Izvršni direktor Huaweija je usporedio tvrtku s izrešetanim IL-2 koji nastavlja letjeti

Ren Zhengfei
8 komentara

Osnivač i glavni izvršni direktor Huaweija, Ren Zhengfei, Ren Zhenfei razgovarao je s Arjunom Kharpalom iz CNBC-a. U tom intervjuu je govorio o tome kako je bilo teško pokrenuti posao i s kojim se teškoćama suočava.

Tako je Ren Zhengfei rekao da je na početku svoje karijere doživio mnoge teškoće.

„Onda je Kina još uvijek proživljavala Kulturnu revoluciju. Zemlja je posvećivala malo pozornosti tehnologiji i znanju, ali mi smo radili upravo na projektu koji zahtijeva tehnologiju i znanje“, podsjeća Zhengfei.

„Tada nismo mogli koristiti mjerne instrumente iz drugih zemalja. Kina također nije imala svoje vlastite alate za testiranje, pa sam ih ja izmislio. Danas alat koji sam izradio ne može biti inovativna tehnologija, ali u to vrijeme je bio dobar izum. Tada je Kina tek započela svoju politiku reformi i otvaranja i posvetila je više pozornosti tehnologiji, talentu i znanju. Uspio sam stvoriti ovaj uređaj, a vrijednost mog izuma je za zemlju bila velika, što je dovelo do povećanja moje pozicije“, rekao je izvršni direktor Huaweija.

Rekao je da je rođen u siromašnoj obitelji, a dugo vremena je njegova najdostupnija zabava bila rješavanje matematičkih problema u slobodnim novinama i pisanje zadaće. To je u njega izazvalo ljubav prema istraživanju.

Prvi proizvodi tvrtke Huawei bili su mali prekidači za 40 osoba koje su koristili hoteli i male organizacije.

Ren Zhengfei, bivši vojnik i inženjer Narodnooslobodilačke armije Kine, usvojim govorima i komunikaciji sa zaposlenicima tvrtke često koristi vojne termine i opise poznatih bitaka.

“Zašto volim koristiti vojne termine ili usporedbe? Zato što su jednostavni i razumljivi. Kada ne mogu naći bolji izraz kojim bi lako opisao kako posao funkcionira, koristim vojne termine “, objasnio je. Sljedeći svoj stil, govoreći za CNBC je usporedio Huawei sa zrakoplovom IL-2.

“Tijekom Drugog svjetskog rata je postojao poznati zrakoplov IL-2, koji je nastavljao letjeti i kada je bio probušen mecima iz drugih zrakoplova i protuzračne obrane”, rekao je Ren Zhengfei. Uspoređujući tvrtku s oštećenim zrakoplovom koji ipak nastavlja letjeti i boriti se Ren želi reći da će, usprkos svim akcijama Sjedinjenih Država, Huawei nastaviti s poslovanjem.

Što se tiče optužbi od strane Sjedinjenih Država za špijunažu, generalni direktor Huaweija je naglasio da su one potpuno neutemeljene.

“12. travnja, na summitu “Kina + 16” u Hrvatskoj, premijer Li Keqiang je više puta svim našim zaposlenicima rekao da ne postavljaju “stražnja vrata” na mrežu. To odražava čelnika kineske države u odnosu na „backdoor“, tako da ga nikada nećemo instalirati na našu opremu”, objasnio je poduzetnik.

„Backdoor“, ili “stražnja vrata”, naziv za različite postupke ili programe koji omogućuju drugom korisniku da se služi uređajem žrtve dok je spojena na internet, a da ona to ne zna. Europska unija je provela istraživanja i potvrdila da je proteklih godina u uređajima američke tvrtke Cisco pronađeno najmanje 10 ovakvih slučajeva, a kod Huaweija nijednom.

Naglasio je da ni u slučaju naređenja državnog vrha ne bi ne bi pristao da se uređaji Huaweija koriste za ovakve zlonamjerne radnje.

“Ako bi se u samo jednoj od zemalja u kojima poslujemo pronašla jedna “stražnja vrata”, naša prodaja bi se smanjila u svim zemljama svijeta”, objasnio je Ren Zhengfei logiku menadžmenta Huaweija.

EU tvrdi da proizvodi Huawei nemaju „stražnja špijunska vrata“

Huawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Murzilka
4 godine prije

Malo stručnog komentara o terminologiji – ” mali prekidači za 40 osoba” u stvari su male pretplatničke telefonske centrale (nije iz teksta jasno dali ručne ili automarske analogne ili čak programsko uptavljane digitalne) za hotele i mala poduzeća.
Huawei je bio jedan od rjetkih proizvođača telefonske (telekomunikacione mrežne) opreme.
Lično sam naime sudjelovao u razgovorima sa kineskim državnim organizacijama u svezi sa prenosom naše tehnologoje digitalnih telefonskih centrala na jesen u dalekoj godini 1986, no pošto su KInezi kao uslov za saradnju tražili izvornu kodu programske opreme, lijepo smo se zahvalili na gostoprimstvu i završili diskusiju.

Koča Popović
4 godine prije

Bitno u ovom intervjuu, a što nikada poklonici kapitalizma neće shvatiti, jest da svako dijete u socijalizmu ima priliku obrazovati se u području za koje ima najviše afiniteta. Zemlja koju se ističe kao primjer razvoja individualnih sposobnosti (SAD) , upravo je suprotan primjer. Ukoliko obitelj nema novac, jedinka ostaje zarobljenikom siromašnih predgrađa. Glavni izvršni direktor Huaweia potiče iz iznimno siromašne obitelji.

Kenan
4 godine prije

Nije stvar da će kinezi moći špijunirati ostatak svijeta,već ameri to više neće moći,s postavljenom Huawei opremom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI