fbpx

Litva ima problema s izračunom štete uzrokovane ”sovjetskom okupacijom”

litvanija

Litva je, sljedeći primjer Latvije, odlučila izračunati točnu štetu koju je Sovjetski Savez navodno nanio zemlji tijekom ”godina okupacije”, prenosi baltički portal Delfi. Problem je, međutim, što takozvani ”Centar za proučavanje genocida i otpora naroda Litve” ne može pronaći stručnjaka koji će taj posao odraditi za ”prosječnu plaću”, napominje portal.

Naravno, jednom kada se utvrdi točan iznos štete, račun bi se isporučio Rusiji, pravnoj sljednici Sovjetskog Saveza.

”Centar za istraživanje genocida i otpora stanovnika Litve ne mogu naći znanstvenika koji bi za prosječnu plaću izračunao točnu štetu koju je Litva  pretrpjela za vrijeme okupacije od strane Sovjetskog Saveza”, prenosi Delfi.

Još 2000. godine je usvojen zakon u parlamentu koji obvezuje vladu da pregovara s Moskvom o izračunu štete koju je od strane SSSR-a pretrpjela Litva, navodi se u članku.

Tada je šteta procijenjena na oko 20 milijardi dolara. Sedamnaest godina kasnije, ”Centar za proučavanje genocida i otpora naroda Litve”, na temelju iskustva znanstvenika iz Latvije, namjerava točno utvrditi i obrazložiti ovaj iznos, piše Delfi.

Direktorica centra, Teresa Birutė Burauskayte, rekla je kako će nakon daljnje istrage biti moguće odrediti i objaviti ”konačnu štetu od početka okupacije”.

Međutim, trenutno se ne može pokrenuti posao, jer Litva ne može pronaći stručnjaka koji bi želio raditi za prosječnu plaću.

”Takvog zaposlenika ne možemo naći, a napraviti iznimku za ovaj posao, i platiti ga tri ili četiri puta više, bilo bi neetično prema ostalim našim zaposlenicima”, objasnila je Burauskayte.

Delfi podsjeća da su 2015. ministri pravosuđa baltičkih zemalja potpisali deklaraciju čiji je cilj bio ”izračunati patnje i štetu zbog sovjetske okupacije i tražiti naknadu za počinjene zločine na međunarodnoj razini”.

Osim ove zanimljivosti, ”Centar za proučavanje genocida i otpora naroda Litve” je poznat i po službenoj izjavi kako litvanski kolaboracionisti, prije svega  Jonas Noreiko koji je od novih vlasti posthumno nagrađen visokim odličjem, nisu krivi za ubojstva Židova u zemlji tijekom Drugog svjetskog rata, jer su na prijevaru bili uključeni u aktivnosti protiv Židova od strane nacističkih vlasti. Prema tome, centar ne može sastaviti spisak Litvanaca su bili uključeni u genocidu nad Židovima i ubijanje civila.

Za kraj spomenimo kako ni službeni Tallinn nikada nije osudio njemačku okupaciju Estonije 1941. i službeno je jedini okupator Estonije bio Sovjetski Savez.

Tijekom ratnih godina je u Estoniji bilo 25 nacističkih koncentracijskih logora s lokalnim osobljem. Već u 1942. je Estonija je potpuno ”očišćena” od  Židova, o čemu su estonski saveznici radosno izvijestili Führera u Berlinu.

Hoće li Rusija ikada isplatiti odštetu Litvi, čak i ako nađu desetine tisuća eura ”viška” za znanstvenika koji bi uspio utvrditi točan iznos ”štete” uzrokovane ”sovjetskom okupacijom”? Teško je povjerovati u to, čak i ako nekakav ”međunarodni sud” Europske unije i donese takvu presudu. Možda vlasti u Litvi to dobro znaju, stoga i odugovlače s ovim poslom, koji je zamišljen 2000. godine, kada je Rusija bila gotovo na koljenima, da su čak i baltički patuljci imali hrabrosti izmišljati financijske potraživanja za ”štetu” koju bi i trebala nadoknaditi Moskva.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Lakše je izračunat materijalnu štetu od preokupacije i štetu u nestanku Litvanaca kojih je najviše od svih EU država od 1990.
Pa kad se sve izračuna more se napravit i prijeboj.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Ma papci. istina, o toe su razmišljalo za vrijeme pijanog Jeljcina, kad su svi razmišljali što će uzet od Rusije, a sada ”nemaju para” da plate povjesničara i matematičara da izračunaju tu navodnu ”štetu”

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije

Balticke NATO podguzne musice vise ne znaju sta pametno smisliti protiv Rusije, pa se bave svakakvim baljezgarijama. Bednici .

Igor
Gost
Igor
3 godine prije

Govna kvinsliska bila, govna kvinsliska i ostala

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Mislim da je to jednostavno. Ako je to bila okupacija, a ja tako ne mislim. Zašto? Jer su sve tri baltičke republike bile savezne republike SSSR-a, i kao takve, imale su pravo na samoopredijeljenje, uključujući pravo na otcjepljenje. Sukladno po svim Ustavima SSSR-a, i ustavima svake sovjetske republike ponaosob.
Zaboravlja se da je vrh SSSR-a upravo baltičkim republikama obećao potpunu nezavisnost, već 1991, ali je opći raspad SSSR-a to sve ubrzao. Pa su sih 15 republika postale međunarodno priznate države 25.12.1991.godine.
Zaboravlja se da je Litva, u miraz kao sovjetska republika, nakon Drugog svjetskog rata, dobila jug današnje Litve, sa sadašnjim glavnim gradom Vilnijusom (to je do 1939 bio dio Poljske), kao i izlaz na more sa do tada njemačkim gradom Memelom. Kojeg su preimenovali u Klajpeda. Litva je dobila i dio ex-njemačke zemlje Pruske.
Eto to je ono šta znamo mi koji nešto znamo.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  zlatan

Ali suvremeni litvanci znaju za baltičke puteve, za onaj čudnovati napad CA na litvanske pobunjenike, na slavljenje takozvane šumske braće kao narodnih heroja,mah…što reći nego da su ti baltički narodi možda bili i najzagriženiji antisovjeti.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Zvrk

ZVRK, istina je da su baltičke republike u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, bile najurednije u SSSR-u. Tamo je bilo važno sjedište sovjetskog dizajna, proizvodnja namještaja, sofisticirana industrija i koješta drugo.
Zvrk, toliko mrziti nije ljudski. Na stvarnost oko sebe treba gledati realnim očima, nikako drugačije.

Hash
Gost
Hash
3 godine prije

Tužno i žalosno. Izem ti državu koja za”nacionalni interes” težak min 20 milijardi $ ne može naći crkavici od plate za jednog stručnjaka.
Prijedlog: aktiviraju tel broj sa po 1 €.
Kako su puni rusofoba biće i viška love.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Mislim da bi oni trebali izračunati štetu koju su sami sebi prouzročili napuštanjem SSSR-a i to javno priznati !
…a to što će im Rusija platiti mogu lako objesiti mačku o rep 😉

Zorule
Gost
Zorule
3 godine prije

Ne razumijem zasto oni taj racun salju Rusiji? Neka ga posalju SSSR-u.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Kom na onaj dio gdje kaze da nisu krivi za ubijanja u ww2, mimo sad cinjenica svih o ww2, onda nisu krivi ni Austrijanci, Španjolci, Japanci, Francuzi, Belgijanci, Ndhovci…..ne svi, oni koji jesu….jer su na prijevaru bili ukljuceni..
Kondom na sudu: “Nisam kriv, navukli su me !!!!” 🙂 🙂
Ne mogu naci osobu za izracun, tragikomedija, Delboy Trotter ce im izracunati 🙂 🙂

Angela
Gost
Angela
3 godine prije

A, ja, ja, ja, a kako bi “to” oni pa “naplatili” Rusiji? Naravno, sve to ide iz americke kuhinje, i CIA propagande, samo neka je protiv Rusije pa makar i nebuloze. Poenta ove propagande je da je Rusija genocidna nacija a ne naplacivanje virtualnog duga. Poznata americka kakafonija guslanja protiv Rusije jos od Drugog Svetskog rata, ali i pre. Naprimer: Cercil je trazio od amera da baci atomsku bombu na SSSR dok je jos Drugi Svetski rat uveliko trajao.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Angela

ANGELA, ma pobogu, zašto pišeš neobrazovane gluposti? Zbog takvih pisanija ajmo reći, ozbiljni komentatori pobjegnu. Sa ovakvih portala. Jer, prva američka A-bomba je “proizvedena” tj.prva uspješna proba je napravljena 16.7.1945. Kada je rat u Evropi već bio gotov….Isto tako u ljeto iste godine, na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji u ljeto 1945, konzervativci i Churchill su izgubili izbore i Churchill je prešao u opoziciju.
Postoji nedokazana tvrdnja da je negdje krajem četrdesetih Churchill kada je bio u privatnoj posjeti SAD-u, od tadašnjeg američkog predsjednika tražio da A-bombama zaspe najvažnije gradove SSSR-a. Jer svi su znali da je SSSR na putu da postne nuklearna sila. I postao je dana 29.8.1949., tada je prvi put detonirana sovjetska bomba.
Navodno je, ako je istina da je to Churchill tražio od američkog predsjednika, Truman to odlučno odbacio. Ipak je bio državnik, a opet je pitanje kolikoje to sve istina.

Drdrdr
Gost
Drdrdr
3 godine prije

Sssr je bila jedina zemlja koja je hranila svoje kolonije. Dobro da su ih se rijesili.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Drdrdr

DRDRDR, kako se SSSR riješio svojih kolonija? Koje su to kolonije bile? To je bila federacija, a ne kolonijalna sila. Kolonije su posjed neke države, ali na drugome kontinentu, koji nema fizičke povezanosti sa maticom. SSSR je bio jedna kompaktna teritorija, i sve sovjetske republike bile su dio zajedničke federacije. Koliko SSSR se nije riješio svojih nepostojećih kolonija, on je jednostavno nestao, nema ga više.
Zašto svi pište napamet? Ispadate bezveznjaci, koji samo nešto naškrabaju.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Sto si napet Zlatane…c c c c, Drdrdr je sarkazam napisao, a i Angela je malo u rukavicama iznjela svoje vidjenje, ali bit je tu.
Laki je malo nervozan, umro Pantelija

POVEZANE VIJESTI

Izbornik