Farsa s pretresom ruskih diplomatskih misija u SAD-u

ruski konzulat
20 komentara

Washington je kao odgovor na protjerivanje velikog broja američkog diplomatskog osoblja iz Rusije zatvorio ruski konzulat u San Franciscu i smanjio diplomatsko prisustvo u Washingtonu i New Yorku.

State Department potvrđuje da je ovaj potez odgovor na rusko smanjenje američkog diplomatskog osoblja u Moskvi. Glasnogovornica Heather Nauert izjavila je da novi potez dovodi SAD i Rusiju “u paritet”, jer svaka od dvije zemlje ima po tri konzulata na suprotnoj strani.

Moskva je smanjila broj američkog diplomatskog osoblja u ovoj godini kao odgovor Baracku Obami koji je na kraju mandata protjerao 35 ruskih diplomata i zaplijenio imovinu ruskog veleposlanstva u Washingtonu. SAD je kasnije morao smanjiti diplomatsko osoblje u Rusiji za 755 ljudi, točno koliko je ruskih diplomata u Sjedinjenim Državama.

Američki državni sekretar Rex Tillerson je izjavio kako će SAD odgovoriti do rujna. Ruski diplomatski uredi su morali biti zatvoreni do jučer, prenosi AP.

Kasnije su američke vlasti naredile da službe sigurnosti i FBI provedu pretres zgrade konzulata u San Franciscu i predstavništva u Washingtonu.

State Department priopćio kako se nije radilo o pretresu, nego ”osiguranju i zaštiti objekata, te kako bi se potvrdilo da su ruski diplomati zaista napustili objekt”.

Službena predstavnica uskog Ministarstva vanjskih poslova je za televiziju Rusija1 rekla kako su operativci američke obavještajne agencije ruskim diplomatskim predstavništvima u Americi tražili eksploziv.

”Znate li što su nam rekli na pitanje o pretrazi? Nećete vjerovati,… da su u potrazi za eksplozivom”, rekla je Zaharova.

Ranije je Marija Zaharova rekla kako američki State Department očekuje da će se ruske diplomatske nekretnine u San Franciscu i Washingtonu prodati američkoj administraciji.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je pozvali američku vladu da još jednom promisli i da odmah vrati objekte u vlasništvo ruskih diplomatskih misija u na teritoriju Sjedinjenih Država.

Provalom u ruski ured u Washingtonu

Zanimljivo je da su predstavnici američkog State Departmenta i obavještajnih službi po dolasku u objekt u Washingtonu našli zaključana vrata. Kako nisu mogli provesti pretres, pozvali su licenciranu tvrtku, specijaliziranu za obijanje brava.

Kako prenose mediji, pred zgradu u Washingtonu su stigli  radnici tvrtke ”Liberty Luck & Security” i provalili u područje ruskog trgovinskog predstavništva kroz stražnja vrata. Zatim su glavni ulaz otvorili predstavnicima policije.

M. Zaharova: ”Pokazali su koliko su inteligentni”

Na ovo je Marija Zaharova odgovorila riječima kako je sve što se događa ”glupo, nezakonito i besmisleno klauniranje”.

”Gledajući snimke pretraživanja od strane FBI-a u ruskim institucijama shvatila sam da je ovo neka vrsta glupog, nezakonitog i besmislenog klauniranja. Zašto?! Da pokažu snagu američke inteligencije? Ići obijati brave i razvaliti vrata? Mi smo pristojni ljudi. Sami bi im otvorili. Zašto uništavati imovinu”, napisala je Zaharova na Facebooku.

San FranciscoState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

Američkoj propasti se ne nazire kraj

Makedonac
6 godine prije

Autoru texta ,nisu ostali 755 ljudi americkog osoblja u Rusiji ,nego toliko ih je proterano.ostali su svega 455 koliko imaju i Rusi u Ameriku.

Georgij Žukov
6 godine prije

Rusi trebaju povuci sve svoje diplomate iz amerike , sa americkim neoliberalnim psihopatama ovoga se trenutka uistinu nema sto razgovarati.

deli
6 godine prije

Ovo je tek jedan od niza americkih provokacija koji se s Trumpom ubrzavaju.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Nisam znao da u ruskom diplomatskom predstavništvu ima potencijalnih bombaša.Oni misle ako oni šuruju sa ubicama i teroristima da to rade i rusi.?

Georgij Žukov
6 godine prije

ruske bombe su u siriji a ne u konzularnom predstavnistvu, djabe su provaljivali , mogli su samo pitati svoje saveznike kozojebe iz isila.

bbbb
6 godine prije

Nadam se da su rusi naštancali dovoljno nukleusa da sprže konačno ove što im rade o glavi još od kad rasturiše hazariju u jedanaestom stoljeću. Kocka je baćena…………..

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ameri više nemaju nikakav diplomatski autoritet ni manevarski prostor u svijetu osim kod političara vazalskih i nebitnih državica kao što su ove naše ovdje!

Osoba C
6 godine prije

Zabrinjavajuće je što se grubo krši međunarodno pravo. I to ne prvi put. I ne samo od strane SAD iako oni u tome prednjače. A ako to postane opće prihvaćena praksa, a ne samo privilegij velikih, tek onda u svijetu sve postaje moguće. Vrlo, vrlo zabrinjavajuće.

Zvrk
6 godine prije

teorija zavjere: riječ je o masterplanu trumpa i putina gdje je pravi cilj vratiti ruske it-stručnjake iz obližnje si-doline u maticu dok će amerikanci se riješiti stranog kadra.

math
6 godine prije

Kratak i kvalitetan osvrt o temi na TheSaker blogu ali na engleskom. Prijevod naslova ugrubo:
Posljednje US razbojništvo(?) znak je slabosti a ne snage.

http://thesaker.is/make-no-mistake-the-latest-us-thuggery-is-a-sign-of-weakness-not-strength/

Arkaj
6 godine prije

Rusi mlate USA kao vola u kupusu kad je riječ o percepciji normalnosti i kontroliranosti, usklađenosti s normama civiliziranog ponašanja država. Kao muškarac moram reć da ih u zadnjih desetak godina gaze i u izboru predstavnia ljepšeg spola na eksponiranim javnim položajima. Bilo bi mi neopisivo draže provest vrijeme u društvu M. Zaharove ili N. Polonskaje nego s N. Haley ili Marie Harf. A te žene nisu izabrane samo po estetskim kriterijima, obavljaju i odgovorne javne funkcije…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI