fbpx

Hrvatska “plinska pljačka” stoljeća – svi šute, a građani plaćaju i trpe

LNG - Ban Jelačić

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 2011. godine najavio kako ruska Vlada pokreće Yamal LNG projekt na poluotoku Jamal, gdje se prema procjenama nalaze ukupne rezerve plina od 1.250 milijardi m3. Prema planu, prva pošiljka ukapljenog plina trebala bi biti isporučena krajem 2017. godine. Unatoč financijski zahtjevnom projektu, ogromnoj količini dolara u milijardama potrebnim za izgradnju LNG terminala za ukapljivanje plina, za izgradnju zračne i morske luke u Sabetti; unatoč financijskim sankcijama SAD i EU s kojim je bila obuhvaćena i tvrtka Novatek, koja je nositelj cijelog projekta – u petak, 8. prosinca 2017., točno po planu je utovaren prvi tanker s ukapljenim plinom u luci Sabetta, čemu je prisustvovao predsjednik Putin. U sljedećih 25 godina ruska Vlada namjerava investirati još 250 milijardi dolara za puni razvoj proizvodnje plina na Jamalu i Arktiku.

Nekoliko godina prije Putina, o terminalu za ukapljeni plin na otoku Krku, koji bi služio za pretovar plina s tankera, počelo se razmišljati u Hrvatskoj. Još tamo 2006.-2007., tadašnji premijer Ivo Sanader je spominjao strane ulagače, njemački E.ON, RWE i konzorcij Adria LNG koji će financirati projekt. Počelo se s izradama studija utjecaja na okoliš. Nešto kasnije je ministar Čačić došao s pričom o investitorima iz Katara i kopnenom terminalu. Pa kopneni terminal nije bio isplativ, gradit će se plutajući terminal, nakon 10 godina će se krenuti u izgradnju kopnenog terminala. S pričama o LNG terminalu Hrvatska je dočekala i članstvo u EU. A Europska Unija kao glavni kupac ruskog plina ima i svoj institucionalni okvir koji se zove Instrumenti za povezivanje Europe. Desetak dana nakon otprave prvog tankera s ukapljenim plinom iz ruske luke Sabetta, na zasjedanju Vijeća ministara energetike EU, Hrvatskoj su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 101,4 milijuna eura za izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku, točnije za kupnju FSRU plutajućeg terminala za ukapljeni plin. Ukupna investicija bi iznosila 383,6 milijuna eura.

Ovako je to objasnio povjerenik EU za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete: „Danas potpisanim sporazumom pokazujemo da je energetska unija stvarnost na terenu: izgrađujemo veze koje nedostaju u energetskoj infrastrukturi, ujedinjujemo tržišta i poboljšavamo sigurnost opskrbe. Ovim će se ulaganjem omogućiti opskrba Hrvatske i Mađarske prirodnim plinom, ali i pojačati diverzifikacija izvora energije u srednjoj i jugoistočnoj Europi, te dati gospodarski poticaj cijeloj regiji”.

http://www.lng.hr/hr/novosti-detalji/eu-ulaze-u-terminal-za-ukapljeni-prirodni-plin-na-otoku-krku-79

Tako LNG Hrvatska, tvrtka koja formalno razvija projekt dolazi u probleme. Planirani godišnji kapacitet terminala je dvije milijarde m3, a od deset novih FSRU terminala u knjigama narudžbi svjetskih brodogradilišta do 2020. godine, pet ih već ima određenu destinaciju, a preostalih pet je s godišnjim kapacitetom uplinjavanja malo manjim od pet milijardi m3. Okvirna cijena takvih terminala je oko 250 milijuna dolara. LNG Hrvatska ima dvije mogućnosti – kupiti jedan od neprodanih FSRU terminala (pritom namaknuti još preko 100 milijuna eura potrebnih za kupnju) ili naručiti novi terminal po vlastitim specifikacijama, budući da je izvozni kapacitet terminala ograničen na izvoz maksimalno milijardu kubika plina zbog ograničenja plinovodne infrastrukture. U oba slučaja je LNG Hrvatska osuđen na rad s upitnom profitabilnošću, budući da još uvijek ne znamo tko su sigurni kupci tog plina. Dakako, s kupnjom FSRU terminala, od gospodarskog poticaja za hrvatska brodogradilišta kojeg spominje povjerenik EU nema ni “p“, sav novac bi bio isisan u korist gospodarstva zemlje u kojoj se terminal gradi.

Usporedimo li ove dvije priče o LNG-u, rusku i EU-hrvatsku, mogli bismo doći do zaključaka o učinkovitosti ruskog modela upravljanja državom i neučinkovitosti EU-hrvatskog modela. I to ne bi bili pogrešni zaključci. Onaj pravi zaključak koji stoji u pozadini ruske učinkovitosti i EU-hrvatske neučinkovitosti jest da ekonomska logika funkcionira svugdje na svijetu na isti način. Profitabilnost ulaganja u Jamal LNG projekt je bila presudnija za uspjeh projekta od naloga predsjednika Putina. Neprofitabilnost ulaganja u LNG Hrvatska je i dovelo do višegodišnjeg stajanja na mjestu – nikom se ne ulaže novac tamo gdje ne vidi mogućnosti za profit. Uza sav ugled kojeg predsjednik Putin uživa u svijetu, teško da bi ikoga privukao na ulaganje u projekt sa sumnjivom profitabilnošću. Mogao je samo donijeti političku odluku i tu odluku financirati novcem iz državnog proračuna ili prepustiti projektu samom da privuče ulagače (što i jest jer je na kraju u priči Yamal LNG inkorporiran i francuski TOTAL, kineski China National Petroleum Corporation, kineski fond Put svile).

U EU-hrvatskom slučaju radi se upravo o političkoj odluci. Političke odluke ne moraju nužno biti u svađi s ekonomskom logikom (iako smo se dosad nagledali ekonomski stupidnih političkih odluka) i njihova ekonomska opravdanost može se nazrijeti tek u dugoročnom sagledavanju energetske ili bilo koje druge sigurnosti. Privatni ulagači za takvu dugoročnost nemaju baš sluha pa teret političkih odluka uvijek pada na porezne obveznike.

Budući da Hrvatska, što se tiče plina, nije u potpunosti energetski ovisna o ruskom ili čijem drugom plinu, teret političkih odluka europskih stratega koji bi jačali ‘diverzifikaciju izvora energije u srednjoj i jugoistočnoj Europi’ Hrvatska bi trebala prepustiti upravo njima. Ako žele diverzifikaciju, neka je i financiraju svojim novcem, pri čemu Hrvatska može zbog svog zemljopisnog položaju na raspolaganje zainteresiranim Europljanima dati prostor za izgradnju LNG terminala, pritom na teret vlasnika brinuti o ekološkim i sigurnosnim aspektima terminala te ubirati naknadu za te usluge. No, teško je očekivati da će takva suverenistička formulacija prijeći preko usana trenutnog hrvatskog premijera i vjerojatnije je sudjelovanje već preopterećenog hrvatskog poreznog obveznika u financiranju tuđih političkih odluka.

Hrvatska godišnja potrošnja plina je oko tri milijarde m3, od toga se s hrvatskih plinskih polja na kopnu i moru proizvede oko 1,8 milijarda m3, a vukovarsko Prvo plinarsko društvo od ruskog Gazproma uveze na osnovi desetogodišnjeg ugovora 1 milijardu m3 i sve to bez ikakvog LNG terminala.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/jos-deset-godina-smo-prikopcani-na-ruski-plin-sto-to-znaci-za-hrvatske-interese-foto-20170919/print

Nažalost, osim slavne hrvatske povijesti, ovjekovječene i na glavnom zagrebačkom trgu sa sabljom bana Jelačića (koji nikako da ustane, unatoč upjevavanju budnice Ustani bane) uperenoj ka Mađarskoj, posljednja dva desetljeća svjedoče o ne tako slavnoj povijesti u kojoj smo preuzeli ulogu mađarsko-talijanske kolonije afričkog tipa pri čemu nam se uzima sve, a zauzvrat ne daje ništa, kakvima je svijet obilovao u prošlom stoljeću.

Dok je mađarsko iskorištavanje hrvatskog kolonijalnog statusa kroz vlasništvo i upravljačka prava u INI, te neplaćanje koncesijskih naknada za hrvatska rudna bogatstva (što uključuje plin i naftu), pri čemu su hrvatska država i narod dosad oštećeni za 1,8 milijarda eura – javnosti poznato, za ono talijansko se zna puno manje.

A riječ je o pljački hrvatskog naroda u iznosu od najmanje dvije milijarde dolara koja je prošla šutke, u tišini i zadovoljstvu talijanske strane!

O tomu je za života uzaludno pokušavao progovarati dr Branimir Molak, koji je u svom entuzijazmu pokrenuo i Međunarodni institut za razvitak Hrvatske (www.mirah.hr). Priča se odnosi na ležišta plina pod nazivom Ivana u hrvatskom dijelu Jadrana koje sadrže ukupno 11 milijarda m3 plina. Za eksploataciju tog plinskog polja, tada državna kompanija INA i talijanski AGIP su osnovali zajedničko poduzeće INAGIP. Iako je INA dotad imala preko 100 milijuna dolara troškova u istraživanjima, zajedničko poduzeće su osnovali na sljedećim osnovama: ukupno za 11 mlrd m3 plina na razdoblje od 25 godina (ugovor je potpisan 1997., što znači da traje do 2022. godine. INA će uložiti 267 milijuna dolara, a AGIP 251 milijun dolara, odnosno ukupno 518 milijuna dolara što daje proizvođačku cijenu od 0,047 USD/m3; kako INA i Hrvatska navodno nisu imali novca za učešće u projektu, Talijanima će njihov ulog od 251 milijun dolara isplatiti u plinu, odnosno prepustit će im 4 mlrd m3 plina, a ostatak od 7 mlrd m3 plina koji pripada INI će u slučaju da ne uspiju prodati u Hrvatskoj, prodati AGIPU po cijeni od 0,08 USD/m3.

Dok je INA prodavala hrvatski plin Talijanima po cijeni od 0,0663 USD/m3, u isto vrijeme je hrvatskim kućanstvima prodavala ruski plin po  0,545 USD/m3. Koliko je bilo suludo dogovarati isplatu talijanske investicije u naturi, tj. u plinu po unaprijed dogovorenim cijenama, jedva malo viših od proizvođačkih, ne treba posebno elaborirati. Službenu izliku od nepostojanju novca u Hrvatskoj za takvu investiciju ne bi se moglo podvaliti ni naivnijima od nas. Osim fiksne cijene plina Talijanima, fiksna je i šteta za hrvatsku državu i narod u već spomenutom iznosu. Pitanje je dakako je li riječ o političkoj odluci čiju pozadinu ne znamo ili običnom kriminalnom pothvatu pri čemu su stotine milijuna dolara sjele na nečije privatne račune.

http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/36022/plin-iz-jadrana-hrvatsku-kosta-koliko-i-ruski

Internetska povijest je zabilježila kako je INA i 2007. vjerojatno iz svog dijela rezervi polja Ivane, izvozila plin talijanskoj tvrtki  GM&P Srl po cijeni od 0,14 eura/m3 za prvih 260 milijuna m3 i po cijeni od 0,22 eura/m3 za daljih 110 milijuna m3. U isto vrijeme je cijena plina na europskom tržištu bila 0,3 eura/m3, a na talijanskom tržištu i 0,4 eura pa je INA poklonila Talijanima najmanje 20 milijuna eura.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/jutarnji-u-posjedu-nepovoljnog-ugovora-talijanima-plin-sa-20-milijuna-eura-popusta/3124205/

Nitko se nikada nije službeno pozabavio s ovom pljačkom bogatstva koje pripada hrvatskom narodu, nikada nije dignuta ni jedan kaznena prijava zbog štete.

Vidimo kako Hrvatska prolazi u plinskim i geopolitičkim igrama, gdje god pogledamovidimo samo štetu, pljačku i solidarno plaćanje gubitaka preko leđa poreznih obveznika. Država koju ne vode državnici već likovi nesvjesni veličine i značaja vlastite uloge u osiguravanju egzistencije i razvoja vlastitog naroda i države, tek je osuđena na ulogu žrtve koja se prinosi na oltare tuđih politika.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
122 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Podravec!
Gost
Podravec!
3 godine prije

Pas ma……r pokvarenu,pa kradu nas gdje stignu!

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije
Reply to  Podravec!

“Prvo, da objasnim zabludu koju imaju mnogi navci, koji vjeruju da je Švicarska navodno neutralna i suverena država. To je najveća bajka. Švicarska, nije neutralana i suverena država, niti je ti ikada bila, već također pripada zapadnoh globalističlkoj eliti. Pa samo totalni naivac može vjerovati, da državica usred Europe, može… Pročitaj više »

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Šta bi mi naivci da nam ti nisi “objasnio”!? Pa… fala ti što si nam “objasnio”.

P.S. Drugi put kad pišeš nešto što nema ama baš nikakve relacije sa tekstom članka stavi u zaglavlje ili na početak teksta “OFF TOPIC”. To je korektno i kulturno.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Podravec!

Neka kradu, trebaju i više da nas kradu jer tko nam “vlada” skoro tri desetljeća bolje nismo ni zaslužili!

Sinisac
Gost
Sinisac
2 godine prije
Reply to  Podravec!

Od početka nereda zvanog demokratske promjene,na čelu sa rodonacelnikom svih krađa očuhom domovine kradu i uništavaju,sve u hrvatskom interesu,a izbore i dalje dobivaju,nisam među prvih milijun koji se prvi moraju početi buniti a ovi nikako da krenu,zaključujem da još nije dogorjelo do noktiju?

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Ja često komentarišem, slobodno iznosim svoje mišljenje pa čak i pišem tekstove (možda sam nekome i dosadan) ali sam sada naišao na neobičnu situaciju koju ne znam da tumačim. Primećujem da je veliki procenat komentatora (verovatno to važi za čitaoce uopšte) iz dijaspore. Ranije bih to pripisao nostalgiji ali ne… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Evo, po pitanju nauke sam vrlo skeptičan, zato što su naučnici plaćeni od nekoga da izučavaju nešto i siguran sam da ono što ne paše onom koji ih plaća, neće biti objavljeno a na novac ni “naučnici” nisu imuni… … drugi razlog je taj što se neke teorije iz prošlosti… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  otpisani

Da znaš da mi sada jasnije, hvala ti. Možda bih i ja tako razmišljao da toliko dugo ne pratim dešavanja u nauci. Kao i za geopolitiku i za nauku se moraju odabrati dobri portali – da ovde ima više vesti iz nauke verujem da bi se promenilo mišljenje a danas… Pročitaj više »

El Rey
Gost
El Rey
3 godine prije
Reply to  shumadinac

da mi kuma nije doktorica kemije, doktorirala u zurichu, da na svoje uši nisam čuo kako funkionira tvz “visoka znanost” još bi ti i povjerovao. Ovako mi se čini da si samo još jedan plačenik. Mnogo je znanstvenih timova na pragu “čudotovrnog lijeka protiv raka” i svi znamo kako to… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  El Rey

Da, to je očigledno još jedna od grešaka – ubrajati farmaceutsku mafiju u nauku je neozbiljno (to znaju i “prodavačice u Konzumu”). Ali kolega, da si pažljivije pratio šta ja i mnogi drugi ovde pišu ne bi ni pomislio da nauku poistovetiš sa takvim prevarama. Ne prevarama nego zločinom protiv… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Što misliš pod “ne priznaju nauku”? Ako misliš na ravnu zemlju, NLO, vanzemaljce, onda zanemari pitanje. To fakat nije u domeni nauke. Ali ako te svrbi to što nas ima koji dovodimo u pitanje evoluciju i tome slično onda ti moram reći da to i tako nije nauka nego… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

Hajde da uzmemo sredinu. Mnogi paušalno omalovažavaju Ajnštajnov rad (valjda na osnovu nekih priča koje su negde čuli) a nisu svesni da se njegove teorije i danas iznova dokazuju, tačnije da se njegova predviđanja pokazuju ispravnim jer ranije niti smo mogli to da zamislimo niti smo imali mogućnost da proverimo.… Pročitaj više »

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Bože, Šumi, pa to su sve naši ljudi, Jugoslaveni, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Makedonci, Slovenci… Normalno je da ih interesira stanje i imanje u našim bananaramama, a digitalna tehnologija sve to omogućava. Nema tu šta za tumačiti.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

To je u redu ali me čudi mala prisutnost ljudi “iz lokala”. Kao da smo se pomirili sa sudbinom…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Gradjani odnosno malogradjanstina hrvatske tek ce poceti placati cijenu nevidjene pljacke i uopce ih ne amnestiram od odgovornosti jer su sve mirno promatrali a vecina njih i sudjelovala u pljacki pa makar skupljajuci mrvice ispod stola . Ovo do sada je bila kamilica u odnosu na ono sto dolazi ,… Pročitaj više »

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Dobro si ocijenio situaciju.Isto vazi i za Sloveniju!

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Upravo tako, tek treba gledati što slijedi – evo čitam ovih dana da RH nije apsolutno ništa napravila kako bi zaštitila nacionalne interese poljoprivrednih površina Slavonije, a dolazi 2020-a te slobodno tržište koje će omogućiti strancima kupovinu svih tih polja za kikiriki. Izgleda da je to bio i plan –… Pročitaj više »

gomila_nesklada
Gost
gomila_nesklada
3 godine prije
Reply to  tuf

@tuf
Bingo!

maliboro
Gost
maliboro
3 godine prije
Reply to  tuf

Tuf nas Hrvate baš briga kaj se bu tu uzgajal GMO, nas tak i tak tu više nebu.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Georgije hvala na brizi ali nije trebalo.Nama je lijepo u našem nacionalističkom snu jer smo se riješili bratskog zagrljaja i marksističko-lenjinističkih zabluda.Pomalo je čudno što vidiš pljačku samo u Lijepoj Našoj(ne i vašoj) iako pljačka traje od kad je svijeta i vijeka,uvijek i svugdje.Pa čak i u Srbiji a bogami… Pročitaj više »

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  faust

faust-dječačiću
..dali si ti u ‘velikoj’ ili ‘maloj’ grupi?

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Tarzan

Tarzane nemam pojma o kakvim je grupama riječ a i ne zanima me.Zanimljivo je kako vidite na ovom portalu samo kriminal i korupciju u Hrvatskoj a ne vidito to isto ali na višem nivou npr. u Srbiji.Hrvatska kakva god bila pravi je Eldorado u usporedbi sa Srbijom i ostalim jugo-ostacima.

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  faust

faust: ..Za Srbiju nisam upucen i ne zelim komentirati, Moji pra-pra-pra… djedovi su slavonci kao i ja i stoga me zanima(la?) Hr. I ostajem bez daha na dogadjaje tamo sto su (ste?) napravili crkva i HDZ. A za vecinu takvih kao ti pitam se dali vam je opao prosjecni IQ… Pročitaj više »

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Tarzan

Tarzane , pa ako nije tajna od kuda ti šalješ komentare?Ne želim biti zloban pa tvoj nik povezati sa lokacijom, (bez ljutnje samo mala šala)

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  Zigi

Zigi
Probaj pogoditi, imas pravo jedan puta. Clue: Cradle of Humankind

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Tarzan

Znači Afrika , paprika!

3rex
Gost
3rex
3 godine prije
Reply to  faust

Imas nekoliko pokazatelja tvoje inteligencije, a lajkovi tvoga teksta su prvi od mnogih. Goris od mrznje prema Yugi koja je ’89 imala 19 mlrd dolara duga, molim te zbroj sadasnji dug zemalja bivse Yu. Osim toga zahvaljujuci Yugi imate Hrvatsku u tim granicama. Srecom u Hr mnogo je ljudi koji… Pročitaj više »

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Kada su veliki gradani svicarci zenama dali pravo glasa i kako je prosao referendum 1959.g. o istom pitanju?
Kad smo mi hrvati i balkanci takvi malogradani. Prosvijetli nas veliki svicarce da i mi pokupimo nesto tog gradanstva.
Vidim da izbjegavas odgovor.

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije

Minus nije odgovor.
Vec kad branis svicarce sto kaze general na ovo.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata Švicarska je održala svoju neutralnost pomažući prvo na obje strane, a kasnije samo Njemačku i Italiju.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Posto me vec dva dana ganjas po portalu da ti odgovorim na debilno pitanje ,odlucio sam ti odgovoriti samo da te skinem sa k , dakle svicarci su zabranili zenama pravo glasa da nebi dosli u situaciju da im kolinda grabar kitarovic postane prijecijednica i u 4 godine mandata od… Pročitaj više »

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Super ti je odgovor! Izbjegavas direktan odgovor vec trabunjas o necemu sto mi ovdje znamo mozda bolje.
Cudno je da covjek takvih uvjerenja zdusno brani drzavu koja je suradivala te pomagala nacisticku njemacku i fasisticku italiju,a zenama dala pravo glasa tek 1971.g.
Pa ipak hvala na odgovoru

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Haxahaxahaxa Zuki…ima logike sta si rekao.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ženama zabranili pravo glasa da nebi muški političari napavili .ranje od države! Ovo je fakat jači zaključak koji skače iz tvog komentara!Žukov daj se skoncentriraj i pokušaj ponovo.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Švica je na izvoru pljačke a vazalska Hrvatska je tamo daleko i stvara profit za pljačakaše i nju je dozvoljeno pljačkati da bi vi u Švici dobro živjeli. Koji kompleks imaju ljudi zbog Hrvatske opljačkane a tek koji bi imali da je situacija obrnuta. Tako je to kad se opanci… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
3 mjeseci prije
Reply to  Georgij Žukov

Bravo Žukov,odlično se prikazali razvoj hrvatskog društva od 1991 do danas.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Još samo da nas Goran Milić, “čuveni” novinar za svaki sustav, počne ubjeđivati da nam je sada bolje nego što je bilo u socijalizmu kao što radi svaki četvrtak na “Al Jazeera Balkans”!

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Željko

Izvrstan novinar i jako inteligentan čovjek ali govno od karaktera.

Sara
Gost
Sara
3 godine prije
Reply to  bbbb

Ne bih se začudila da se i dao krstiti pod stare dane…

Miki
Gost
Miki
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Lopovi su nacionalisti? U HR su to Hercegovske komunjare u Sloveniji sve komunjare.

Josip
Gost
Josip
3 godine prije

Dobro mi imamo i gaće. Ovi kradu i šakom i kapom. Ispade Žukov da ti tvoji zapadnjaci žive na naš račun. Hajde fino od danas da uplatiš svaki mjesec po 100 franaka jednoj siromašnoj balkanskoj obitelji koju je tvoja Švica pokrala preko sličnih projekata. 🙂

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Josip

Josipe ja sam i ovaj mjesec posalo svojim roditeljima pomoc da mogu prezivjeti mjesec , oboje su sa 65 godina otisli u mirovinu , cijeli zivot odradili i sada ne mogu od penzije prezivjeti mjesec . U istoj ulicu stanuje na desetak bitangi koji su vec 20 godina u penziji,… Pročitaj više »

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ovaj ti je najbolji ( post ) u tri godine dana,od kad pratim tvoje komentare??

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Bear

Al jok majci ,nece junacine pljunuti lokalnom serifu ,tajkunu , politicaru ili ovima laznima gore nabrojanim u lice , pljunit ce mene jer eto zivim od svog rada i dezerter sam jer sam otisao 1994 g trbuhom za kruhom , o da najlakse je pljuvati po svicarskoj i svicarskom kapitalizmu… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Georgij Ž..- Ne pljujemo te svi. Nekad si dobar i zabavan nekad naporan sa tekovinama socijalizma i samoupravljanja, ali što ćeš nitko nije savršen. Ali neće biti da nas vi, iz razvijenog zapada, baš sve hranite. I neće biti da su svi koji su svoju domovinu branili poslije istu isisali… Pročitaj više »

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pa ti si stvarno… “svicarci ili njemci hrane milijune hrvata direktno i jos minimalno milijun indirektno”
Pa kolko Hrvata ima? Nisam znao da me hrane svicarac ili njemac, cekaj pa mozda me ti hranis?

Janko
Gost
Janko
3 mjeseci prije

@Novi Grga,ako nisi znao koliko Hrvata hrani Zapad,pogledaj cifre koje će stići iz E U i dodatne cifre za sanaciju od potresa.Da nam nije E U bili bi gladni.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Danas se stvarno ne mogu suzdržati da te ne komentiram (ne ljepim ti minuse), ali daj malo razmisli kako to da u svicarskoj mogu biti tako velike place i standard a npr u ex Yu i istocnoj EU to ne može.Dan traje tu i kod tebe 24h ne radite 10… Pročitaj više »

Ugledni građanin
Gost
Ugledni građanin
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Oćito ti je ulica puna pravovjernih katolika, Hrvata od formata. Da nema i neka kladionica?

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Sigurno su radili u nekom komitetu.Moje dijete neće morati slati meni novac da preživim,na vrijeme sam se pobrinuo.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  faust

da pogodimo – prijevremena mirovina uslijed PTSP-a?

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Ivo

Promašio si,nisam u prijevremenoj mirovini i nemam PTSP.

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Georgij Žukov
..ima nas (iz Afrike) još što igramo za ‘isti klub’ i to od 90-e.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Žukov Bravo na komentaru! Samo piši dalje i ignoriraj provokatore.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Žukov , izgleda da u tvojoj ulici sve sami prvoborci ,ali to nije izum nove Hrvatske već sindrom koji od davno vlada na ovim prostorima jer čovjek od vlastitog rada baš nema nade da će si osigurati starost.Ako si kod privatnika i pokažeš da možeš i hoćeš , samo će… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Lijepo zvuči konstrukcija iako je 90 posto lažna uteklice. Zavađaš plemena balkanska ko i mediji u svim nazovi nezavisnim bantustanima, ko da si plačen uteklico za to.

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

ahahaaaa i kazete Bugarska,,,,,ja sam i ovaj mjesec posalo svojim roditeljima pomoc da mogu prezivjeti mjesec , oboje su sa 65 godina otisli u mirovinu , cijeli zivot odradili i sada ne mogu od penzije prezivjeti mjesec . U istoj ulicu stanuje na desetak bitangi koji su vec 20 godina… Pročitaj više »

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Oprosti dali komentiras i na vecernjem?
Ovaj me komentar “malo podsjetio na tvoj.
“Kako su Bugari, bez konjskih zaprega preuzeli kormilo eu”

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Oprosti malo sam se zanjeo . Mozda je prepisano odavde.
Pozdrav!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Pas laje a vjetar nosi.

Ana
Gost
Ana
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Komentar je vec objavio Novi Grga!

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Josip

Svašta je Žukov rekao, ali da zapadnjaci žive na tuđoj grbaći i nevolji to nije nikakva tajna, postoje i dokumentarci koji se ponekad uspiju probiti u javnost ako si promašio alternativne izvore.

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Kada se govori o cijeni treba razlikovati proizvodnu cijenu (na mjesto gdje se crpi plin) od od one maloprodajne. Bjim se da je to u članku pomješano.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  čitalac

Rusi su rekli da se njima neće isplatiti prodavati plin samo kada bude koštao NULA eura, dolara , rublji, juana, nevažno.

faust
Gost
faust
3 godine prije

Rusi su konkurentni cijenom zbog mizernih izdvajanja za radnu snagu,ljudi crnče u nehumanim uvjetima za bijednu crkavicu.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  faust

po tome rvacka je među najkonkurentnijim u europi. a nisu ni italijani loši, upravo im otkrili par tisuća afričkih robova kako rade na plantažama oko Napulja. Ameri su isto konkurentni, šljakeri im žive u kamp kućicama, ni zdravstveno nemaju. trolaj pametnije.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Ivo

Je li to tebi utjeha ako ljudi robuju i negdje drugdje osim u Rusiji?Jugo-mentalitet.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  faust

poanta je da u Rusiji ne robuju, čak svi imaju zdravstveno za razliku od tvojih gazda. Tipični menatalitet neupućenog trola.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ne idealiziraj,znaš i sam da nije sjajno u Rusiji.Zašto se nitko ne pokušava ubaciti u Rusiju a svi bi u Ameriku?

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  faust

iznošenje činjenica nije idealizacija, očisti uši i protresi bundevu. U Rusiju odlazi sve više zapadnih europljana, pogotovo od kad je Putin počeo dijeliti zemlju. U Ameriku kod tvojih gazda bi većina, jer su im isprali mozgove pričama o američkom snu, a ovce ko ovce. Kad se zaposle u nekom rudniku… Pročitaj više »

Dubrovnik1
Gost
Dubrovnik1
3 godine prije
Reply to  Ivo

Da, Rusija je druga po broju imigranata a po GDP je bolja od mnogih americkih satelita.
Taj frajer Fausto je odgojen na mrzni i najvise se boji brojki, pa samo onako po partijski blebeta misleci da danas mi nemamo pristup podatcima, internetu.

Dubrovnik1
Gost
Dubrovnik1
3 godine prije
Reply to  faust

a svi bi u Ameriku….ma jeli, jesili citao sto su Norvezani rekli Trumpu?
Svi iz Haita, Salvadora itd bi htijeli u Ameriku ali ne svi iz Danske, Norveske, Australije, Svicarske itd
Jel se pravis g lup ili si stvarno g lup?
Ali mi nismo, u to budi siguran.

Dubrovnik1
Gost
Dubrovnik1
3 godine prije
Reply to  faust

@ Faust – Ja mislim da ti zivis na mrzni, na mrznji prema Rusiji, sve sto pises je motivirano mrznjom. Jesi jadnik.
U Rusiji se zivi slabije nego u nekim zemljama, njih nekih 50-tak s druge strane se zivi bolje nego u nekih drugih 150-tak drzava i to je to.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Dubrovnik1

mislim da je to onaj mile koji vas opet troluje i sprda.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Dubrovnik1

Nema mržnje prema Rusiji.Ne shvaćam kako neki na ovom portalu idealiziraju Rusiju,bivšu propalu jugu,sj. koreju itd.bez ikakvih argumenata a istovremeno sotoniziraju USA,zapad i ostatak razvijenog svijeta.Ako netko ima drugačije mišljenje isti kreću s osobnim uvredama što samo potvrđuje nedostatak argumenata.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  faust

al smo fini jutros. Upravo si opisao svoje komentare, samo uz zastupanje suprotne strane. . Anarho: ignoriraj ga ako mislis da je trol. Ti se uporno spustas na nivo trola i palis ga. Ili mu odgovaraj argumentovano na ono cime se ne slazes, ili ga ignoriraj. Licna prepucavanja ce se… Pročitaj više »

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo , tvoj komentar ne pobija faustovu primjedbu o mizernom plačanju radnika od strane Rusa jer je to notorna činjenica da su tamo radničke plaće ispod razine nekakvih standarada i žive na debelom kreditu isto kao i mi, a to što slično postoji i u Italiji itd je samo žalosna… Pročitaj više »

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  faust

Sam po sebi rad u Rusiji je definitivno pretezak ali to nije zbog Rusa vec priroda je takva,kolega mi “Gvozdeni” nije mogao izdrzati jer je pun gelera a geler kao svaki metal na zimi ima svoje mane. Nije bas sve mizerno u Rusiji,plate za nas pjam solidne a troskovi za… Pročitaj više »

Hezbollah
Gost
Hezbollah
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Nisam baš siguran da su radnici u Rusiji potplaćeni, znam jednog dečka koji živi i radi u Sankt Peterburgu, s majkom, a u Hrvatsku dođe 2-3 puta godišnje da vidi tatu, djeda i baku. Kaže da mu je plaća oko 800 eura(veća od moje), ali da je hrana, struja, plin… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

OK računica je jasna. 3 mlrd m3 potrošnje, 1,8 mlrd. m3 proizvodnje i 1 mlrd m3 ruskog plina sljedećih deset godina. Dakle, LNG Krk se sigurno neće graditi za tih deset godina, bez obzira što oni pričali. Dakle, sve priče o LNG Krk su potpuno bespredmetne, osim u kontekstu kako… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Mala opaska, ban Jelačić je do micanja 40 i neke bio okrenuti na suprotnu stranu , sa sabljom prema Mađarskoj, a onda su po povratku odlučili da se okrene sa sabljom prema jugu nekako, kad bi gledao, nekako točno na zapadnu BiH, dijelom, onda pravac do metkovića, što bi simboliziralo… Pročitaj više »

faust
Gost
faust
3 godine prije

.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  faust

faust,ovo nije indeks,dnevno,direktno….ovaj BiH portal čitaju i komentarišu Hrvati a ne rvati * i zato odjebi sa svojim sitnim nacionalističkim provokacijama..Ustašku bandu možeš naći gore u rubrici ; više sa veba.

faust
Gost
faust
3 godine prije

Tadmure na ovom portalu komentiraju kvazi-intelektualci ruralnog balkanskog tipa.Bavi se ti BiH jer imate puno većih problema nego mi u Lijepoj Našoj(ne i vašoj).Hrvatska je 10 svjetlosnih godina ispred ostatka bivše propale države.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  faust

hrvatska je 20 mračnih godina iza bivše Juge po svim kriterijima, a do nekih svjetlosnih godina ova sadašnja propala država tek treba doći. Ali prije toga moramo se osloboditi zlog nakota koji nas krade i pljačka, i za koji ti radiš.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Ivo

Zašto onda ne odeš u neku od bivših republika propale juge?Teče med i mlijeko.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  faust

Zato što mi je ovdje ognjište i što volim svoj zavičaj. A uz to, gdje god da odem, što se ex-yu bantustana tiče, susretao bi se sa istim prodanim kriminalno-izdajničkim nakotom, za koji ti radiš. Pa je onda bolje da se borim protiv tog šljama u svom dvorištu. Kužiš li… Pročitaj više »

Dubrovnik1
Gost
Dubrovnik1
3 godine prije
Reply to  faust

@ Fausto, Pa zato jer ne zeli otici onda ti mislis da mozes j*** druge ljude u zdrav mozak s svojim lazima.
Jel ti dobijas novac iz EU fondova za propagandu?
Koji k* ti ne odes zivjeti u Izrael?
Po toj logici.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Dubrovnik1

Jer mi je dobro u mojoj Hrvatskoj.Kamo sreće da me netko zaista plaća kako ti kažeš

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  faust

Ostavi te ” kvazi- intelektualce ” na miru.Kako vidim i ti se raspisao??.možeš pobjeći ne 10 nego 100 sv.god.sa balkana,neće on iz tebe.Vidim ja svaki dan koliko ste daleko kada prijeđete most na Savi zbog gaća i čarapa i pri tome prebacujete svaku kunu dva puta.Da ste toliko daleko kupovali… Pročitaj više »

faust
Gost
faust
3 godine prije

Balkan nije nikad bio u meni.Živim istočno od okučana i vidim da je u tijeku rat za zemlju,netko je zinuo da Slavoncima otme djedovinu ali ljudi ne pomišljaju na prodaju zemlje jer znaju što imaju u rukama.U posljednje vrijeme,otkad je Tolušić ministar poljoprivrede kažu mi da se malo lakše diše.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  faust

Hrvatska je spizdila samo više kredita pa možda izgleda malo bolje, ali u biti vode je lupeži i najamici svih sorata pa ćemo na kraju izavršiti kao bordel za bogatije!

Dubrovnik1
Gost
Dubrovnik1
3 godine prije

@ TP – Taj ti ne spada u ustasku bandu, taj ti je washingtonsko-izraelsko guzolizac.
Taj ce se j*** da njima bude dobro.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije

Tadmur , a da ti malo smiriš strasti?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  Zigi

Zigi, nema potrebe druze.Samo pisem o stvarima koje vidim svaki dan.Jesam li ista slagao ili rekao golu iatinu koja je i tebe pogodila.Niste u sitauciji da mozete nekoga gledati sa visine.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Što se tiče Talijana, tipična priča. Da se dobro zagrebe, netko bi i znao tko je koliko dobio za potpisivanje ugovora. Kao što je Julija Timošenko svojevremeno potpisala plinske ugovore s Gazpromom, koji su bili povoljniji za Rusiju, nego Ukrajinu, ali je dobila pare koje je tražila.

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Kazete Hrvatska plinska pljacka stoljeca, svi sute, gradjani placaju i trpe?E pa ja vam kazem-Povijesna pljacka Hrvatske, vode, teritorija, dostojanstva, imovine, SVEGA, , neki urlaju u vjetar, ostali gradjani placaju dok jos mogu i sute, slomljene kicme.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Ja jopet velim….zasto samo o Hrvatskim nedaćama zborite? U redu za Srbiju,toliko je u go***ma da je ni 10 LPortala ne bi moglo pokriti,CG je relativno ne zanimljiva ali BIH brat bratu ima lijepog materijala za obradu.

dron
Gost
dron
3 godine prije
Reply to  Sinisa

da zasto se o bih nikad ne piše nego o svjetskim g+++++ i i skljucivo o hrvatskoj to se vidi iz aviona ali nije jassno zasto hrvatski portal u districtu brcko ili mozda hm hm

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  dron

Poštovani, samo da malo “pročačkate” po Internetu, shvatili biste da jedan od osnivača portala Logično pripada hrvatskom narodu. Taj isti osnivač piše za ovaj portal i trudi se biti objektivan. Voli neizmjerno svoju Bosnu i Hercegovinu u kojoj se rodio i odrastao. Također neizmjerno voli domovinu Hrvatsku jer pripada hrvatskom… Pročitaj više »

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  L. R.

Pozdrav redakciji. Svjedoci smo da se svaka dobra ideja na kraju zloupotrijebi, a ja imam feeling da se to upravo događa i da su na ovaj portal nahrupili ti socio-patološki likovi, sa zadatkom ili ne, ali očito je da skreću svaku bitnu diskusiju u irelevantnom smjeru. Znao sam da će… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

@Ivo Lola- Svako malo netko predloži registraciju pa ima onih ZA ali i onih protiv (kao nije demokratski, a opet mislim da su to oni koji najčešće mijenjaju nick) No niti to neće spriječiti zlonamjerne, pokušat će pa što bude. Ima istine da često, i ne želeći to, skrenemo ne… Pročitaj više »

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Ovdje prisutni kolege iz Srbije bi trebale pružiti portalu ruku i dati svoj doprinos, nije li tako ?

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Bitnije je znati gdje smrdi u vlastitoj kući, prvo jer tebi smrdi najviše, i jer znaš gdje treba počistiti. Ostale države trebaju rješavati svoj smrad, mada pri tome nije loše znati što se događa u okolini. Ti Sinak potraži neki portal koji zbori o problemima u tvojoj zemlji, pa se… Pročitaj više »

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Ivo

Zanimljivo Ivo ali ovaj portal jeste u “mojoj” zemlji osim ako Brcko ne smatras dijelom neke druge zemlje koja se ne zove BiH; moj komentar nije rijec iz ljubomore vec rijec iz zelje da se neke stvari demistifikuju obzirom da LP ljudi imaju strasno dobre analize a bome u BiH… Pročitaj više »

zoran
Gost
zoran
3 godine prije

ne gospodo isto vazi za sve zemlje bivse jugoslavije.vode nam je nedorasli,sarlatani,narkomani,pederi,i ostala bagra koja u normalno vreme nebi mogla ni sladoled na ulici da prodaje.zalosno ali istinito.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Interesantno kako su se trolovi prekovremeno uključili u raspravu čim su opazili da su domaće pljačke tema članka. Očito su im gazde naredile da se hitno angažiraju, gori im preblizu stražnjice da bi bilo ugodno. No, sve će kad-tad izaći na vidjelo, izdajnički nakot će odgovarati za uništavanje države i… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Ivo

Dobro si to uočio.Pošto je u pitanju amatersko trolanje,bez argumentacije krenu šovinistička podbadanja,razvodnjavanje teme.Na nekim prošlim tekstovima drug Žukov@ je bio prva meta zbog njegovog pisanja. Čovjek sve istrese u lice ,jasno ,jednostavno ,svima razumljivo.To ih najviše pogodi.Sada su meta neki drugi.

Dubrovnik1
Gost
Dubrovnik1
3 godine prije

@ TP – Taj ti ne spada u ust… bandu, taj ti je washingtonsko-izraelsko provokator.
Taj ce se j*** da njima bude dobro.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Ako netko ne shvaća šta znači pojam “trgovački lobi”, i kolika je razlika između 0,0663 USD/m3 i 0,545 USD/m3 centa na tri milijarde kubika, taj ponovo treba u osnovnu školu. To nije pljačka, to je veleizdaja.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

ljudi moji ivo je sto posto u pravu ti ljudi nazovi ameri nemaju para da natoce gorivo za iduci tjedan a kamoli da negdje odu ili emigriraju ovdje se jos radi za osam dolara a ne kao neki nasi amerofili sa vecernjeg koji tvrde da je satnica 40 dolara blago… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Od 1990. Hrvatsi su sadomazohisti naprsto uzivaju da ih se iskoristava, pljacka, krade laze i vara, to je HDZ shvatio i na tome izgradio svoj uspijeh.

Dubrovnik1
Gost
Dubrovnik1
3 godine prije
Reply to  Ive

Pa ako se tko od Hrvata buni, podmetnes mu pod nos Rusiju i Srbe.
Nek onda ukinu demokraciju, skinu hrvatsku zastavu i nek dignu englesku ili izraelsku, itd.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Dubrovnik1

To sa zastavom će se sigurno dogoditi, ali ne sada, ni u dogledno kratkoročno vrijeme, već kad se steknu uvjeti, to jeste kad se obavi zamjena stanovništva koja polako teče. Mladi se iseljavaju, a mortalitet galopira, za to vrijeme osiromašeni narod prodaje svoju djedovinu koju kupuju stranci i naseljavaju se… Pročitaj više »

999
Gost
999
3 godine prije

sto ih nije isamarao.drugima za primjer. ja bi ih izudaro da nebi znale sto ih je snaslo. ja sam lani u dubrovniku izudaro dva australijanca u parku na gracu, i prije dvije godine tako sam osinuo jednog talijana u ulici od sipcina kad sam iso i pema kupit musule da… Pročitaj više »

cool
Gost
cool
3 godine prije

I onda se tumači kako ne možemo sami???? Za ovo se sve jako dobro zna, od Ivane do LNG-a; pojedinosti su samo cijene koje su prezentirane i koje su točne. Imalo bi se tome još dodati imena i prezimena pa je izvješće točno ali od toga malo koristi jer kod… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

@mumbo- Ili si novi ili namjerno zaboravljaš. Nismo na ovom portalu ostajali dužni ni rusima ni kinezima. Doduše znalo se desiti da dobijemo dvadesetak minusa ali tko je htio mogao je pristojno kritizirati koga je htio. Možda smo bili u manjini ali bilo nas je. A portal je kakav je,… Pročitaj više »

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Globalni establishment koristi ljevičare kao oruđe za kaos i pljačku građana. A tu neki forumaši pričaju o nekakvim nacionalizmima.

ventilator
Gost
ventilator
3 godine prije

I OVO ČE PROĆI PO ONOJ…….TRESLA SE GORA RODIO SE MIŠ.

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

LNG terminal na Krku će biti novi Feni Obrovac. Oni malo stariji znaju o ćemu prićam.

Damir
Gost
Damir
2 godine prije

Kako ljudima nije jasno da vladajuca kasta radi sve da upropasti Hrvatsku,a sve po direktivama EU.Zar smo toliko glupi da ne vidimo spregu HDZ-SDP.Živi zid i Most su “kao” populisticke stranke ali su i svi ostali također.Oni barem pokušavaju potaknuti narod da
pocne trezveno razmisljati.
NARODE,PROBUDI SE NAKON PRVENSTVA!

Luka Fatorini
Gost
Luka Fatorini
2 godine prije

Jednom lopov uvijek lopov.Od koljevke pa do groba najljepše je lopovsko doba.

Janko
Gost
Janko
3 mjeseci prije

u Hrvtskoj nemože biti promjena ,jer vladajuće pomaže katolička crkva uHrvatskoj pozivajući direktno i indirektno narod da glasa za postojeće strukture,koje su crkvi osiguali nezapamćeni privilegirani položaj i velika financijska sredstva .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik