Hrvatska “plinska pljačka” stoljeća – svi šute, a građani plaćaju i trpe

LNG - Ban Jelačić
122 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 2011. godine najavio kako ruska Vlada pokreće Yamal LNG projekt na poluotoku Jamal, gdje se prema procjenama nalaze ukupne rezerve plina od 1.250 milijardi m3. Prema planu, prva pošiljka ukapljenog plina trebala bi biti isporučena krajem 2017. godine. Unatoč financijski zahtjevnom projektu, ogromnoj količini dolara u milijardama potrebnim za izgradnju LNG terminala za ukapljivanje plina, za izgradnju zračne i morske luke u Sabetti; unatoč financijskim sankcijama SAD i EU s kojim je bila obuhvaćena i tvrtka Novatek, koja je nositelj cijelog projekta – u petak, 8. prosinca 2017., točno po planu je utovaren prvi tanker s ukapljenim plinom u luci Sabetta, čemu je prisustvovao predsjednik Putin. U sljedećih 25 godina ruska Vlada namjerava investirati još 250 milijardi dolara za puni razvoj proizvodnje plina na Jamalu i Arktiku.

Nekoliko godina prije Putina, o terminalu za ukapljeni plin na otoku Krku, koji bi služio za pretovar plina s tankera, počelo se razmišljati u Hrvatskoj. Još tamo 2006.-2007., tadašnji premijer Ivo Sanader je spominjao strane ulagače, njemački E.ON, RWE i konzorcij Adria LNG koji će financirati projekt. Počelo se s izradama studija utjecaja na okoliš. Nešto kasnije je ministar Čačić došao s pričom o investitorima iz Katara i kopnenom terminalu. Pa kopneni terminal nije bio isplativ, gradit će se plutajući terminal, nakon 10 godina će se krenuti u izgradnju kopnenog terminala. S pričama o LNG terminalu Hrvatska je dočekala i članstvo u EU. A Europska Unija kao glavni kupac ruskog plina ima i svoj institucionalni okvir koji se zove Instrumenti za povezivanje Europe. Desetak dana nakon otprave prvog tankera s ukapljenim plinom iz ruske luke Sabetta, na zasjedanju Vijeća ministara energetike EU, Hrvatskoj su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 101,4 milijuna eura za izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku, točnije za kupnju FSRU plutajućeg terminala za ukapljeni plin. Ukupna investicija bi iznosila 383,6 milijuna eura.

Ovako je to objasnio povjerenik EU za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete: „Danas potpisanim sporazumom pokazujemo da je energetska unija stvarnost na terenu: izgrađujemo veze koje nedostaju u energetskoj infrastrukturi, ujedinjujemo tržišta i poboljšavamo sigurnost opskrbe. Ovim će se ulaganjem omogućiti opskrba Hrvatske i Mađarske prirodnim plinom, ali i pojačati diverzifikacija izvora energije u srednjoj i jugoistočnoj Europi, te dati gospodarski poticaj cijeloj regiji”.

http://www.lng.hr/hr/novosti-detalji/eu-ulaze-u-terminal-za-ukapljeni-prirodni-plin-na-otoku-krku-79

Tako LNG Hrvatska, tvrtka koja formalno razvija projekt dolazi u probleme. Planirani godišnji kapacitet terminala je dvije milijarde m3, a od deset novih FSRU terminala u knjigama narudžbi svjetskih brodogradilišta do 2020. godine, pet ih već ima određenu destinaciju, a preostalih pet je s godišnjim kapacitetom uplinjavanja malo manjim od pet milijardi m3. Okvirna cijena takvih terminala je oko 250 milijuna dolara. LNG Hrvatska ima dvije mogućnosti – kupiti jedan od neprodanih FSRU terminala (pritom namaknuti još preko 100 milijuna eura potrebnih za kupnju) ili naručiti novi terminal po vlastitim specifikacijama, budući da je izvozni kapacitet terminala ograničen na izvoz maksimalno milijardu kubika plina zbog ograničenja plinovodne infrastrukture. U oba slučaja je LNG Hrvatska osuđen na rad s upitnom profitabilnošću, budući da još uvijek ne znamo tko su sigurni kupci tog plina. Dakako, s kupnjom FSRU terminala, od gospodarskog poticaja za hrvatska brodogradilišta kojeg spominje povjerenik EU nema ni “p“, sav novac bi bio isisan u korist gospodarstva zemlje u kojoj se terminal gradi.

Usporedimo li ove dvije priče o LNG-u, rusku i EU-hrvatsku, mogli bismo doći do zaključaka o učinkovitosti ruskog modela upravljanja državom i neučinkovitosti EU-hrvatskog modela. I to ne bi bili pogrešni zaključci. Onaj pravi zaključak koji stoji u pozadini ruske učinkovitosti i EU-hrvatske neučinkovitosti jest da ekonomska logika funkcionira svugdje na svijetu na isti način. Profitabilnost ulaganja u Jamal LNG projekt je bila presudnija za uspjeh projekta od naloga predsjednika Putina. Neprofitabilnost ulaganja u LNG Hrvatska je i dovelo do višegodišnjeg stajanja na mjestu – nikom se ne ulaže novac tamo gdje ne vidi mogućnosti za profit. Uza sav ugled kojeg predsjednik Putin uživa u svijetu, teško da bi ikoga privukao na ulaganje u projekt sa sumnjivom profitabilnošću. Mogao je samo donijeti političku odluku i tu odluku financirati novcem iz državnog proračuna ili prepustiti projektu samom da privuče ulagače (što i jest jer je na kraju u priči Yamal LNG inkorporiran i francuski TOTAL, kineski China National Petroleum Corporation, kineski fond Put svile).

U EU-hrvatskom slučaju radi se upravo o političkoj odluci. Političke odluke ne moraju nužno biti u svađi s ekonomskom logikom (iako smo se dosad nagledali ekonomski stupidnih političkih odluka) i njihova ekonomska opravdanost može se nazrijeti tek u dugoročnom sagledavanju energetske ili bilo koje druge sigurnosti. Privatni ulagači za takvu dugoročnost nemaju baš sluha pa teret političkih odluka uvijek pada na porezne obveznike.

Budući da Hrvatska, što se tiče plina, nije u potpunosti energetski ovisna o ruskom ili čijem drugom plinu, teret političkih odluka europskih stratega koji bi jačali ‘diverzifikaciju izvora energije u srednjoj i jugoistočnoj Europi’ Hrvatska bi trebala prepustiti upravo njima. Ako žele diverzifikaciju, neka je i financiraju svojim novcem, pri čemu Hrvatska može zbog svog zemljopisnog položaju na raspolaganje zainteresiranim Europljanima dati prostor za izgradnju LNG terminala, pritom na teret vlasnika brinuti o ekološkim i sigurnosnim aspektima terminala te ubirati naknadu za te usluge. No, teško je očekivati da će takva suverenistička formulacija prijeći preko usana trenutnog hrvatskog premijera i vjerojatnije je sudjelovanje već preopterećenog hrvatskog poreznog obveznika u financiranju tuđih političkih odluka.

Hrvatska godišnja potrošnja plina je oko tri milijarde m3, od toga se s hrvatskih plinskih polja na kopnu i moru proizvede oko 1,8 milijarda m3, a vukovarsko Prvo plinarsko društvo od ruskog Gazproma uveze na osnovi desetogodišnjeg ugovora 1 milijardu m3 i sve to bez ikakvog LNG terminala.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/jos-deset-godina-smo-prikopcani-na-ruski-plin-sto-to-znaci-za-hrvatske-interese-foto-20170919/print

Nažalost, osim slavne hrvatske povijesti, ovjekovječene i na glavnom zagrebačkom trgu sa sabljom bana Jelačića (koji nikako da ustane, unatoč upjevavanju budnice Ustani bane) uperenoj ka Mađarskoj, posljednja dva desetljeća svjedoče o ne tako slavnoj povijesti u kojoj smo preuzeli ulogu mađarsko-talijanske kolonije afričkog tipa pri čemu nam se uzima sve, a zauzvrat ne daje ništa, kakvima je svijet obilovao u prošlom stoljeću.

Dok je mađarsko iskorištavanje hrvatskog kolonijalnog statusa kroz vlasništvo i upravljačka prava u INI, te neplaćanje koncesijskih naknada za hrvatska rudna bogatstva (što uključuje plin i naftu), pri čemu su hrvatska država i narod dosad oštećeni za 1,8 milijarda eura – javnosti poznato, za ono talijansko se zna puno manje.

A riječ je o pljački hrvatskog naroda u iznosu od najmanje dvije milijarde dolara koja je prošla šutke, u tišini i zadovoljstvu talijanske strane!

O tomu je za života uzaludno pokušavao progovarati dr Branimir Molak, koji je u svom entuzijazmu pokrenuo i Međunarodni institut za razvitak Hrvatske (www.mirah.hr). Priča se odnosi na ležišta plina pod nazivom Ivana u hrvatskom dijelu Jadrana koje sadrže ukupno 11 milijarda m3 plina. Za eksploataciju tog plinskog polja, tada državna kompanija INA i talijanski AGIP su osnovali zajedničko poduzeće INAGIP. Iako je INA dotad imala preko 100 milijuna dolara troškova u istraživanjima, zajedničko poduzeće su osnovali na sljedećim osnovama: ukupno za 11 mlrd m3 plina na razdoblje od 25 godina (ugovor je potpisan 1997., što znači da traje do 2022. godine. INA će uložiti 267 milijuna dolara, a AGIP 251 milijun dolara, odnosno ukupno 518 milijuna dolara što daje proizvođačku cijenu od 0,047 USD/m3; kako INA i Hrvatska navodno nisu imali novca za učešće u projektu, Talijanima će njihov ulog od 251 milijun dolara isplatiti u plinu, odnosno prepustit će im 4 mlrd m3 plina, a ostatak od 7 mlrd m3 plina koji pripada INI će u slučaju da ne uspiju prodati u Hrvatskoj, prodati AGIPU po cijeni od 0,08 USD/m3.

Dok je INA prodavala hrvatski plin Talijanima po cijeni od 0,0663 USD/m3, u isto vrijeme je hrvatskim kućanstvima prodavala ruski plin po  0,545 USD/m3. Koliko je bilo suludo dogovarati isplatu talijanske investicije u naturi, tj. u plinu po unaprijed dogovorenim cijenama, jedva malo viših od proizvođačkih, ne treba posebno elaborirati. Službenu izliku od nepostojanju novca u Hrvatskoj za takvu investiciju ne bi se moglo podvaliti ni naivnijima od nas. Osim fiksne cijene plina Talijanima, fiksna je i šteta za hrvatsku državu i narod u već spomenutom iznosu. Pitanje je dakako je li riječ o političkoj odluci čiju pozadinu ne znamo ili običnom kriminalnom pothvatu pri čemu su stotine milijuna dolara sjele na nečije privatne račune.

http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/36022/plin-iz-jadrana-hrvatsku-kosta-koliko-i-ruski

Internetska povijest je zabilježila kako je INA i 2007. vjerojatno iz svog dijela rezervi polja Ivane, izvozila plin talijanskoj tvrtki  GM&P Srl po cijeni od 0,14 eura/m3 za prvih 260 milijuna m3 i po cijeni od 0,22 eura/m3 za daljih 110 milijuna m3. U isto vrijeme je cijena plina na europskom tržištu bila 0,3 eura/m3, a na talijanskom tržištu i 0,4 eura pa je INA poklonila Talijanima najmanje 20 milijuna eura.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/jutarnji-u-posjedu-nepovoljnog-ugovora-talijanima-plin-sa-20-milijuna-eura-popusta/3124205/

Nitko se nikada nije službeno pozabavio s ovom pljačkom bogatstva koje pripada hrvatskom narodu, nikada nije dignuta ni jedan kaznena prijava zbog štete.

Vidimo kako Hrvatska prolazi u plinskim i geopolitičkim igrama, gdje god pogledamovidimo samo štetu, pljačku i solidarno plaćanje gubitaka preko leđa poreznih obveznika. Država koju ne vode državnici već likovi nesvjesni veličine i značaja vlastite uloge u osiguravanju egzistencije i razvoja vlastitog naroda i države, tek je osuđena na ulogu žrtve koja se prinosi na oltare tuđih politika.

LNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
122 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec!
6 godine prije

Pas ma……r pokvarenu,pa kradu nas gdje stignu!

shumadinac
6 godine prije

Ja često komentarišem, slobodno iznosim svoje mišljenje pa čak i pišem tekstove (možda sam nekome i dosadan) ali sam sada naišao na neobičnu situaciju koju ne znam da tumačim. Primećujem da je veliki procenat komentatora (verovatno to važi za čitaoce uopšte) iz dijaspore. Ranije bih to pripisao nostalgiji ali ne i danas – neko u Kanadi, Japanu, Australiji… ima praktično isti pristup „našim“ medijima kao i mi „u lokalu“. Komunikacija sa prijateljima, rodbinom je postala i laka i praktično besplatna (skajp, vajber…). Dakle fali samo fizička prisutnost ali obzirom da se na taj način i ovde sve manje družimo nije prevelika razlika. Da dijaspora ima više slobodnog vremena mi takođe nije logično. Ni situacija tamo nije lošija, naprotiv, da bi se time opravdala veća aktivnost. Povrh svega primećujem neverovatno veliki procenat onih koji „ne priznaju nauku“ (mada ovo poslednje ne mogu vezati za dijasporu). Ima li ko kakvu ideju? Izvinjavam… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Gradjani odnosno malogradjanstina hrvatske tek ce poceti placati cijenu nevidjene pljacke i uopce ih ne amnestiram od odgovornosti jer su sve mirno promatrali a vecina njih i sudjelovala u pljacki pa makar skupljajuci mrvice ispod stola . Ovo do sada je bila kamilica u odnosu na ono sto dolazi , minimum 60 milijardi eura je nestalo pljackom i privatizacijom SR Hrvatske 90 tih godina a nakon toga zaduzivanje u vidu zajmova od jos 60 milijardi , te pozajmice nisu koristene za ulaganje u realni sektor proizvodnje vec punjenje rodjackih i partijskih djepova , sada polako dolazi vrijeme da se podvuce crta i zbroje dugovi i pljacka, zelim vam sto bezbolnije budjenje iz dubokog nacionalistickog sna .

Josip
6 godine prije

Dobro mi imamo i gaće. Ovi kradu i šakom i kapom. Ispade Žukov da ti tvoji zapadnjaci žive na naš račun. Hajde fino od danas da uplatiš svaki mjesec po 100 franaka jednoj siromašnoj balkanskoj obitelji koju je tvoja Švica pokrala preko sličnih projekata. 🙂

čitalac
6 godine prije

Kada se govori o cijeni treba razlikovati proizvodnu cijenu (na mjesto gdje se crpi plin) od od one maloprodajne. Bjim se da je to u članku pomješano.

Laki Topalović
6 godine prije

OK računica je jasna. 3 mlrd m3 potrošnje, 1,8 mlrd. m3 proizvodnje i 1 mlrd m3 ruskog plina sljedećih deset godina. Dakle, LNG Krk se sigurno neće graditi za tih deset godina, bez obzira što oni pričali. Dakle, sve priče o LNG Krk su potpuno bespredmetne, osim u kontekstu kako smo papci, bez politike i vodstva koje zna braniti interese naroda u Hrvatskoj i zemlje općenito.

Ana
6 godine prije

Kazete Hrvatska plinska pljacka stoljeca, svi sute, gradjani placaju i trpe?E pa ja vam kazem-Povijesna pljacka Hrvatske, vode, teritorija, dostojanstva, imovine, SVEGA, , neki urlaju u vjetar, ostali gradjani placaju dok jos mogu i sute, slomljene kicme.

Sinisa
6 godine prije

Ja jopet velim….zasto samo o Hrvatskim nedaćama zborite? U redu za Srbiju,toliko je u go***ma da je ni 10 LPortala ne bi moglo pokriti,CG je relativno ne zanimljiva ali BIH brat bratu ima lijepog materijala za obradu.

zoran
6 godine prije

ne gospodo isto vazi za sve zemlje bivse jugoslavije.vode nam je nedorasli,sarlatani,narkomani,pederi,i ostala bagra koja u normalno vreme nebi mogla ni sladoled na ulici da prodaje.zalosno ali istinito.

Ivo
6 godine prije

Interesantno kako su se trolovi prekovremeno uključili u raspravu čim su opazili da su domaće pljačke tema članka. Očito su im gazde naredile da se hitno angažiraju, gori im preblizu stražnjice da bi bilo ugodno. No, sve će kad-tad izaći na vidjelo, izdajnički nakot će odgovarati za uništavanje države i bezumnu pljačku Hrvatske. Njihovi potrčci i slugeranje takođe.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ako netko ne shvaća šta znači pojam “trgovački lobi”, i kolika je razlika između 0,0663 USD/m3 i 0,545 USD/m3 centa na tri milijarde kubika, taj ponovo treba u osnovnu školu. To nije pljačka, to je veleizdaja.

luni lunovic
6 godine prije

ljudi moji ivo je sto posto u pravu ti ljudi nazovi ameri nemaju para da natoce gorivo za iduci tjedan a kamoli da negdje odu ili emigriraju ovdje se jos radi za osam dolara a ne kao neki nasi amerofili sa vecernjeg koji tvrde da je satnica 40 dolara blago pameti isto tako izgubis posao mozes aplicirat kod svetog petra ako nemas nikoga da te pogura

Ive
6 godine prije

Od 1990. Hrvatsi su sadomazohisti naprsto uzivaju da ih se iskoristava, pljacka, krade laze i vara, to je HDZ shvatio i na tome izgradio svoj uspijeh.

cool
6 godine prije

I onda se tumači kako ne možemo sami???? Za ovo se sve jako dobro zna, od Ivane do LNG-a; pojedinosti su samo cijene koje su prezentirane i koje su točne. Imalo bi se tome još dodati imena i prezimena pa je izvješće točno ali od toga malo koristi jer kod nas ne funkcioniraju ni oni koji trebaju uvesti reda i “zaostatke” naplatiti s kamatama u kratkim parnicama. Nije uzalud iz Hrvatske oduzeto od 1918-90 godine 1570 milijardi $, od 1990-do danas neću ni spominjati koji su to iznosi!?

Piretis
6 godine prije

@mumbo- Ili si novi ili namjerno zaboravljaš. Nismo na ovom portalu ostajali dužni ni rusima ni kinezima. Doduše znalo se desiti da dobijemo dvadesetak minusa ali tko je htio mogao je pristojno kritizirati koga je htio. Možda smo bili u manjini ali bilo nas je.
A portal je kakav je, pa tko voli…

Miki
6 godine prije

Globalni establishment koristi ljevičare kao oruđe za kaos i pljačku građana. A tu neki forumaši pričaju o nekakvim nacionalizmima.

ventilator
6 godine prije

I OVO ČE PROĆI PO ONOJ…….TRESLA SE GORA RODIO SE MIŠ.

Miki
6 godine prije

LNG terminal na Krku će biti novi Feni Obrovac. Oni malo stariji znaju o ćemu prićam.

Damir
5 godine prije

Kako ljudima nije jasno da vladajuca kasta radi sve da upropasti Hrvatsku,a sve po direktivama EU.Zar smo toliko glupi da ne vidimo spregu HDZ-SDP.Živi zid i Most su “kao” populisticke stranke ali su i svi ostali također.Oni barem pokušavaju potaknuti narod da
pocne trezveno razmisljati.
NARODE,PROBUDI SE NAKON PRVENSTVA!

Luka Fatorini
5 godine prije

Jednom lopov uvijek lopov.Od koljevke pa do groba najljepše je lopovsko doba.

Janko
3 godine prije

u Hrvtskoj nemože biti promjena ,jer vladajuće pomaže katolička crkva uHrvatskoj pozivajući direktno i indirektno narod da glasa za postojeće strukture,koje su crkvi osiguali nezapamćeni privilegirani položaj i velika financijska sredstva .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI