Izum Vladana Petrovića – solarna toplana

0
0

Sunce na Zemlju za samo dva dana emituje onu količinu energije koju poseduju svi resursi uglja na našoj planeti. Solarna energija danas čini samo oko 0,03% ukupne svetske proizvodnje energije.

Ovo je ogromni energetski potencijal, i moramo naučiti kako da ga iskoristimo. Mi smo tek na početku korišćenja ovog resursa. Solarni paneli i ploče mogu nam obezbediti da napunimo telefon, da pokrenemo sitne uređaje, da ispečemo ukusan roštilj i još mnogo toga. Glavni problem je: kako akumulirati energiju Sunca koja nam dolazi u većoj ili manjoj meri u zavisnosti od godišnjih doba, da li je oblačno, sunčano itd.

Danas je sve više onih koji tragaju za idejnim rešenjima kako iskoristiti ono što nam je iz prirode dato. Iskoristiti prirodne resurse poput vetra, sunca, vode. Jedan od tragača je i Vladan Petrović iz Badnjevca pokraj Kragujevca. Ovaj naučnik, nekada profesor Mašinskog fakulteta i direktor razvoja u jednoj nemačkoj kompaniji, napravio je prvu solarnu toplanu u Srbiji.

Za ovaj jedinstveni i fenomenalni izum, Srbija nije imala sluha pa je morao da potraži pomoć od stranih investitora. Sreća, naišao je na razumevanje ljudi koji shvataju da je njegov projekat izum za budućnost, ne samo u Srbiji već i šire. U njegov projekat investirali su Englezi koji su mu pomogli da izgradi prvu solarnu toplanu.

Solarna toplana radi na principu koncentrisanja visokih temperatura, odnosno solarne energije, koja se akumulira tako da može dugo vremena da bude akumulirana sa minimalnim gubicima. Ova visoko temperaturna energija može da se čuva do šest meseci, 365 dana u godini, 24h i može se koristiti za plastenike, staklenike, sušare, hemijsku industriju. Ova konstrukcija ima preko trideset redova kružnih ogledala koja reflektuju sunčevu svetlost u jednu tačku iz užarenog dela, gde se postižu temperature od 1200 stepeni. Zatim, vruć vazduh se putem izolovanih cevi šalje do velikog akumulatora gde se čuva toplota.

Ova toplana tokom celog leta može sakupljati energiju koja se akumulira u visokotemperaturnom akumulatoru i onda tu energiju možete koristite kada vam je potrebna, odnosno u zimskom periodu.

Pored ovog izuma, Vladan je razvio vazdušnu mašinu uz pomoć koje parne turbine više neće biti potrebne solarnoj toplani kako bi proizvodila električnu energiju, već će direktno toplim vazduhom moći da se proizvodi električna energija.

Ovim sistemom mogli bi se grejati čitavi gradovi, a ušteda je ogromna. Poređenja radi, za 50.000 stanova je potrebno oko 800 miliona evra za 20 godina, ukoliko se koristi gas. Korišćenjem solarne toplane bilo bi potrebno 160 miliona evra. To je u proseku 5 puta manje. Ujedno, na taj način toplana bi se vremenom sama isplatila. Ono što je zadivljujuće, ceo jedan grad se može grejati, a da se pritom uopšte ne oslobađa CO2.

Ovu konstrukciju još zovu i mašinski suncokret, jer ona prati sunce od izlaska do zalaska i tako prikuplja sunčevu svetlost

Profesora Petrovića su od izgradnje solarne toplane kontaktirali predstavnici energetskih kompanija iz Jordana, Nemačke, Škotske, Španije i Norveške i Kine.

Šta bi za Srbiju mogla da bude budućnost?

Ovu tehnologiju sigurno čeka široka primena na našoj planeti.  Da li ćemo prepoznati njen značaj i obezbediti Srbiji toplu i svetlu energetsku budućnost? Energija je glavni činilac za stabilnu budućnost privrede bilo koje zemlje. Srbija ima vrhunske stručnjake u ovoj oblasti koji mogu da promene svet.

grejanjeizummašinogradnjamašinstvopatentsolarna energijatemperaturatoplanaturbinaVladan Petrović
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI