fbpx

FED i ESB grade „financijsku piramidu“ koja će se sigurno urušiti

FED SAD Federalne rezerve

Prema vodstvu pojedinih američkih investicijskih kompanija, grozne stvari se događaju u Sjedinjenim Državama, ali i na Zapadu općenito. Izgradnju financijskih piramida sada ne rade obični prevaranti, poput Charleas Ponzija nekoć ili Bernarda Madoffa u novije vrijeme, već središnje banke na čelu s američkim Federalnim rezervama.

Zahvaljujući tim piramidama hrane se brojne „zombi korporacije“. Kao što smo ranije pojasnili, FED i Europska središnja banka, ali i nacionalne banke vodećih zapadnih ekonomija „štampaju“ novac ni iz čega i kupuju obveznice velikih kompanija. Njihova vrijednost na burzi tako raste, iako većina njih bilježe pad produktivnosti. Zato se i zovu „zombi korporacije“, koje su življe nego ikad, puna snage, baš kao zombiji, iako bi u realnim uvjetima bile ili u stečaju ili bi rezale proizvodnju i otpuštale radnike.

Zbog toga je američka ekonomija, usprkos općem rastu, već djelomično u recesiji, jer se fiktivni rast bilježi samo na burzama i zahvaljujući financijskoj piramidi koju je osmislio FED, a sada je primjenjuje i EU.

Direktor ulaganja u Guggenheim Partnersu, hedge fondu s imovinom od 270 milijardi dolara, nazvao je najveće središnje banke tvorcima svojevrsne “financijske piramide” koja će se na kraju srušiti. Scott Minerd istaknuo je da situacija podsjeća na 2001.-2002. godinu, kada je ekonomija kliznula u recesiju, piše Bloomberg.

Prema njegovim riječima, ulagači će uskoro shvatiti da ima više uvjeta za bankrot, a rejting će sve češće početi padati.

Tada će „poticajna politika“, upumpavanja novca iz kvote osigurane za kvantitativno ublažavanje, koje se drže vodeći svjetski regulatori, završiti globalnim kolapsom.

Stručnjak je napomenuo da se sada rizična imovina, koja omogućuje veći profit, nalazi u težoj situaciji nego 2007., prije posljednje financijske krize. Takvi su financijski instrumenti u potražnji, ali se njihova kvaliteta rapidno pogoršava.

Zauzvrat, Anne Walsh, voditeljica tvrtke za instrumente s fiksnim dohotkom, rekla je da je 15 posto američke ekonomije već u recesiji.

Prema njenom mišljenju, politika Federalnih rezervi je dovela do pojave “zombi kompanija”, a sve će se u slučaju problema suočiti s odljevom kapitala. Prema njenom mišljenju, što duže traje ova faza, odnosno upumpavanje novca u „zombi korporacije“, kriza će biti veća.

Politika „lakog novca“ će sljedeći val monetizacije duga pretvoriti u katastrofu

FED je upalio štampariju – Bit će novca za sve, samo treba vjerovati

Poplava “zombi korporacija” znači da Zapad i svijet trebaju novi ekonomski model

EU osigurava stotine milijardi za održavanje u životu „zombi korporacija“

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
53 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

Šef gradilišta ”naš” Uroš nazvan Uruš ?

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

Amerika je pala prije nekoliko godina. Sada slijedi lešinarenje nacije. Ukoliko ne zapale neki novi rat slijedi im građanski.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

Dopizdilomi Amerika pada od nastanka FED-a 1913, ali Amerika još nije pala, a kad padne, past će na Europu i mi ćemo to dobro osjetit. Malo ko u Europi neće osjetit posljedice pada. Oni pad 2006 je bija samo nagovještaj konačnoga pada i to je bila zadnja šansa za zaustavit pad, ali je ta šansa propuštena i sad povratka nema.

Mercury
Gost
Mercury
7 mjeseci prije

@ Moreno

Nemoj tako crno. Voda je jako duboka. Ionako, rezultat 2008. je konsolidacija financijskog sektora i trljanje ruku zbog toga. Za njih je jako dobro završila kriza 2008.

Moreno
Gost
Moreno
7 mjeseci prije

Mercury Sigurno da je dobro završilo, naročito za one koji su krizu izazvali pa nakon šta su banke sanirane sa 700 miljardi dolari preznih obveznika od čega su uprave banaka dilile miljunske bonuse isto ka da su za poludit dobro poslovale, a ne krizu izazvale.

Mercury
Gost
Mercury
7 mjeseci prije

@ Moreno

Tih 700 milijaardi je na kraju bilo nekih 1200 milijardi. Ali i to je bio sitniš naspram benefita “konsolidacije”.

Moreno
Gost
Moreno
7 mjeseci prije

Mercury Tako je to u demokraciji di su američki građani “slobodnom voljom” odlučili pomoć banke u problemima ☺

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Iz razloga ,jer je sve više povezano sa samom politikom a ne sa ekonomijom, a npr.vrijednosni papiri uvijek mogu biti precijenjeni…
Fed i ECB mogli bi zajedno dati točnu izjavu rezultata svojih urušenih gospodarstava. Konstantno se očekuje rast gospodarstva kao opravdani razlog štampanja novaca, pa ga nekako barem prividno trebaju prikazati.
Premda je zlatni standard nestao, zlato nikada nije prestalo biti jednim od temeljnih stupova monetarnog sustava.
To dokazuje i činjenica da je krajem rujna 2014. stupio na snagu četvrti Ugovor o zlatu središnjih banaka (Central Bank Gold Agreement).
Njega su u svibnju 2014, potpisale središnje banke Belgije, Nizozemske, Njemačke, Estonije, Irske, Grčke, Španjolske, Francuske, Italije, Latvije, Luksemburga, Austrije, Portugala, Slovenije, Slovačke, Finske, Švedske ,Švicarske…..

Mercury
Gost
Mercury
7 mjeseci prije

@ x@y

Dodao bih da nam uz riječ precijenjen treba neka kvalitetna riječ za vrijednosne papire koji su izdani s fiiktivnom vrijednošću. Primjer iz 2008. bi bile vriijednosnice izdane na temelju stambenih kredita koje su izlazile sa AAA kategorijom, a bile su smeće. Fiktivna vrijednost ne opisuje skroz ispravno tu situaciju.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

Mercury 🙂

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

x@y To šta pišeš je od prilike tako, ali to je površni pogled na posljedice za široke mase koje uopće ne interesira kako globalni monetarno financijski sustav funkcionira.

Ako primjeniš drugačiji pristup vidit ćeš najprij kako su sve velike centralne banke, u prvome redu FED i ECB, privatne korporacije koje proizvode novac iz arije i tome novcu po svojemu slobodnome nahođenju određuju količinu, vrijednost, kamatu i distribuciju.

Isti koji po svojemu slobodnome nahođenju upravljaju sa velikim centralnim bankama upravljaju i sa velikim TBTF (Too Big To Fail) bankama koje su prime dealeri centralnih banaka, koje nadalje stvaraju novac iz arije frakcijskim rezervama i ti isti upravljaju i sa rating agencijama. Sve je to ista ekipa.

E sad zamisli kako ideš igrat poker po lovu u četvero di ti igraš protiv trojice koji su ista ekipa i koji dile ono šta od tebe opelješe, ne da su tvoje šanse kvarat kvarta nego i ono šta ti nisu opelješili otet će ti zakonima koji su pod njihovom kontrolom, bez obzira radilo se o otimanju prirodnih i društvenih resursa nama smrtnicima, nemogućnosti ulaganja nas smrtnika ili poreznom presijom nas smrtnika koju oni priko svojih sluga, vladajuće kaste političara, nameću. Tim obrascem se imovina od nas 99,9% smrtnika transferira prema onima 0,1%. To je osnova. Slijedeći korak za proučavanje je shvatit šta je to inflacija i kako se pomoću nje otima novac od masa, pa funkcioniranje burzi kojima se pumpanjem i dušenjem (povećavanjem i povlačenjem likvidnosti iz sustava) otima imovina velike većine, šta priko pojedinačnih direktnih ulagača u dionice, a šta priko institucionalnih ulagača novčanih, hedge, mirovinskih i ostalih fondova, di ta imovina također ide u vrh globalne piramide moći, a svi rizici iz vrha se spuštaju među nas smrtike u bazu te piramide moći.

Kad svladaš navedeno gradivo od jedan put ćeš na mali miljun primjera oko sebe vidit mali miljun slamki, ali i šijuna, kroz koje te sišu na dnevnoj bazi. To se zove financijsko osviješćivanje.

kefir
Gost
kefir
7 mjeseci prije

Onda ćemo svi dobiti račun.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Kad ponestane plijena, hijene se pokolju međusobno.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

Charles Ponzi je kriminalac koji je napravija svoju piramidu i sta na žulj glavnim svijetskim kriminalcima pa su ga eliminirali. Građani zapadnoga carstva su postali podanici kriminalaca koji krivotvore novac i koji su te svoje podanike preko svojih poslušnih političara uvjerili kako su oni ”neovisni”, a to čujemo i od naših vladara kako je HNB neovisna, a HNB nije ništa drugo nego lokalna ispostava globalne mafije.

Kako god bilo, sami smo pali na prevaru slobodnoga tržišta i demokracije i tako sami to dopustili.
Rušenjem svoje Ponzi sheme Charles Ponzi je završija u pržunu, a rušenjem ove Ponzi sheme podanici će ostat sa bezvrijednim papirićima u ruci za koje su dali svoju stvarnu imovinu koju su po rođenju stekli i svojim rukama napravili i to je transfer imovine od 99,99 % mase prema mafiji koja vlada na globalnome nivou.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

vidi moreno i dva brata Kennedy su platila zivotom zbog ovog a borba traje i dalje! cak je i narandzasti prije par mjeseci ok tog nesto prpkao , dirao mečku u py..ku.. prije nekog vremene budem na nekoj strani gdje je prikazan audio
kratka sekvenca, gdje otac od Kenedjevijh iznenada nenajavljen doloazi doslovno upada kod sina Johna u ovalni ured urlajuci na sina ” vidi, momak ako to i to napravis-likvidrat ce te ka zadnje pseto…” a John je to napravio.. al to je to.igra ide dalje…premoćan je princ ovog svjta i njegovi sljedbenici. no ima tipova koji se ne boje ni princa ni sluga njgovih- i neka je tako..

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

imalijosnade Ameri, bolje reć oni skriveni koji vladaju Amerikom, od nastanka Amerike prij 250 godin, od njih 44 predsjednika ubili su njih 4 – 5 komada, to je skoro 10%, a sve zato jer su in se pokušali dirat u dolar. Kad bi to i Trump pokuša otišla bi mu glava. Bar tu nema nejasnoća.

kefir
Gost
kefir
7 mjeseci prije

Da bi se srušila ova Ponzi sheme potreban je jako veliki rat, a to nećeš doživjeti, iza takvog rata će opet doći nova Ponzi sheme, i sve tako u krug.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

kefir Pa u zadnjih 500-tinjak godin valute su se uzdizale i padale odnosno u ratovima minjale jedna drugu. Koliko znamo iz još dalje povijesti sve fiat valute su u zadnjih 5000 godin popropadale pa ni dolar neće ostat za sime.

istrazuj
Gost
istrazuj
7 mjeseci prije

@Moreno
“…Kako god bilo, sami smo pali na prevaru slobodnoga tržišta i demokracije i tako sami to dopustili….”

Kolega, odlicna analiza.
Slazem se u potpunosti, osim u ovoj tacki.
Naime, siguran sam da niko nije glup (ili makar99.999% ljudi nisu).
Medjutim, kontrola informacija tj njihova manipulacija (sa jedne strane), a sa druge strane pritisak obicne borbe za opstanak, u koju naravno ulazi i “kreditiranje” potreba i ponajvise zelja – naprosto ljudima ostavljaju malo vremena da istrazuju a da ne budu manipulisani.
.
Naprosto tesko je zahtijevati od pekara, ljekara, apotekara, a bogami i taksiste i mesara – da pored svakodnevne trke na “novcem nasusnjim” jos i pokusaju ponesto dublje istraziti okolinu u kojoj im oni koji po definiciji svoje “vjere” – PREZIRU svaki rad, osim trgovine, zelenasenje i prevare – predstavljaju “sarene laze” preko medija koji su i onaku u rukama iste bagre…
.
Nemaju ljudi ni vremena ni mogucnosti nakon napornog dnevnog tegljenja (najcesce zbog vracanja kredita onimi istim lihvarima) – jos i razmisljat o – prevari “slobodnog trzista i demokracije”… (naravno i jedno i drugo takodjer pod kontrolom iste bande)…
Ljudi vjeruju masmedijima i “svojim politicarima”…
…A jos i danas – ponajvise “televiziji” i “strucnjacima” koji paradiraju na tom mediju – i to ti je to…
Dakle, kao sto pises – radi se o obicnoj – prevari.
Prevara bi mogla ici vjecno, sto se tice razumjevanja “prevarenih” – medjutim, ocito cisto matematicki to nece ici tako lako.
U stvari, vec je trebalo sve da se skrsi jos 2008, medjutim jos nije….a kad ce…. ko ce ga znati?
Mozda sutra?
A mozda za 20 godina?
Jedino sto izvjesno jeste – krah Ponzijeve sheme.
Koliko ja vidim to, jedini razlog da se shema jos odrzava – jeste:
1. sto vazalne “drzave” (sve iz EU) te banana “drzave” i dalje (pod pritiskom sektinih kerova tj bande “US Army”) – uguravaju usta svima te US dolare.
2. Ovima koji su PROTIV USdolara tj zidovske/cionisticke “demokratije” poznatije kao “americki imperijalizam” -dakle u prvom redu Rusija i Kina – naprosto jos NIJE stalo da US&A propade…te je onda tajno odrzavaju – KORISTECI i sami hegemoniju US dolara. Najjednostavnija i najocitia igra je sa zlatom. Recimo samo Kinezi bi svo zlato svijeta mogli kupiti za par procenata onih “americkih obveznica” koje su nakrcili.
Kupuju zlato – naravno – ali u manjim kolicinama… i tajno, kao sto je sve u tom poslu.
Drze “stabilnu cijenu” (manje vise) – i polako FIZICKO zlato prenose sa idiotiziranog “demokratskog Zapada” – na Istok.
Imaju vremena 🙂
Lijep pozz

Jeremya
Gost
Jeremya
7 mjeseci prije

Ta ponzi shema traje vec od 1971 kada je Nixon ukinuo zlatni standard.Naravno tek sada nakon 50 godina je postala neodrživa i srušit će se kao kula od karata.U ovom trenutku vam je bolje imati 1 uncu zlata nego milijun dolara.

Ivkopivko
Gost
Ivkopivko
7 mjeseci prije

Evo ja tebi dam uncu zlata, ti meni milijun dolara, moze?

Radoznali
Gost
Radoznali
7 mjeseci prije

pričekaj još malo. Nikad se nezna :). Jeremya nije puno falija

Jeremya
Gost
Jeremya
7 mjeseci prije

Ivkopivko može uskoro kada nadodaju 3 nule na novčanicu.

roki
Gost
roki
7 mjeseci prije

Ja imam samo rublje i juane, extra valuta ! eto kad dolar propadne ima da zaigramo užičko kolo !

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Hmm.. muljaš đeki, buzin ne plaća svoje sendvičare u rubljima. Eventualno imaš ekstra parizera u dubokom, i to je to. Budi realan.

roki
Gost
roki
7 mjeseci prije

Bazinga !!!

M&M
Gost
M&M
7 mjeseci prije

Neće dolar nikad propast…)

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Propada Amerika, propada američka privreda… treba prvo shvatiti šta to propada.

Zgrade neće propasti, neće ni mašine, neće nestati ljudi koji su radili u fabrikama. Ljudi će i dalje živeti i biće im potrebna hrana, piće, obuća i odeća… Preduzeća koja proizvode robu sa realnom potražnjom će nastaviti da rade, možda sa drugim vlasnikom ali se to događa i u normalnim vremenima. Takva proizvodnja može da se ugasi kod nas jer nemamo čime da odbranimo vitalne interese ali neće u Americi.
Propašće fiktivni poslovi koji su najčešće koristili dolar kao sirovinu. Ali ti poslovi su zaslužni za ogromno ispumpavanje vrednosti iz inostranstva – SAD se neće toga odreći dok god ima ikakve šanse da ih drži u životu. A kada ne bude šanse preći će na nešto drugo – to govori iskustvo.

Dolar može da propadne ali će sa njim propasti samo “sitna raja” dok će oni glavni prethodno da ih “razmene” u nešto drugo. Od momenta kada se počelo pričati o propasti dolara ja sam govorio da je britanska funta logična zamena. Brexit je samo potvrda toga, iako Britanija nije vezana za euro očigledna je potreba za kidanjem svih veza zbog kojih bi britanska privreda tonula sa tonjenjem evropske – zar ovo ne liči na raskidanje veza švajcarskog franka sa eurom? Cela priča je dovela i do smanjenja vrednosti funte što je odlično ako za precenjeni dolar kupujete potcenjenu funtu. Dovoljno je da pratite tokove novca pa da vam bude jasno da je “dedolarizacija” davno i dobro planirana operacija. Ne mislim da je je plan napravljen u dogovoru sa Rusijom i Kinom već je sve postavljeno u takve okvire da je moralo da se razvija tako kako se razvija.

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
7 mjeseci prije

Nema dedolarizacije upravo suprotno . U krizi jedino dolar igra .

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Ne znam kako zoveš gotovo svakodnevne dogovore Rusije, Kine, Irana, Turske, Indije, SAUDIJSKE ARABIJE……… da se roba PA I NAFTA prodaju za lokalne valute. Ima ovde dosta tekstova na tu temu, lako je naći.

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
7 mjeseci prije

Korištenje lokalnih valuta u razmjeni nije dedolarizacija . Da sve navedene države maknu dolar i obveznice američke vlade iz svog portfelja opet nije dedolarizacija. Ovdje govorimo o međunarodnom bankarskom sustavu u kojem je glavna valuta dolar . To je izvor dolara kao glavne rezervne valute a ne količina obveznice ili Cash dolara u vlasništvu država (njihova kupnja obveznica američke vlade je posljedica upotrebe dolara u međubankarskom poslovanju a ne uzrok ).

Mercury
Gost
Mercury
7 mjeseci prije

@ Wordly wiseman

Samo što dolar 2008. nikoga nije spasio niti je pomogao oko krize…

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
7 mjeseci prije

@Mercury

Kako će da spasi kad ga nema dovoljno 😀 vidiš da fed stalno ubacuje likvidnost u sistem i nikad dosta

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Slažem se ali otvara se drugo pitanje;kada nestane dojke koliko će ostati od američkog suvereniteta, američke državnosti, da li će biti sposobna da zaštiti samu sebe…koliko će drugi biti smireni prema slaboj USA.

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Ako dolar propadne neće nestati njihovi tenkovi, brodovi, nuklearni arsenal… Jedina opasnost je sukob iznutra ali budi siguran da su oni koji su smislili sve ostalo mislili i na taj “problemčić”. Štaviše, vanredne okolnosti su savršene za sprovođenje planova za koje bi se u normalnim uslovima javio veliki otpor.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Koliko će ostati patriota u tim uslovima?

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Jes vala Siniša, ratovi se vode zahvaljujući dobrovoljcima 🙂

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Malo sam apokaliptičan…naravno, nadam se da si ti u pravu uz naravno želju d se USA i NATO stave pod kontrolu.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

bit ce svi manje-vise sretni jer nestaje svjetdko plašilo.. izuzev nekih koji su sebi sagradili svoj svjet u “alibaba i 10 razbojnika”.

roki
Gost
roki
7 mjeseci prije

Šta je novac ? Sredstvo manipulacije ! Američka ekonomija ne može da propadne kao ni Ruska ! Zašto ? Onaj ko ima energiju vodu i hranu taj nikad ne može da propadne !

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Mislim da zapadu hvali to šta si naveo, zato i uništavaju tolike države i živote oko sebe.

PAX ROMANA
Gost
PAX ROMANA
7 mjeseci prije

Sve okay Shumadinac, ali uzmi u obzir velike cilkuse frakcijskih rezervi. to sto se dogadja nije nista novo vec ima svoj ustaljeni ritam s velikim cilkusima u rasponu sedamdesetak godina. O tome uporno govorio Ray Dalio, izvrsni direktor Bridgewaters-a koji zaradjuje upravo na financijskim prognozama trzisnih kretanja. Osobno me pomalo iritira sto se ignoriraju takve stvari i sto se pise o QE kao necemu novom. Veliki ekonomski ciklus je jasno dosao svom vrhuncu 2009 (ne 2000-2001 kao sto je netko napisao) i kvantitativno orpustanje traje jos otada u cijeloj zapadnoj hemisferi s izuzetkom Svicarske koja je odbila sudjelovati u fabriciranju ekonomije ekstremnim monetarnim mjerama. Netocno je dakle prikazivati takve tijekove u EU kao nesto novo.
Novost je samo da je ECB/ESB usao u negativni teritorij referentne kamatne stope koja ruku na srce ostavlja vlrlo malo prostora za mijenajnje kursa. Ipak nismo japanci koji su pod bili disciplinirani nakon 20. godina savladati deflacijski pritisak po rigoroznim uvjetima premijera Shinzo Abe-a. Kad ekonoka depresija nastupi i uzme maha u razdoblju od dva poslovna cilkusa tradicionalno se reset dogadjao tijekom globalnog rata.
Sto se savjeta za investiciju tice kako neki navode, zlato je dobro jer je dostupno ali isto tako i rijetka roba na trzistu. Po istim ali i nacelima prepolovljavanje nagrade za cvorista, Bitcoin je jos bolja investicija, narocito ako se trguje snjima u zamjenu za plemeniti metal tijekom puno kracih ciklusa koji ga prate.
Ukvanitativnom otpustanju ima i jedan dobar efekt jer M01 ,denominiranih u USDglobalno u cirkulaciji 90 bilijuna godisnje a stanovnikaje 7 milijardi. Uz pojedine milijardere i brojne milijunase gotovo je besmisleno proizvoditi, distribuirati, prodavati ili nuditi usluge ikakve vrste obzirom da je potrosaca premalo.
Eto, sve u svemu ima tu jos zanimljivih stvari koje bi se mogle dodati, ali da ne duljim, mozda nekom drugom prilikom.

Mercury
Gost
Mercury
7 mjeseci prije

@ PAX ROMAANA

Uzmimo u obzir ciklus od 70 godina. QE nema nikakve veze s time. QE je devedesetih prvi koristio Japan. EU tek prije 6-7 godina. Tako da to je za EU nova stvar. QE je direktno vezan za referentnu kamatnu stopu s time da je Amerika tu malo iznimka je njihova referentna stopa nema identično značenje kao što to ima u EU ili Japanu. Ima tu još jedna zanimljiva stvar vezana uz Amere, ali da ne ulazim u epopeje.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
7 mjeseci prije

Stanje duga na svetskoj razini, pad referentnih kamatnih stopa i “kvantitativno popustanje” sve su to naznake najvece ekonomske krize u istoriji covecanstva. Fakticko stanje je to da ima visak novca (svi ga stampaju) daleko vise nego proizvedenih dobara , pa ipak cene ne prate logicne tokove jer je daleko manja kupovna moc odnosno potraznja. Sve je to rezultat uzasne nesrazmere u raspodeli te nevidjene koncentracije i centralizacije kapitala. Istinske disproporcije vise se ne mogu skrivati spekulativnim igrama na berzi. Nikakve kozmeticke intervencije vise ne mogu pomoci, piramida se mora urusiti.

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Shumi, Shumy javore neka tvoje grane ( Viša sila, Bog ) nama govore, pa nek cijela Zemlja zna . . .

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Treba se ugledati na Vatikance. Treba sklapati Vatikanske ugovore ( harač ), pa za tako izvučenu lovu kupovati zlato i deponirati ga u Vatikansku banku

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

“Zgrade neće propasti, neće ni mašine, neće nestati ljudi koji su radili u fabrikama.”

Tu postoji jedan dugoročno gledano velik problem vezan uz autsorsing proizvodnje – inžinjerska baza. Možeš ti ‘proizvoditi’ inžinjere na fakultetima, ali ako nemaju stalnu radnu praksu (jer je industrija nestala) onda nisu ‘korisni’. Neloš primjer su ex-you države s tranzicijski uništenom industrijom. A na to se onda veže i propast infrastrukture i ‘mašina’ jer ih nema tko (kvalitetno) održavati i servisirati. Dodaj na to malo ‘ortačkog’ ili ‘lowest bidder’ kapitalizma i recept za katastrofu je tu.

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Ako se cijela slika pogleda malo šire cijeli ‘zapad’ je piramidalna shema vođena idejom stalnog ekonomskog rasta …

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Ne rasta…stalne pljačke, prevare, ucjene, parazitiranja s ciljem ne rasta već gomilanja.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

subversus I kina he piramidalna shema koja jee za 30 god. postigla one sto he zapadu trebalo za150. ljeta

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

@ Siniša
Trebao sam staviti navodnike 😉 Jasno je kako se ostvaruje ‘rast’.

@ imalijosnade
Mislio sam na koncept, ne pojedine slučajeve. Treba imati na umu da između industrijskog razvoja i ekonomskog rasta ne stoji znak jednakosti iako su naravno neodvojivi. Naveo sam kako mislim na ‘zapad’, a u slučaju Kine brzi rast je postignut kombinacijom čimbenika – ukratko, s jedne strane planska ekonomija, s druge činjenica da je do relativno nedavno u usporedbi sa zapadom bila ‘zaostala’, a uz to i da je ‘rasla’ okružena (u globalnom smislu) već visoko industrijaliziranim društvima od kojih je mogla crpiti inspiracije (ili ih direktno kopirati). Ekonomski rast na koji sam mislio je onaj koji se ne tiče direktno industrijskog i tehnološkog razvoja nego onoga što je spomenuo Siniša, uz neizostavan dodatak prenapucavanja brojeva kroz financijske i mešetarske malverzacije jer je danas prisutna stopa rasta nevezana za realnu proizvodnju.

Zax
Gost
Zax
7 mjeseci prije

Nakon sloma opet sve ispocetka. Slom ce biti kontroliran kako bi ga globalna elita sto manje osjetila. Ceh ce platiti i vec placa uglavnom srednja klasa koja na zapadu vec desetljecima nestaje. Bogati ce se vec po obicaju snac

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

ovo čudoviste FED je do 1913 sluzilo americkom narodu i gle cuda onaj smrdljivac Wilson preko noci dodjeljuje fed jednom uskom krugu mafijaša i teško kriminalaca poklanja im usra-“narodnu banku”.
Stvorenje/monster je nakon susreta bankara i
i vlade na otoku Jekyll Island ( obratite paznju na ime otoka, ništa slučajno i godinu 1913 aaa , zna se da je odmah nakon famoznog otoka Jekyll island za kratko buknuo i I.svjetski pa oktobarska… slučajno???!! slučajno, dragi moji logičari – ništa u ovoom životu nije slučano; čak ni slučajno nije slučajno…)
“Savezne(fedral)rezerve” je te kobne 1913. g. pod odobrenjem smrdljivca inasjdera presj.
Wudrowa Wilsona, bolje reci voodoo majstora preslo u ruke nekoliko mafijaski familija I sad imamo svjet koji imamo- svjet srama i tuge
skrupula, škrguta zubi i bola. i SAD-ovih Federalnih RESERVi. koja patka s stim stvorenjem/nemani amerčki narod bas nema nikakve veze, izuzev da posuđuje svoj novac.
Najstrašnije čudovište koje su velike financije ikad stvorile. a poslije znamo uzročno posljedicno.. isto, kad je smrad Gorbacev koji je isto bio Insider, ‘preko noći’ otorio istočnim mafijasima kapije…Gary Allen je to davnih godina opisao u svom djelu , na koricama knjige su otisnuti devet simbola vladara iza zavjese: zvjeda, dolar, hippy, srp I cekic svevidece oko na vrhu piramide , stisnuta pesnica , V sa dva prsta uvis podignuta, UNO amblem… e šta je sve ovaj svijet za zadnji 100 godina doživio- to nema ni u filmovima strave i uzasa.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
53
0
()
x