USAF želi novi „DataLink“ za F-35 i F-22 – „Sve je spremno, samo da Kongres da novac“

F-22 Raptor
32 komentara

Tijekom sljedećeg mjeseca će američke zrakoplovne snage započeti testiranje novog „DataLinka“ dizajniranog kako bi Lockheed Martin-Boeing F-22 Raptor i Lockheed Martin F-35 Lightning II mogli voditi šifriranu komunikaciju. Ovo je službena verzija nadogradnje oba zrakoplova.

Za razliku od onoga što je Pentagon prvotno mislio, novi „DataLink“ koji će se testirati neće biti  „Multifunction Advanced Data Link (MADL), koju je Northrop Grumman projektirao za F-35, već posve novi koji će djelovati kao „prolaz“ između dva zrakoplovna sustava. U prosincu će se provesti prvi u dugom nizu potrebnih testova jer, kako je za Defense News objasnio pomoćnik državnog tajnika za zrakoplovne akvizicije, Will Roper, tijekom naredna četiri mjeseca će američko zrakoplovstvo provesti nekoliko testova na novom „DataLinku“. Cilj je omogućiti da dva zrakoplova pete generacije međusobno komuniciraju bez da izgube svoje „stealth“ karakteristike.

Interkomunikacijski problemi

Ova potreba proizlazi iz činjenice da je F-22 Raptor, osmišljen između ’80-ih i ’90-ih bio opremljen s „DataLinkom“ „Inter/Intra Flight Data“ (IFDL) koji se, unatoč osiguravanju razmjene podataka u potpunoj sigurnosti s ostalim F-22, ne može koristiti za sigurnu komunikaciju s F-35, opremljenim su naprednijim kriptografskim sustavom.

MADL, međutim, ima mogućnost primanja podataka i informacija putem protokola Link 16, ali ih ne može ponovno dijeliti, osim radiom, čime se eliminiraju „stealth“ karakteristike.

Stvaranje „DataLinka“ koji povezuje oba zrakoplova postao je presudni izazov za američke zrakoplovne snage, prije svega zato što će se zrakoplove moći istodobno koristiti u operacijama koje se provode u prisutnosti protuzračnih obrambenih sustava nove generacije, poput ruskih S-400. Zahtjevan posao, ali je za američku vojsku ovo temeljni izazov za budućnost.

Kako bi provjerili jesu li napori inženjera urodili plodom, zrakoplovni stručnjaci će u prosincu provesti test i instalirati „DataLink“ na anteni postavljenoj na tlo koja će pokušati djelovati kao „prolaz“, ili u američkoj vojnoj terminologiji „gateway“, između sustava IFDL i MADL.

Ako test bude uspješan, sljedeći korak će biti instaliranje sustava za vezu na bespilotni borbeni dron „Kratos XQ-58 Valkyrie“, kako bi se provjerila njegova stvarna iskoristivost u letu.

No, stručnjaci kažu da bi upravo bespilotni zrakoplov proizveden od strane Kratosa mogao biti krajnji korisnik spomenutog „DataLinka“, jer ga niska cijena proizvodnje čini savršenim zrakoplovom koji se može koristiti u borbenim operacijama.

Ako bi sve išlo kako su zamislili američki stručnjaci, dron XQ-58 Valkyrie bi u bliskoj budućnosti mogao djelovati na nebu zajedno sa zrakoplovima F-35 i F-22, pružajući im vrlo dragocjenu podršku “prijevodom“ informacija što bi omogućilo dvama sustavima da komuniciraju na dva različita jezika.

Ali sve bi moglo biti i nešto drugo. Ako bi rezultati bili zadovoljavajući, upotreba „prolaza“ mogla bi se proširiti i na druge „DataLinkove“ koji se koriste u drugim zrakoplovima i kopnenim vozilima američkih snaga. Krajnji je cilj stvoriti novi niz šifriranih sustava razmjene podataka i informacija koji će se koristiti na svim zrakoplovnim i svemirskim platformama, koristeći prednosti komercijalnih satelita Starlink i SpaceX koji se počinju stavljati u Zemljinu orbitu.

A novac?

Ovo je uvijek ključno pitanje za vojno-industrijski kompleks, koji je uvijek pun ideja, često učinkovitih i potrebnih za modernizaciju vojske, ali ih je toliko da se lobiranje za svaki od projekata u hodnicima američkog Kongresa pretvorilo u borbu na život i smrt.

Prvo veliko financiranje Kongresa se predviđa u proračunu za 2021. godinu, jer je fiskalna godina 2020. zaključena i počela je 1. listopada ove godine. Dakle, tek sljedeći proračun, koji će biti dovršen nešto više od mjesec dana prije predsjedničkih izbora, američkom zrakoplovstvu može omogućiti da program profunkcionira i da bude upotrebljiv u području borbenih operacija.

Izrada konkretnog projekta od temeljne je važnosti za prevladavanje skepse koju je izrazio Kongres oko vojne potrošnje, posebno nekih njezinih stavki, a bezdan zvan F-35 je svakako jedna od njih, jer bi američko zrakoplovstvo uspjelo dobiti sredstva potrebna za nastavak razvoja „DataLinka“ nove generacije koji bi mogao postati operativan do 2025. godine.

F-22F-35
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanje
4 godine prije

“….. samo da Kongres da novac“

preseren3
4 godine prije

Šifrirana komunikacija. Tona elektronske opreme, koja međusobno komunicira…
A Rus ispali jednu raketicu i sve, što leti u krugu 600km a ima otvorene kanale, spali sa EMP…
I sve padne…

Lucija
4 godine prije

Ne bih dala ni centa…nek’ mi prvo objasne prednosti različitih sustava i jezika u borbenim uvjetima…i čije su to ideje?
Drugo, tko bi rekao da se Kongresu dogodi da bude u pravu…za 35- icu…
A o čemu bi ti piloti nazadatku trebali pričati međusobno, npr, “gnjavi me kaciga, pokušavam je skinut, ali ne ide?”, ili, “35, uvijek uz Pampers”…
Sve su ovo gluposti, jer Rusi imaju različita ometanja signala i elektronike…

Dopizdilomi
4 godine prije

Ma dajte više ugradite im taj USB i wireless kako bi piloti mogli pogledati koji film dok lete i pročitati novine na internetu.

Riddick
4 godine prije

Majstori su da zakomplikuju stvari.
Inače radi se o 2 misteriozna lovca jer niko ne zna za šta se trenutno upotrebljavaju, koji su do sada Ruski avion presreli ili pružili podršku na zemlji ili izvršili avio udar.

....
4 godine prije

Problem je u komunikaciji između f22 i f35, i sad se brdo love trosi na sinkronizaciju dva “jezika”. Pa sta nebi bilo jednostavnije nadogradit onaj drugi i onda komuniciraju na istom “jeziku”…..?

Mickey
4 godine prije

Jos samo da poleti,!?

Laki Topalović
4 godine prije

Samo fali “nuvaca” … ” A dala bi žalosna majka,, al’ nema…..” Ne znaju Ameri za naše izreke, a trebale bi, jer sažmu sve debele knjižurine i filozifije u jednu prostu rečenicu

tuf
4 godine prije

Unaprijed se ispričavam ako sam nešto propustio pročitati, ali ako je cilj – kako je navedeno u članku – stealth djelovanje u prisutnosti protuzračnih sustava poput S-400 … Ne bi li cilj trebao biti smanjiti elektromagnetski otisak na minimum, a ne ga povećavati upitno ‘presudnom’ komunikacijom između lovaca koji ionako misiju imaju učitanu prije polijetanja?
Koliko vidim spominje se komunikacija posredstvom satelita, što je dušu dalo za praćenje signala. Neprijatelju nije potrebno dešifrirati komunikaciju, samo napraviti triangulaciju emisije elektromagnetskih valova i kroz vrijeme odrediti vektor kretanja.
Osim ako nisu odlučili koristiti do sada nepoznate fizikalne osobine svemira ili se odlučili koristiti alternativni svemir za komunikacijski kanal – sve nama znano u ovome prostoru i vremenu emitira i odaje svoj izvor.

opet ja
4 godine prije

Ja ne znam da li išta više funkcioniše kako treba u američkom vojno-industrijskom kompleksu. Šta god da su pokrenuli u poslednjih 20 godina je puno problema i nenormalnih troškova (za koje mislim da kompanije namerno naduvavaju). Koliko znam F-35 ima problem sa učitavanjem podataka za borbene operacije, prespori su linkovi koji postoje na aerodrmima, a posebno na nosačima aviona. Prema War Zone jednom je bilo potrebno 10 dana da na nosaču učita sve neophodne podatke da bi bio iole borbeno sposoban. Ovde pokušavaju da ih sve zajedno: F-35, F-22 i bespilotne letelice objedine u vazduhu da bi mogli zajednički da deluju, a da ti linkovi ne budu “provaljeni”. Odmah se setim priče iz Junskog rata 1967. godina kada su izraelski piloti na otvorenim radio vezama slobodno komunicirali na čistom srpsko-hrvatskom, znajući da Arapi neće prepoznati jezik.

ewrgnewrniugvneurfnuewfwerf
4 godine prije

Žele izgraditi zračnu superiornost sa oružjima koji će djelovati daleko od bojišta a bit će upravljani umjetnom. Kad se u tu kombinatoriku ubace rojevi mikro i makro dronova protivnik neće imati šansu. Terminator će uskoro biti stvarnost. Hazmeri su osnovali novu jedinicu čiji je jedini zadatak praćenje S-300, 400, 500, lociranje istih i prosudba uništenja istih, ne spremaju se hazmeri na rat sa rusima, ma kakvi.

alfa33
4 godine prije

Ma mislim da imam nešto u garaži,pošaljem im, biće im brže i jeftinije,i mogu na 12-24 rata izvršiti uplatu na moj račun…..

Max
4 godine prije

Ovom f35 stalno nešto fali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI