Jučerašnja posjeta Netanyahua Moskvi i što Izrael želi od Rusije

62 komentara

Kao što su mnogi primijetili, jučer je kao gost na vojnoj paradi povodom Dana pobjede u Moskvi bio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Uz sudjelovanje na svečanosti, Putin je pozvao Netanyahua da rasprave o trenutno vrlo složenoj situaciji na Bliskom istoku i da razmotre bilateralne odnose između dvije zemlje. S druge strane, izraelski premijer je susret s ruskim predsjednikom iskoristio da se požali na situaciju u Siriji i prisutnost iranskih snaga koje se u toj zemlji bore protiv islamističkih terorističkih skupina.

“Naravno, iskoristit ćemo današnji posjet kako bismo razgovarali o bilateralnim odnosima i problemima u regiji. Situacija je, na žalost, složena”, rekao je Vladimir Putin novinarima.

Ipak, ruski predsjednik je izrazio nadu “kako će se pronaći način za ublažavanje situacije i rješavanje akutnih sukoba”.

Netanyahu je u određenom smislu podržavao Putinovu namjeru, iako je njegov govor, kao i svi raniji, pio pun optužbi na račun Irana.

“Ja stvarno poštujem priliku da mogu razgovarati s vama i mislim kako zajedno možemo pravilno raditi u regiji i ukloniti tamošnje prijetnje na odgovoran i razuman način”, rekao je izraelski premijer.

Prije toga je Netanyahu izrazio potrebu za nastavkom vojne koordinacije s Rusijom u Siriji, potom se posvetio uobičajenoj retorici protiv Irana.

“Teško je  vjerovati da 73 godine nakon holokausta u svijetu imamo zemlju – Iran, koja otvoreno poziva na uništenje Izraela”, na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom je izjavio premijer izraelskog režima Benjamin Netanyahu.

Istovremeno je naglasio “kako postoji razlika između ove dvije situacije, jer Izrael danas ima svoju vlastitu državu”.

FOTO: Vladimir Putin

Zahvalio je Vladimiru Putinu na pozivu da posjetiti Moskvu 9. svibnja i što je spomenuo holokaust u svom govoru na Crvenom trgu.

“Želim još jednom reći da sam osjetio koliko je važno da ste me pozvali ovamo – premijera države Izrael, premijera židovskog naroda i da ste u svom govoru spomenuli holokaust židovskog naroda“, rekao je Netanyahu na sastanku s Putinom.

Prema izraelskom premijeru, ovaj detalj još jednom pokazuje duboku vezu između dva naroda. Putin je također primijetio da je od 2018. godine u Izraelu 9. svibanj nacionalni praznik Dana pobjede nad nacizmom.

Razgovore je Netanyahu iskoristio i kako bi pokušao spriječiti isporuke ruskih sustava S-300 Damasku, kao i da pokuša utjecati na Moskvu da odstrani prisutnost iranskih savjetnika i milicija iz Sirije, gdje se na poziv vlade u Damasku bore na strani sirijske vojske.

Budući da je posao sirijske vojske uklanjanja problematičnih terorističkih enklava praktično gotov, područje koje bi sljedeće moglo biti na redu za čišćenje je jug zemlje, odnosno pokrajine Quneitra i Dara’a. Međutim, tamo su uz sirijsku vojsku i iranski savjetnici, brojne proiranske milicije i libanonski pokret otpora Hezbollah.

S-300 za Siriju
FOTO: Ilustracija, ruski S-300 u Siriji

Izrael strahuje da bi Iran i Hezbollah sudjelovanjem u kampanji na jugu Sirije na tom području mogli uspostaviti trajne baze. To se vidjelo iz prethodnog sporazuma u kojem je Izrael tražio da se iransko vojno osoblje i sve proiranske milicije povuku oko 50 kilometara sjeverno od linije razdvajanja na Golanu. Rusija je pristala da se povuku 5 kilometara sjeverno od linije fronte protiv islamističkih skupina koje su još uvijek aktivne na jugu Sirije. Tako je uspostavljena svojevrsna “kompromisna tampon zona” u blizini sjeveroistočnih granica židovske države, ali za Tel Aviv to nije bilo dovoljno. Odgovor Izraela je bio intenziviranje napada na sirijske i iranske snage, a situacija je posebno eskalirala od veljače ove godine.

Ako Rusija ne želi da Izrael provodi napade protiv sirijske vojske i njezinih saveznika, trebala bi postupiti po željama Netanyahua i spriječiti Iran ne samo da “uspostavlja baze blizu izraelske granice”, nego da se povuče duboko na sjever, što dalje od izraelskih položaja. Međutim, ako bi to i uspjela, Moskva bi umjesto Iranaca i Hezbollaha u to područje trebala poslati svoje savjetnike i pripadnike specijalnih snaga, a tijekom predstojeće kampanje u Quneitri i Dara’ai i intenzivirati zračne udare na položaje terorističkih skupina koje se nalaze neposredno uz položaje izraelske vojske.

Situacija je prilično komplicirana i stoga Moskva jača diplomatske odnose s Iranom i istovremeno ne prekida bilateralnu suradnju s Izraelom, iako im se ciljevi u Siriji uglavnom ne podudaraju. Vladimiru Putinu je na Bliskom istoku cilj borba protiv terorizma i održati ravnotežu u odnosima između dva žestoka geopolitička protivnika u regiji, Izraela i Irana. Sada je uloga Moskve postala i prevencija izbijanja međudržavnog oružanog sukoba na Bliskom istoku, točnije izravnog sudara između Izraela i Irana. Ovo će biti teška zadaća, ali je Rusija mora riješiti, jer će u suprotnom imati kaos na svojim južnim granicama. U ovoj zadaći se ne može pribjegavati radikalnim odlukama ili posezati za silom, sve dok se ne iskoriste sve poluge kojima raspolaže ruska diplomacija.

DaraaGolanQuneitra
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mićo
5 godine prije

Ima li još onih zelenih krugova, po mapi Sirije?

igi
5 godine prije

….svi najmonstruozniji zločini čine se iz straha…kako jučer tako sutra…

Stanko 58
5 godine prije

RUSI i vama više nevjerujem iso kao KAUBOJIMA

Globalista
5 godine prije

Isao je kód Putina dá Rusija sacuva egzistenciju Izraela i židova na tom prostoru.Sionisti na své nacine zele unistiti Izrael i raseliti zidove,to Netanjahu jako dobro zná.Putin prema svim izjavama i govorima u poslijednje vrijeme gradi svoju vlastitu globalnu politiku i gdje nebude njihov interes tu se nece mjestati,to ce prepustiti globalistima dá to rijese.Globalisti vide Iran kao noví centar u globalnoj politici a lako moguce dá ce dati podrsku Iranu u svim akcijama.U slucaju dá Dodje do raspada Izraela,njihova nová država bití ce Armenija.Kako ce se stvari razvijati,treba sacekati razvoj dogadjanja i Onda o svému tome málo vise infotmiratiTe rázně provokacija kako píšu novine od straně Izraela prema Siriji su dezinformacija a to řadě ameri i sionisti kako bi došlo do sukoba sa Iranom i konacnog unistenja Izraela,nista drugo.Jer,americka drzavna elita nemoze se pomiriti sa porazom na bliskom istoku a ceh bi mogli na krajů platiti Izraelci.

Bozon
5 godine prije

Netanjahu komunicira samo ga treba saslusati.comment image:large

Globalista
5 godine prije

Dá bi své to posloužili morate znáti dá su globalisti planirati Jos davnih 70-8-ih godina bude centar švih muslimana i arapa u svijetu.Taj plán im se izjalovio káď je Iran dozivio poraz u ratu protiv Iraka a glavni režisér tog rata je bílá Engleska už pomoc saudijske arabije .Iran nimalo nekrije dá zelí unistiti Izrael a nekriju nití sionisti.Znaci,sve je to jedan veliki bordel,politicka borba raznih frakcija i pitanje je tko ce u tome izvuci uspijeh a tko poraz.Mislim dá je Netanjahu jasno dá njega osobno nemogu sacuvati njegove obavjestajne službě,zato je jucer trckarao kao psic pored Putina dá mu sacuva život i egzistenciju Izraela.Vidjeti cemo narednih dana sto ce bití od svega toga i kako ce se své to odvijati.Malo vise ce se znáti na brifing Marie Zaharove iduci tjedan kojim smjerom své to ide.

damir zimšek
5 godine prije

Što je sa Izraelskim nuklearnim programom.Koja međunarodna komisija smije prismrditi židovskom nuklearnom programu?

Siniša
5 godine prije

Cak na protiv…pitanje je sta to Putin planira i sta zeli od Izraela.

Lindita
5 godine prije

strateško partnerstvo ? moralna provalija …

Franjo
5 godine prije

Bibi je porucio pljutinu ba bude dobar djecko.

Lindita
5 godine prije

Cionisti javljaju da su OBAVJESTILI Rusiju o svim metama koje će gadjati tako da su istima, koji su zabrinuti olakšali prebrojavanje gadjanih ciljeva !!! Tako to ide kod saveznika ….. ??????

Dron
5 godine prije

Ja navijam za perziju…

Brainstorm
5 godine prije

da li je proslava propaganda, politicki skup okupljanja saveznika ili bi proslava trebala biti davanje casti i suglasja?
ja bih rekao ovo zadnje. onda za proslavu ne bi trebalo diskriminrati tko ce biti prisutan. svatko je dobrodosao.
to ukljucuje sk kima, kineze, irance, porosenka, le pen, macrona i merkel. njihova stvar hoce li se odazvati ali na proslavu kao slavljenje bi svi trebali biti pozvani.
jesu li iranci i sirijci bili pozvani? sto su odgovorili?
dakle, moje pitanje je – gdje su asad, hezbolah i iran predsjednici? neka netanyahua ali njegovo prisustvo ne bi trebalo iskljucivati druge.

Franjo
5 godine prije

Globalista je tajni agent grupe Alan Ford

Bg CG
5 godine prije

Ko nam je omiljeniji komentator? Hiber, Burt, Galus ili kako se vec taj car naziva,
Ili Globalista?
Globalistu nekako volim, specifican je i nepredvidljiv:D ovaj drugi je prosto lud ili bezobrazan. I obojica imaju nevjerovatnu energiju za komentarisanje 😀

vecernja skola
5 godine prije

car nad carevima….

http://oi67.tinypic.com/m7gapy.jpg

Ive
5 godine prije

Razgovarati se moze tek kada Izrel napusti Siriski dio Golana, koji drze pod okupaciom. dakle Izrele van iz Sirije vojne postrojbe 5 km od granice unutar vlastita teritorija pa takve iste uvijete ima i Sirija da ispostuje.

davor
5 godine prije

“Premijer židovskog naroda”. Možda Netanyahu misli da je on premijer iranskim židovima ili možda brooklynskim ali čovjek živi i ideološkoj zabludi kao i cijeli njegov kabinet.

alan ford
5 godine prije

dok hazarski fašisti po tko zna koji put udaraju po Siriji, Putin prima hazarskog ratnog zločinca i krvoloka Netanjahua Rusiji još uvijek nije jasno da hazarska mafija, koja vlada sa korporacijom SAD i sa EU, želi uništiti Rusiju. dokle i koliko će još čekati Rusija, dok hazarima u Siriji konačno ne odgovori kako treba? da ih konačno udari po pički, jer hazarski fašisti razumiju samo jezik sile. Hazarski fašisti pripremaju rat protiv Irana, hazarski neoconsi preuzeli su potpunu komandu nad Trumpom, a Netanjahu (čiji je sin prijatelj sa Trumpovim zetom Kushnerom), očito želi uvjeriti Putina, da se odrekne pomoći Iranu. Rusija je dosada stalno vodila defenzivnu politiku, gutala knedle i dobivala šamare od hazara, pokušavajući nekakvom strpljivom diplomacijoma, ali to više neće moći tako, jer hazarski krvoločlni fašisti postaju sve agresivniji i Rusija će morati uskoro konačno se odlučiti, i reći što želi: ili braniti Siriju i Iran oružjem ili… Čitaj više »

Jurišić maja
5 godine prije

bačuške su izašli na toplo more i utvrdili se a to im nije uspjela ni u najslavnijih danima SSSR a ništa drugo nije važno

Lindita
5 godine prije

Ja postavljam LOGIČNO pitanje (a tako se i zove naš portal) kome je Rusija saveznik ili kome je Rusija GLAVNI saveznik ako cionisti mogu ubijati Ruske saveznike bez da Rusija odgovara na na iste ili ih ZABRANI (a to može samo sa jednim NJET) i dokle će to trajati ?!?!?!? Napominjem da je generalštab Ruske vojske tražio od Putina da ODMAH Siriji da S-300 kako bi se mogli braniti a gospodin Putin je to ODBIO ?!?!?!?!?!?!?!?!?

Lindita
5 godine prije

Uz još jednu napomenu da Rusofili koji su OČITO neobjektivni ne pridonose pozitivnoj komunikaciji i razmjeni mišljenja … molim iste da mi objasne zašto se to dogadja i što mogu napisati da demantiraju moje tvrdnje iz prethodnog komentara !!! HVALA

luni lunovic
5 godine prije

nista vas nece duhovno utjesiti davanjem hrpe minusa rusija je dala dozvolu za udare i to je slika pravog stanja u svijetu trump se samo sprda sa rusijom ovi kusnerovi misle ozbiljno sramota do neba

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI