Jedna od osoba koje su pretrpjele nedavne sankcije SAD-a je i službenica Hong Konga

Carrie Lam
3 komentara

Ministarstvo financija SAD-a izdalo je osobne sankcije protiv jedanaest kineskih dužnosnika, uključujući izvršnu direktoricu Hong Konga, Carrie Lam. Washington je osudio svakog službenika za “degradaciju autonomije Hong Konga”.

Navedeni razlozi za sankcioniranje svakog pojedinca odnose se na njihove akcije protiv hongkonških prosvjednika i njihove veze s Kinom.

“Sjedinjene Države stoje uz građane Hong Konga i koristit ćemo se našim alatima i vlastima kako bismo ciljali na one koji narušavaju njihovu autonomiju”, rekao je ministar financija Steven Mnuchin u izjavi o sankcijama, koje su uedene izvršnim nalogom predsjednika Donalda Trumpa.

Sva imovina koja pripada pojedincima koji su sankcionirani bit će zamrznuta.

Sjedinjene Države za Lam kažu da je “izravno odgovorna za provođenje pekinške politike suzbijanja slobode i demokratskih procesa”. Prije toga odustala je od ideje da je Washington sankcionira govoreći: “Nemam nikakvu imovinu u Sjedinjenim Državama niti čeznem za selidbom u Sjedinjene Države”.

SAD je pojačao pritisak na Kinu nakon što je Peking usvojio novi Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji mu je omogućio borbu antivladinih djelovanja u Hong Kongu. Zakon je usvojen nakon višemjesečnih masovnih prosvjeda i nereda u gradu.

Kina je rekla da je zakonodavstvo nužno za održavanje javnog reda na tom području. Njegovi kritičari kažu da takav zakon znači izravno miješanje u unutrašnje poslove Hong Konga, budući da on sada ima svoj suverenitet i da je slobodan od britanske krune.

Prosvjedi oporbe privukli su podršku mnogih zapadnih zemalja, nešto što Kina doživljava kao miješanje u svoje unutarnje stvari.

Trumpova administracija nedavno je poduzela niz koraka protiv Pekinga, uključujući pokretanje napada na kineske aplikacije TikTok i WeChat. Washington je tvrdio da popularne usluge predstavljaju prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti. Taj potez izazvao je kritike Pekinga, a TikTok je kao odgovor predložio poduzimanje pravnih radnji.

Američke sankcijeTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanje
3 godine prije

“Sva imovina koja pripada pojedincima koji su sankcionirani bit će zamrznuta.” Što to znači?

Tek---
3 godine prije

Americke novine zovu demonstrante u Hong Kongu, demokratima.
Gdje to ima u novinama?
Zasto u Americi ne postoji ni jedan demonstrant koji bi se zvao demokrata?

Dokurčilomi
3 godine prije

Moje skromno mišljenje je kako bi i Kina demokratskim putem i sredstvima trebala recipročno podržati ljude Texasa koji žele odcjepljenje tj. izlazak iz unije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI