ISIL bježi u sjever Afrike – Rijad i UAE ih prate i vodit će “borbu protiv terora”

Borci ISIL-a
12 komentara

Prošlog tjedna je Andrew Illingworth izvijestio kako se teroristi “Islamske države” iz Sirije i Iraka u velikom broju počinju povlačiti u Egipat i druge sjevernoafričke zemlje, nakon niza velikih poraza diljem Bliskog istoka u kojima su izgubili ključne teritorije i baze.

“Tijekom posljednjih dana su turski i kurdski mediji, ali i izvori na društvenim mrežama, počeli izvještavati kako se teroristi ISIL-a iz Sirije povlače, a cilj im je doći do Sjeverne Afrike. Naravno, turski i kurdski mediji okrivljuju jedni druge za propuštanje terorista”, piše Andrew Illingworth.

Iako nema sumnje da teroristima ISIL-a tajno pomažu vanjske sile ili druge terorističke skupine u Siriji, tko je odgovoran za ovu činjenicu u ovom trenutku više i nije relevantno.

Kako i turski i kurdski izvori, koji imaju različite geopolitičke interese i neprestano optužuju jedni druge, izvješća kako se ISIL odlučio na takav potez najvjerojatnije znači da se to zapravo i događa.

“Izvješća se podudaraju s navodnom izjavom vođe terorista, Abu Bakira Al-Bagdadija od prije otprilike tjedan dana, kada je pozvao svoje borce da se okupe u južnoj Libiji i pripreme za napad na zemlje širom Sjeverne Afrike i da tako nadoknade teritorijalne gubitke u islamskim državama na Bliskom istoku. Sjeverna Afrika se čini najlogičnijim izborom za okupljanje terorista ISIL-a koji žele nastaviti borbu, obzirom na blizinu trenutnih borbenih područja, geopolitičku situaciju regije koja je vrlo osjetljiva i udruživanje s nevladinim naoružanim skupinama. Osim toga, tamo desetljećima postoje i ilegalne infrastrukture koje će im mogu pomoći da dođu do željenog odredišta”, zaključuje Andrew Illingworth.

Nekoliko dana nakon objave ovih izvješća, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su priopćili kako će sudjelovat će na summitu “G5 Sahel”, koji se danas otvara u Parizu, a tema je borba protiv terorističke prijetnje na zapadu Afrike, iz glavnog grada Francuske izvještava Reuters.

Masakr u Libiji

Grupa “G5 Sahel” se sastoji od vojnih jedinica i snaga unutarnje sigurnosti pet afričkih zemalja – Malija, Mauritanije, Nigera, Burkine Faso i Čada. Ranije su te države vodile zajedničku vojnu operaciju koja je u listopadu dovela do stvaranja saveza protiv terorizma.

Područje Sahela, koju Francuska smatra svojom sferom utjecaja, posljednjih godina pod povećanim rizikom od terorističke prijetnje, povezane s nizom islamističkih militantnih skupina, od Al-Qaede do Islamske države i drugih.

U regiji postoji vojni kontingent Francuske od 4000 vojnika, koji navodno podupire zemlje skupine “G5 Sahel” u borbi protiv terorizma.

Uz Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapski Emirati, koji su odlučili igrati ulogu glavnih sponzora antiterorističkog saveza na afričkom kontinentu, na ministarskom summitu će sudjelovati i predstavnici Italije i Njemačke.

Saudijska Arabija je prethodno obećala dodijeliti 100 milijuna dolara za operacije skupine “G5 Sahel”. Ukupno su afričke zemlje ove skupine zatražile oko 500 milijuna dolara, koliko im je potrebno za godišnji proračun njihove misije u borbi protiv terorizma.

Vojska, Francuska, vojna sila

Ujedinjeni Arapski Emirati su obećali da izgraditi “Vojnu školu” u Mauritaniji, čije je otvaranje zakazano za siječanj 2018. godine.

Međutim, Sahelu u Africi je neka vrsta prijelaza između Sahare na sjeveru i plodniju zemlje na jugu kontinenta i na samoj je granici novog mjesta okupljanja terorista “Islamske države”.

Dakle, imamo situaciju u kojoj se Saudijska Arabija i UAE, koje polako odustaju od upućivanja ultimatuma Assadu i ne mogu utjecati na unutarnju politiku Iraka, prate ISIL  do novog odredišta, nakon što je na Bliskom istoku pretrpio poraz od kojeg će se teško oporaviti i povratiti izgubljene teritorije.

Postoje dvije mogućnosti. Ili Saudijska Arabija i UAE, zajedno s Francuskom, zaista misle pomoći skupini “G5 Sahel”, ili predstoji uskrsnuće “Islamske države” na jugu Libije i širem području Sahela, budući da su ove dvije zemlje zaljevske monarhije duboko involvirane u stvaranje, financiranje i podršku islamističkim terorističkim skupinama u islamskom svijetu.

Ako se izvješća turskih i kurdskih agencija pokažu točnima, potonja verzija je bliža istini od deklariranih ciljeva sa summita o borbi protiv terorizma u Parizu.

G5 SahelISIL
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Eto ih jos vise k nama! Ovi nasi mafijasi i veleizdajnici misle da ih nitko od njih nece doseci.

Alex
6 godine prije

Ha ha da će oni vidit borbu protiv terora … samo jedna stvar, svim onima koji idu na “ljetovanja” u Dubai i slične destinacije, gdje žene zatvaraju jer su silovane, di mos svršit u zatvoru jer si slučajno dodirnuo nekog kozeje*a, želim da odleže jedno tri mjeseca u tim vukojebinama.

Kajzer Soze
6 godine prije

Povlače se u sjevernoafričke zemlje hmm prije će biti u sjevernoevropske zemlje 🙁

tuf
6 godine prije

Sve mi se cini da je njihov jedini zadatak sirenje utjecaja pod paskom borbe protiv terorizma, jer kako ce se boriti protiv onih koje su stvorili i financirali.

tango
6 godine prije

idul pješice ili autocestom koji ljigavci ili ih masoni prebacuju heličima

Majk Majers
6 godine prije

A vidi čvaraka na košulji ovog psa rata. Šta više čvaraka to veći ubojica……….

Alen
6 godine prije

Vecina ih je od tamo , idu kuci… Ono iz evrope kupi turska i vraca nazad … Mali predah do sledece epizode na BI….

Danilo
6 godine prije

Dali se oni samo tako i jednostavno ‘teleportiraju’. Koliko oni moraju da prođu država i granica i ko ih tako propušta.

dalmata
6 godine prije

Cim su Saudi i UAe,to je produzena ruka UsrA i Izraela.Za Libiju ce Rusi vrlo brzo napravit reprizu iz Sirije (General Haftar je odavno u kontaktu sa Rusima,a oni vec imaju savjetnike u Libiji)Rusi dobijaju bazu u Libiji,iza leda NATO i stvar je jasna.Za ostale,nabrojene Africke zemlje sigurno da licemjreje,laz i podrska bradatim imbecilima,od strane istih oni koji su isto to radili u Siriji,sigurno ce izazvat otpor(u pitanju je opstanak tih drzava) i vjerovatno im je jasno da su jedino Rusi(i suzdrzano Kinezi-bar do sada) pokazali ko je ko.Za Kinu sam siguran da nece ostavit ulozene miljarde u Libiji da USrA pljacka.Batina ima dva kraja,i oni deblji ce izvuc svi oni koji su sve ucinili.Vrime ce se odvijat munjevito,zlotvori su pusaci i mogu jedino(ka i svugdi di EU,NATO,USrA)prismrdija,pokazivat silu na nezasticenom narodu.Jadni ocajnicki potezi koji prilicu kukavicama njihova kalibra

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI