Al-Nusra Front priprema veliku kampanju “za oslobođenje cijele Sirije”

Terorista iz Sirije
20 komentara

Vođa skupine Hayat Tahrir al-Sham, terorističke koalicije u Siriji koju vodi Al-Nusra Front, Abu Jabbar Hashim al-Sheikh, najavio je početak “novih borbi protiv snaga režima”.

Vojni zapovjednik terorističke koalicije Hayat Tahrir al-Sham, Hashim al-Sheikh, najavio je pokretanje “novih borbi” protiv sirijske vojske u sjeverozapadnom dijelu zemlje.

Prema televizijskom kanalu Al-Mayadeen, on je pročitao video poruku u kojoj poziva da se “mobiliziraju svi resursi” za provođenje kampanje.

Hashim al-Sheikh se prvi put pojavio na ekranima nakon što je Al-Nusra Front ujedinio sve radikalne islamističke skupine u pokrajini Idlib. Nova koalicija, Hayat Tahrir al-Sham, među ostalima, uključuje militante iz brigada Ansar al-Din, Noureddin al-Zenki, Liwa al-Haqq i Jaysh al-Sunna, mahom skupina koje nisu pristale na primirje dogovoreno u Astani.

Zapovjednici ovih skupina su za “izdaju” optužili sve naoružane oporbene skupine koje su sudjelovale na konferenciji u Astani krajem siječnja. U nekoliko dana je ova nova koalicija uspjela jednu za drugom zauzeti baze takozvane “Slobodne sirijske vojske” zapadno od grada Aleppa. Okružili su i svoje bivše saveznike, teroriste islamističke skupine Ahrar al-Sham, južno od Idliba i na planinskom području Jabel az-Zawiya na granici s Turskom.

U svom obraćanju, vođa terorista koalicije Hayat Tahrir al-Sham je najavio “oslobođenje čitavog teritorija Sirije i neupitan poraz vladinih snaga”.

“Mi počinjemo provoditi planove za jačanje vojnih akcija protiv režima Bashara Al-Assada i napast ćemo njegove vojarne i položaje”, upozorio je Hashim al-Sheikh.

Vojni stručnjaci u Damasku smatraju da je nastanak koalicije Hayat Tahrir al-Sham treća transformacija skupine Al-Nusra Front, koja se od 2013. godine smatra sirijskim ogrankom Al-Qaede.

U srpnju prošle godine je vođa Abu Mohammed al-Golani zamijenio nekadašnji naziv Al-Nusra Front u Jabhat Fateh al-Sham i najavio odvajanje od Al-Qaede, ali proces “rebrendiranja” i predstavljanja nove skupine kao autohtone sirijske oružane formacije nije uspio. Jabhat Fateh al-Sham je na međunarodnoj razini proglašen nasljednikom Al-Nusra Fronta i terorističkom organizacijom.

Na sjeveru raskol, a na jugu savezništvo

I dok u Idlibu traju borbe između dvije suparničke terorističke koalicije, na jugu Sirije, u pokrajini Dara’a, teroristi svih skupina su pokrenuli koordinirani napad na položaje sirijske vojske u tom području.

Prekjučer ujutro, 12. veljače 2017. godine, stotine militanata radikalnih islamističkih skupina je napalo položaje sirijske vojske u južnom gradu Al-Manshiya u pokrajini Dara’aa. Nakon otprilike sat vremena, lokalni ogranak novoosnovane islamističke koalicije Hayat Tahrir al-Sham je najavio početak ofenzive u Dara’ai s ciljem “oslobođenja pokrajine od režimskih snaga”.

Teroristima su u napadu pomogle i lokalne skupine “Južnog bojišta” takozvane “Slobodne sirijske vojske”, što se može objasniti slabim utjecajem Turske na lokalne zapovjednike, koji su zbog blizine više okrenuti Saudijskoj Arabiji.

Dakle, ovim su još jednom potvrdili utopiju ideje o odvajanju islamista na “radikalne” i “umjerene”, koju je nedavno na konferenciji u Astani prihvatila i ruska strana, ali sa zadrškom i naglaskom “kako će sve skupine koje ne budu poštovale dogovoreno primirje biti tretirane kao Al-Nusra Front i ISIL”.

Lokalni zapovjednici terorističke koalicije Hayat Tahrir al-Sham su u napad prvo poslali dvojicu bombaša samoubojica, a za njima su krenuli jurišni pješački odredi. Prema provladinim izvorima, vozila s eksplozivom su uništena prije nego su došla do položaja sirijske vojske. Teroristi navode kako je jedan automobil eksplodirao točno na punktu sirijske vojske.

Intenzivne borbe za grad Al-Manshiy su se nastavile sve do večeri, ali teroristi nisu uspjeli probiti obranu od vladinih snaga. Sirijski su vojnici odbili niz uzastopnih napada iz više pravaca, a popodne su u dva smjera pokrenuli protunapade i neprijatelja vratili na prvobitne položaje. Cijeli dan je aktivno djelovalo topništvo 15. brigade po položajima terorista u mjestu Dara’a Al-Balad.

Obje strane tvrde da su neprijatelju zadale ozbiljne gubitke, ali se linija fronta ipak nije pomjerila, što potvrđuju i oporbeni izvori. Do sumraka je intenzitet borbi je smanjen, ali sukobi nisu prestali i pucnjava iz pješačkog naoružanja se čula veći dio noći.

Deraa - Sirija
Deraa – Sirija

 

Al-Nusra FrontHashim al-Sheikh
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
7 godine prije

Nastavak terora dzihadista je posledica nastavka pomoci od strane Sauda i njihovih saveznika – Klintonoida, Busoida, Rotsildoida, Sorosoida i mafije iz Pentagona i CIA . Verujem da i Izrael ucestvuje u tome, ali to cini prilicno sakriveno.

Deda Brada
7 godine prije

U ovim okolnostima bi Assad možda mogao da izvrši jednu malo ozbiljiniju mobilizaciju, što on ne čini. U neokupiranim delovima Sirije se živi kao da su, šta ja znam, na primer u Kanadi. Malo previše se oslonio na ruske vazdušne udare. Valjda očekuje da Rusi dovedu i svoju pešadiju, pa da on i ostali Sirijci mirno ispijaju piće dok čekaju rasplet.

Ivan
7 godine prije

Buduci da jenjava americka podrska teroristima i buduci da se oslanjaju samo na izraelsko-njemacku podrsku – nista od toga.

USA exceptional
7 godine prije

RUSSIA INSIDER

It’s public knowledge that Washington has been plotting against Syria since the days of Eisenhower.

But thanks to a newly declassified CIA memo, we can now read Washington’s heavily-redacted strategy for creating “favorable conditions” in Syria.

Even back in the 1980s, it was clear that provoking a Sunni insurgency fueled by ethnic and religious hatred was the easiest way to topple the government.

Tadmur
7 godine prije

Proteklih mjeseci oslobadjanjem Alepa i enklava kod Damaska Idlib je postao prava deponija ovoga ljudskog otpada.Skupio SE respektabilan broj neandertalaca koji uz pomoc turaka i sauda mogu kratkorocno u prvom naletu kao i do sada stvoriti probleme za SAA,ali dugorocno oni su osudjeni na propast.

Arkaj
7 godine prije

Ako je Turska redefinirala svoju strategiju i odlučila podržavat samo “svoje” teroriste koji moraju pristati na primirje s sirijskom armijom onda ovaj samo laje a neće još dugo moć grist. Bez dozvole turske snabdjevanje će značajno opast jer švercerski kanali će postojat ali to je skuplje sporije i kompliciranije a alternativnog pravca nema….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI