Litva zaboravila američki „LNG slobode“ i postaje najbolji kupac ruskog plina

Ruski LNG
13 komentara

Kada kažete Klaipėda, barem onima koji prate plinski rat u EU, koji je to zaista postao nakon što je Washington nedavno s usvajanjem obrambenog proračuna za 2020. Sankcionirao ruske plinovode Sjeverni i Turski tok, prvo što padne na pamet je „veličanstveni LNG terminal u Litvi koji je zemlji trebao jamčiti energetsku neovisnost o „plinu ruskog agresora“.

Litva je 3. prosinca 2014. svečano otvorila LNG terminal Klaipėda, a 15. listopada 2015. godine u Bruxellesu je potpisala sporazum o plinskom interkonektoru s Poljskom, „koji je trebao biti od pozitivnog značaja za cijelu baltičku regiju“. Tom prigodom je predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė naglasila da je Litva vrlo uspješna u provedbi svih projekata vezanih uz osiguranje energetske neovisnosti.

LNG terminal u Kalipedi, izgrađen 2014., već sljedeće godine je projektiran za strujno povezivanje s Poljskom i Švedskom. Vrijednost projekta je bila 558 milijuna eura, a financirale su ga baltičke države, privatni ulagači i Europska komisija u sklopu instrumenta „Connecting Europe Facility“.

Sve je izgledalo kao bajka, ali je onda na tržište došao ruski Novatek, javno poduzeće s dionicama kojima se trguje na londonskoj i moskovskoj burzi. Glavni dioničari Novateka su Leonid Michelson, predsjednik uprave s oko 28% udjela, Volga Group s 23%, Total SA sa 16%, te Gazprom s 9,4% udjela.

Novatek s partnerima, kojima se pridružio kineski CNPC, ubrzo gradi veliki LNG kompleks „Jamal LNG“, odakle počinje izvoziti ukapljeni plin po nižim cijenama, a uskoro će proraditi i drugi kompleks „Arktik LNG 2“, nakon čega je uprava Novateka rekla da će cijene ukapljeno plina dodatno sniziti i bit će najpovoljniji ponuđač na europskom i azijskom tržištu.

Ali što se događa u Litvi? Umjesto da zemlja postane kupac američkog, norveškog, katarskog, alžirskog ili bilo kojeg drugog ukapljenog plina, terminal LNG Kalipeda se okreće ruskom dobavljaču. Ovaj je tjedan u Litvu poslan posljednji teret ruskog ukapljenog plina.

Tijekom 10 mjeseci rada postrojenja u Visocku, Novatek je isporučio gotovo polovinu proizvedenog ukapljenog plina, preko 250 milijuna kubnih metara, na terminal u Klaipedi. Tako je Litva postala najveći kupac ruskog „Kriogaz Visocka“, postrojenja u vlasništvu Novateka.

Isporuke tereta srednje tonaže pomogle su terminalu u Litvi da postigne rekordno opterećenje, što će dovesti do nižih cijena plina za stanovnike zemlje, rekao je operater.

Tanker  LNG-a „Coral Favia“ je krenuo iz luke Visock, gdje se nalazi postrojenje za ukapljivanje plina „Kriogaz Visock“, prema Klaipedi. Prema Marinetrafficu, brod bi trebao stići na terminal u noći s petka na subotu.

Ovaj teret bit će peta ruska isporuka LNG-a u Litvu samo u prosincu. Operator terminala „Klaipedos Nafta“ izvijestio je da bi trebalo stići točno toliko tereta ukapljenog plina. Pet ruta tankera za LNG „Coral Favia“ i „Coral Fungia“ iz Visocka u Klaipedu također su naznačeni među podacima navigacijskog portala Vesselfinder.

Od kraja veljače, kada je Novatekovo postrojenje „Kriogaz Visock“ počelo s radom, tankeri su s ruskim ukapljenim plinom su pristali na terminal u Klaipedi više od 40 puta. Ako tankeri plina velikog kapaciteta iz Norveške isporučuju oko 100 milijuna kubnih metara ukapljenog plina odjednom, prijevoznici srednje tonaže u jednom teretu isporučuju po 6 milijuna kubnih metara plina. Njihova atraktivnost je u tome da potrošači mogu naručiti male količine i kupci ne moraju biti samo velike kompanije.

Tržište ukapljenog plina smatra se jednim od najperspektivnijih u Europi. Za LNG terminal Klaipeda su isporuke srednje tonaže vrlo povoljne, jer je promet tankera brojniji, što jamči i veću zaradu.

Operator terminala izvijestio je da je postigao rekordnu količinu uskladištenog plina, pa je zato donio odluku i u prosincu dobio suglasnost za kredit od 134 milijuna eura kako bi unaprijed platilo najam plutajućeg terminala za pet godina unaprijed.

Štoviše, Klaipedos Nafta je izvijestio da aktivno i učestalo punjenje terminala smanjuje troškove plina za stanovnike Litve. Zbog povećanog prometa se smanjuju troškovi samog terminala, a litvanska Državna regulatorna služba za energiju uspjela je smanjiti „sigurnosnu komponentu“ za gotovo 4 milijuna eura.

„Lansiranjem novog modela opskrbe ukapljenim plinom, sigurnosna komponenta smanjila bi se za gotovo 27 milijuna eura. U tom pogledu, svaki će potrošač plina u zemlji sljedeće godine osjetiti korist“, najavio je operater i rekao kako će u budućnosti smanjiti cijene plina u Litvi.

Razlog rekordnog opterećenja terminala Klaipėda LNG je taj što su zbog viška plina na europskom tržištu cijene goriva pale na rekordno najniže vrijednosti, a dobavljači ukapljenog prirodnog plina prisiljeni su ga prodavati jeftinije od onog plinovodnog.

Ukupne isporuke ruskog ukapljenog plina kroz terminal u Klaipedi ove će godine iznositi više od 250 milijuna kubnih metara. To je otprilike 15% svih isporuka ukapljenog plina u Litvu i otprilike polovica onoga što je ruska tvornica u Visocku proizvela ove godine, uz napomenu da je počela s radom krajem veljače.

Sljedeća plinska godina, koja se računa od listopada ove do listopada sljedeće 2020. godine, obećava još veće opterećenje terminala u Litvi. Potrošači su rezervirali primanje i regasifikaciju 1,8 milijardi kubnih metara, 300 milijuna više nego dosad, izvještava Klaipedos Nafta.

Povećanje se 2020. može dogoditi i zbog “Kriogasa Visock”, gdje Novatek planira pokrenuti drugu fazu postrojenja za ukapljivanje plina, onog kojeg kupuje od Gazproma, naravno, kapaciteta 1,1 milijuna tona. To je skoro dvostruko veći kapacitet od postojećih 660 000 tona ukapljenog plina, koliko je “Kriogas Visock” iz plinskog pretvorio u tekuće stanje i izvezao u inozemstvo.

Isporuke ruskog ukapljenog plina počele su nakon što je vlada Litve otkazala kupnju ukapljenog prirodnog plina od već dogovorenih dobavljača. Tradicionalno, LNG je skuplji od plinovodnog plina. Prednost isporuka iz Visocka je u tome što tankeri imaju kraće transportne rute, a troškovi prijevoza, u smislu vremena i troškova, niži su nego kod ostalih dobavljača ukapljenog plina. Tankeri iz Visocka u Klaipedu plove samo dva dana.

Poznato je da su energetska tvrtka Lietuvos Energija u državnom vlasništvu, te Achema koncern, najveći proizvođač dušičnih gnojiva u baltičkim državama, najbolji kupci ruskog LNG-a u Litvi.

Achema koncern je jedan od najvećih potrošača plina u Litvi, a prije nego što je počeo pad cijena i početak isporuke ruskog ukapljenog plina u terminal, voditeljica koncerna Lidia Lubene izjavila je da je Achema odbila udovoljiti zahtjevima Ministarstva energetike Litve da zakupi milijardu kubnih metara plina u obliku LNG-a  preko terminala u Klaipedi.

Isporuke ruskog ukapljenog plina na terminal u Klaipeda LNG, koji je stvoren kako bi se smanjila ovisnost o Rusiji, dobre su vijesti za litvanske potrošače, ali ne i za političare. Savjetnik predsjednika Litve i bivši ministar energetike Jarosław Niewierowicz više je puta pozvao na odustajanje od kupovine ruskog LNG-a.

“Iz dugoročne perspektive, terminal bi nesumnjivo trebao ostati alternativni kanal opskrbe, ali ne da potrošačima u Litvi pruža priliku da ga pretvore u profitabilni terminal za aktere s Istoka”, rekao je Jarosław Niewierowicz, misleći pri tom na Rusiju, jer drugih „aktera“ nema.

No, stvari ne ispadnu uvijek onako kako su zamišljene, posebno kada govorimo o novcu, odnosno izboru između jeftinijeg i profitabilnijeg plina u smislu dodatne zarade od tranzita tankera, čak i ako je to plin „agresora“, ili „plinskih molekula slobode“, kako je Trump nazvao američki LNG kojeg uporno želi prodati Europljanima.

Washington: Naš LNG nije samo plin, to su “molekule američke slobode”

LNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
4 godine prije

“…što su zbog viška plina na europskom tržištu cijene goriva pale na rekordno najniže vrijednosti…”
Kako gde – u Srbiji nisu… Ni blizu… Tačnije, rastu…

RoPe
4 godine prije

To je Ruski plin kojeg preprodaju Rotschildi, kojima su pak Rusi platili reket od $2.9B kako bi i dalje mogli poslovati. Te sam info saznao na vasem portalu.

Jel vi povezujete tekstove koje pisete u cjelinu?

ad astra
4 godine prije

LNG terminal je instelacija koja omogućava prihvat ukapljenog plina s brodova. Druga mogučnost dobave plina su plinovodi. Razlika je u tome da si kod plinovoda ovisan o jednom dobavljaču dok kod LNG terminala plin kupuješ na svjetskom tržištu. I jedna i druga opcija imaju svoje dobre i loše strane. To što Litva kupuje ukapljeni plin od Rusije ne znači da je projekt LNG terminala propao ili da je loš. Kupovina plina od Rusije im je povoljnija i oni to nastoje iskoristiti, ali bitno je napomenuti da imaju i druge solucije. Jedan dobavljač, u ovom slučaju Rusija ne može bitnije utjecati na energetsku situaciju u državi. Bit je omogučiti alternative dobavi energenata. Već ranije sam pisao da početkom siječnja počinju pregovori za gradnju plinovoda od Cipra i izraelskog dijela Sredozemlja do Italije. U tom dijelu Sredozemlja pronađena su velika nalazišta plina i Izrael izlazi na europsko tržište. Izgradnja plinovoda je planirana… Čitaj više »

Tomi
4 godine prije

Nesto se pise da ruski brodovi fortuna i akademik cerenskiy nece moc dovrsit severni tok 2…

Savovic Danilo
4 godine prije

Prosto I jednostavno-nema te matematike po kojoj bi americki plin dopreman u evropi mogao se takmiciti sa ruskom ponudom. Sve ostalo je pokusaj Amera da otrgnu evropu od ruskog energetskog sektora I ubijede ih da je to radi njihove sigurnosti I nezavisnosti jer bi mogli biti uslovljeni dostavom ruskog plina ako budu “neposlusni”.nije-nego. Kao sto sam par puta rekao Ameri nemaju sta traziti u energetskoj utakmici sa Rusima u Evropi.

denis
4 godine prije

Svi će pomalo doči pameti i kupovati plin od agresora samo ćemo mi Hrvati kupovati “molekule slobode”.

Duki
4 godine prije

Na nema frke sve što ostane “najgluplji”ne pitaju pošto samo DAJ!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI