Ako ne riješe ova tri problema, SAD će sigurno izgubiti globalno vodstvo

44 komentara

Ni u Ukrajini, niti u Siriji Sjedinjene Države nisu postigle željene rezultate, ali još uvijek postoje tri ozbiljna problema za Trumpa – događaji oko Huaweija, izgradnja Sjevernog toka 2 i kupnja sustava S-400 u Turskoj. Prema turskom listu Cumhuriyet, ako Sjedinjene Države ne uspiju riješiti te probleme, koji su se pojavili u uvjetima u kojima njihova hegemonija također opada, brzo će izgubiti svoje globalno vodstvo.

Iako se Sjedinjene Države i Rusija izravno vojno ne sukobljavaju, one se “bore” preko svojih predstavnika. Turski list Cumhuriyet piše kako Sjedinjene Države nisu mogle dobiti ono što su htjele ni na jednom od frontova. Ukrajina nije postala ni članica NATO pakta ni zemlja EU, a osim toga je izgubila Krim. U Siriji je Assad preživio i zemlja se nije raspala. Međutim, uz sve to, postoje tri specifična problema koja dovode u pitanje globalno vodstvo Sjedinjenih Država.

Huawei

Prema turskom listu, prvi od tih problema su događaji oko Huaweija. Prilikom pritvaranja financijske direktorice tvrtke Meng Wanzhou u Kanadi, što se dogodilo na zahtjev Sjedinjenih Država, ovo je pitanje postalo veliki problem. Sjedinjene Države vide rast Huaweija kao prijetnju svom globalnom vodstvu, budući da tvrtka više nije samo konkurentska marka za mobilne telefone američkog diva Applea, nego i tvrtka koja nudi telekomunikacijsku infrastrukturu svijetu, stavljajući u stranu tvrtke iz Sjedinjenih Država, EU i Kanade.

Sjeverni tok 2

Još jedan strah za Trumpa je pitanje Sjevernog toka 2 i odnosi Rusije s Njemačkom. Ovaj plinovod je jedan od projekata zbog kojeg dijelovi EU postupno klize iz ruku Sjedinjenih Država, zato se Trumpova administracija bori da zaustavi projekt. SAD se pripremaju nametnuti sankcije tvrtkama koje sudjeluju u projektu Sjeverni tok 2, ali signali iz Moskve i Berlina pokazuju da će plinovod biti izgrađen unatoč prijetnjama Sjedinjenih Država.

S-400 na putu za Tursku

Trumpov treći veliki strah su sustavi S-400 koje je Turska kupila od Rusije. Sjedinjene Države, koje se snažno protive kupnji S-400 od Rusije od strane Turske, intenzivno vrše pritisak da se poništi ugovor o prodaji tih sustava. Kupnja sustava S-400 od strane Turske će mnogo toga promijeniti, od vojne do političke ravnoteže.
Štoviše, ako Turska, kao članica NATO pakta, počne koristiti S-400, otvorit će put mnogim drugim zemljama da  surađuju s Rusijom i kupuju bolja i jeftinija oružja. To ne samo da će negativno utjecati na tržište američkog vojno-industrijskog kompleksa, nego će potkopati ovisnost drugih zemalja o Sjedinjenim Državama, što Washingtonu sada jamči samo prodaja oružja.
“Sjedinjene Države, ako ne uspiju riješiti ova tri problema u uvjetima kada njihova hegemonija primjetno opada, brzo će izgubiti globalno vodstvo”, zaključuje turski list.
Cumhuriyet

HuaweiS-400Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mladen3x
4 godine prije

SAD nema odgovarajuče alternative da bi riješio ove probleme.Huawei raste uz pomoć Kine a Kina ima riješenje,Sjeverni tok 2 je prijeko potreban Njemačkoj i dijelu Europe a S-400 je trenutno sustav bez premca u svijetu.Tako da….

Trubadur
4 godine prije

USrA je več izgubila globalno vodstvo… Da tome nije tako, ne bi trebale sankcije, carine i ostale prijetnje svima i svakome….

Amater
4 godine prije

Amerika je definitivno izgubila vodstvo…. već je u više navrata u zadnje vrijeme žešće dobila po lampi …. ne samo u političkim i spletkaroškim ratovima , izgubili su primat na vojnom a time i u političkom prostoru …

Tony
4 godine prije

Nadam se da ce turci bolje ugovoriti oko sistema jer vidimo kako je prosla sirija ima ga ali ga nema nazalost kljuc je kod proizvidjaca ali jedina zelja bi mi bila da objavite kako je sirija upotrijebila svoj sistem tako bi bio bar malo siguran da taj stroj radi i da je prvi put u povijesti upotrebljen pa makar i promasio 🙂 🙂 …

čitalac
4 godine prije

Zanimljivo kako nesimpatiziranje Amerike kod mnogih zamagljuje objektivnost.
Mogu uspjeti ali i ne moraju. Rekao bih da su šanse fifty-fifty.
Možda su ipak malo, malo manje da uspiju.

Perun
4 godine prije

USA su izgubili svoje globalno vodstvo.Autor bi trebao primjetiti da USA nemaju problem ,USA su problem sam po sebi (paradigma i opaska na navode u textu)…Turski list Cumhuriyet piše kako Sjedinjene Države nisu mogle dobiti ono što su htjele (nece niti dobiti)….Djeluju izgubljeno i izvan sebe(citaj psihoticno i sumanuto) kao ovisnik recidivist…Kao kauboj koga je konj zbacio iz sedla i pobjegao a sada tumara u mraku pustinjom i puca u sve sto mu je sumnjivo ….

eu kolonija
4 godine prije

izgleda da im I prodaja gmo soje ne ide kako treba. možda bi trebali pokušati sa svježom ribom. samo neka kupe štapove za pecanje

spartak
4 godine prije

Moja procjena: Huawei ne mogu riješiti nikako, Sjeverni tok bi možda još i mogli, a S-400 vjerojatno hoće

deki
4 godine prije

Dodamo li na ovaj triling jos i to da su pukli u Siriji,da ce puci u Venecueli,i da ce jos zesce puci sa Iranom ali i da se polako suprotstavlja i otima i Irak,ako znamo i vidimo da Severna Koreja opet onako usputno lansira rakete i vadi amerikancima zivce onako laganini uz koje pivce, mozemo zakljuciti da kako prolaze vreme americki pirati bas dobijaju cuske i nekako ih bas razvlace po svim stranama sveta.Sledeca stanica za dobijanje cuski ce biti Evropa. p.s nesto ne javljaju na cnn-u i bbc-ju da je neka zemlja koju su americki zlocinci nazivali samo regionalnom silom, napravila najveci ledolomac na svetu,za potrebe Arktika, i to vec treci po redu.A tako su sve bili isplanirali i tako su se bas nadali da ce biti gospodari Sirije,da ce moci da prekidaju put svile,da ce kroz Ukrajinu zauzeti Krim i biti gospodari Crnog mora,da ce tone barela nafte… Čitaj više »

Red Dog
4 godine prije

Kakvo globalno vodjstvo? To je vec izgubljeno.
Cim ti strategija nije vise dominacija vec odrzavanje stalnog haosa, to je da i komsiji crkne krava posto ne mozes vise.
Oni su u defenzivi. The Last Stand. I koliko vidim svakim potezom pogorsavaju sebi.

Miki maus
4 godine prije

U cemu je razlika izmedju US i Canade? Osim sto je Canada daleko slabija, pa mora viriti iz US su..a i klatariti se zajedno sa US i gledati di ce sta ugrabiti za sebe, prateci US. U cemu je razlika doseljenika u US i Canadu? Ako su US doseljenici sa koca i konopca ( uglavnom jesu), zar isto nevrjedi i za doseljenike u Canadu?

krezubi glasac
4 godine prije

Bankari i kauboji gube na globalnom polju? Tesko ce mijenjati svoju genetiku ponasanja. Izmisle par ratova i eto im uvijek posla i razonode.

Max
4 godine prije

Hm pa baš i ne vidim riješenje tih “problema” Europi je potreaban Ruski plin i ostali energenti osobito Njemačkoj a zbližavanje Rusije I Njemačke je stara noćna mora anglosaskih geostratega. kako je naveo portal Logično i otvoreno pišu da to treba spriječiti da bi se porazila (Rusija. Kina i Huawei su spremni na sankcije a cijeli slobodan i neovisan svijet)Egipat Kina Venezuela Indija i drugi mnogo ih je žele kupiti moderno Rusko oružje dokazano na bojišnici u Siriji omjerom cijene i kvalitete često znatno bolje od razvikanih zapadnih sustava.

Perun
4 godine prije

Nato treba eliminisati i vojno i ekonomski….To je moje misljenje nakon govora stoltenberga na konferenciji za stampu Nato alijanse …..Nova stratetegija nato alijanse ,ma idi molim te ….Nesto je trulo u drzavi Danskoj cim ova spodoba od vojnika (citaj stoltenberg) govori nekontrolisano i nediplomatski bez takta…Nato je pred raspadom a EU pred Brexitom (citaj kolapsom)…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI