fbpx

Jedna od osoba koje su pretrpjele nedavne sankcije SAD-a je i službenica Hong Konga

Carrie Lam

Ministarstvo financija SAD-a izdalo je osobne sankcije protiv jedanaest kineskih dužnosnika, uključujući izvršnu direktoricu Hong Konga, Carrie Lam. Washington je osudio svakog službenika za “degradaciju autonomije Hong Konga”.

Navedeni razlozi za sankcioniranje svakog pojedinca odnose se na njihove akcije protiv hongkonških prosvjednika i njihove veze s Kinom.

“Sjedinjene Države stoje uz građane Hong Konga i koristit ćemo se našim alatima i vlastima kako bismo ciljali na one koji narušavaju njihovu autonomiju”, rekao je ministar financija Steven Mnuchin u izjavi o sankcijama, koje su uedene izvršnim nalogom predsjednika Donalda Trumpa.

Sva imovina koja pripada pojedincima koji su sankcionirani bit će zamrznuta.

Sjedinjene Države za Lam kažu da je “izravno odgovorna za provođenje pekinške politike suzbijanja slobode i demokratskih procesa”. Prije toga odustala je od ideje da je Washington sankcionira govoreći: “Nemam nikakvu imovinu u Sjedinjenim Državama niti čeznem za selidbom u Sjedinjene Države”.

SAD je pojačao pritisak na Kinu nakon što je Peking usvojio novi Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji mu je omogućio borbu antivladinih djelovanja u Hong Kongu. Zakon je usvojen nakon višemjesečnih masovnih prosvjeda i nereda u gradu.

Kina je rekla da je zakonodavstvo nužno za održavanje javnog reda na tom području. Njegovi kritičari kažu da takav zakon znači izravno miješanje u unutrašnje poslove Hong Konga, budući da on sada ima svoj suverenitet i da je slobodan od britanske krune.

Prosvjedi oporbe privukli su podršku mnogih zapadnih zemalja, nešto što Kina doživljava kao miješanje u svoje unutarnje stvari.

Trumpova administracija nedavno je poduzela niz koraka protiv Pekinga, uključujući pokretanje napada na kineske aplikacije TikTok i WeChat. Washington je tvrdio da popularne usluge predstavljaju prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti. Taj potez izazvao je kritike Pekinga, a TikTok je kao odgovor predložio poduzimanje pravnih radnji.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
neznanje
Gost
neznanje
1 mjesec prije

“Sva imovina koja pripada pojedincima koji su sankcionirani bit će zamrznuta.” Što to znači?

Tek---
Gost
Tek---
1 mjesec prije

Americke novine zovu demonstrante u Hong Kongu, demokratima.
Gdje to ima u novinama?
Zasto u Americi ne postoji ni jedan demonstrant koji bi se zvao demokrata?

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Moje skromno mišljenje je kako bi i Kina demokratskim putem i sredstvima trebala recipročno podržati ljude Texasa koji žele odcjepljenje tj. izlazak iz unije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
3
0
()
x