fbpx

Najveće američke banke mogu izbjeći plan spašavanja malih preduzeća zbog brige o odgovornosti

Američke banke

Najveće američke banke prijetile su da će odbiti program savezne vlade za spašavanje malih preduzeća zbog rizika od preuzimanja prevelikog finansijskog i pravnog rizika, izjavilo je pet ljudi koji imaju direktno znanje o industrijskim raspravama.

Želeći da pomogne milionima malih preduzeća čije je poslovanje ili zaustavila ili dramatično umanjila pandemija koronavirusa, Kongres je prošle nedelje usvojio paket stimulansa od 2 biliona dolara koji uključuje 349 milijardi dolara namijenjenih malim firmama.

Zajmoprimci mogu konkurisati za kredite preko izabranih banaka od petka do 30. juna. Zvaničnici Trumpove administracije izjavili su da žele da krediti budu isplaćeni za nekoliko dana.

Ali predstavnici nekih velikih zajmodavaca, u konferencijskom razgovoru za industriju u srijedu, izrazili su ozbiljne rezerve zbog učešća u ovoj šemi u njenom trenutnom obliku.

Njihova glavna zabrinutost je da Ministarstvo finansija kaže da očekuje da zajmodavci provjere podobnost korisnika kredita i preduzmu korake za sprječavanje prevare, pranja novca i zaštite podataka o klijentima u skladu sa Zakonom o tajnosti banke.

Banke su zabrinute da bi se mogle suočiti sa regulatornim kaznama ili pravnim troškovima, ako stvari pođu po zlu u žurbi da podijele novac, ili ih optuže za to što ne prenose sredstva dovoljno brzo ako obave dužnu revnost na način na koji bi to radile u uobičajenim vremenima.

Nakon što su čuli za zabrinutost, zvaničnici Ministarstva finansija razmatraju povlačenje smjernica kojima su kreditorima naložili da provjere da li zajmoprimci imaju određeni broj zaposlenih u njihovim knjigama i da li su njihovi drugi troškovi legitimni.

Nije poznato koje banke razmišljaju o bojkotu programa. Institut za bankarsku politiku (BPI), koji je u srijedu bio domaćin poziva, kao članove ima zajmodavce kao što su, JPMorgan Chase & Co (JPM.N), Bank of America Corp (BAC.N), Wells Fargo & Co (WFC.N) and Citigroup Inc (C.N).

Portparol BPI odbio je da komentariše. Američko ministarstvo finansija i administracija za mala preduzeća, koji zajednički upravljaju programom zajma, nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentare.

Banke žele dokument koji će zajmoprimci potpisati kao potvrdu o njihovoj podobnosti i drugim zahtjevima i na taj način osloboditi industriju odgovornosti za potencijalno kršenje zakona.

Jedan od izvora rekao je da banke takođe traže pismeno uvjerenje od vlade o svojim zakonskim sposobnostima i obavezama prije nego što pristanu da učestvuju u programu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

Grunf – bolje biti HIV negativan nego COVID-19 pozitivan!

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

Dejan Uživajmo u koroni, kad korona prođe, najgore dolazi. Dok korona traje Superhik će uzimat siromašnima, da bi kad korona prođe to da bogatima.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
5 mjeseci prije

Kako je stanje U Rusiji nakon izbijanja krize sa korona virusom? Čujem da tamo teče med i mlijeko. Kakvi ste vi jadnici to je strašno. Priželjkujete i nadate se propasti zapada i Amerike. A kako bi bilo da svu tu energiju usmjeriti na izgradnju vlastitog društvenog i ekonomskog poretka, okrenete se stvaranju novih vrijednosti. Ali ne, ti nesposobni i niži narodi poput Rusa znaju samo pljuvati i uništvati u vlastitoj nesposobnosti da budu naprednijih od zapada

Strumf
Gost
Strumf
5 mjeseci prije

A zasto tebi pretpostavljam pripadniku vise rase smeta i ovaj 1% preostalih medija koji nije pod kontrolom i na kojima se moze naci drugacije misljenje, pa si dosao i ovde da kmecis i da za nekog kazes da je nizi narod.
Odjebi sve zajedno sa tvojim lijepim zapadom i Amerikom!

Jablan u zitu
Gost
Jablan u zitu
5 mjeseci prije

Evo ga nama srditi primerak “Übermensch” rase …
Izgradili bismo mi vlastiti drustveni i ekonomski poredak da nas niste bombardovali osiromasenim uranijum i oteli nam decu da vam rade u obnovi vaseg cetvrtog Rajha , “divne” vam EU , gamadi …

DažBog
Gost
DažBog
5 mjeseci prije

Gott mit uns!, i tvoji su geopandrknuli. UnterPrcHintenLojbl.

Helena
Gost
Helena
5 mjeseci prije

Liberal će svoje komplekse, osećaj inferiornosti, uvek pokušavati da izleči negacijom stvarnosti i nametanjem uniformnog liberalnog sistema vrednosti, u kome kao pojedinci, narodi, rase, vredimo onoliko koliko novca imamo. Celu istoriju čovečanstva kreiraju strah za opstanak i pohlepa, ali ovako odvratan i poguban izraz, kakav im daje liberalizam, nikad nisu imali. To je pošast iz koje proizilaze sve druge pošasti. Nema tog novca koji leči komplekse.

jean valjean
Gost
jean valjean
5 mjeseci prije

Ako pare ne podjele ostat ce njima na racunu, imat ce plus u bilanci i moci ce si ispaltiti bonuse. I opet ce pare zavrsit u bankama..

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije

Još za vrijeme Baraka Huseina Obame su uništene male lokalne banke koje su kreditirale mala, a djelimično i srednja poduzeća, pa su zbog uskraćenih kredita ista propala, jer neka velika banka nije zainteresirana kreditirati malo poduzeće u nekom malom mjestu, pa je tako američki san pretvoren u noćnu moru, pisali su svojedobno mediji

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

jean valjean Te pare ne postoje i pare se pojavljuju tek stvaranjem duga koji je jedini proizvod banaka, šta više duga proizvedu, banke su moćnije. Banke bez da proizvedu dug su totalno nemoćne.

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

Ovo je samo igra kako bi banke izboksale bolju zakonsku regulativu. BTW i hrvatski ministar financija se u slijedećih par miseci oće zadužit za 5 – 6 miljardi eura, ali i to će bit malo koliko je vlada zapasala, a punjenje proračuna palo.
Korona funkcionira ka podmazana, a pričalo se o nekome resetu . . . reset ekonomije da, neke grane ekonomije trenutno skoro pa da ne postoje, ako i kad se korona povuče turizam više nikad neće bit isti ni po kvaliteti ni po kvantiteti, ali reset sistema duga kako stvari stoje za sad se ne nazire.
Za sad šta vidimo u Americi događa se i kod nas, Plenković je danas objavija vrlo slične mjere, samo razlika je ta šta će FED proizvest Americi dolara koliko triba, a pravo pitanje je ko će i šta proizvest Hrvatskoj. Kuna je za sad ”neproizvediva”, a zaduživanje u tuđoj valuti samo znači bit tuđi rob. Kako god bilo, bit će veselo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
11
0
()
x