”Američki napori u pogledu zaustavljanja dovršavanja Sjevernog toka 2 nisu uspjeli i plinovod će biti završen u sljedećih nekoliko dana,” tvrdi ruski ministar vanjskih poslova

Joe Biden - Baltik
11 komentara

Višegodišnje ekonomske sankcije i politički napori Washingtona nisu urodili plodom, a radovi na plinovodu Sjeverni tok 2 sada se bliže završetku, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći na sastanku u ponedjeljak u Sankt Peterburgu, diplomatski veteran najavio je da se vrše posljednje pripreme za dovršavanje plinovoda. Plinovod bi naime trebao povezati plinska polja Sibira s potrošačima u Zapadnoj Europi. “Bit će dovršen za nekoliko dana i počet će s radom”, rekao je.

Prema njegovim riječima, napori američke vlade da potopi naftovod sada nemaju šanse za uspjeh, unatoč uvođenju novih sankcija posljednjih dana. “Usprkos svemu, još uvijek postoji frontalni napad na Sjeverni tok 2”, rekao je, unatoč činjenici “svi znaju da su Amerikanci shvatili da će plinovod biti dovršen”.

Lavrov je to izjavio nakon što je ruska državna energetska tvrtka Gazprom objavila da se posljednja cijev drugog niza Sjevernog toka 2 zavaruje. “Sljedeći korak bit će povezivanje dionice plinovoda s obale Njemačke”, navela je tvrtka koja stoji iza projekta.

Prošlog mjeseca američki predsjednik Joe Biden potpisao je novi paket sankcija namijenjen tvrtkama uključenim u izgradnju. U pismu upućenom Kongresu, Bijela kuća je rekla da će “određeni projekti ruskih plinovoda” proširiti utjecaj Rusije u regiji i oslabiti “Ukrajinu i istočne bočne zemlje NATO-a i EU”, ugrožavajući tako “nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku i ekonomije Sjedinjenih Država.”

Vijest je stigla kada je njemačka kancelarka Angela Merkel stigla u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Obje su zemlje nastavile podržavati shemu unatoč protivljenju SAD-a, a Biden je prethodno priznao da su radovi na plinovodu u završnoj fazi. Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti, rekao je da ”je nametanje sankcija kontraproduktivno u smislu američko-europskih odnosa”.

Mjesec dana prije, američki i njemački dužnosnici postigli su dogovor kojim se dopušta nastavak izgradnje u zamjenu za obveze iz Berlina da podrži sankcije Moskvi ako pokaže “agresiju” prema Ukrajini. Kijev je upozorio da bi mogao izgubiti milijarde dolara, koje je dosad dobivao od pristojbi za tranzit plina svake godine ako Moskva zatvori slavine na svojoj kopnenoj mreži cjevovoda izgrađenih u sovjetsko vrijeme i ako se pokrene Sjeverni tok 2.

GazpromSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanje
2 godine prije

Izvan teme:w w.intermagazin.rs/svet-na-nogama-indija-pokusava-da-zaustavi-izuzetno-opasan-virus-nipah

vlatko
2 godine prije

Nije lako mrziteljima Rusije.

Dokurčilomi
2 godine prije

Eto. I to je gotovo. Sada jadan i bidan Biden može prestati zavijati na mjesec.

Malomorgen
2 godine prije

čini mi se, da za 2 godine poteče ukrajinska pogodba za tranzit ruskog plina….
to če cviljet kad skinu gače do kolena pred rusima..
😂

Nene
2 godine prije

George Bush ml, Barrack Obama, Donald Trump, Joe Biden … Imate li vi boljih – pita Putin!

2 godine prije

“… napori američke vlade da potopi naftovod sada nemaju šanse za uspjeh …”

Baš…?
🤣
Koja zvaka za idiote “geopolitike” 🤣

Cijela prica o “sankcijama i borbi dobra i zla” – je samo holivudsko sranje istih judaizera i sotonjara koji stoje iza kurtone i u Rusiji i u EU i u SAD…

nessy
2 godine prije

Vecina politicara su bijedne varalice, koje gledaju samo svoj neposredni interes. Ipak, mislim, da se u prvi esalon ne probije bilo tko, nego, ipak najbolji medju njima. Dalje, S. Lavrov odskace i medju najboljima. Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov, i ministar obrane Sojgu, su ono najbolje sto majka Rusija moze ponuditi sada, u vremenima promjena i preturbacije geopoliticke ravnoteze. Nije bitan broj stanovnika, nego strucnost, znanje, i posvecenost domovini. Tako, kada vidim Grlic (maternice) Radman, ministar v. poslova i ministar obrane Mario Banožić (tko je to uopce), srce me boli sto moja zemlja nema ljude tako posvecene svom poslu i svojoj misiji. Ali, vjerojatno i jesmo tu gdje jesmo, zemlja u EU, od koje je siromasnija samo Bugarska. Go, HDZ, go! Jos ima nesto da se rasproda, jos ima namjestenja za kumove i rodjake u drzavnim sluzbama. Nemojte prestati, ljudi jos glasaju za vas. Cemu prestati, u naciji mazohista, koji… Čitaj više »

Scorpiorex
2 godine prije

Treci ga pusi(Ukraina)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI