Katalonija i kada su Rajoy i EU podržali ilegalni referendum u Venezueli

Mariano Rajoy
27 komentara

Brutalni napadi, represija i upadi u regionalna politička sjedišta, najmanje 14 uhićenja, politički zatvorenici i zabrana glasovanja na narodnom referendumu. Za čitatelje koji prate vijesti mainstream medija su bi mogao biti opis Venezuele na čelu s ”diktatorom” Nicolasom Madurom. Ali ovdje govorimo o Španjolskoj.

Španjolska vojna policija je provela uhićenja i pretraživanja Regionalne vlade Katalonije u Barceloni. Kamen spoticanja je referendum na kojem bi Katalonci trebali odlučivati o neovisnosti od Madrida. Policija je također poduzele korake u zauzimanju oko 80% poziva na  biračka mjesta namijenjenih za glasovanje 1. listopada na referendumu koji je od strane španjolskog Ustavnog suda početkom rujna proglašen ilegalnim.

U ovom trenutku se spontano nameće pitanje što bi bilo da je tako djelovao “diktator” Maduro umjesto ”demokrata” Rajoya? Kakva bi bila reakcija tiska i zapadnih vlada? Gdje je nestala gospođa Federica Mogherini koja je dala niz izjava protiv legitimne vlade u Venezueli i koja je podržala oporbeni ilegalni ”plebiscit”?

Svi redom su podržali oporbu u Venezueli, kada je 16. srpnja, iako od suda proglašen nezakonitim, održala ”referendum”, nakon što nasiljem i terorizmom na ulicama, koji je odnio desetine života, nije uspjela svrgnuti legitimnu vladu.

Tim su se plebiscitom, kojega vlasti Venezuele nisu ni pokušale spriječiti, ali su navele da neće priznati njegove rezultate, trebale stvoriti paralelne strukture vlasti. Iako je proces bio nezakonit, vlada je dozvolila odražavanje oporbenog referenduma bez uporabe represije. No, danima i danima su ”slobodni” mediji pisali o ”diktatorskoj vladi u Caracasu”.

Venezuelanski predsjednik Maduro je htio ukazati na dvostruke standarde nekih čelnika država, Mariana Rajoya na prvom mjestu, još u srpnju prošle godine.

“Mariano, imate dovoljno briga oko Katalonije, stoga ostavite Venezuelu na miru! Za Mariana Rajoya je paralelni referendum državnom legalan, a to nije referendum katalonskog naroda, koji već desetljećima traži neovisnost od Španjolske. Na temelju čega Rajoy tvrdi  da je referendum katalonskog naroda nezakonit?” .

Ovom je izjavom Maduro jasno ukazao na dvostruke standarde Zapada kada je u pitanju Venezuela.

Nakon najnovijeg vala represije, katalonski predsjednik Carles Puigdemont je naglasio: “Vlada Rajoya je prešla crvenu liniju koja ju je dijelila od totalitarnih režima i postala demokratska sramota.”

Ne samo u usporedbi s Venezuelom, nego čak Irakom, vlada u Španjolskoj se pokazala kao totalitarna. Unatoč prijetećoj nestabilnosti i mogućem izbijanju novog sukoba na Bliskom istoku, vlada u Bagdadu za sada ne poduzima nikakve korake, iako je predstojeći kurdski referendum proglasila neustavnim i nezakonitim. Vlasti u Bagdadu nisu posegle za bilo kakvim oblikom represije čak ni u ”spornim područjima” ili dijelovima istih u kojima bi mogle demonstrirati silu i računaju da će prevladati zdrav razum.

Umjesto da posežu za metodama karakterističkim za najgore totalitarne režime, Španjolska i EU bi se trebali ugledati na ”diktaturu” u Caracasu ili Bagdad, koji su do sada pokazali veći stupanj demokratičnosti od Madrida i Bruxellesa.

Carles Puigdemontdvostruki standardikatalonijaMarian RajoyMariano Rajoy
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ivo
6 godine prije

Nista novo na zapadu rijec shame on you ne postoji u zivotu a kamoli u politici

17 novembar
6 godine prije

kad su nase banana drzave unistili jugoslaviju i druge banane sovjetski savez to su bili hrabri demokratski narodi koji su jedva cekali da budu zapadni lizoguzci i san se ostvario a kad je na zapadu onda su to teroristi separatisti . iskreno volio bi da katalonci dobiju drzavu

davor
6 godine prije

Nema kraja licemjerju u Američkoj i zapadnoeuropskoj politici rasne i političke nejednakosti. Balkanizacija je dobrodošla svugdje južno od 28e sjeverne paralele u Sj.Americi i 35e u Europi te istočno od +25og meridijana. Iznimka je dakako Australija sa pripadajućim Oceanijskim državicama. Za sve ostale vrijede drugačiji međunarodni zakoni tj. ne postoji međunarodno pravo.

Nil1
6 godine prije

Neka se odvoji Katalonija bit ce to zabava na kvadrat kad budemo gledali utakmice katalonija vs bosna ima da ih rasturimo ko
beba zvečku ?

bcnbcn
6 godine prije

da li je autor procitao podatak da je u Spanjolskoj moguce odrzati referendum o otcjepljenju samo na saveznom nivou??? To bi znacilo, sakupite si dovoljno glasova da li se na nivou cijele Spanjolske odobrio referendum i kako bi cijela Spanjolska bila ili ne bila suglasna da se Katalonci odcjepe. Mislim, zgodne su ove usporedbe i naravno da je Federica licemjerna baba, ali ipak bi bilo zgodno reci istinu.

bcnbcn
6 godine prije

ovo slanje policije na prekrsitelje saveznog zakona je jedino zakonito sto je u ovoj namjestenoj igri oko razbijanja Spanjolske ucinjeno. Pa sta nam nije dosta protuzakonito djelovanje Njemacke oko organizacije upada miliona ilegalaca u nase zemlje, sad bi jos i Spanjolska trebala protuzakonito odrzati referendum.

bcnbcn
6 godine prije

referendum katalonskog naroda JE nezakonit jer se referendum o odcjepljenju moze odrzati samo na saveznom nivou. Pa to je i logicno, pogotovo u zemlji koja ima Baske i Katalonce. Ali bas koga boli tuki za zastavu, iza svega naravno stoji novac.

alan ford
6 godine prije

Španjolska je odavno u vrhu masonerije i Bilderberga i španjolski socijalisti i takozvani demokršćani (bolje rečeno demon-kršćani) premjera Rajoya su cionistički slugani. A kvazi-lijeva stranka “Podemos” je također podvala elite i Sorosa, isto kao i Siriza u Grčkoj. Kraljevska obitelj redovito sudjeluje na godišnjim skupovima Bilderberga. zadnjih godina, je na tim skupovima većinom bila kraljica Sofija, supruga donedavnog kralja Juana Carlosa i majka novog kralja Felipea. Zajedno sa onom, vješticom i iluminaticom, bivšom nizozemskom kraljicom Beatrix, koja se zajedno sa zločincem Kissingerim i ostalom bandom nalazi u samom vrhu grupe Bilderberg. Otac od Beatrix, princ Bernhard, u 2. sv. ratu bio je obožavatelj nacista, a nakon rat je 1954. presjedavao prvom osnivačkom konferencijom grupe Bilderberg u istoimenom hotelu u Nizozemskoj, po kojemu je ova zločinačka banda dobila ime. Novi španjolski kralj Felipe, je ove godine, po prvi put bio na skupu Bilderberga, zajedno sa svojim nizozemskim kolegom, kraljom Willemon Alexandrom… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

ne treba se zavaravati. Rajoy, ima odobrenje od svojih gospodara iz Bilderberga, da poduzme ovako brutalne mjere protiv Katalonaca. Za razliku od Škotske, gdje su gospodari odobrili referendum o nezavisnosti, ovdje u Kataloniji oni to očito ne odobravaju, već su naredili Rajoyu da oštrim mjerama i zastrašivanjem odmah u korjenu uguši pokušaje. Jer, su gospodari znali da referendum u Škotskoj neće uspjeti. Jer, je broj Škota u Škotskoj (onih koji se doista osjećaju kao Škoti, a ne kao Britanci) u zadnjih 50-ak godina naprosto postao manji, nego broj onih stanovnika Škotske, koji se uopće ne osjećaju kao Škoti, već kao Britanci–takozvani unionisti. To se najbolje vidie na vječitoj podjeli i rivalstvu dvaju velikih škotskih klubova iz Glasgowa, Celtica i Rangersa. Celtic je klub pretežno katolika, koji se osjećaju kao ponosni Škoti i oni nose samo škotske zastave, nikad britanske. Na suprot tome, Rangers je klub preteženo protestanata-britanskih unionista, koji su… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI