Erdoganova reakcija na ulazak sirijske vojske u Manbij

Erdogan - Assad - Sirija - Turska - pregovori
35 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je nakon priopćenja da je sirijska vojska ušla u Manbij rekao kako  Assadove snage nastoje provesti psihološku operaciju u sirijskom gradu Manbiju i području istočno od Eufrata.

“Nakon što su teroristi Kurdistanske radničke stranke (PKK) pozvali vladu predsjednika Bashara Al-Assada da zaštiti grad od turske intervencije, koja bi iskorijenila teroriste iz grada, sirijska vojska je u petak, po prvi put u proteklih nekoliko godina, ušla je u Manbij”, navodi se u priopćenju kojeg je objavio turski provladin list Yeni Safak.

“Sutra će se razjasniti stvari u Rusiji”

Erdoğan je napomenuo kako još ništa nije sigurno. Također je priopćio kako će turska delegacija sutra posjetiti Rusiju,  kako bi razgovarala o Assadovim potezima u regiji.

“Turska nema što raditi u Manbiju ako YPG teroristi odu”

PKK - US
FOTO: PKK – US

“Turska neće imati što raditi u sirijskom gradu Manbiju, nakon što terorističke organizacije napuste to područje”, kazao je Erdoğan, misleći na kurdske YPG snage, koje Ankara smatra ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PKK) koja je aktivna u Turskoj.

“U više od 30 godina terorističke kampanje protiv Turske, Kurdistanska radnička stranka PKK, koju su Turska, SAD i EU proglasili terorističkom organizacijom, odgovorna je za smrt oko 40 000 ljudi, uključujući žene i djecu. YPG je njegova sirijska podružnica”, piše turski provladin list.

Agencija Anadolu navodi kako je Erdoğan rekao “da je Turskoj cilj dati Kurdima lekciju, ali da Ankara nije za podjelu Sirije”. Zanimljivo, nijedna turska agencija, barem u svojim izdanjima na engleskom jeziku, sirijsku vladu više ne naziva “režimom”.

“Cilj Turske je YPG / PKK teroristima dati lekciju i mi smo odlučni u namjeri da to učinimo”, izjavio je Erdogan.

Turski predsjednik je novinarima rekao “da ako terorističke skupine budu izašle iz Sirije, Turskoj ne preostaje ništa drugo za učiniti”, misleći pri tom na vojni odgovor.

Ovdje ostaje nejasno znači li to da borbu protiv terorizma na sirijskom teritoriju prepušta Damasku i da će se Turska ograničiti na uništavanje kurdskih skupina samo u  slučaju da uđu  na turski teritorij.

Erdoğan je dodao i kako se Turska protivi bilo kakvoj podjeli Sirije.

Turska vojska: YPG nemaju pravo nikoga zvati u Manbij

Kurdi - YPG - Sirija
FOTO: Kurdi YPG

Priopćenje je izdalo i tursko ministarstvo obrane, koje je reklo kako teroristi YPG snaga nemaju ovlasti pozivati druge vojne formacije u sjeverni sirijski grad Manbij i upozorili su sve strane da se suzdrže od destabilizacije regije.

Komentari turskog vojnog vrha, čiji čelnik, general Hulusi Akar, sutra vjerojatno putuje u Moskvu, dolaze nekoliko sati nakon što je sirijska vojska objavila da je ušla u Manbij i podigla sirijsku zastavu u gradu, što je učinjeno nakon što su YPG snage pozvale vladu predsjednika Bashara Al-Assada da zaštiti grad od nadolazeće turske intervencije na tom području.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je signalizirao da će uskoro početi prekogranična operacija protiv YPG snaga u Siriji, kakve je Ankara od 2016. godine u sjevernoj Siriji provela dva puta.

Ankara i Washington su u lipnju postigli sporazum prema kojem su YPG snage trebale napustiti grad i šire područje, ali je Turska u više upozorila da Sjedinjene Države odgađaju provedbu sporazuma.

Kako prenosi Al-Monitor, Ankara će sutra u Moskvu poslati delegaciju visokih vojnih i obavještajnih dužnosnika na čelu s ministrom vanjskih poslova Mevlütom Cavusoglom. Uz njega će u Rusiju putovati ministar obrane, general Hulusi Akar, čelnik Nacionalne obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan i posebni savjetnik turskog predsjednika Ibrahim Kalin. Jedina tema razgovora će biti situacija u Siriji i najnoviji razvoj događaja na sjeveroistoku arapske zemlje.

Područje Al-Arime i Manbija
FOTO: Područje Al-Arime i Manbija prije ulaska snaga SAA

Možda izjavu Erdogana najbolje pojašnjava turski kolumnist Cengiz Candar.

“Raspoređivanje sirijske vojske u kurdskim regijama, gdje postoji samouprava od 2012. godine, nije prioritet Turske. To je zaključak s kojim Ankara može živjeti, sve dok se kurdska uprava završava na turskoj granici”, napisao je Candar.

Posljednji džep kojeg drži ISIL nalazi se u istočnom dijelu Deir Ez-Zora. Kada bi turske snage i proturske milicije htjele očistiti ovo područje, da bi se do njega stiglo, morale bi ući oko 200 kilometara u Siriju i proći kroz područja pod kontrolom sirijske vlade.

Teško je povjerovati da bi Assadova vlada, koja je ostvarila niz velikih pobjeda u ovom ratu, dopustila koloni turskih tenkova ili takozvanoj Slobodnoj vojsci Sirije da se probije duboko u teritorij zemlje.

Sve u svemu, čini se više nego vjerojatnim da ministri turske vlade, kada se sutra s kolegama sastanu u Moskvi, neće uspjeti promijeniti stav Rusije o tome tko bi trebao “popuniti prazninu” kada odu Amerikanci i da to moraju biti sirijske snage.

Rusi žele da sirijska vlada preuzme Manbij i područje Hasake i Qamishlija. Iako bi to u određenom smislu razočaralo Erdogana, on je politički sposoban uvjeriti svoje birače da prihvate takav kompromis, komentirajući novonastalu situaciju piše Al-Monitor.

Anadolu / Yeni Safak / Al-Monitor

 

general Hulusi AkarHulusi AkarMIT turskaPKKSirijski KurdistanVojno vijeće ManbijaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezevakucica
5 godine prije

.Prva Erdoganova reakcija je bila:A ja obećao ženi da ću prvi ući!

Святославич 966
5 godine prije

Ma kakav je ovo sultan Erdo kojem Putin ne ide pod noge. Ili sam ja lud ili on.
Stvareno je Putin glup Boze sacuvaj.U pravu su Ameri i jevroljani kad kazu da je zajebano opasan igrac i cojak Putko.Neka ga bude sram i stid egoist jedan oce cijelu Siriju za sebe, ni mrvice ne da amerima ni sultanu.Stvarno je gad praljvi taj Putin ni Rusiju ne da nikom.Sam mi moramo placati negov gas sto nam isporuciva.Smrad jedan i fukara a mogli smo to sve imati djaba ali fukara ne da ni da cuje. A imaju tih resursa i vise neg stoim trebaju.fujjj gada.

Ante
5 godine prije

Kurdi će se morati povući ako ne žele dočekati sudbinu kao u Afrinu. Tko zna dali će to njihove usijane glave shvatiti.

čokolino
5 godine prije

Najbolja reakcija Redžepa bi bila da se stera iz Sirije ………..ka da nema dovoljno problema u svojoj prčiji?

Direktor
5 godine prije

Stvarno više ne znaš tko je tu najluđi. Da li je to u Siriji? Je !
Kraj svake rasprave o tome.
Nakon te pokrajine ide Idlib a za kraj ostaje Golan. Sirijsko sirijcima, tursko turcima, libanonsko libanoncima, palestinsko palestincima, kome ne odgovara nek se žali, nekome, bilokome, svejedno.

Trubadur
5 godine prije

-Pričekajmo još malo…. Eto svi nasrlili u Moskvu…. A jas sam mislio, da se u Washingronu sve odlučuje….Baš sam glup…

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo je vrlozanimljivo, čak ni Yeni Safak, koji inače dreči do neba, ne zove sirijsku vladu “režim”, nego je koristio termin sirijska vlada u Damasku

njonjo
5 godine prije

Neovisno o željama nekih komentatora, i mene među njima, neće stvari ići tako brzo. Ipak se radi o pregovorima u kojima svatko mora nešto dobiti. Bolje i to nego tisuće mrtvih i nova razaranja sela i gradova. Svojevremeno kad je bila aktualna ofanziva SAA na Idlib, pa su počeli pregovori s ciljem da Turska razvojači glavosječe, znao sam da od toga neće biti ništa pa sam napisao da se SAA ne žuri. Bitno je da su zauzeli pozicije, odmaraju i obučavaju svoju vojsku i kad se steknu uvjeti poslat će glavosječe i ostale umjerene pobunjenike tamo gdje ih čeka svakog po 72 djevice. Na to ćemo, mi promatrači još malo pričekati. Ali doći će i Idlib na red, koji je zadnji adut sultana. Živi bili pa vidjeli.

mladen3x
5 godine prije

Kako sam i rekao prije dan,dva,sve je to več odavno dogovoreno,pitanje što Turska time dobiva,to budemo tek vidjeli.

burt
5 godine prije

to su sve diplomatske izjave, Erdo zna da tu nema kompromisa i da Manbij i desna obala Eufrata moraju biti zauzeti i očiščeni od SDF-a i YPG-a, zato se okolo koncentriraju velike snaga turske vojske i proturskih jedinica, tamo su američki i francuski vojnici, svi oni znaju da u Manbiju može biti podjela države ili propast njihovih planova, i Erdo to vrlo dobro zna i zato je taj grad postao važan

tošo
5 godine prije

Za sad nema ništa od podijele Sirije (več zbog principa), zamislite šta bi tek bilo, kad bi se podijelila…

Borac2
5 godine prije

Jos malo pa Erdogan kod Assada na kafi. Samo da ponizno odabere mjesto.

njonjo
5 godine prije

966, nije Erdo ništa povukao, osim magarca za onu stvar. On i dalje igra trostruku igru, ali ovaj put mu Putin neće spašavati glavu.

Amater
5 godine prije

Veži konja gdje Aga kaže ….. ovaj puta Aga veći od Sultana 🙂

Milanče
5 godine prije

Erdogan o ničem neodlucuje oko Sirije.Te njegove tzv.izjave sto objavljuju pojedini mediji su dezinformacije novinářské i uzimajte své to sa velikim rezervom

nekoime
5 godine prije

Amerikanci, Saudijci, Turci i Izraelci su postigli jednoglasan sporazum, bit će onako kako Putin kaže i gotovo.

Ivo
5 godine prije

SAA nema izbora, ako ne uđu oni u kurdska područja, to će učiniti turci, a kad bi se onda njih riješili je upitno.

Nažalost, obračun SAA s kurdima je neizbježan i uslijediti će unutar nekoliko mjeseci. Kurdi su programirani da rade luzerske poteze, to im je u genima. Biti će par čarki i sačekuša, onda će sirijcima biti pun k… i krenuti će u razvaljivanje kurdskih postrojbi. Sami se neće htjeti rasformirati, a Sirija neće tolerirati paralelne vojske unutar države. Sumnjam da će i rusi tu išta moći napraviti i isptegovarati, kurdsko pleme je beznadežan slučaj.

Ive Oldtimer
5 godine prije

A sto bi koji ku*ac taj turac radio u Siriji?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI