Kijev će američki LNG kupovati u obliku plinovodnog plina iz Rusije

plinovod
14 komentara

Ukrajina je zemlja čuda i nepresušni je izvor vijesti za rubriku „Vjerovali li ne“. Počevši od ove godine, Ukrajina može primati plin putem obrnute isporuke. Na primjer, kupi LNG od Poljske iz Sjedinjenih Država, ali ga dobiva u obliku ruskog plina koji u Poljsku ide preko Ukrajine. Za ovo Kijev čak ne mora graditi dodatni plinovod do Poljske. Ovo pojašnjava i zašto je Poljska na plinovodu „Jamal“ krajem prošle godine izgradila veliko moderno postrojenje za pročišćavanje plinovodnog plina u slučaju da u njega prodre veća količina vode.

Što se tiče o ukrajinskoj nabavi „američkih molekula slobode“, koje će u stvari biti „ruske molekule agresije“, što je na svom Facebooku potvrdio Sergej Makogon, direktor operatera LLC Ukrajine, kompanije plinskog transportnog sustava u zemlji.

Generalni direktor novog operatera ukrajinskog plinskog transportnog sustava dao je svoju izjavu nakon što su ukrajinski stručnjaci započeli razgovore o potrebi da se ipak izgradi interkonektor s Poljskom, ali kako bi se povećao kapacitet za preuzimanje američkog ukapljenog plina.

„Nakon potpisivanja izravnog sporazuma između operatera plinskog transportnog sustava je stvorena mogućnost virtualnog uvoza iz Poljske. To znači da možemo uvesti čitav volumen ruskog plina koji kroz Ukrajinu ide u Poljsku. Danas preko nas u Poljsku prolazi 9 milijuna kubnih metara plina. Dakle, tih istih 9 milijuna kubnih metara može se uvesti kroz obrnuti mehanizam, to je 3,2 milijarde kubnih metara godišnje”, napisao je Sergej Makogon.

Onda je generalni direktor operatera LLC Ukrajine postavio retoričko pitanje.

„Dakle, ima li smisla graditi još jedan plinovod kapaciteta 5 do 8 milijardi kubnih metara godišnje za 200 milijuna dolara? Već imamo puno primjera „ulaganja u neophodne projekte“, poput plinovoda do Ust-Luge, plinovoda Odesa-Brodi i druge“, rekao je Sergej Makogon.

Međutim, nedavno sklopljen ugovor između Gazproma i Naftogaza Ukrajine je zabranio obrnute isporuke plina. Iako ni ranije to nije bilo u skladu s općim pravilima plinskog poslovanja, Ukrajina je mogla kupiti ruski plin od europskih trgovaca, a da ga uopće ne transportira u Europu i natrag, već ga zadrži tijekom tranzita.

U jednoj od izjava prije potpisivanja sporazuma, Vladimir Putin je rekao kako su u Moskvi i Gazpromu bili svjesni ove prakse, jer imaju sve nacrte plinovoda koji su građeni u sovjetsko vrijeme preko Ukrajine, ali da nisu reagirali kako ne bi otežavali ionako katastrofalnu ekonomsku situaciju u Ukrajini, gdje živi milijune građana ruskog govornog područja i Ukrajinaca koji ne podržavaju režim u Kijevu i retoriku o „ruskom agresoru“.

Iako je ova praksa bila zabranjena, nakon prelaska na europska pravila i potpisivanja novog petogodišnjeg ugovora, Kijev je dobio ovu priliku.

Osim toga, Poljska i ostale zemlje istočne Europe i baltičke države su s novim pravilima dobile priliku za izvoz ruskog plina, što je bilo moguće u sklopu odredbe koja je na snagu stupila nakon istrage Europske komisije o monopolu Gazproma na europskom tržištu.

Prošle godine su Ukrajina, Poljska i Sjedinjene Države potpisale memorandum o suradnji o isporuci američkog LNG-a Ukrajini. U ovom slučaju, čak i prije, ništa nije sprečavalo izvoz američkog ukapljenog prirodnog plina preko Poljske u Ukrajinu. Međutim, tijekom nekoliko godina je samo je jedan privatni trgovac, ERU Trading, kupio dvije male isporuke od nešto više od 150 milijuna kubnih metara američkog plina.

“Ukrajina već ima dva konektora s poljskim plinskim transportnim sustavom. Nedavno smo ih obnovili i s naše strane smo spremni preuzimati do 6,6 milijardi kubnih metara plina godišnje u ukrajinski sustav. Jedino je pitanje postoji li dovoljna količina plina i pritisak u sustavu s poljske strane? Napominjem da je 6,6 milijardi kubnih metara više od trenutnog kapaciteta poljskog LNG terminala Swinoujscie, koji ima kapacitet od 5 milijardi m3. Uz ukupnu potražnju od 8 do 9 milijardi kubnih metara, trenutni kapaciteti pokrivaju do 80% ukupnog uvoza“, rekao je Sergej Makogon.

Iskreno, ovdje treba reći da je direktor ukrajinskog operatera plinskog tranzitnog sustava lagao. U listopadu je operater poljskog plinskog transportnog sustava negirao je glasne izjave ukrajinske strane o mogućnosti isporuke plina iz Poljske.

“U vezi s informacijama koje su ukrajinske tvrtke Ukrtransgaz i Naftogaz objavile o povećanju propusnosti na 6,6 milijardi kubnih metara na  interkonektoru Poljska-Ukrajina, GazSystem izvještava da trenutna plinska infrastruktura na poljsko-ukrajinskoj granici ne dopušta prijenos plina od Poljske do Ukrajine u takvom obimu“, navodi se na internetskoj stranici GazSystema.

Operater poljskog plinskog transportnog sustava precizirao je da postojeći kapaciteti omogućavaju isporuku do 2 milijarde kubnih metara godišnje u Ukrajinu, a da povećanje na 6,6 milijardi kubnih metara godišnje zahtijeva dodatna ulaganja. U GazSystemu je rečeno kako odluka o investiranju još nije donesena, te da zahtijeva detaljnu ekonomsku analizu.

Ovdje se nameće pitanje kako to Ukrajinci misle preuzimati američki LNG, ako Poljaci, za sada, nemaju namjeru povećati kapacitete svog plinskog tranzitnog sustava. Odgovor je jednostavan, Ukrajinci će kupovati ruski plin, što im omogućuje novi ugovor s Moskvom, a javnosti ga mogu prikazati i kao američki LNG, kao da je važno.

Osim toga, kao što smo naveli u prethodnom članku o prvom koraku ka primirju u trgovinskom ratu između Sjedinjenih Država i Kine, ako Peking zaista kupi količine ukapljenog plina iz SAD-a, kako predviđa dokument, to će biti cjelokupna američka proizvodnja namijenjena izvozu. Kako će Amerikanci izmisliti LNG za europske partnere, to nitko ne zna.

Sporazum SAD-Kina: „Dogovorili smo se da se u budućnosti trebamo dogovoriti“

GazpromGazSystemLNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Kad se političari uhvate biznisa, cijeli narod plaća ceh.A nitko da se zapita zašto Ukrajinci ne crpe vlastite rezerve plina.

eu kolonija
4 godine prije

sad je malo zahladnilo a samo budhala ne mijenja mišljenje:)

ps. doći će oni svi tamo gdje zeko pije vodu

Mis
4 godine prije

Spekulacije biznis, rat kao i nekad kod nas ,bogacenje i trgovina,

Moreno
4 godine prije

Ovo se znalo još prij 3 – 4 godine kad je počela LNG kampanja po ciloj Europi.
Ameri su već isporučivali ruski ugljen za ukrajinske termocentrale po američkoj cjeni tako da su ga bulk carrierima pribacivali 50 milja iz ruskoga u ukrajinski porat.

Sad je borba Amerike sa Rusijom za tržište energije, a sa Kinom za robu široke potrošnje i tehnologije.
Svaka država ili korporacija pod američkom čizmom koja se imalo odmetne bit će primjereno sankcionirana.
Razlika ipak postoji jer američka vojna čizma u nekoliko stotina država po svitu već gazi zemlju tih država dok je to sa ruske i kineske strane zanemarivo.

Moreno
4 godine prije

Ovo se znalo još prij 3 – 4 godine kad je počela LNG kampanja po ciloj Europi.
Ameri su već isporučivali ruski ugljen za ukrajinske termocentrale po američkoj cjeni tako da su ga bulk carrierima pribacivali 50 milja iz ruskoga u ukrajinski porat.

Sad je borba Amerike sa Rusijom za tržište energije, a sa Kinom za robu široke potrošnje i tehnologije.
Svaka država ili korporacija pod američkom čizmom koja se imalo odmetne bit će primjereno sankcionirana.
Razlika ipak postoji jer američka vojna čizma u nekoliko stotina država po svitu već gazi zemlju tih država dok je to sa ruske i kineske strane zanemarivo.

mmne
4 godine prije

jednostavno objasnjenje…”ko razume shvatice”….

Medo
4 godine prije

Ovi šiju sve exYu drzave.

politicki nekorektan
4 godine prije

…srecom , ukrajina je velika zemlja pa glupost ima gdje da se siri….

Mlata
4 godine prije

Pitam se zašto ih kroz istoriju niko nije poštovao, tako da kažem….Hitler ih je iskorišćavao, Staljin takođe! Poljaci slično…

Abe Martinez
4 godine prije

Loše, loše.

imalijosnade
4 godine prije

a sta ces- kad ih cionisti vode i jedne i druge..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI