Neprihvatljiv rusko-turski sporazum za kupnju S-400 izazvao je najgoru krizu NATO-a

Erdogan NATO
8 komentara

Ruski zrakoplovi s komponentama za nedavno kupljeni sustav zračne obrane S-400, počeli su dostavljati dijelove Turskoj prije tjedan dana. Bijela kuća u je srijedu priopćila kako isporuka čini nemogućim daljnje sudjelovanje zemlje u programu F-35.

Odluka Turske, da ide do kraja s kupnjom ruskog S-400, dovela je američko-turske veze u opasnost za ugrožavanje stabilnosti NATO saveza, rekao je general Jack Keane, bivši zamjenik šefa osoblja SAD-a.

“Turska kupnja sustava S-400, je šamar NATO-ovoj politici protiv ruskih vojnih sustava i neprihvatljiva je. Ovakve napetosti između zemalja NATO-a već desetljećima nismo imali”, rekao je Keane, govoreći za Times.

Prema riječima generala, Washington je bio u pravu kada je izbacio Ankaru iz programa F-35, ali taj korak predstavlja “pravi problem za NATO”.

Turska, podsjetio je Keane, bila je jedina muslimanska članica bloka i “put ka Bliskom istoku i Aziji”, kao i “strateški smještena zemlja u savezu”.

Eric Edelman, bivši američki veleposlanik u Turskoj, ponovio je zabrinutost generala Keana, rekavši da SAD i Turska “ulaze u ozbiljnu krizu” i dodaje kako vjeruje da će ona biti “duboka i dugotrajna”.

“Turska već neko vrijeme nije bila pouzdan saveznik NATO-a, ali ne postoji mehanizam za protjerivanje loših saveznika”, dodao je Edelman, ističući važnost te zemlje. Prema bivšem diplomatu, “samo potpuno demokratska Turska može i mora biti snažan saveznik SAD-a i NATO-a”.

Američko-turski odnosi već su godinama loši, a napetosti su se pojačale nakon pokušaja državnog udara iz 2016. godine, za koji je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan okrivio Fethullaha Gulena, turskog biznismena i vjerskog učitelja koji boravi u Pennsylvaniji. Erdogan je više puta zatražio izručenje Gulena Turskoj i optužio je Washington da skriva klerika.

Dvojica saveznika NATO-a također su se sukobili oko svojih ciljeva u sirijskom sukobu, a Turska je pokrenula kampanju protiv kurdskih militanta za koje tvrde da su povezani s turskim kurdskim militantima koje je Ankara klasificirala kao teroriste, dok su Sjedinjene Države nastojale pomoći tim istim militantima u njihovim pokušajima da oslobode regiju od terorizma i njihove napore da uspostave autonomni teritorij pod upravom Kurda koji je neovisan o Damasku.

Napetosti između SAD-a i Turske ponovno su eskalirale krajem 2017. godine, nakon što je Ankara potpisala sporazum s Moskvom vrijedan 2,5 milijarde dolara o kupnji četiri sustava raketne obrane S-400. Godinu dana kasnije, SAD su Turskoj ponudile ugovor vrijedan 3,5 milijardi dolara za svoje raketne sustave Patriot, ali turske vlasti još nisu prihvatile sporazum, rekavši da Moskva nudi bolje uvjete za svoj sustav raketne obrane.

Odbijanje Turske da otkaže sporazum s Rusijom potaknulo je Washington da zaprijeti Ankari sankcijama i ukidanjem planova za isporuku F-35, bez obzira na dugogodišnju uključenost Turske u borbeni program i proizvodnju više komponenti za ovaj američki vojni zrakoplov. Pentagon je izračunao da će troškovi prelaska na druge zemlje koje će proizvoditi dijelove za F-35 iznositi oko 600 milijuna dolara, a Turska je prije toga izračunala da je potrošila više od milijardu dolara na razvoj zrakoplova.

F-35Odnosi Turske i SAD-aS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AbebA
4 godine prije

Znači saveznik je samo onaj koji slijepo sluša američke naredbe!? To nije savez, nego vazalni odnos od kojeg se je Turska uspješno otrgla, ili je bar na dobrom putu da to uradi…

samo tako
4 godine prije

U mokrim, imprijalistićkim snovima Erdogana, Turska je postala svima nepouzdan, prevrtljiv partner. Jedan trgovački ugovor sa RF je dobro ubačen klin između NATO saveznika.
Od Sirije do Libije i šire na BI, do ostavljanja mu Bosne u “amanet” dotični stvor živi u nekom svom paralelnom, iskrivljenom svemiru

cogo
4 godine prije

pa čas je da se ta zločinačka organizacija razpadne ,,jadna europa rade baš to kako prde ameri ,,sva njihova givna europa proguta,,jadna evropska politika i još jadniji naši,,cjeli do uši se uvlače u dupe tih usRa kriminalaca

Miki
4 godine prije

NATO je OK!

Splitexpress
4 godine prije

Ameri su izazvali financijsku krizu u Turskoj,koju je sultan uz pomoć Arapa prebrodio.Ali pred njim su sada nove bitke,Ameri će morati zakuhati kašu sa Kurdima,jer tako uvlače u problem i Tursku i Iran, kako će priča završiti vidjet’ ćemo,biti će veselo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI