Europski sud odbacuje žalbe zbog ”Sjevernog toka 2”, inzistira kako se ruski cjevovod mora dijeliti sa europskim konkurentima

Gazprom - Europski-sud
9 komentara

Operator Sjevernog toka 2 planira osporiti presudu Europskog suda pravde, kojom bi ruski Gazprom mogao izgubiti djelomičnu kontrolu nad ogromnim projektom plinovoda, na čiji je razvoj uložio milijune dolara i potrošio godine i godine.

Tvrtke koje upravljaju plinskim vezama između Rusije i Njemačke, Sjeverni tok AG i Sjeverni tok 2 AG, uložile su žalbu u studenom prošle godine, tražeći djelomično poništenje izmjene i dopuna europskih pravila za transport plina, poznatih kao EU plinska direktiva.

Zakonodavno tijelo zahtijeva da se pravila, koja se odnose na europsko tržište plina moraju primjenjivati na sve cjevovode prema i iz trećih zemalja, pod kojima odvojene tvrtke moraju proizvoditi i prevoziti prirodni plin.

To bi natjeralo ruski Gazprom, koji je dizajnirao i platio veći dio projekta, omogućivanje trećim stranama korištenje polovice kapaciteta naftovoda, nakon njegovog pokretanja, koje treba biti krajem ove godine. Operatori Sjevernog toka 2 su tvrdili da bi izmijenjena uredbe oslabila osnovu za financiranje projekta, koja je započeta puno prije nego što su nova europska pravila stupila na snagu.

U svojoj presudi u srijedu, drugi najviši sud u Europi presudio je o tome da su tvrdnje kompanija “neprihvatljive”, dodajući da je direktiva dužna da ih države članice primjene.

“Što se tiče i Sjeverni tok 2 AG i Sjeverni tok AG, Opći sud nalazi da se direktiva o izmjenama i izvan njih izravno ne primjenjuje na njih”, objavio je Opći sud Europske unije.

Švicarski operator plinovodnog projekta Sjeverni tok 2, namijenjen povlačenju i prebacivanju plina iz Rusije u Njemačku, usporedno s postojećom vezom Sjeverni tok preko Baltičkog mora, izjavio je ruskim medijima kako planira uložiti žalbu na presudu. Zakon daje tvrtki dva mjeseca da ospori odluku.

“Sud nije odbacio našu tvrdnju u vezi sa sadržajem, posebno što izmjena Direktive o plinu predstavlja nezakonitu diskriminaciju Sjevernog toka 2. Stoga i dalje stojimo iza naše tvrdnje”, navodi se u izjavi.

Nakon godina obrane projekta, Njemačka se priklonila pritisku EU-a. Prošlog je tjedna energetski regulator zemlje presudio da Sjeverni tok 2 nije izuzet iz izmijenjene plinske direktive. U posebnom rješenju, koje je doneseno u srijedu, regulator je izjavio da je već postojeći plinovod, Sjeverni tok, odobrio odstupanje od iste uredbe na 20 godina.

Od puštanja u rad cjevovod Sjeverni tok prenio je preko 345 milijardi kubičnih metara prirodnog plina u Europu. Njezin sestrinski projekt, Sjeverni tok  2, trebao bi dodati crpku od 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje, udvostručujući godišnji kapacitet oba projekta na 110 milijardi kubičnih metara.

GazpromSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive
3 godine prije

Meni ovdije nesto nije jasno. Logikom stvari znaci ja sagradim kucu i onda mi netko odredi da ja mora pola kuce dati drugima na koristenje.
Kome treba kuca, plinovod ili naftovod neka si izgradi i neka uziva.

Spacevoodoo
3 godine prije

Pa “izmjene i dopuna europskih pravila” provode upravo oni koji kritiziraju česte izmjene zakona drugima kad im te izmjene ne odgovaraju, a kad su im izmjene ipak potrebne onda to nazivaju magičnom rječju “reforme”.

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Sud pravde Europske unije……!
Pravo i pravda……. zajedno 🙂 🙂 🙂
P.S.
Smokvin list za davanje privida legitimiteta nekim političkim interesima.

Ico
3 godine prije

EuROPSKI sud čine komedijaši koji nemaju doticaj sa stvarnosti na terenu! Cirkusanti u službi gremija koji EU vuku u nazadovanje.
Cilj EU suda je napredak nazadovanja EU.

Max
3 godine prije

Platili ste i izgradili plinovod sad ga dajte drugima . Svašta

Suze Roni
3 godine prije

EU sud je sud pod kontrolom kriminalca Sorosa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI