Iran je morao odgovoriti američkom gangsterizmu, i odgovorio je

Bushehr nuklearna elektrana reaktor iran

Bilo je pitanje vremena kada će iransko rukovodstvo odgovoriti na mafijaške taktike američke administracije. Nuklearni sporazum je funkcionirao kako je dogovoreno i, čak i da je to želio, što očito nije, Iran prema sporazumu nije mogao steći nuklearno oružje. Teheran se u potpunosti pridržavao sporazuma, dopuštajući Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) neograničen pristup svim nuklearnim objektima. To su u više navrata potvrdili Ujedinjeni narodi.

U ožujku 2018. godine, dva mjeseca prije nego je Trumpov režim objavio da će jednostrano raskinuti međunarodni sporazum, IAEA je ponovila da Iran, unatoč izraelskoj propagandi, nije prekršio nijednu od ugovornih  obveza.

“IAEA sada u Iranu ima najjači aktivni režim provjere u svijetu. Imali smo pristup svim mjestima koja smo morali posjetiti”, izjavio je generalni direktor IAEA-e Yukiya Amano.

Inspektori IAEA-e su proveli 3000 dana u Iranu. Ugradili smo oko 2000 nepropusnih pečata na nuklearni materijal i opremu. Proveli smo više od 60 komplementarnih pristupa i posjetili više od 190 objekata navedenih u sporazumu. IAEA je prikupila stotine tisuća satelitskih slika i više od milijun informacija iz otvorenog izvora svakog mjeseca, što predstavlja najveću mogućnost provjere ikada”, rekao je u službenom izvješću Yukiya Amano.

“Od danas mogu reći da Iran provodi svoje obveze vezane uz nuklearnu energiju”, dodao je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju.

To je bila dobra vijest za one koji su bili zabrinuti zbog nuklearnog proliferacije i mogućnosti nuklearnog rata, ali i veliki izvor nezadovoljstva neokonzervativaca koji de facto vladaju u Washingtonu. Uspješan nuklearni sporazum značio je približavanje Irana ostatku svijeta. To je značilo da Iran više nitko ne može zvati “odmetničkom državom” i da se Islamsku Republiku umjesto toga treba smatrati normalnom zemljom s kojom bi druge zemlje mogle trgovati i surađivati na globalnoj sigurnosti.

Za Izrael, Saudijsku Arabiju i Sjedinjene Američke Države Donalda Trumpa, koji čine pravu “Osovinu zla” u svijetu, to je predstavljalo nepodnošljivu promjenu u međunarodnim odnosima. Iran je za SAD odmetnička država koja remeti ranije uspostavljenu ravnotežu snaga na Bliskom istoku u okviru koje američke kompanije upravljaju razvojem i raspodjelom resursa, Izrael i dalje napada palestinske teritorije i bombardira koga hoće, a Saudijska Arabija ima prekomjernu kontrolu nad tržištima nafte.

Hassan Rohani

FOTO: Hassan Rohani

Svaka prijetnja tom nakaradnom i genocidnom okviru, kao što su mirni pregovori, mora se slomiti, a nuklearni sporazum predstavlja takvu prijetnju.

Tako smo svjedočili jačanju standardne izraelske retorike, zajedno sa smiješnim igrokazima i prezentacijama Netanyahua o “atomskom arhivu Irana”. Vidjeli smo Saudijsku Arabiju, novog velikog prijatelja Izraela, kako pokušava provesti čudne geopolitičke manevre, uz otmicu libanonskog premijera i diplomatski i gospodarski napad na Katar, samo kako bi se izolirao Iran.

Iz Washingtona imamo uobičajene otrcane optužbe o “potpori Irana terorizmu”, “destabilizaciji regije” i “patnjama koje Iranci trpe pod teokratskim režimom”.

U to se ubraja i objava Trumpa na Twitteru, koja je upućena iranskom predsjedniku: “Nikada, ali nikada više nemojte prijetiti Sjedinjenim Državama, jer ćete snositi posljedice kakve nitko u povijesti nije morao snositi. Mi više nismo zemlja koje će šutjeti pred vašim dementnim porukama nasilja i smrti. Budite oprezni!”

Dementne poruke nasilja i smrti?! Doista. Sada je Trump korpus Iranske revolucionarne garde proglasio “terorističkom organizacijom”. To je prvi put u modernoj povijesti da se legitimni vojni korpus zemlje članice Ujedinjenih naroda, i to ne bilo koje, već Irana koji se može pohvaliti s tisućama godina državnosti i civilizacije, proglašava “terorističkom organizacijom”.

“Nastavit ćemo povećavati financijski pritisak i povećavati troškove iranskog režima u potpori terorističkim aktivnostima dok se ne odrekne svog zlonamjernog i odmetničkog ponašanja”, zagrmio je predsjednik zemlje koja nameće sankcije, bombardira i napada suverene zemlje bez ikakvog poštivanja međunarodnog prava.

Bez obzira koliko puta to slušala, svaka razumna osoba na ovom svijetu iznova bude zapanjena licemjerjem Bijele kuće.

Bivši inspektor Ujedinjenih naroda, Scott Ritter, objašnjava za The American Conservative: “S obzirom na činjenicu da je Washington trenutačno uključen u globalni “rat” protiv terorizma, staviti Iransku revolucionarnu gardu u isti rang s Islamskom državom i Al-Qaedom znači da su Sjedinjene Države u ratu s Iranom”.

Podsjeća kako ovlasti za upotrebu vojnih snaga, potpisane 18. rujna 2001. godine, dopuštaju predsjedniku Sjedinjenih Država “da upotrijebi svu potrebnu i odgovarajuću silu protiv onih nacija, organizacija ili osoba koje on odredi za planiranje, autorizaciju, počinjenje ili pomoć terorističkim napadima 11. rujna 2001. ili pružaju utočište takvim organizacijama ili osobama, kako bi spriječili buduća djela međunarodnog terorizma protiv Sjedinjenih Država od strane tih nacija, organizacija ili osoba”.

Američka vlada redovito optužuje Iran da je bio ili je još uvijek u savezu s Al-Qaedom, unatoč svoj apsurdnosti tih optužbi.

Iran je Al-Qaedi, ali i svim drugim vehabijskim skupinama, prirodni neprijatelj. Stoga je razumljiva potpora Irana Damasku i Hezbollahu u borbi protiv terorista “Islamske države”, koja je nastala iz bivše Al-Qaede Iraka, te raznih sirijskih ogranaka ove terorističke organizacije.

Hezbollah se, naravno, također smatra “terorističkom organizacijom” jer je istjerao izraelske trupe iz južnog Libana, kojeg je cionistički entitet pod ilegalnom okupacijom držao dvadeset godina. Iran podupire Hezbollah i slijedom toga  “sponzorira terorizam”.

Iran - reakcija na Američke sankcije

Označavajući IRGC za “terorističku organizaciju” Trumpov režim postavlja pozornicu za vojnu agresiju na Iran ili “majku svih ratova”, kako ga je nazvao predsjednik Hassan Rouhani, komentirajući Trumpovo bjesnilo na Twitteru.

Reći da će to biti “majka svih ratova” je možda pretjerano, ali nema sumnje da bi vojni sukob između dviju zemalja za sobom tisuće mrtvih i najvjerojatnije bi uništio “američko carstvo”.

U međuvremenu, Washington čini sve da Iran bankrotira. U budućnosti, kako kažu, više neće biti izuzeća ni popuštanja zemljama koje nastave uvoziti iransku naftu.

“Sve ćemo ih sankcionirati”, zaprijetio je Washington, tako da se treba pripremiti na povećanje cijena energije i posljedično svega ostalog.

Kao odgovor na to, Hassan Rohani je objavio da je Iran spreman nastaviti obogaćivanje urana preko 3,67 posto, kako je predviđeno nuklearnim sporazumom, osim ako druge potpisnice ne budu mogle jamčiti slobodan iranski izvoz u uvjetima opsežnih američkih sankcija.

“Ako bi pet zemalja sjednu za pregovarački stol i postignu sporazum, te ako bi se štitili naši interesi u naftnom i bankarskom sektoru, vratit ćemo se na početnu točku”, kazao je Rohani, dodajući “kako su te akcije u skladu s dogovorom postignutim 2015. godine”.

Rusija i Kina su spremne na takvo rješenje i poručile su da će zadržati sve svoje financijske i poslovne veze s Islamskom Republikom. Europske zemlje se kolebaju i tvrde kako se Washington treba vratiti nuklearnom sporazumu, ali ništa ne čine da same ispune ugovorne obveze i dalje se drže podalje od Irana.

Ova posljednja izjava je istinita. Kao i svi sporazumi, nuklearni sporazum, ili službeno “Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja” (JCPOA), ima dva puta. Iran smanjuje obogaćivanje urana i do sada je podvrgnut najinvazivnijem i najpotpunijem režimu inspekcije, a Zapad ukida sankcije vezane uz nuklearnu energiju, na temelju pretpostavke da svaka stranka pregovara u dobroj vjeri.

Iran, po vlastitom izboru, nastavlja ispunjavati svoje ugovorne obveze, unatoč lošoj vjeri u Sjedinjenim Državama. Ako Europa popusti pred američkim prijetnjama, kao što to obično čini, to će biti kraj nuklearnog sporazuma i Iran će reagirati u skladu s tim.

Washington bi to volio više od svega, iako su iranska “kršenja sporazuma” obična propaganda propalog carstva. Ipak, izlazak Irana iz nuklearnog sporazuma će Bijeloj kući dati izgovor za daljnje sankcije i, najvjerojatnije, ovisno o tome kako se Trump i njegovi jastrebovi probude, za korištenje sile. Perspektiva je strašna. Ali je za Iran jedina alternativa odreći se integriteta i  pokleknuti pred američkim gangsterizmom, što je, s iranske točke gledišta, najgora perspektiva.

58
Ostavite komentar

avatar
10000
 
13 Grupirani komentari
45 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
51 Komentatori
Bilo kuda, kiki svudaBabaOdiseaLNT_Iluvataronaj najgl.....veći Dalton Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
sefvnewrfvwqerfvqewrfvqewrferw
Gost
sefvnewrfvwqerfvqewrfvqewrferw

Iranci to jest Rohani i ekipa su ispali naivni ko mala djeca, lišit sebe nukleusa jedinog čega se boje ratnici tame može jedino naivno dijete ili izdajnik. Ovaj Rohani je to uradio namjerno, vidi mu se u očima da je izdajnik. Sve je već rečeno nema se tu što dodati.

Mateja
Gost
Mateja

Kim ve, da je Gadafi padel, čim se je odpovedal jedrski oborožitvi.

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

.” lišite sebe nukleusa”…?????

Da bi se lišio nečega prvo trebaš imati to.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!

Iranci sami protiv svih. Internacionalna cionistička mafija gradi mostove između Washingtona, Londona i Moskve. Ta mafija je stvorila genocidnu tvorevinu Izrael i branit će je do kraja. Vrlo vjerovatno kada Iran odgovori na američku agresiju i pogodi Izrael, ciomafija iz Moskve će blokirati S300. Iran je sam protiv ujedinjene cionističke kapitalističke imperije

sefvnewrfvwqerfvqewrfvqewrferw
Gost
sefvnewrfvwqerfvqewrfvqewrferw

Apsolutnu istinu si napisao!

burt
Gost
burt

kad su to Putin i njegovi govorili da će ratovat sa Izraelom i SAD radi Irana, ta opcija nije bila aktualna ni u osamdesetima kad su bili incidenti i pomorski sukobi u Perzijskom zaljevu između SAD-a i Irana

markoo
Gost
markoo

bio je rat irak -iran ,a ne incidenti .
Iračko-iranski rat je trajao od 1980. do 1988. godine. Vodio se između država Irak i Iran, ali u sukobu su sporadično sudjelovale i snage SAD-a.

mladen3x
Gost
mladen3x

Iran nije sam več je pod kontrolom Rusije i Kine zbog širih razloga.Dokle bude držao te razloge i nebude se osilio dotle bude i postojao na karti….Hormuški tjesnac se bude zatvorio onog trenutka kad Rusija nebude mogla prodavati plin i naftu u EU(koja toliko mrzi Rusiju) i kad Kineski “Novi put svile”,tako ga zovu,bude ugrožen u području bliskog istoka,sve drugo su laži i floskule za neupučene.I još jedno,onako,nevezano za temu,što me malo smeta,čemu reklama od HDZ-a na ovom portalu?Taj oglas mi je neprimjeren i ne želim ga više ovdje vidjeti.Hvala!

eu kolonija
Gost
eu kolonija

pa što terorističke fašističke američke phičke ne napadnu. otišli bi podvijena repa sa kompletnog bliskog istoka.

burt
Gost
burt

to je prešutni dogovor Truma i Putina da Tump javno govori kako dolaze nosači aviona, rakete, strategijska avijacija prema Iranu i time postiže političke poene a Putinu odgovara napetost i povećanje cijena nafte i dio naftnog kolača koji bi Putin dobio sa drugog tržišta, iranske vlastodržsce se uopće ništa ne pita, Trump im je poručio da ga zazovu i sad se traži koji će im Trump dati broj telefona i time ih hoće ponizit više nego Saddama i Assada jer ako ga ne zazovu samo mu daju povoda da ih nastavti pritiskat svim sredstvima

Ivex
Gost
Ivex

Tako je

denis
Gost
denis

Nadam se da će trumpić smoči snage i hrabrosti da napadne Iran.

Brave new world
Gost
Brave new world

Sadama je ponizio jer ga je objesio i razrušio mu drzavu, a Asada nije ponizio već mu je samo razrušio državu.
Iranu isto mogu razrušiti državu međutim poniziti ih nece sigurno jer iran nije sirija.
Međutim kolo sreće se okreće i SAD-u će se jednom vratiti milo za drago jer na duši su im miljuni poginulih.

sefvnewrfvwqerfvqewrfvqewrferw
Gost
sefvnewrfvwqerfvqewrfvqewrferw

Oni koji su stvorili čemeriku da bude njihov pitbul to što rade putem čemerike rade to milenijima, NEKAŽNJENO.

Mateja
Gost
Mateja

Dokler Indija ne prehiti ZDA in Kitajske. Šiva in Kali sta Zeus in Hera. Zeus je pa Judovskega boga Saturna zaprl v pekel. Zakaj pa mislite, da je Davidova zvezda tako zelo podobna satanovi zvezdi?

Mateja
Gost
Mateja

Assad je na kolenih. Njegova žena je skoraj mrtva in sin tekmuje na tekmovanjih iz matematike, kjer zaseda zadnja mesta. Medtem se pa IS in Al Kaida zaradi ZDA sprehajata po Evropi.

Max
Gost
Max

Sirija još postoji i nije poražena njezina vojska je oslobada i već kontrolira gotovo čitavu državu. A Iran je još jači.

Mateja
Gost
Mateja

Sadama, Gadafija in Assada bo Evropa večno objokovala. A ZDA bo Evropa večno preklinjala. Pa čisto vseeno, če v Iran za predsednika Trump postavi Šaha in v Venezuelo Guaida. Prihodnosti ne bodo spremenili, tudi če žrtvujejo tri rdeče telice in bika po imenu Bašar Assad.

minimoris
Gost
minimoris

Iran je uradio jedinu mogucu stvar kada je potpisao sporazum o nuklearnom oruzju,evo zasto.Do tada je bio pod sankcijama UN koje su odobrili i Rusi u UN.Ali to je bilo dok je Rusija bila na kolenima i kada je senila kako Amerikanci traze.Rusima je bilo potrebno da se potpise bilo kakav sporazum da bi se legalno skinule sankcije UN-a,sto je i ucinjeno.Znalo se ja mislim od pocetka da Amerikanci nece postovati nikakav dogovor i da ce ponovo uvesti sankcije,ali je problem ovog puta sto te sankcije ne mogu da prodju UN.Kada nemaju sankcije Rusi mogu i da im prodaju oruzje ili bilo sta drugo,jer ne moraju da postuju americke sankcije.
Meni se cini da se sprema napad na Iran,jer im je ovo skoro poslednja sansa za napad,daj Boze da nisam u pravu.Jedino ne znam sta i koliko su Irancima Rusi dali od oruzja,ako je samo ono sto znamo,to je isuvise malo.
Amerikanci ce gadjati sa rojem raketa svako bitno postrojenje i lokaciju sa naoruzanjem,ako im to sve rasture samo ce sacekati neko vreme da se Iranci sami podignu protiv svoje vlasti i dovesce nekog svog “spasioca” naroda.
Jedini spas Irancimaje da ispale roj raketa na Bahrein i Katar i probaju da uniste ili nanesu sto vecu stetu americkim bazama.Kada se pogleda mapa tog dela sveta,amerikancima je samo frka da pridju Iranu,jer brodove mogu lako da im potope,a zemlje tipa SA i Turske ako daju svoju teritoriju za prelet postaju legitimni ciljevi,a koliko znam Iranci imaju rakete kojima mogu da ih gadjaju.

Kile
Gost
Kile

Nema tu nikakvog napada šta ti je, Jemen ih je polomio u sandalama, Vijetnam ih je polomio bosonog sa trstikom u rukama, Siriju ne treba ni spominjat, a ovakvu ozbiljnu i veliku državu kao Iran nemaju nikakve šanse, tj. možda imaju šanse uz ogromne gubitke koji bi ih lišili svjetskog carstva i to dobro znaju, stoga samo naprijed ako imaju muda ( a znamo da nemaju)

Max
Gost
Max

16i + je od mene.

Tiha voda.
Gost
Tiha voda.

Mogu rusi svasta ali ima jedan problem.nece pomoci iranu,mozda kina.previse rusofila ovdje da im se zamaglila stvarnost pred ocima.mogli su davno prodati s 300 ili cak s 400 irancima i potpuno smiriti zio kerove.al eto nisu.znate zasto nisu,ne pravite se blesavi.

burt
Gost
burt

iranska avijacija je zastarjela, svi avioni su iz šezdesetih i sedamdesetih godina još iz doba prije revolucije, kako to Rusija nije prodala Iranu novije avione ako su strateški partneri jer je avijacija najvažniji vojni segment neke države

Tiha voda.
Gost
Tiha voda.

Burt,imaju i pokoji neosteceni americki dron,tako da…..

Mateja
Gost
Mateja

Tudi Hitler je imel dobro opremo. ZDA so nov tretji rajh in babilonska kurba. Konec ZDA je blizu in zato je nevarnost še toliko večja.

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

@Tiha voda
“mogli su davno prodati s 300…”
???
Pa prodali su i isporučili S-300 Irancima,

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Ni Rusiji ni Kini ne odgovara da se nuklearno oružje širi. Što više zemalja ga ima, veća je šansa da će biti upotrebljeno. Zbog toga je Rusija podržavala sankcije UN, a ne radi toga što je u to vreme bila na kolenima.
Što se tiče ratne opcije, moće NATO, sa lokalnim kolonijama da prikupi dovoljno snage da vojnički slomi Iran i da postavi “demokratsku” vlast, ali… Posle toga trebaju tu i opstati. Prošli bi gore nego u Avganistanu.

Toni
Gost
Toni

očito ti nedostaje spoznaja naprimjer iz iračko-iranskog rata, u kojjem su Iranci uveli nove taktike takozvanih ljudskih valova….ljudi idu i napadaju bunker, a iračanima se strojnice krive od vrućine. Ne možeš osvojiti zemlju koja ima takve ljude, sve rakete ovog svijeta ti ne mogu pomoći protiv takvog mentaliteta. Znaju to i Amerikanci, ali će svejedno pokušati jer je to jedino što im je ostalo. a takav potez lako dovodi do rata velikih razmjera.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Japanci su imali kamikaze.. Nije pomoglo.

Nisam ja na strani Nato pakta, protiv Irana, (naprotiv) ali istorija nas uči da hrabra vojska nije dovoljna u sudaru sa dovoljnom brutalnom silom.

Za mene uopšte nije pitanje, da li će oni napasti Iran, već je pitanje: Kada?

Problemi za njih dolaze posle, kada više ne bude vidljivog fronta, već se “okupaciona vojska” nađe pomešana sa stanovništvom koje ih mrzi i suočena sa gerilom, na velikom prostoru. Na duže rokove, takav rat se ne može dobiti, ali za uništavanje bilo koje vojske, stvar je matematike kolika je sila potrebna.

Ray
Gost
Ray

I ako napadnu Iran,to nece biti kopnena invazija jer to ne smeju ni u ludilu. Bice to kao bombardovanje SRJ 99, samo sa 10+ km visine se bilo sta radi. Prvo ce da im polupaju radare pa onda s300 sisteme stotinama balistickih po cilju,jer nikakva vazdusna ne moze da se izbori sa tom saturacijom, sem ako nema najnaprednije uredjaje za elektronsku borbu i ometanje,sto Iran nema. Kad s300 ispali sve rakete,puni se oko 40 minuta. Tad ce biti unisten ako nekim cudom prezivi saturaciju.

Ali nece biti napada na Iran,jer SAD ima nezasticene vojnike u Iraku i Avganistanu koji bi bili pojedeni. Mislim da bi na bombardovanje Iran reagovao invazijom na Irak i Avganistan,mozda i SA. Strateska rezerva im je bar 20 miliona vojnika

Mateja
Gost
Mateja

Ubijejo nekaj tisoč ljudi, a sovražnikov dobijo še stokrat več. Vsa kri gre na roke ZDA in zato je konec ZDA tako zelo blizu.

Mateja
Gost
Mateja

Babilonska kurba so ZDA in konec Babilonske kurbe je blizu. Nekje si bo polomila zobe. Končala bo kot tretji rajh.

Ivo
Gost
Ivo

Ispravno razmišljanje, @minimoris. Ameri ni ne bi išli na kopneni napad i okupaciju, već na masovno raketiranje izdaleka. Dvije do tri tisuće tomahawka ili sličnog oružja uništilo bi privredu Irana do temelja, tu nema dileme. Protiv toga se Iran ne može efikasno obraniti, na raspolaganju mu je samo odvraćanje i odmazda.

Sad se postavlja pitanje zašto ameri ili čuvari konc-logora to već nisu pokušali. Očigledno postoji neki razlog, i on nije javno poznat, tako da možemo samo nagađati. Po meni najvjerovatniji razlog je sporazum između Irana i Rusije da će ih ovi štititi u slučaju većeg napada, pa makar i nuklearnom opcijom. Da nije toga, realno bi čuvari konc-logora odavno izbombardirali Iran sa svime što imaju, i to još prije desetak i više godina, kad je Hezbollah bio daleko slabiji nego sada.

Normalno, američki brodovi bi se držali daleko od Perzijskog zaljeva u tom slučaju, previše su ranjivi na protubrodske rakete, a nisu ni potrebni tako blizu. Tako da za sada nema velikih izgleda za napad, dok su god tamo.

Analiza ti je sasvim ispravna, minuse dobijaš zbog nekritičnog mentaliteta komentatora. Svi smo mi na strani Irana, čak i clickbait Burt, ali treba biti realan u pogledu mogućnosti jednih i drugih.

Mateja
Gost
Mateja

Potem bi bila Evropa polna Irancev. Evropa, ZDA, Rusija in Kitajska imajo vsi natalno piramido v obliki žare. To bo pogreb. Indija ima lepo piramido. ZDA imajo poleg piramide v obliki žare, tudi ogromen dolg, ki ga enkrat ne bodo mogle več krpati.

burt
Gost
burt

Iran godinama izvozi svoju teokraciju u Irak, Libanon, Siriju a kad je došla vijest da su doveli IRGC i u Venecuelu u Južnu Ameriku to je bila kap koja je prelila čašu

Mateja
Gost
Mateja

Vietnam, Libija, Sirija, Jugoslavija, Guatemala in tako naprej. Kdo je zlival ORANŽNI STRUP po Vietnamskih otrokih? Kdo je nalašč pobil cele vasi v Vietnamu? My Lai: Ameriški nikdar kaznovani pokol civilistov v Vietnamu Točka preloma v vietnamski vojni Ameriški vojak med požigom vasi My Lai. Foto: Wikipedia Pokol v My Laiu je ameriška vojska, kot je bila to navada, fotodokumentirala. Največkrat objavljene, pa tudi najbolj nazorne fotografije je posnel Ronald Haeberle, vojaški fotograf, ki je tisti dan spremljal četo Charlie. Leta 2009 je priznal, da je uničil ogromno fotografij, ki jih je posnel med pokolom. V nasprotju z objavljenimi fotografijami trupel so bili na uničenih fotografijah ameriški vojaki med dejanskim pobijanjem civilistov. Foto: Wikipedia Število smrtnih žrtev vietnamske vojne se giblje med 1,5 in 3,6 milijona, od tega je bilo nadpovprečno vellik del civilistov. Morda najbolj zgovorno fotografijo te vojne je posnel vietnamski fotograf Nick Ut, ki je za AP začel delati pri vsega 16 letih. Fotografija “Groza vojne” je nastala leta 1972, po napadu z napalmom na vas Trang Bang. Foto: AP Rekel bi, da večina članov naše čete Vietnamcev ni imela za ljudi. Vojak Dennis Bunning Pretresljiva podoba vaščanov tik pred usmrtitvijo. Foto: Wikipedia Eden izmed vaščanov v smrtni grozi. Foto: Wikipedia Edina ameriška “žrtev” operacije v My Laiu je bil vojak, ki se je sam ustrelil v nogo. Foto: Wikipedia Hugh Thompson je bil zaslužen za konec pokola – a v domovini so ga sprejeli bolj kot izdajalca kot pa junaka. Foto: AP Odgovorni za napad so se praktično vsi po vrsti izmazali. Foto: Reuters V pokolu je bila ubita vsa moja družina – moja mama, moj oče, moj brat in tri sestre. Vrgli so me v jarek, poln trupel. Bila sem prekrita s krvjo in možgani. Ena od preživelih, ki je bila ob pokolo stara 8 let Na sodišču niso le pripadniki Charliejeve čete. Na sodišču je tudi ameriška vojska, sodi se tebi in meni. To sojenje v očeh drugih zadeva vso našo državo in vse naše ljudi. General William Peers, ki je vodil preiskavo o My Laiu Hugh Thompson (zgoraj levo) se je v My Lai vrnil leta 1998 na 30. obletnico pokola. Foto: Reuters Sorodne novice Tuol Sleng – kamboški zapor največjih grozodejstev človeštva Na poveljstvu posebnih sil ZDA: Odločanje o usodi sveta iz “centra za vojne igrice” Filmi iz ameriškega bunkerja 4: Vietnam Pravi obraz vojne: Privlačen oder, za zaveso pa mesoreznica Ameriški vojaki v smrtonosni meglici vojne in zdravil na recept Primer My Lai – pokol v imenu vojne Častnik oproščen krivde za pokol Mi Lai tudi po 40 letih ni pozabljen 16. marca 1968 je skupina ameriških vojakov iz čete Charlie iz prvega bataljona 23. pehotne divizije brutalno ubila večino vaščanov My Laia, vključno s starci, otroki in ženskami, ki so jih pred tem posilili in iznakazili. Ameriški vojski je pokol uspelo prikrivati leto dni, dokler o njem niso začeli poročati ameriški mediji, s tem pa so sprožili val mednarodnega ogorčenja. ZDA so imele v tistem času v Vietnamu že skoraj… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo

🙂

B.A.N.
Gost
B.A.N.

Na primjeru Kine se možda najbolje vidi da ameri ne mogu nikome oprostiti samo jednu stvar, a to je uspjeh. Uspjeh azijskih zemalja dijametralno je suprotan interesima Amerike i to je činjenica koja se ne može sakriti nikakvom retorikom. Kina želi povezati euroazijski kontinent, koji je energetski i sirovinski samodostatan te tehnološki jak, na dobrobit svih zemalja. Nekome ovakav razvoj smeta i nastoji ga spriječiti svim sredstvima. Na mnogim primjerima se vide rezultati takovih nastojanja diljem kontinenta. Da bi se ti požari koji se stalno podmeću spriječili, velike azijske zemlje trebaju formalno stvoriti nekakav oblik vojnog saveza i izmjestiti najvažnije sigurnosne institucije na euroazijski kontinent.

minimoris
Gost
minimoris

ajde da probam da odgovorim svima redom,sta sam mislio mojim tekstom jer me koliko vidim dosta Vas nije razumelo.Kao prvo,veliki sam protivnik Imperije zla,nisam ni za Ruse niti Kineze,ali sam za one koji se bore protiv Imperije(neprijatelj mog neprijatelja je prijatelj),i naravno za male narode kao sto smo mi svi.
Ajmo ovako da sagledamo situaciju.Iran ima postrojenja za vadjenje nafte i gasa,od kojih imaju prihode koji dosta uticu na relativno ok zivot u Iranu.Sta bi se desilo da ta postrojenja budu unistena i koliko bi trebalo vremena da se ona obnove.
Rusi i Kinezi bi pomogli Iranu ali to ne bi bila pomoc u stilu ako dirnete Iran objavicemo vam rat,nego vise pomoc u logistici i nekoj manjoj vojnoj pomoci(municija,oprema i sitniija vojnicka oruzja).
Kinezima nista ne znaci razvjanje Puta svile,ako imaju nestabilno podrucje,a u to bi se pretvorio Iran.Evo jedan slikoviti primer da bi razumeli moje razmisljanje.Ozenili ste se,dobili decu i kupili stan i svu opremu u njemu,zaduzeni ste donekle,ali mozete da zivite sa tim kreditom i u jednom trenutku,crkne Vam ves-masina,televizor,rerna i sudo-masina.E sada zena ce cutati neko vreme i potrudice se da pere ves i sudove na ruke,deca nece gledati televiziju itd.Sta ce se desiti posle jedno mesec-dva,zena ce poceti da zvoca,deca da kukaju,Vi rastrzani na poslu sve nervozniji i na kraju ce doci do nasilja u porodici i puce porodica.Jel tako.Sada ovo isto primenite na drzavu bilo koju na koju Amerikanci vrse pritisak ili agresiju.U Iranu recimo razruse naftna i gasna postrojenja,smanji se novac koji ide u budzet i eto nemira (naravno uz dejstvo 5. kolone)na ulicama.Da neko osvaja prostore i okupira teritoriju na stari nacin mislim da je zastarela doktrina,mnogo je lakse,unistiti izvore prihoda i sacekati da narod krene da se buni i onda postaviti svog lidera.Nema sumnje da u slucaju agresije ceo narod ne bi stao uz svoje rukovodstvo,ali sta kasnije kada rat zavrsi.
I jos nesto kao odgovor B.A.N.-u,izvini malo je glupo da saljes vojnike na ociglednu klanicu i cekas da bunker potrosi municiju ili mu se istopi oruzje.Ipak je jedan vojnik vredniji vise od bilo cega.Mozes biti najveci patriota,ali neces pomoci svojoj zemlji ako uludo izgubis glavu,a pritom nista ne uradis.
Opet sve ovo je samo moje razmisljanje,jer me u principu najvise plase ludi generali u Pentagonu i jos ludje korumpirano rukovodstvo Izraela.

minimoris
Gost
minimoris

Izvini B.A.N. odgovarao sam na Tonijevu opasku….oko napada na bunker….

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Napad na Iran je planiran odavno.

U nekim drugim okolnostima i sam bih verovao, da je lakše ići sa nekom vrstom ograničene intervencije usmerene na propagandne efekte i eventualno izazivanje nestabilnosti uz možebitnu promenu režima.

Kako sam već ranije napisao, neće biti ozbiljnog rata, dok traje izborna kampanja, ali kad u USA prođu izbori, verujem da će se svom silom obrušiti na Iran. Više je razloga za to.

1. Demonizacija Irana i vlasti se pojačava, jer je za USA podrška vlastite javnosti za rat ključna,

2. Setimo se da je Trampova deviza pred prethodne izbore bila: “Učinimo Ameriku opet velikom”. Verujem da je, kad je Iran u pitanju, američki cilj – totalno uništenje Irana, pre svega za primer drugima. Potrebna je apsolutna i nesumnjiva pobeda kao dokaz da je “Amerika” opet “najveća”.

Za ovu svrhu, Iran je idealna meta. Dovoljno je jak, da niko takvu pobedu ne bi uzeo olako.

3. Resursi (kao i uvek) imaju svoj značaj.

4. U Americi ima mnogo generala koji ovakvu vrstu akcije jedva čeka.

Samo nekakva ekstremno velika svetska dešavanja ovo može sprečiti i slažem se sa svima koji smatraju, da će rat sa Iranom za USA biti labudova pesma.

Max
Gost
Max

Mini moris malo bih te nadopunio ako smijem koristiti takve metode zaista bi bilo uzaludno i suludo samoubilački juriši i sl) ali Iran danas poznaje suvremenu vojnu strategijiu i tehnologiju kako konvencionalnu tako gerilsku borbu pa bi se njima i koristio uz pomoć stanoyništva

Jole
Gost
Jole

Izgleda da smo dobili goste trolove,kojima je cilj unositi malodušje.Gledajući čisto geostrateški,niti Rusija,a niti Kina si ne mogu dozvoliti bilo kakve promjene vlasti u Iranu i namještanje kojekakvih američkih pudlica ,kakav je bio šah Reza Pahlavi.Tako da tu opciju izbijete iz glave.A druga je stvar da niti Ameri se ne usude napasti Iran jer znaju da dvije druge sile na to moraju odgovoriti.Jedini koji kuha i radi sr*nja je Izrael i ta je teroristička država najopasniji čimbenik krize na B.I. i šire.Imaju oko 400 nukica,a nisu baš uračunljivi i u tom smislu je Iran,neusporedivo zrelija,mudrija i razumnija država,a nema niti jednu nukicu.

Max
Gost
Max

Jole što se tiče geostrategije tu si u pravu pročitaj moj komentar ispod teme trumpova politika topovnjača više ne pali. Ispod sam jasno napisao da je Iran jaka regionalna pa i svjetska vojna sila koja raspolaže stotinama tisuća vojnika akitivnih ) ali i pričuvnim ) modernim oružjem vlastite proizvodnje ali i strane Ruske Kineske itd I nešto starije Američke) Svaki napad na Iran urodio bi jakim protuudarom po napadačima i njhovim snagama i saveznicima u regiji. Što bi izazvalo širi regionani sukob u koji bi se uplele susjedne zemlje i organizacije. to bi značilo i svjetsku gospodarsku krizu Jer bi Iran Blokirao Hormuški tjesnac bila bi ugrožena opskrba naftom : U rat bi se upleli Sirija Hezbollah Izrael Hamas… A vrlo vjerojatno bi počeo i Treći Svjetski Rat jer Rusija i Kina ne bi ostale po strani. Oprosti što sam oduljio.

Trubadur
Gost
Trubadur

Bože mili, koje se ovdje mogi danas gluposti čitati.. To je, da ne povjeruješ…. Bez Irana Rusija gubi stabilnost evrazijskog hartlanda, koga je dobila sa Kaspijskim paktom… Bez Irana, Rusija postaje potpuno razgaljena u svom najosetljivijem dijelu…. Ako Rusija ne podupire Iran i brani ga, onda je đaba krečila u Siriji, jer sve to onda nema nikakvog smisla….. I ako neko pogleda karte, vidi, da je Iran bitna država u nacrtu Kineskog jednog puta, jednog pojasa, pa bi i Kina bez, da podupire Iran ispala potpuno glupa i nedržavna tvorevina… Šta če onda Kini koridor preko Afganistana i Pakistana, ako nema Irana…. Dajte se malo uozbiljite i počnite malo i, da mislite…

Max
Gost
Max

Trubadur U pravu si pogledaj moj post gore) sjeti se zapovijedi Xi Jinpinga kad su amerosi tukli raketama po Siriji ako Rusi budu napdnuti poslao je eskadru u Sredozemlje Kineska mornarica im se stavlja raspolaganje i zajedno s njima uzvraća na napad. Možemo samo misliti što bi učinili da je napadnut Iran koji je strateški još važnij od Sirije.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Ma naravno.
Nema ništa od ovoga. Već viđeno. Ameri opet love na galamu. Nisu ni oni mutavi. Iako se trude.
Neće tamo gdje Rusi i Kinezi stoje u pozadini.
Pa Venezuela je na drugoj strani svijeta……. i…… ustežu se.
A nisu osigurali neku ”koaliciju voljnih”. Pa bi morali sami.
Dok god ne okupe neke tulipane, kao privid međunarodne podrške…… ništa, njente.
Išli bi, al’ da ”saveznici” dobiju po tamburi.
Dok bi oni na finjaka. Iz daljine. I fotelje. S ‎joystickom.
Naučili su lekciju u Vijetnamu.
Gdje su oni mali u crnim pidžamama radili na podizanju američkog BDP, razvojem pogrebnog sektora.
I natjerali američku javnost da popi*di.
P.S.
A kad napadnutog dovedeš u poziciju da nema šta izgubiti, jer se bori za opstanak………
I mačka će uvijek pobjeći.
Ako je stjeraš u kut, da nema gdje, skočit će ti u oči….
Iako, uvijek postoji faktor nekog incidenta.
Pa bi stvari mogle izmaći kontroli.
A u tome su Izraelci velemajstori.

Sara
Gost
Sara

Pa; reklo bi se, ako Sila Tame misli napasti Iran, valjda su dobro razmislili….jer u slučaju nepobjede, odoše Odabrani nazad u pustinju. Ako ih bude bilo, i ako bude bilo pustinje, a bogami pitanje je da li će i nas biti….

Mateja
Gost
Mateja

Iranci so neumni. ZDA so oborožile IS in Al Kaido. Veste da se s teroristi ne pogaja. ZDA so teroristi in prišel bo dan, ko bo Indija naredila z ZDA tisto kar bo osvobodilo ves svet. Konec večnih vojn ZDA. Kaj bo naredila Indija? Razdelila ZDA, kot so pred več kot 70 leti razdelili Nemčijo. Indija bo najprej v Washingtonu ponovila uničenje Drezdena, potem pa razdelila ZDA na severno Indijsko kolonijo in južno Kitajsko kolonijo. Evropa bo z migranti kaznovana za kolonializacijo Afrike in za pomoč ZDA pri uničenju Libije, Sirije, Iraka itd.

apolo
Gost
apolo

stvarno, sve sto si napisala moze biti i istina ali evo ti minus.

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda

Oprosti Mateja,
ce ti se ni kdo omenil, ti raje namignem jaz.
Pises komentarje na internetni strani, ki pokriva govorno podrocje nasih juznih sosedov, zato bi bilo zazeljeno, da pises v njihovem jeziku. Resnicno ni tesko, pa se njihov materin jezik izvezbas lahko na, za Slovenca, zavidljiv nivo.
Uzivaj se naprej!

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

@ Gospodine Babiću Tekst je odličan, osim naslova i sljedećeg citata: “…..diplomatski i gospodarski napad na Katar, samo kako bi se izolirao Iran” Mislim da taj citat može dovesti do pogrešnih zaključaka. . Protiv Sirije se je stvorila široka koalicija i od zemalja u regiji aktivno su bili uključeni: Izrael,Jordan,Turska,Saudijska Arabija i Katar. Katar i SA također su bili uključeni u agresiju na Libiju. Što više katarksi šeici su bili izuzetno ponosni na svoju ulogu u libijskoj tragediji, pucali su od ponosa kad su pripadnici Muslimanskog bratstva u znak zahvalnosti vješali katarske zastave po Tripoliju. Aktivnim ulaskom Rusije u sirijsku dramu , počinju prve pukotine u antisirijskom bloku. Nepromišljenim rušenjem ruskog borbenog aviona Turska se je našla u nizu problema. Meki odgovor Rusije stvorio joj je veoma ozbiljne gospodarske,diplomatske i djelomično vojne probleme. Suočen s takvim nesimetričnim odgovorom Rusije , Erdogan je uložio veliki trud da iste odnose normalizira. Međutim takva Erdoganova nastojanja očito nisu bila dobro prihvaćena u nekim krugovima što je rezultiralo pokušajem državnog udara. Poslije neuspjelog puča,Erdogan je sve više pod pritiskom zapada a jedan od glavnih prirodnih saveznika mu je Katar, ideološki su povezani putem Muslimanskog bratstva.. Pritisak zapada na Tursku i kurdsko pitanje dovode i do približavanja Irana i Turske. Nedovoljna kooperativnost Katara u akcijama protiv Turske u konačnici je rezultirala Saudijskim gospodarskim i diplomatskim napadom na Katar. Suočen s takvom prijetnjom i Katar se počinje približavati Iranu. . O naslovu. Mislim da Iran nije adekvatno odgovorio na USA prijetnje. Otvoreno pismo koje je poslao EU je također promašeno i diplomatski besmisleno. Prijetnje zatvaranja Hormuza su glupe . Zašto? Čemu pisati EU, kada je iskustveno razvidno da je glavno obilježje trenutne EU politike bezkičmenjaštvo. Da je EU publika površna i ima pamćenje čovječje ribice. Istupanjem iz ugovora na ovaj način olakšavaju posao EU elitama da sakriju svoj vazalni položaj i djelovanje na vlastitu štetu Tko će se za par dana sjećati radi čega je Iran istupio iz sporazuma? Naslovi će vrištati o iranskoj nuklearnoj prijetnji. . Mislim da bi puno adekvatniji odgovor Irana bio u stilu: “Poštovani , od potpisivanja ugovora svojim postupcima smo dokazali da smo spremni držati se ugovora, što je potvrdio i UN. Nažalost ,unatoč tome suočeni smo s otvorenom ratnom prijetnjom i uvođenju ekonomskih sankcija protivnih međunarodnim normama i zakonima. Bez obzira na sve , namjeravamo se i dalje držati potpisanih ugovora ali dok traje neposredna ratna opasnost i neopravdane i od UN-a neautorizirane sankcije ukidamo pristup UN -a našim postrojenjima. U uvjetima neposredne ratne opasnosti Iran si ne može priuštiti slučajno otkrivanje nekih informacija koje su nevezane za nuklearna postrojenja a koje bi ugrozile ili umanjile njegove mogućnosti u obrambenom ratu stoga smo nažalost prisiljeni na ovaj korak. Po prestanku ratne opasnosti i prijetnji suverenitetu Irana, te ukidanju od UN-a neautorizoranih sankcija Iran je spreman instantno dopustiti UN timovima da provedu nadzor.” Nešto u tom stilu bi bio puno adekvatniji odgovor koji bi jasno naznačavao tko je prekršio i krši dogovor. Usto bi se postigao cilj da EU svakim danom… Pročitaj više »

Jole
Gost
Jole

@Ara – dobar ti je komentar.Kao da ga je pisao dobar diplomat ili netko tko se razumije u diplomaciju I njene uzuse.
Službeni Iran ponekad daje izjave koje su nepotrebne.Možda je to djelomično i radi unutrašnjih razloga,ali nema za tim potrebe.SAD ne želi napasti Iran jer to nije mali rizik.Zapravo to je puno veći rizik od dosadašnjih agresija na suverene države.To želi prije svega Izrael,a zna se da šestokraki upravljaju sa SAD i imaju snagu da ih natjeraju da ratuju za njih.
Uostalom,svi nedavni ratovi na B.I su smišljeni u Izraelu,neovisno o tome što je to bio i interes duboke države I NEOCON-a.

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

@Jole
To me i plaši.
Ako pogledamo recentne USA odluke, oko Jeruzalema i Golana, te istupanje iz sporazuma s Iranom dolazim do zaključka da je Trumpova administracija pod velikim uticajem izraelskog lobija.
Dojma sam da Izrael još uvijek ne može oprostiti Iranu i Hezbolahu 2006-tu odnosno da aktivno traži osvetu.
Motiv ove akcije je zaustaviti Hezbolah , uništenjem Irana.
Napasti Iran ne da ga se nužno okupira, nego ostavi u kaosu s katastrofalno razorenom infrastrukturom.
Takav Iran ne bi više mogao pomagati Hezbolah.
S drugim posljedicama se previše ne zamaraju.
Prošle godine kada se je poslije navodnog kemijskog napada skupila flota pred Sirijom u trenutku najveće napetosti su išli bombardirati iranska skladišta. U trenutku kada je jedna iskra ili kriva procjena mogla izazvati ogromne posljedice.
Neki su to nazivali hrabrošću.
Za mene je bila neodgovorna glupost.
.
S druge strane je Iran sa proklamiranom politikom bacanja Izraelaca u more.
Sulejmani izjavi : Bush nam je dao Irak, Obama Siriju a Trump će nam dati Izrael.
Ej ? Pa ti si general i zapovjednik Quds snaga, stoga ne možeš pričati takve neodgovorne pizdarije.
Opet dužim…lol
Pa da skratim.
Dvije regionalne sile koje čak niti graniče se ponašaju na krajnje nerazuman način , te u svoju iracionalnu politiku žele uvući i svjetske nuklearne sile.
To mi se ne sviđa . Niti malo.

Odisea
Gost
Odisea

Kad te napadne bik glupo mu je objašnjavati da si vegetarijanac i da si miroljubiv,ali kad ga opališ kocem po leđima sve mu se razjasni.

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi

Vječno ratoborni ameri imaju tehniku…
Perzijanci su pak fanatični….hm….živi bili pa vidjeli….

Baba
Gost
Baba

Vječno bahati prije…

Jole
Gost
Jole

Mike Pompeo ide kod Putina.Žele čuti što Rusi misle o njihovom pokušaju uništenja Irana.Nadam se da će Vlado biti otvoren i reći mu da je Iran saveznik Rusije.To će biti dovoljno da taj orangutan nešto shvati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik