“Lovci na ISIL” i “misteriozna bojna Turan” se pripremaju za čišćenje Idliba

Vojnik - Lovac na ISIL
13 komentara

Prema sirijskim izvorima se elitna jedinica 5. Legije sirijske vojske, “Lovci na ISIL”, priprema za sudjelovanje u operacijama na jugu Idliba. Tamo će se boriti protiv terorista koalicije Hayat Tahrir Al-Sham i dijelova terorista takozvane “Islamske države” u maloj enklavi sjeveroistočno od Hame.

Prema do provladinim izvorima, “Lovci na ISIL” šalju neke od svojih jedinica iz provincija Deir Ez-Zor i Homsa sjeverno od Hame. Prema izvješćima, ova elitna skupina je uz pomoć ruskih savjetnika počela stvarati nove jedinice na sjeveru Hame.

Trenutno je smještena u većinski kršćanskom gradu Shuqaylabiya, 40 kilometara sjeverozapadno od administrativnog središta pokrajine Hama, gdje se odnedavno provodi obuka novih boraca uz sudjelovanje “Lovaca na ISIL”.

Pretpostavlja se da će jedinica očistiti malu enklavu preostalog kalifata, područje oko 70 kilometara istočno od mjesta okupljanja, ali i da će sudjelovati u borbama protiv Al-Nusra fronta u Idlibu u najavljenoj ofenzivi na zračnu luku Abu Duhur.

Zastava - Lovci na ISIL
Zastava – Lovci na ISIL

Neki vojni stručnjaci vjeruju da je ova jedinica usko povezana s ruskom privatnom vojnom skupinom, bojne “Turan“.

Novinar Ilker Akgüngör piše kako su bojnu “Turan”, koja se bori u Siriji, čine predstavnici turkmenskih naroda iz Središnje Azije.

Prema snimkama objavljenim na internetu, “Lovci na ISIL” su visoko obučeni borci i učinkovito su provodili kampanje čišćenja raznih područja.

Bojna “Turan”, koju čine posebno obučeni vojnici, poslani od Rusije do Sirije, a viđeni su u Deir Ez-Zoru, području Aqayribata i mjestima gdje su djelovali “Lovci na ISIL”.

O bojni “Turan” se malo zna, a čak je ruski mediji nazivaju “misterioznom”. Najvećim dijelom se sastoji od Kazaka, naroda Jakutije, Kirgiza, Uzbekistanaca, Tadžika, Azera i Turkmena.

Plaćenička bojna je poslana u Siriju u borbu protiv ISIL-a i služi se nekonvencionalnim metodama vođenja vojnih operacija.

Ilker Akgüngör piše da su u redovima bojne “Turan” i bivši pripadnici ruskih specijalnih snaga, a procjenjuje se da broji od 800 do 1200 ljudi. Osim toga, bojna se nadopunjuje bivšim vojnicima posebno obučenima za metode vođenja gerilskog rata, a obuka im traje osam mjeseci.

Zanimljivo je da je bojna “Turan”, kako tvrdi Akgüngör, uglavnom sastavljena od vojnima muslimanske vjeroispovijesti, a prosječno su stari od 30 do 50 godina. Prema objavama na društvenim mrežama su ostvarili važne pobjede u ratu protiv terorista Islamske države.

Ruski mediji su primijetili veliki doprinos ove postrojbe u uspješnoj borbi protiv terorista, a reportažu o njima je prenijela i ruska vojna televizija “Zvijezda”, iako se u reportaži o bojni i njenom djelovanju često koristila riječju “navodno”, čime kao da se ograđuje od navedenog. No, kako je televizija “Zvijezda” vojni medij, sama činjenica da je izvijestila o aktivnostima ove skupine neizravno potvrđuje njeno postojanje.

U početku je u Hamu trebalo doći 400 boraca, ali je kasnije viđena u Homsu, Palmiri i drugim područjima Sirije, gdje se borila na strani vladinih snaga.

Navodi se da skupina ne koristi samo rusko oružje, već i oružje zemalja NATO pakta i među borcima su primijećene američke puške M-4 i M-16.

Oporbeni ruski mediji pišu o neprihvatljivosti metoda ratovanja bojne “Turan” i da se postrojba po ničemu ne razlikuje od terorista “Islamske države”, kojoj su u dobro isplaniranim i provedenim operacijama nanijeli velike udarce.

Idol im je Tamerlan

Ilker Akgüngör piše kako na se na obilježjima ove skupine  može se vidjeti natpis “Turan”, ruka u kojoj je puška i tri točke. Iznad slike puške je izreka “Snaga je u pravdi“, koja se pripisuje Tamerlanu, a tri točke bi trebale bi simbolizirati zastavu Timuridskog Carstva koje je postojalo od 1370. do 1507. godine.

Vojnik bojne Turam / Simbol Tamerlan – oznake koje dokazuju pretpostavke

Vojnik - oznake koje dokazuju pretpostavke - Turam

FOTO – Vojnik bojne Turan čuva teroriste

Lovci na ISIS
Lovci na ISIL

Trenutno bojna “Turan” broji 1200 ljudi, a društvene mreže se često naglašava povezanost bojne s Lovcima na ISIL. Ruski list Moskovski Komsomolec je razgovarao s bivšim borcima i napisao kako su za borbe u Siriji mjesečno primali 150 tisuća rubalja, što je oko 2600 dolara. Plaća zapovjednika je četiri tisuće dolara mjesečno.

No, bojna “Turan”, bez obzira na optužbe ruskih oporbenih medija, razlikuje se od jedne od najvećih privatnih vojnih tvrtki svijeta, američkog “Blackwatera“, koji dobiva poslove od State Departmenta, Pentagona, CIA-e vrijedne nekoliko stotina milijuna dolara, ne samo po visini plaća, nego i po poslu kojeg obavlja.

“Blackwater” je pružao podršku operacijama američke vojske prvenstveno u Afganistanu i Iraku. Osnovan je 1997. godine i zapošljava tisuće plaćenika. Od 2006. godine također pruža zaštitarske usluge američkim diplomatima, a zbog zločina u Iraku i optužbi za mučenja, zlostavljanja, ubijanja je navodno raspuštena, iako je samo promijenila ime u “Academi“.

Sudeći po šturim informacijama koje na internetu objavljuju bojna “Turan” i “Lovci na ISIL”, među kojima su u prvi plan uglavnom ističu sirijski borci, riječ je o dvije skupine koje imaju visoku razinu koordinacije na bojnom polju. Potvrdi li se informacija da se u blizini Hame stvara jedinica za čišćenje terorista u tom području, vijest o predstojećoj kampanji za oslobođenje Abu Duhura i obližnje zračne baze je gotovo sigurno sljedeći korak sirijske vojske i saveznika.

ISILTuran
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

Lijepa vijest…”Turanu” želimo puno sreće u uništavanju preostalih “ljigavaca”

1.komentar
6 godine prije

Hipotetski, sta bi bilo sa Balkanom u narednoj deceniji, da nije bilo adekvatnog odgovora Rusije na bliskom istoku.Ko zna sta su pripremili za “Zapadni Balkan”.Mogla bi detaljna analiza da se napise o toj temi.
Preko mass medija su spinovali kako je ISIL neunistiv, uspeli su da slazu ceo svet, a sad je vec toliko puta dokazano da je tzv, “Borba protiv terorizma” samo paravan za ostvarivanje imperijalnih interesa.

Laki Topalović
6 godine prije

Vidio sam snimak s ovim zarobljenima. Jedan na arapskom veli: Njih ćemo zamijeniti za našu braću iz Rusije. One što su ubili ona dva zarobljena Rusa, navodno “dobrovoljca”, ajmo ih tako nazvati, uhvatili su jednog po jednog i pobili. Imaju fotografije na njihovoj Twitter stranici.

čitalac
6 godine prije

Hm… Ne znam jeli Rusima ovo pametan potez. Da se oni jednom ne okrenu protiv vas? Radi se o pripadnicima naroda srednje azije koji se svi mogu u budućnosti okrenuti ka separatizmu. U tom će im slučaju ovi borci biti od velike koristi…

Miller
6 godine prije

Ovo su Turkmenski vojnici, Idlib je u podjeli sa Rusijom i Iranom dobila Turska. Kako joj se ne ratuje protiv Al Nusre nafatala je Turkmenske vojne veterane platila ih i dala logistiku da za nju ciste podrucje koje su inace prije ovog rata i naseljavali. Turska je to podrucje uzela samo da napravi tampon prema Kurdima…koje ce vjerovatno napasti kad bude pogodan trenutak. Isti pripadnici ove etno grupacije djeluju prema Kurdima i u Iraku. Dakle nisu uvezene jedinice vec domicilno stanovnistvo

antun comb
6 godine prije

jes, jes, lovci na maglu……… Syrian Army’s Warplane Downed by Militants Near Hama, Pilot Killed – Reports. Middle East: 19:46 26.12.2017_ It has not been immediately clear which militant group was responsible for the plane’s downing. According to local media reports, a Syrian army’s military aircraft has been downed by militants in the Hama province. “The military aircraft crashed in the vicinity of Hama after it was shot by terrorists; the pilot was killed,” a source told the Syrian state-run SANA news agency. It has not been immediately clear which exactly militant group was responsible for the plane’s downing, while Damascus has yet to comment on the attack. According to Al Masdar media outlet, terrorists allegedly first captured the pilot and then killed him; however, the information has yet to be officially confirmed. The plane, reportedly identified as a L-39 Albatros, was downed by anti-aircraft machine guns belonging to the… Čitaj više »

Kan Horde
6 godine prije

S Tamerlanom naprijed !
Ilitiga Timur Lenkom….vraća li se konačno i Horda ? 🙂

Drazen
6 godine prije

ISIL valja zaustaviti u samom zacetku prestati doturati oruzije I slati instruktore.,kasno je kad su vec na terenu I one ce mjenjati taktiku tako da teroru nikad KRAJA.Bit svega je rjesiti pitanje Palestine bez toga necemo vidjeti Mir.

čitatelj portala
6 godine prije

Sretno im u oslobađanju Sirije.
🙂 radi blagdanskog raspoloženja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI