvodnje za američko tržište.
Nelogično je da Kinezi proizvode brokve za Amerikance jer to nije svemirska tehnologija.
Slobodno tržište ne postoji jer je nemoguće da na dnu piramide bude slobodno tržište kad na samome vrhu piramide slobodnoga tržišta nema jer oni koji proizvode novac tome novcu određuju količinu, vrijednost, kamatu i distribuciju politički, a ne tržišno iz čega slijedi kako su sva tržišta manipulirana sa vrha od tržišta novca, energije, sirovina . . . do plemenitih metala . . . a sutra eventualno i kriptovaluta ako kriptovalute postanu legalno sredstvo plaćanja

Siniša
5 godine prije

Meni se ave vise svidja to sta radi!
Elem…nece samo USA privreda da trpi.

nebitan komentar
5 godine prije

sve je u redu seliti tvornicu u mexico ,samo me interesuje kako ce te iste cavle vratiti u ameriku bez carine,to sto se desava moglo bi biti veoma interesantno za kratko vrijeme

Siniša
5 godine prije

Jako brzo sastanak Putin/Kramp,cini mi se vec sredinom Jula…..neome se bas zuri!?
Nadam se saradnji Rusije i USA,najprirodniji savez dva velikana!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI