Kraj Navalnog – Policija pretresa urede njegove organizacije, a Hodorkovski ga optužuje da radi za FSB

Aleksej Navalni
13 komentara

U cijeloj Rusiji se pretražuju sjedišta takozvanog „Antikorupcijskog fonda“ Alekseja Navalnog, za koju se zapravo ispostavlja da je organizirana kriminalna skupina. Pretresi su se obavili i u stanovima suradnika Navalnog, navodno zbog slučaja pranja milijarde rubalja.

„U svakom gradu postoji nekoliko adresa, pet do sedam, uključujući urede, kuće i stanove. Sveukupno se vodi više od 100 istodobnih pretraga u zemlji”, rekao je Pavel Čikov, čelnik organizacije za ljudska prava Agora.

Najbliži prijatelj Navalnog, šef sjedišta zaklade FBK, Leonid Volkov, također je pisao o pretragama na svom kanalu na Telegramu.

„Na popis je već 29 gradova. Postoji više od 80 adresa, ne samo stanovi koordinatora i sjedišta, već i stanovi osoblja stožera, aktivnih volontera, a u nekim slučajevima se dolaze do mjesta registracije prebivališta, kod rodbine”, napisao je Volkov.

Ranije je napisao da su pretresi povezani sa slučajem pranja novčanih sredstava.

Pretraživanja su vršena u Petersburgu, Jekaterinburgu, Nižnjem Novgorodu, Čeboksariju, Lipecku, Kazanu, Habarovsku, Irkutsku, Kemerovu, Penzi, Orenburgu, Kurganu, Saratovu, Balakovu, Novosibirsku, Krasnojarsku, Čeljabinsku, Belgorodu, Tomsku, Krasnodaru, Tambolu, Krasnodaru Iževsk, Tjumenu, Arhangelsk, Barnaulu i Jaroslavlju.

Prema službenoj verziji istrage, koju je objavila tiskovna služba Istražnog odbora Ruske Federacije, “od siječnja 2016. do prosinca 2018. godine osobe povezane s aktivnostima neprofitne organizacije „Antikorupcijski fond“ (FBK), uključujući zaposlenike fonda, primale su veliku svotu novca od trećih strana u rubljima i stranoj valuti, a novac je očito stečen kriminalnim putem. Kako bi dali legitiman oblik posjedovanja, korištenja i raspolaganja novcem stečenim kriminalnim putem, partneri su u Moskvi deponirali istu količinu novca na obračunske račune nekoliko banaka. Nakon toga su organizirali prijenos odobrenih sredstava na tekuće nagodbene račune „Antikorupcijskog fonda“, financirajući tako aktivnosti ove neprofitne organizacije.

Podsjetimo, ljetos u Moskvi su prijatelji Navalnog organizirali ilegalne akcije i nerede. U slučaju nereda su neki sudionici dobili kazne zatvora i još veće novčane kazne. Međutim, Navalni ni na koji način nije pokušao pomoći svojim pristašama, bilo zakonski ili financijski.

U svemu je paradoks da su Mihail Hodorkovski, koji stoji iza financiranja „Antikorupcijskog fonda“, te Gari Kasparov koji podržava političke aktivnosti blogera, krajem kolovoza, kada se počelo govoriti o „curenju novca“ i razlikama u iznosima između poslanih i potrošenih sredstava, Navalnog optužili da radi za FSB.

Bivši čelnik naftne kompanije Yukos, Mihail Hodorkovski, 22. kolovoza je oštro je kritizirao projekt „Smart Voting“, kojeg je promovirao bloger Aleksej Navalni.  Prema odbjeglom oligarhu, sudjelovanje u ovom projektu je jednako pomoći FSB-u.

“Glasanje za kandidate koji jasno ne iznose svoje stavove protiv represije i političke upotrebe kaznenih progona je izdaja”, napisao je Hodorkovski na svojoj Facebook stranici, komentirajući poziv Navalnog da se na izborima za Gradsku dumu u Moskvi ne glasa za registrirane kandidate. Umjesto toga, on je predložio da se prekriže glasački listići.

Hodorkovski je tada rekao kako neće pozvati svoje pristaše da “pomognu FSB-u da im uništi život”. Tako se Hodorkovski odazvao pozivu Navalnog da svoje osobne podatke stavi na internetsku stranici „Smart Voting“. Prema Hodorkovskom, podaci lako mogu pasti u ruke tajnih službi. Stoga je, upućujući takve zahtjeve, bloger jednostavno zavarao svoje pristaše, rekao je bivši šef Yukosa. Korisnici interneta vjeruju da je na ovaj način Hodorkovski posredno optužio Navalnog da radi za FSB.

Takozvano „pametno glasanje“ je projekt blogera Alekseja Navalnog i njegovih suradnika iz „Antikorupcijskog fonda“, kojeg stvarni vlasnici fonda nisu odobrili, niti su ga htjeli financirati. Ubrzo je došlo do svađe između inozemnih financijera Navalnog i njegove organizacije, a kako je FSB dobio podatke o izvorima financiranja, ključne za pokretanje kaznene istrage, za sada nije poznato.

FAN

FBKFSB
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ive
4 godine prije

Al ce sada zakmecati zapadni mediji, to ce biti prestrasno – zli Putin hapsi Sv. Navalnog!

slagerpjevac
4 godine prije

Prošli izbori pa ide čišćenje..

Moreno
4 godine prije

Ala pitanja . . .”kako je FSB dobio podatke o izvorima financiranja” . . . isto ka da elektronsku komunikaciju i banke kontrolira CIA ka kod nas, a ne FSB . . .
Kad se preuzme sigurnosni sustav neke države onda ona prestane postojat . . .

Dopizdilomi
4 godine prije

Mogu li naše institucije naučiti nešto iz navedenog.

Laki Topalović
4 godine prije

nešto je Hodorkovski rekao da aktivnosti ove udruge koju vodi navalni ne koštaju baš toliko para koliko on veli da je potrošio, a tu je vijest, uz račune izdataka objavio FSB. Praktično su Hodorkovskom poslali otvoreno pismo koliko mu je mali papak novaca pokro. Zato se “očalinko Yukos” i naljutio.

Zvrk
4 godine prije

znači gre se na stadij da je korisniji ka pali mučenik vengo ka lajavo smetalo koje je stalno po pržuniman

tvingo
4 godine prije

Puštanjem Hodorkovskog na slobodu je bila po mome največa osobna greška VV Putina u karieri .Ovo zlo halapljivo judovsko biče bi trebalo da istrune u nekoj hladnoj čeliji u Sibiru umjesto da sada financijski manipuliše ludakom kakav jeste izrod poput navalnog i njemu sličnim libetalnim šljamom .

Suze Roni
4 godine prije

Soros i lihvarske kabala zadnje tromjesjecje
( prije nego je izasao novi zakon koji nevladine udruge izvana tretira kao strane agencije i prisiljava ih da se registriraju tako) su u ukupno, 694 nevladine udruge ubacili oko 890milijuna usd.Sad opet pokusavaju preko kriminalca Navalnog,ali opet ce dobiti po prstima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI