Američka vojna vozila padaju u ruke talibana alarmantnom brzinom, govore izvješća

Talibani preuzimaju americka vojna vozila
21 komentar

Sjedinjene Države i njihovi saveznici započeli su povlačenje iz Afganistana u svibnju, nakon više od 19 godina rata protiv talibana. Washington je obećao da će dovršiti povlačenje do 20. obljetnice terorističkih napada 11. rujna, što je poslužilo kao formalni izgovor za invaziju na Afganistan i početak globalnog ”rata protiv terorizma”.

Afganistanska nacionalna vojska, koju opremaju SAD, navodno predaje svoju vojnu opremu i oružje talibanima alarmantnom brzinom, a cijele bojne vojnika raspadaju se bez borbe, očekujući skori kolaps vlade, usred trenutnog povlačenja SAD-a i NATO-a iz zemlja.

Temeljita obavještajna istraga otvorenih izvora o opremi afganistanskih sigurnosnih snaga koju je izveo Oryx, medij usmjeren na sukobe, kojoj vjeruju glavni američki mediji, uključujući Forbes, procjenjuje da su talibani dobili u ruke čak 715 Humveeja i drugih lakih kamiona, plus desetke oklopnih vozila i teških topničkih sustava, posljednjih tjedana.

Izvještaj obznanjuje da su oba tenka Afganistanske nacionalne vojske, deseci minobacačkih sustava i protuzrakoplovnih topova, neki od njih ostaci sovjetsko-afganistanskog rata 1980-ih, 17 vučenih haubica D-30 od 122 milimetara, 141 američki Navistar Međunarodni kamioni, 21 oklopno oklopljeno vozilo otporno na mine, buldožeri, bageri i druga oprema uključeni su u talibanske oružane snage.

Uz izvještaj je osvanula i duža snimka, objavljena na društvenim mrežama afganistanskih snaga sigurnosti, na kojoj se vidi predavanje oružja i opreme talibanskim snagama.

 

Na nekim su videozapisima prikazani talibanski militanti, koji preuzimaju zapovjedništvo nad zarobljenim vozilima.

 

Sjedinjene Države potrošile su godine i milijarde dolara opremajući afganistansku nacionalnu vojsku i policijske snage, isporučujući zemlji više od 25.000 Humveeja i pružajući vladi tisuće drugih vozila i dijelova vojne opreme.

Forbes upozorava da bi talibani mogli zarobljena vozila iskoristiti za stvaranje velike mobilne borbene snage, ako budu u stanju napajati ih.

Mirovni sporazum između SAD-a i talibana u veljači 2020. nije obuhvaćao afganistansku vladu, a kratko primirje između Kabula i fundamentalističke milicije brzo je prekinuto, što je izazvalo široko rasprostranjeno nasilje, uključujući širenje samoubilačkih, bombaških napada, talibanske ofenzive u gotovo svim zemljama provincije te snajperski i napadnuti napadi na straže afganistanske vojske i policije. Talibani su 22. lipnja zauzeli glavni granični prijelaz Afganistana s Tadžikistanom.

U petak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio zabrinutost zbog situacije u Afganistanu, upozorivši na prividnu koncentraciju džihadista DAESH (ISIS) * u sjevernom Afganistanu i potvrdivši da Moskva o situaciji razgovara sa svojim saveznicima iz Ugovora o kolektivnoj sigurnosti.

Kina je izjasnila vlastite strepnje zbog situacije u Afganistanu, jer dvije zemlje dijele 76 kilometara dugu granicu. U svibnju je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upozorio da je američko “brzopleto povlačenje” iz ratom zahvaćene države “zadalo ozbiljan udarac mirovnom procesu” i “negativno utjecalo na regionalnu stabilnost”.

U svojoj najavi o povlačenju trupa u travnju, Biden je pozvao Rusiju, Kinu, Pakistan, Indiju i Tursku neka “pojačaju trud” i učine više kako bi “podržali Afganistan”.

Brzo pogoršanje sigurnosne situacije potaknulo je neke promatrače da izraze bojazan da su Sjedinjene Države možda pokušale izmanevrirati Rusiju, Kinu, srednjoazijske post-sovjetske republike i druge u poziciju ne bi li ušle u desetljećima dug afganistanski sukob.

AfganistanAmerička vojskaTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“… U svojoj najavi o povlačenju trupa u travnju, Biden je pozvao Rusiju, Kinu, Pakistan, Indiju i Tursku neka “pojačaju trud” i učine više kako bi “podržali Afganistan”….”

🤣
Ovo je prava zvaka za Talibane “geopolitike“…🤣

Ima li iko sa dvije mozgovne vijuge (iskljucujuci talibane “geopolitike”)ko jos ne vidi:

  • da ne postoji nikakva mogucnost da ovi Afganistanski talibani -. odrze i osvoje vlast nad tom teritorijom – BEZ UPLITANJA neke druge “vojne sile“…?
  • da ce,mo uskoro i saznati koja je to “vojna sila” (ja licno predpostavljam tzv KINA, ali vrlo moguce i tzv RUSIJA, jer te Rotschildove banana-zone su i onako kontrolirane iz ISTOG centra...)

Koliko vidim – kamatari satanisti – imaju specijalne planove za ove avganistanske Talibane…
Vidjecemo vrlo brzo i kakve…

tomo
2 godine prije

cestitke talibanima

Mikojan
2 godine prije

Ništa ne pada već se predaje u ruke Talibana ali sa nadom da će oni sada biti ponovo Ruski problem. Iskreno bih najdradije da ih netko sve transportira na američki kontinent i nek se zabavljaju do mile volje.

Zagor
2 godine prije

Kada čovjek pročita članak, dođe do zaključka da je nakon što su “Sjedinjene Države potrošile su godine i milijarde dolara opremajući afganistansku nacionalnu vojsku i policijske snage…”, Afganistanska vojska imala samo 2 tenka i oba su pala u ruke Talibanima.
A po bespućima interneta Talibanima je žao što se Ameri povlače, jer im neće imati tko servisirati vozila.

2 godine prije zadnji put uredio Zagor
Dokurčilomi
2 godine prije

Al su se nacicali sve ove godine besplatne nafte.

rimtu
2 godine prije

Neki “veliki geopolitičari” će i dalje misliti da se ovo događa zbog nečijeg propusta ili pogreške.

Toma_HR
2 godine prije

Sve to skupa neće trajati tjedan dana, to stalno treba popravljati a talibani to ne znaju 🙂

dulebg
2 godine prije

Ja bih sa svojom platom imao da izvezem rusko/američko vojno vozilo dobrih 30km.

dulebg
2 godine prije

Samo nek mi neko kaže kako ovo nije dogovoreno sa Amerima. Avganistanska vojska se predaje, Ameri napuštaju, Blekvoter ostaje.

Max
2 godine prije

Talibani postižu munjevite uspjeha neki kažu uz pomoć Irana.. ANA masovno bježi ali talibani se nisu domogli tko zna kakvog oružja ANA uglavnom ima staro Sovijetsko orružje kao i talibani.

sokre
2 godine prije

čekaj, a gdje je virus tamo, gdje su im maske, distanca….

Scorpiorex
2 godine prije

Ko se updating u duboki Afganistan, vraca se samo sa nogama naprijed. Engkeska imperija,sovjrtski savez,sada amerika,nikad osvojeni marsovski pejzazi

user23051989
2 godine prije

Talibani su defacto pandemijskom brzinom (s čijom podrškom, o tome kasnije) pregazili US i NATO-vojne snage, koje su preko 20.g.. ubijali, silovali, prirodna dobra krali i prodavali. Avganistan je samo početak, nakon iranskog raketiranja US i NATO-vojni snaga u Iraku, onoga što će još uslijediti. Američko, Evropsko (uključujući GB) i Austalijsko stanovništno, nemogu ni u snu da zamisle šta ih čeka. Jedino ko je spoznao opsanost i radi u interesu svoje države su Poljski Predsjednik i Parlament. Sve što se više US i NATO-vojne snage protjeravaju iz arapskih zemalja i bliskog istoka, veće su “PANDEMISJKE MJERE” u Americi, Evropi (uključujući GB) i Australiji. Stanovništvo se priprema na povratak evropskih emigranata, koji od 1945 god. ubijaju i protjeravaju palestinsko stanovništvo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI