fbpx

Europski sud odbacuje žalbe zbog ”Sjevernog toka 2”, inzistira kako se ruski cjevovod mora dijeliti sa europskim konkurentima

Gazprom - Europski-sud

Operator Sjevernog toka 2 planira osporiti presudu Europskog suda pravde, kojom bi ruski Gazprom mogao izgubiti djelomičnu kontrolu nad ogromnim projektom plinovoda, na čiji je razvoj uložio milijune dolara i potrošio godine i godine.

Tvrtke koje upravljaju plinskim vezama između Rusije i Njemačke, Sjeverni tok AG i Sjeverni tok 2 AG, uložile su žalbu u studenom prošle godine, tražeći djelomično poništenje izmjene i dopuna europskih pravila za transport plina, poznatih kao EU plinska direktiva.

Zakonodavno tijelo zahtijeva da se pravila, koja se odnose na europsko tržište plina moraju primjenjivati na sve cjevovode prema i iz trećih zemalja, pod kojima odvojene tvrtke moraju proizvoditi i prevoziti prirodni plin.

To bi natjeralo ruski Gazprom, koji je dizajnirao i platio veći dio projekta, omogućivanje trećim stranama korištenje polovice kapaciteta naftovoda, nakon njegovog pokretanja, koje treba biti krajem ove godine. Operatori Sjevernog toka 2 su tvrdili da bi izmijenjena uredbe oslabila osnovu za financiranje projekta, koja je započeta puno prije nego što su nova europska pravila stupila na snagu.

U svojoj presudi u srijedu, drugi najviši sud u Europi presudio je o tome da su tvrdnje kompanija “neprihvatljive”, dodajući da je direktiva dužna da ih države članice primjene.

“Što se tiče i Sjeverni tok 2 AG i Sjeverni tok AG, Opći sud nalazi da se direktiva o izmjenama i izvan njih izravno ne primjenjuje na njih”, objavio je Opći sud Europske unije.

Švicarski operator plinovodnog projekta Sjeverni tok 2, namijenjen povlačenju i prebacivanju plina iz Rusije u Njemačku, usporedno s postojećom vezom Sjeverni tok preko Baltičkog mora, izjavio je ruskim medijima kako planira uložiti žalbu na presudu. Zakon daje tvrtki dva mjeseca da ospori odluku.

“Sud nije odbacio našu tvrdnju u vezi sa sadržajem, posebno što izmjena Direktive o plinu predstavlja nezakonitu diskriminaciju Sjevernog toka 2. Stoga i dalje stojimo iza naše tvrdnje”, navodi se u izjavi.

Nakon godina obrane projekta, Njemačka se priklonila pritisku EU-a. Prošlog je tjedna energetski regulator zemlje presudio da Sjeverni tok 2 nije izuzet iz izmijenjene plinske direktive. U posebnom rješenju, koje je doneseno u srijedu, regulator je izjavio da je već postojeći plinovod, Sjeverni tok, odobrio odstupanje od iste uredbe na 20 godina.

Od puštanja u rad cjevovod Sjeverni tok prenio je preko 345 milijardi kubičnih metara prirodnog plina u Europu. Njezin sestrinski projekt, Sjeverni tok  2, trebao bi dodati crpku od 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje, udvostručujući godišnji kapacitet oba projekta na 110 milijardi kubičnih metara.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ive
Gost
Ive
3 mjeseci prije

Meni ovdije nesto nije jasno. Logikom stvari znaci ja sagradim kucu i onda mi netko odredi da ja mora pola kuce dati drugima na koristenje.
Kome treba kuca, plinovod ili naftovod neka si izgradi i neka uziva.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Logika je također jedna magična rijeć, ali je daleko od magije.
Pa u prošlosti se sagradilo puno zajedničkih kuća u kojima su ljudi zajednički proizvodili razne proizvode i onda je došao “netko” i rekao nemože to tako, kuća nemože biti zajednička jer onda nije ničija već kuća mora biti nečija.
E sad ono što tebe zbunjuje je to što se taj “netko” vratio i sad kaže kako kuća nemože biti nečija nego mora biti zajednčka, a ti tog “nekog” ne prepoznaješ, a potpuno je druga stvar što taj “netko” i ti imate različite logike jer logika je ipak vrlo ograničena kategorija i magija je po svemu nadmaśuje.

Ico
Gost
Ico
3 mjeseci prije

Plin i sve ostale resurse, ima Putin! EU, od resursa, koji trebaju Putinu ima samo narod ( cca 500 milijuna ). EU vode komedijaši, na štetu građana EU, na čiju se razinu ponašanja Putin ne može spustiti! Putin je izuzetno inteligentan čivjek, koji zna saslušati sugovornika.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Pa “izmjene i dopuna europskih pravila” provode upravo oni koji kritiziraju česte izmjene zakona drugima kad im te izmjene ne odgovaraju, a kad su im izmjene ipak potrebne onda to nazivaju magičnom rječju “reforme”.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 mjeseci prije

Sud pravde Europske unije……!
Pravo i pravda……. zajedno 🙂 🙂 🙂
P.S.
Smokvin list za davanje privida legitimiteta nekim političkim interesima.

Ico
Gost
Ico
3 mjeseci prije

Čelnici EU su skupina bezveznjaka, koji nisu u poziciji da odlučuju ni čiji će EU biti vazal, odnosno da li će EU ostati vazal Trumpu ili će biti vazal Putinu

Ico
Gost
Ico
3 mjeseci prije

EuROPSKI sud čine komedijaši koji nemaju doticaj sa stvarnosti na terenu! Cirkusanti u službi gremija koji EU vuku u nazadovanje.
Cilj EU suda je napredak nazadovanja EU.

Max
Member
Max
3 mjeseci prije

Platili ste i izgradili plinovod sad ga dajte drugima . Svašta

Suze Roni
Gost
Suze Roni
3 mjeseci prije

EU sud je sud pod kontrolom kriminalca Sorosa.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x