Erdogan: ugovor o S-400 je najbitiniji ugovor u turskoj modernoj istoriji

S-400 - Najbolja odluka
2 komentara

Turski predsednik je izjavio u nedelju da je sporazum sa Rusijom o S-400  najznačajniji sporazum u modernoj istoriji Turske.

Kupovinom sistema S-400 Turska se ne sprema za rat, ovi sistemi PVO imaju za cilj da osiguraju mir i sigurnost u našoj zemlji rekao je Erodgan.

Turski lider je još jednom obećao da će kontrolu nad S-400 izvršiti oružane snage. On se takođe dotakao problema nabavke američkih borbenih aviona V generacije F-35 u svetlu pretnji Vašingtona (Washington) da ih obustavi zbog nabavke S-400.

“Ugovor o S-400 je jedna od tema, dok je F-35 sasvim druga tema. Do danas smo platili 1,4 milijarde dolara za program F-35, ako je Turska izbačena iz ovog programa doći će do porasta pojedinačne cene aviona, Turska će zahtevati da joj budu vraćena sredstva uložena u ovaj program” rekao je Erodgan.

Prema raspoloživim informacijama do sada je u Tursku sletelo 7 teretnih aviona koji dopremaju delove sistema S-400.

Turska je prva članica NATO pakta koja je kupila ovaj raketni sistem iz Rusije. Odmah po kupovini pojavile su se špekulacije da je i Grčka kao još jedna NATO zemlja zainteresovana za kupovinu ovog sistema. Treba napomenuti da Grčka već poseduje S-300 koji je dobila od Kipra u zamenu za neke sisteme isporučene Kipru da bi se na taj način malo snizila problematična situacija sa Turskom koja se ne bi složila sa postojanjem S-300 na Kipru.

Kada je u pitanju F-35, Turska je do sada naručila 30 ovih aviona od mogućih 100. U programu pored turske učestvuju i zemlje poput Australije, Velike Britanije, Danske, Italije, Kanade, Holandije, Norveške a Izrael i Japan su već kupili određen broj ovih aviona.

Američke sankcijeF-35
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Turska je kupiila S400 i to je gotova stvar. A navodni razlog panike u američkim redovima je to što bi se F35 pokazao beskorisnim protiv S400.

DrLove73
4 godine prije

Turska je S-400 kupila da bi mogla da se zastiti od Turskih aviona u slucaju novog drzavnog udara. 2016-e su Turski F-16 koji su poletali iz NATO baze u Incirliku gde je bilo sediste drzavnog udara bombardovali po celoj Turskoj bez da im se iko mogao suprotstaviti. To je nagnalo Erdogana da kupi PVO koja nije NATO porekla, da bi u slucaju novog pokusaja drzavnog udara mogli da ih poobaraju, ili da odvrate pro-NATO pilote od razmisljanja o necemu slicnom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI