Koliko je jaka turska vojska?

Turske zračne snage
115 komentara

Na sirijskom frontu je uglavnom mirno, ako izuzmemo koji artiljerijski hitac kojeg ispale jedna i druga strana u ravnice i maslinike Idliba, bez stvarne namjere da se pogodi bilo što. Možda je ovo trenutak da se osvrnemo na „drugu najveću vojsku NATO pakta“, kako vole zvati turske oružane snage, koje su to samo po broju vojnika, ne po borbenoj snazi, jer odma moramo navesti Veliku Britaniju i Francusku koje posjeduju nuklearna oružja, tako da već pada na četvrto mjesto.

Međutim, turskoj vojsci nije mjesto čak ni tu, što se vidjelo u nedavnom borbama i Idlibu, gdje su napadi provođeni isključibovo dalekometnim topništvom i napadačkim dronovima, a F-16 su oborili dva sirijska Su-24 i jedan L-39 raketama zrak-zrak dugog dometa AIM-120, ne ulazeći u siirjski zračni prostor, što je detalj kojeg je trebalo posebno objasniti, iako je besmislena tvrdnja generala Hulusija Akara da je turski F-16 odgovorio vatrom i oborio sirijski školsko-borbeni zrakoplov zato što ga je sirijski pilot napao u zračnom prostoru Idliba. Da je bilo tako, onda je ubijeni sirijski pilot imao mazohistike ili suicidalne porive, što nije bio slučaj.

Turci tvrde da su „pobili od 2000 do 3000 sirijskih vojnika“ i „uništili“ su dio zračne flote, protuzračne obrane i na stotine tenkova, borbenih oklopnih vozila, haubica, višecijevnih raketnih sustava i teških, srednjih i lakih artiljerijskih oružja. Dokazani gubici su, naravno, višestruko manji, iako ih je bilo, posebno u danu kada je Turska tražila primirje od Moskve da izvuče mrtve i ranjene, što je iskoristila za masovni napad dronovima, artiljerijom i miješanim tursko-terorističkim jedinicama na položaje sirijskih vladinih snaga i Hezbollaha jugozapadno od Aleppa. Ta i druge akcije su navodno bile odgovor na sirijske napade na turske položaje u Idlibu, uslijed kojih je, prema izjavama Ankare, ubijeno više turskih vojnika. U pravilo, narativ Turske je da su Sirijci njih napadali, a oni su „samo odgovarali vatrom u znak odmazde“.

Situacija u sirijskoj provinciji Idlib eskalirala je u siječnju, kada su trupe Bashara Al-Assada izvele napad na položaje terorističkih organizacija koje je podržala Turska. Prema analitičarima, Turci su jedva dočekali, samo kako bi NATO pakta. Ali je savez već rekao da neće slati snage u Idlib u okviru petog članka povelje organizacije, koji podrazumijeva da, kada bude napadnuta jedna zemlja članica, sve ostale trebaju intervenirati. Odnosno, rekli su Turskoj da probleme mora rješavati sama, a to je prilika da vidimo s kojim bi snagama to trebala učiniti.

Turska vojna potrošnja

U 2018. i 2019. godini su, manje ili više, sve zemlje NATO pakta povećale vojnu potrošnju, ali nijedna kao Turska, čija je vojna potrošnja porasla za 20%, dok su ostale zemlje trošile u prosjeku samo 10% više od prethodnih iznosa. To se uklapa u cjelokupnu strategiju turskih vlasti supstitucije uvoza u sektoru naoružanja.

Naime, oko 30% sve vojne potrošnje u Turskoj otpada na kupovinu novog oružja te na istraživanje i razvoj, posebno je  značajno da se gotovo trećina, točnije 28%, svih znanstvenih istraživanja u zemlji provodi u vojno-industrijskom kompleksu. Osim toga, te brojke posljednjih godina stalno rastu.

Za sada je zemlja još uvijek previše ovisna o oružju iz uvoza. Na primjer, Turska još uvijek nema ni svoje tenkove, ni podmornice, ni borbe ne zrakoplove i svu su uglavnom američki ili njemački.

Kolaps lire, koji se dogodio sredinom 2018. godine, teško je pogodio kupovnu moć Turske, ali je s druge strane pokušaje stvaranja „vlastite turske“ vojske, što bi povećalo i prihode od izvoza. Do sada su postignuti uspjesi u razvoju različitih oklopnih transportera i vojnih kamiona, tenkova, uključujući autonomne, te bespilotnih letjelica, iako su prilično skupe, a Sirija i Libija su smanjile turski arsenal ovih važnih oružja.

Brojne „strategije“ koje oblikuju viziju buduće politike Turske, među glavnim ciljevima proglašavaju standardnu „borbu protiv terorizma“, iako na terenu isključivo Kurda, jamčenje unutarnje sigurnost zemlje i jačanje njenih granica, prije svega sa Sirijom, ali i susjednim Irakom.

To objašnjava i klađenje, prije svega, na obrambeno oružje. Osim toga, pokušaj vojnog udara iz 2016. godine igrao je važnu ulogu u prebacivanju fokusa s vanjskih na unutarnje prijetnje. Ti će događaji kasnije značajno utjecati na kvalitetu obuke moderne turske vojske, jer su redovi časnika tada „očišćeni“, a čistka stručnog časničkog kadra i nedostatak borbenog iskustva među aktivnim vojnicima može igrati važnu ulogu u trenutnim i budućim sukobima.

Erdogan je na vrh vojske doveo sebi odane generale vrlo upitnih kompetencija. Tako se ministar obrane, general Hulusi Akar, tijekom sukoba u Idlibu pozivao na volju Allaha, a na konferencijama za novinare, osim uobičajenih priča o stotinama ubijanih Sirijaca i svakodnevnom uništavanju sirijske vojne opreme nešto stručnije u vojnom smislu od njega nismo mogli čuti.

U dijelu koji se tiče „veličine turske vojske“, ona je velika po borju vojnika i Turci su sa svojih 355 200 „aktivnog“ osoblja su gotovo dvostruko veći od Francuske, koja ima 204 000, a nakon toga slijede Nijemci sa 180 000, Talijani sa 171 000  i Britanci sa 148 000 vojnika u aktivnom sastavu.

Ali Turska je inferiornija po vojnoj potrošnji. I to vrlo ozbiljno. Tu ne vrijedi gledati stopu povećanja potrošnje, već brojke izražene u američkim dolarima. Ujedinjeno Kraljevstvo je 2018. za vojne potrebe izdvojilo 59 milijardi dolara, Francuska 51 milijardu, a Njemačka 50 milijardi dolara. Turska je 2018. godine za ogromnu vojsku, u smislu broja vojnika i personala u ministarstvu obrane,  izdvojila samo 12 milijardi dolara. Čak je i Španjolska sa svojih 13,5 potrošila više.

Naravno, ove brojke ne govore izravno o snazi ili slabosti vojske, pogotovo jer Turci imaju puno više vrsta oružja od svojih NATO saveznika. Tenkova, na primjer, imaju 2300, a Francuzi, Britanci i Nijemci zajedno imaju 663 komada. Turska ima 308 borbenih zrakoplova, a Francuzi 208. To jest, naizgled je turska vojska opremljenija od saveznika, a u mnogim rodovima i boljim oružjem.

Ali ipak treba podsjetiti da je značajan dio tog oružja tehnički zastario. Na primjer, najmoćniji turski borbeni zrakoplov je F-16 Fighting Falcon, razvijen ’70-ih. Isti je slučaj s američkim tenkovima M48A5, kojeg su SAD prestale koristiti sredinom ’90-ih, a Turska ima 750 takvih tenkova, trećinu od ukupnog voznog parka. I svi su u službi, ali možda se mogu pokazati dobrima u ratu protiv Kurda, čak ni protiv njih, dok bi u sukobu s bilo kojom redovnom vojkom lako bili „izbačeni iz stroja“.

Turski saveznici odavno prelaze na modernije oružje, zbog čega i Ankara povećava troškove. Ali je problem što veliki dio novca odlazi na neke redovite stvari, poput osnovnih plaća vojnog osoblja i troškova administracije ministarstva obrane.

Turska i saveznici imaju različitu opremu, kao i različite plaće vojnika. Uvijek, kada govorimo o vojnoj potrošnji, mislimo na “komade željeza”, ali značajan dio novca ide za plaće osoblja. Na primjer, ako uzmete borbeni zrakoplov pete generacije F-35, jasno je da će pilot za njega koštati puno više od samog zrakoplova. Uostalom, treba ga osposobiti, educirati tako da dostigne određenu razinu i onda plaćati najmanje desetljeće i pol do dva, a tu je dugoročno vrlo proces.

Ovdje su brojevi nekih glavnih oružja dostupne turskoj vojsci:

  • Borbeni tenkovi: 2379, među kojima je 713 Leoparda, 916 tenkova M60 i 750 tenkova M48A5.
  • Borbeni zrakoplovi: 308, među kojima je 27 zrakoplova F-5 Northrop, 233 zrakoplova F-16 Fighting Falcon i jedan F-35.
  • Helikopteri u zrakoplovstvu: 35, od kojih su trećina njih, odnosno 12 komada,  američki S-70A Black Hawk iz ’70-ih.
  • Bespilotne borbene letjelice: 33, sve dronovi Bayraktar TB2 dronovi srednjeg dometa vlastitog dizajna, te oko 60 dronova ANKA, 66 točnije, ali govorimo o brojkama prije „dronopada“ u Sirji i Libiji, gdje je Turaka u jednoj i drugoj zemlji izgubila najmanje po deset borbenih dronova, od kojih po tri do četiri Bayraktara. Podatke je lako naći na interentu i dokazivo oborene turske dronove, za koje postoje fotografije i snimke olupina. Propagandni mediji sirijske i libijske vojske navode i veće brojeve, ali to nije potvrdilo ni Assadovo ni Haftarovo ministarstvo obrane.
  • Podmornice: 12, od kojih četiri klase  Atilay, a osam klase Prevez/Gür, sve izrađene u Njemačkoj.
  • Fregate: 12, od kojih su osam njih klasa Gabya, modernizirane verzije američkih brodova proizvedenih od 1975. do 2004. godine.

Procjena borbene učinkovitosti turskih oružanih snaga težak je zadatak, jer zahtijeva analizu previše faktora. Ali turska vojska tradicionalno se smatra drugom među zemljama NATO pakta, odmah iza američke. To se više objašnjava i povijesnim razlozima, jer se turska vojska oduvijek smatrala elitom društva u zemlji, a manje tehničkom opremom i visokom razinom školovanja časničkog kadra.

Istodobno, moral turskih vojnika je danas vrlo upitan, što su više puta nakon 2016. godine primijetili čak i lokalni stručnjaci. Krivac za pad morala i želje za borbom su novi zakoni koji su oslabili politički utjecaj vojske, a na drugoj strani su povećali ulogu predsjednika. Turski časnički kadar, osim Glavnog stožera u kojem su postavljeni Erdoganu slijepo odani generali, nezadovoljan je novom ulogom u društvu i to se odražava u moralu za potencijalni, ne za stvarni sukob s neprijateljem kojeg izmisli Erdogan, a njemu su neprijatelji takoreći svi. Od Grka do Bugara, od Kurda do Iračana, a Sirijce svih etničkih i vjerskih skupina da ne spominjemo, s izuzetkom Turkomana na sjeverozapadu arapske zemlje.

Što se tiče saveznika, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je očito preskočio predavanja iz povijesti i ne zna da je Osmansko carstvo imalo moćnu ratnu mašineriju sve dok je porobljene zemlje nije tretirala kao poraženo roblje, već je ostavljalo lokalnu vlastelu na položajima, a oni su zauzvrat sudjelovali u turskim vojnim pohodima protiv carstava na zapadu i istoku, na jugu i sjeveru. Erdogan nikada neće imati nijednog saveznika, poput nekih sultana. Jedini saveznik na kojeg može računati, i to apsolutno nepouzdan, su teroristi sirijske Al-Qaide ili organizacije Hayat Tahrir Al-Sham, potom Islamska stranka Turkestana, Ansar Al-Shariya, Huras Al-Din, Noureddin Al-Zenki, bridaga Sultan Murat i slični, a s njima se ne gradi „novo Osmansko carstvo“ o kojem sanja Erdogan i njegovi obožavatelji.

turskaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
115 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
4 godine prije

Glupo pitanje…jak si koliko ti “svet” dozvoli! JNA je mogla okupirati sve oko sebe za par dana ako se uzme u obzir vojna moć

X3M
4 godine prije

Nuklarne bojeve glave – 0
Piši kući – propalo –

Racio
4 godine prije

Turska se vojska aktivno ukljucila u sirijski rat fakticki jedan dan, te u rejonu svojih operacija doslovno oduvala asadovu vojsku,placenike hezbolaha i iranske revolucionarne garde , ruske spetznaze i rusku PZO.Brutalno su ih izdronirali, medjutim naravno da to turska vojska nije uradila samaostalno jer je po nestrucnosti,losoj i manjkavoj obucenosti,organizaciji i neprofesionalnosti,slicna ruskoj vojsci.
Takvu jednu sofisticiranu akciju droniranja, kao sto je to bio slucaj oko Idliba te brutalnu demonstraciju moci i efikasnosti, pripremili su i odradili profesionalci nato pakta a turci su bili samo izvrsioci.
Nato je pomogao turskoj samo i iskljucivo da bi i prakticno pokazao putinu gdje je crvena linija ,odnosno da bi mu skratili lanac,posto se ne drzi dogovora i gdje god moze i ukaze mu se prilika zagrabi koliko moze i prekrsi sve dogovore.

Alen
4 godine prije

Nazovimo ga “zapad” , gubitkom turske
i prelaskom u rusku sferu bio bi detroniziran na bliskom istoku .. Jedino zapadu bi odgovaralo da su rusija i turska u sukobu..
I eto vas zdušno navijate za taj sukob i da se turska udalji iz te sfere sto jedino odgovara zapadu..
Sad se zapitajte sta vi radite jer ovom sotonizacijom turske vi u stvari radite za zapad , a da to niste niti svjesni.. Sad da li to radite namjerno ili ste pod smutnjom to ne znam..
Mislili ste da ste pametniji od zapada , a eto , okrenuli su vam pilu naopako i sad zastupate interese zapada.. Imaju oni još aduta , niste ih ni svjesni..

Ante
4 godine prije

Turska tvrdi da je uništila nekoliko tisuća ovoga i onoga ali opet su izgubili veliki dio Idbila, kako su onda izgubili rat, ako su unišli toliko opreme sirijskoj strani? Sirijci sa tenkovima vuku zarobljene turske oklopnjake, i to hrpetine oklopnih vozila, što youtub brže briše da se ne vidi poraz najjače vojske u NATO savezu.

Alex
4 godine prije

Slab je svatko tko je okružen neprijateljima…ili bar ne – prijateljima… Erdogan je povjerovao da može musti dvije krave istovremeno,neko vrijeme je to išlo,a onda je očeo činiti gluposti,kao pravi antitalent za diplomaciju. Čini se da je dao pozatvarati sve pametne,učene i moderne kadrove,pa sad ubire plodove svoga djelovanja. Sa toliko časnika u zatvorima, nema šanse dobiti ni jedan rat.

ad astra
4 godine prije

Interesantan podatak o izdvajanju za obranu država članica NATO-a. UK izdvaja 59 milijardi dolara, a Rusija 61 milijardu dolara. Sad mi je jasno zašto Rusija ne može popraviti svoj nosač zrakoplova, zašto radi samo 10 SU 57, zašto su obustavili projekt Armata, zašto su gotovo zaledili svoj angažman u Venecueli, zašto su tako neprimjetni u Libiji… Teško je igrati svjetskog igrača s tako malim proračunom. Ruski oponenti, US i Kina izdvajaju znatno više novaca, Kina 250 milijardi , a US 650 milijardi. Teško se nositi s tako močnim ekonomijama. Interesira me zašto Rusija ne izdvaja više za obranu. Ako nastavi ovim tempom, naći će se u situaciji da će je preteći mnoge države, Kina već je.

Weteran
4 godine prije

Rečeno je:
Osnovni alat obuzdavanja Turske je “Kurdski faktor”!
Hiljade tona hladnog čelika su uredno pod kontrolom MegatoneTNT spakovane na Trijadi!
I svi znaju “gde mu je mesto danas”?!
Zna to odlično i drug Erdogan!

Dečko sa ulice
4 godine prije

Napisao sam to već što sam saznao iz prve ruke,
NEDISCIPLINARNI SU. Pa glavna stvar u razgovoru sa Putinom je bilo što je Putin ponovio za pobijene Turke, da NISU ZNALI da su Turci tamo. Oni briju tamo, rade šta hoće, dilaju oružje teroristima, ne znači da je to “službeno” kontrolirano iz Ankare. Loša je to vojska, u cjelini. Glavna stvar u vojsci je disciplina, taktika (komanda) i da znaš rukovat oružjem, nije toliko bitan broj tenkova i naoružanja.
Dronovima su napali, to su dobro uvježbali na kompjuteru… i čitao sam negdje da dronova imaju puno manje nego što her Babić kaže u članku.
Očito, o broju “eliminiranih elemenata” kako Turci zovu sirijske vojnike, i ostalim brojem eleminiranih “unita” Turci očito lažu. Neke druge vojske po EU su još gore, Norvežani recimo. Za Njemce me iznenađuje da ih je toliko… vojnika…

Dejan
4 godine prije

Imajte na umu koliko se dugo turska vojska mučila sa zauzimanjem Afrina od Kurda.

Komentator
4 godine prije

Ovdje se je svašta pisalo o tom sukobu, koji je u zadnje vrijeme divljao u Idlibu, ali uglavnom navijaćki pristrano i sa odsutnošću bilo kakve realne analize a isto tako nastavlja i Babić sa ovim svojim člankom, uspoređujući vojnu potrošnju tj vojne budžete Turske i nekih najjačih europskih država. Naravno, da Francuska ima veći budžet odn. veću vojnu potrošnju od Turske jer u svom naoružanju ima nulklearne podmornice i nosač aviona i još k tome gradi dodatne podmornice naoružane nuklearnim SLBM raketama i još jedan isto tako nuklearni nosač aviona, a to košta i većina novca iz vojnog budžeta oni potroše upravo na tu vrstu naoružanja, koje ne daje Francuskoj nekakvu konkretnu, realnu vojnu snagu kojom bi mogla voditi jedino moguće ratove tj one bez upotrebe A oružja, negoli bi prije rekli daje joj potencijalnu vojnu snagu, koja vjerovatno nikada neće biti upotrebljena u vojnim akcijama, a u ostalim vrstama… Čitaj više »

Crni žutokljunac
4 godine prije

Je da im je časnički kadar oslabljen čistkom,al Turska ima dosta solidnog naoružanja.Najvažnija stvar u svakoj vojsci je moral i volja za ratovanjem.Uvjeren sam da Turci vode obrambeni rat,da bi se njihova vojna slika bitno popravila i da oni ne bi bili lagan zalogaj ni za najjače svjetske sile.Ključna stvar za njih je i nabava efikasnog protuzračnog i proturaketnog oružja,kojeg nabavljaju od rusa.U ovakvim avanturama izvan Turske,vojni učinak im pada na razinu drugorazredne sile.

Will
4 godine prije

Rat u Siriji rješava se i rješit će se u Kremlju.Putin je strpljiv,Lavrov lukav,Šojgu odlučan.

Kaj ti
4 godine prije

A tek puske i nozevi a !!

irenaas
4 godine prije

MOJI STE SVI NE SVADJA TE SE OVO JEDINI DONEKLE SLOBODAN PORTALCIC AKO

Dopizdilomi
4 godine prije

Samo pristojno naoružati kurde i ta sile se lagano počinje topiti pa koliko god opremljena bila.

Sivko
4 godine prije

Ostao sam šokiran gledajuci video gdje turski ili pobunjenicki oklopni transporter doslovno gura sirijski tenk. Zabija se u njega i ponovo zaletava a ovaj ne okrece dovoljno brzo kupolu da ga nacilja. Izgledalo je tragikomicno da laksi transporeter gura tenk. Ima li koji tenkist da objasni moze li se gadati na blizinu ili je opet u pitanju nesposobnost sirijske posade tenka?

Ivex
4 godine prije

Realno stanje je da su Turci izgubili oko 220 svojih Vojnika+ duplo ili troduplo proxija. Zato jesu odamah oborili svoje internet servere da ljudi u Turskoj ne dobiju informacije o silnim sprovodima ili Đženazama. SAA vjerovatno oko 400.

Laki Topalović
4 godine prije

PrtuaviJonski sustavi??? 😀 daj odi u školu, tako ti svega, imaš spisak svega osim PZO

Kemo
4 godine prije

Ja mislim da je Erdogan naj bolji vodja dosad u Turskoj. I nadam se dace Isamski svijet ujediniti.Pogledajte šta su uradili od Muslimana

Max
4 godine prije

Turska vojsla je tigar od papira obezglavljena i loše vođena unatoč i velikom budžetu i velikom broju modernog oružja ne može ratovati protiv ozbiljnije vojske čemu je dokaz i idlibsko bojište. Čim se SAA pribrala nakon podmuklog osmanlijskog napada ni neoosmanlije ni pridruženi teroristi nisub joj mogli ništa a da i ne govorimo što im radi LNA u LIbiji.

Fatih
4 godine prije

Pozdrav citao sam clanak o turskoj vojci.mogu reci slobodno da je antierdiganizam distigao vrhunac.ali to he vasa stvar.a rusofili neka nisle sta zele turska je za nedelju dana ubila preko 3 hiljade vojnika placenika azada.unistila preko 150 tenkova.8 helikiotera.3 aviona.bezbroj topova.i to samo aetilerijom i bezpilotnih letelica.sta se tice sile turske armije i vasi podatci su netacni.ali necu u detalje uci tu.

Fatih
4 godine prije

Pitam gospodina koji je napisao clanak dali zna turski jezik? Ako zna da mu napisem gde bi mogao da naci informacije tacne.gosp novinaru dali znate da tur armija vise sluzi samo 9 meseci.i da je vec 70 profesionslizirana.dali znate da se u tut sad proizvode najbolje bezpilotne letelice poput Anka Bayraktar Akinci.dali znate da se proizvode helikopteri Atak njih ima 51 trenutno.dali znate da se proizvode raketni bacaci Sakarya .pa vojni brodovi podmornice.projekat Tfx avion pete generacije ce seriski poceti za 7-10 god.prototip ce bit 2023 god.povod sto god tur drzave.tur proizvodi najbolje oklopnjake poput cobra.kirpi.akrep.parss i tako redom.tur proizvodi protiv vazdusne rakete kratkod i srednog dometa hisar a i hisar o.sledi hisar u to je poput s 400 .tur ptoizvodi vslusticke rakete teenutno domet 300 km.erdogan nareduo da stignu do 2000 kkm.turska ce skoro pustiti nosac helikiotera i aviona .i tako redom.udjite na sajtu pa sami vidite.Turk silahli kuvetleri.com.

Fatih
4 godine prije

Zasto xaboravljate na fakt da tur armije vec 40 god ratuje protiv pkk terorista u planinskim delovima na jugoistoku turske i severnom iraku.tur je u siriji imsla tri velike akcije bez da unistava civilne objjekte.pobila je na desetine hiljade pkk jpg terorista i takozvanih islamski terorista.Asker tv.mozete videti dosta toga.

Nbl
4 godine prije

Slazem se..na nekoliko youtube linkova se mogu naći podaci o snazi turske vojske i ovdje uopste nisu prezentirani..tenkovi altay su već u uporabi, određene haubice…rakete i sl
https://m.youtube.com/watch?v=XeTfjkolNfc

Nikola
4 godine prije

Francuska nije članica NATO-a, dalje nisam želio čitati.

Bayraktar2
4 godine prije

Babicu,care ti si sigurno potomak iz prve bracne noci

najaca je Srbija pa posle Rusija pa onda Grcka pa Sirija…………………………………………………………………………………………………………………..
…… pa Turska

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI