Iranski satelit, za kojeg se smatralo da je samo ”smiješna kamera koja je zalutala u svemiru”, snimio najveću američki vojnu bazu na Bliskom istoku

Al Udeid zračna baza
47 komentara

Fotografije su, kako se izvješćuje, dobivene u tijeku velikih ”ratnih igara”, koje se odvijaju na jugu Irana, u koje je uključeno više grana oružanih snaga, uključujući elitne postrojbe Islamske revolucionarne garde (IRGC).

IRGC je objavio detaljne fotografije zračne baze Al-Udeid, katarskog doma Središnjeg zapovjedništva američke vojske, sa snimcima koje je napravio iranski vojni satelit domaće proizvodnje, ‘Noor’ (Svjetlost).

Na fotografijama se vidi nekoliko detaljnih snimaka same zrakoplovne baze, s time da su one fotografirane tijekom različitih vremenskih intervala, što se može zaključiti na temelju promjene položaja zrakoplova na pistama. Čini se da je jedna od slika infracrveni prikaz koji pokazuje toplinske potpise zrakoplova i okolnih objekata.

Al-Udeid je najveća američka vojna baza na Bliskom Istoku, s čak 11.000 osoblja koje je razmješteno u objektu; baza se dosad koristila za usmjeravanje američkih vojnih operacija u cijeloj regiji.

Slike su prikazane u videozapisu na kojem se prikazuju iranske bespilotne snage, zračne snage i rakete. Osim toga, na fotografijama se vidjelo kako iranske snage izvode vježbe, od kojih je jedna uključivala gađanje makete američkog nosača zrakoplova.

Slike su objavljene usred tekućih vojnih vježbi ‘Veliki prorok 14’ u provinciji Hormozgan, na jugu Irana, blizu teritorija koji graniči s Perzijskim zaljevom i hormuškim tjesnacem. Iran je u utorak započeo velike vježbe. Pored svojih aktivnosti, koje se odnose na prikupljanje obavještajnih podataka, Noor satelit navodno se koristio za nadgledanje vježbi iz svemira.

Satelit Noor lansiran je u orbitu u travnju. Američki načelnik svemirskih operacija, general Jay Raymond nasmijao se nakon što je saznao za lansiranje, nazvavši satelit “smiješnom kamerom koja je zalutala u svemiru”, nakon čega je rekao da je ”malo vjerojatno” da će taj satelit iranskim snagama pružiti bilo kakve korisne podatke.

Američke trupe u zračnoj bazi Al-Udeid i obližnjoj zračnoj bazi Al-Dhafra u Abu Dabiju, u UAE-u, ovog su tjedna stavljene u privremeno stanje visoke pripravnosti, nakon što je otkrivena paljba, koja se čula nedaleko mjesta gdje oni obavljaju vježbe. “Incident je trajao nekoliko minuta, a nakon toga proglašen je prestanak stanja pune pripravnosti”, izjavila je bojnica američke vojske Beth Riordan.

Američka mornarica osudila je u srijedu iranske vježbe “Veliki prorok 14”, s posebnim naglaskom zbog upotrebe makete američkog nosača zrakoplova. “Uvijek budno pratimo ne bi li došlo do kakvog neodgovornog i bezobzirnog ponašanja od strane Irana u blizini međunarodnih plovnih puteva”, izjavio je glasnogovornik Pete flote SAD-a.

Osim satelita, Iran je tijekom vježbi pokazao i sposobnosti svojih podzemnih raketnih jedinica. Bespilotne jedinice, zrakoplovi i razne rakete koje služe za obranu s mora, ali i za zaštite obale, ispaljene su tijekom ratnih igara. U srijedu je zapovjednik zrakoplovnih snaga IRGC brigadni general Amir Ali Hajizadeh otkrio da su vježbe uključivale i poraze simuliranog američkog sustava kazališta visoke nadmorske visine (THAAD) i to uz pomoć raketa koje radar nije mogao detektirati. “Zahvaljujući oružju koje je u našem posjedu možemo pogoditi bilo koju neprijateljsku metu, na bilo kojem mjestu u regiji Perzijskog zaljeva, Omanskom moru i Indijskom oceanu”, rekao je Hajizadeh.

Vježbe ne pomažu ionako zategnutim američko-iranskim odnosima. Prošli tjedan je iranski putnički zrakoplov bio prisiljen na izvršavanje hitnih manevara, nakon što su ga presrela dva američka borbena zrakoplova iznad sirijskog zračnog prostora. Iranski predsjednik Hassan Rouhani nazvao je incident američkim aktom „zračnog terorizma“ i pozvao Međunarodnu organizaciju civilnog zrakoplovstva, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, Siriju i Libanon da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se Washington pozvao na odgovornost za navodno kršenje međunarodnog prava.

Noor satelitšpijuniranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
3 godine prije

Eto, zahvaljujući Irancima konačno smo propisno vidjeli i to “čudo od vojne baze” 🙃

P.S. – Nekako mi se čini da su nedavno iransko gađanje makete američkog nosača zrakoplova te glisiranje oko američkih vojnih brodova u Perzijskom zaljevu bili jasna poruka Iranaca da ih američka propaganda ne zanima, odnosno da će se prema Amerikancima nastaviti ponašati sukladno svojim političkim poimanjima i ciljevima, a ne onako kako Amerikanci to od njih (silom) zahtijevaju. U svakom slučaju – well done Iran! 👍

Davor drugi
3 godine prije

Šta je ovo, Iran bas uporan u vicevima. Za ne povjerovati! Iz svemira ta baza je manje od jedne točke, bez obzira na uvećanje kamere iz te visine, nikada (osim u filmovima) se ne može dobiti slika sa tolikim 3D efektom. Objavljena fotografija u usporedbi sa satelitom, nastala je sa jako MALE visine. O kojim je uopće zategnutim odnosima riječ? Jeli to u pitanju neki rivalitet sa USA ili sto? Iran je jednostavno i jednostrano od strane USA uvaljen u do sada ne viđene sankcije, primoran da se samo on pridržava potpisanog ugovora o nuklearnom programu, pri čemu ga drže na nišanu i samo se čeka bilo kakav pogrešan potez. Iran iz iskustva zna jako dobro kako može daleko ići, i svjestan je da čak on i ne treba napraviti nekakv pogrešan korak, dovoljan je i jedan false flag koji mu je, po mom mišljenju, sa onim miniran tankerima bio… Čitaj više »

Venom
3 godine prije

Ova smiješna kamera iz krompira radi dobre fotografije.
Inače Amerikanci vole da se smiju svemu što nije “Made in USA”, ali sami nisu sposobni ABSOLUTNO ništa napraviti u vojnoj tehnici.

Dokurčilomi
3 godine prije

Ma dajte, katapultirali nekoga sa olympusom a ovaj okinuo u letu.:)

Zuppa
3 godine prije

Ovo se snimka sa drona

Ad astra
3 godine prije

U zadnje vrijeme se veliča moć Irana. Neka, uskoro će se opet počet prićat o jačanju ruske vojske. I tako u nedogled. Onda opet malo o pšenici, pilićima, zlatnimrezervama i rušenju dominacije dolara. Bilo bi interesantno kad bi se mogla napravit simulacija tako da se odvoji zapadni svijet od ostatka. Ali ono hermetički i da se ponovo otvori za 100 godina. Bilo bi interesantno uspoređivati stanje pojedinih država.

Max
3 godine prije

Iran Pokazuje da se ne šali. Za razliku od mišljenja drugih medija zauzimanje makete je bilo simbolične prirode a a ne amaterizam Iran je isprobao rakete i po prvi put ispalio raketu podzemno a ne površinski a kako vidimo i špijunski satelit radi A možda ima još iznenađenja bolje snažnije rakete ) Što i jest moja pretpostavka jer ne govore o tipu raketa koje su testirane.

Pero
3 godine prije

Crtani film.
😂😂😂😂😂

Čudo jedno
3 godine prije

usa🖕

Stara kuka
3 godine prije

Znam da nekad dolazi do suše pravih vijesti, ali ipak, možda bi uredništvo ipak trebalo biti malo selektivnije. Činjenica da je iranski satelit snimio ili navodno snimio ameirčku bazu baš i nije nekakva vijest. Dobar dio satelita baš zato i postoji – da snima objekte na Zemlji i to rade cijelo vrijeme.

Ovo pišem zato jer primjećujem, na ovom portalu, a još puno više na drugima stalni trend da stvarno važne vijesti kojima bi trebalo posvetiti jako puno pozornosti bivaju ubrzo zatrpane i izgubljene u masi drugih priloga a onda i zaboravljene zbog poplave ovakvih banalnosti koje niti su vijest, niti su imalo bitne. Na taj način, bombardiranjem banalnostima, se čitateljima i javnosti odvlači pozornost od zaista važnih vijesti i problema.

Ovo shvatite kao dobronamjernu kritiku.

DonAnte
2 godine prije

Raketama mozes gadjati cilj ako znas gdje se nalazi. Ovo je samo poruka Iranaca da znaju gdje se nalaze americke baze u regionu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI