fbpx

Macron izaziva ‘dijalog’ s Iranom, prijeti ‘posljedicama’ kršenja nuklearnog sporazuma

Emmanuel Macron

Dok se Iran priprema za obogaćivanje urana, iznad granice koja je dopuštena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako su se Pariz i Teheran dogovorili da “istraže” dijalog, istovremeno prijeteći nezadovoljnom Iranu “posljedicama”.

“Predsjednik Republike složio se sa svojim iranskim kolegom da do 15. srpnja istraži uvjete za nastavak dijaloga”, objavio je Elysee u svojoj izjavi kasno u subotu, ubrzo nakon telefonskog razgovora između Macrona i njegovog iranskog kolege Hassana Rouhanija. Macron je rekao da će se obratiti iranskim vlastima i drugim stranama sporazuma iz 2015. u nadi da će raspršiti napetosti.

Međutim, poziv Macrona za dijalog izazvao je prijeteći prizor, upozorivši Islamsku republiku na odmazdu ako nastavi ići iznad ograničenja koja su nametnuli sporazumi o zalihama urana i razini obogaćivanja, kazavši kako će posljedice “nužno slijediti”.

U svojoj izjavi nakon telefonskog poziva, Rouhani je ponovio kako bi najbolji način za oživljavanje razgovora i spašavanje sporazuma bio suspenzija svih sankcija izrečenih Iranu.

“Zaustavljanje svih sankcija može biti početak dinamike između Irana i P5+1”, kazao je. “Europska unija trebala bi ispuniti više svojih obveza i poduzeti više mjera kako bi spasila sporazum.”

U njegovoj izjavi također se navodi da je Macron učinkovito priznao kako Europa nije uspjela nadoknaditi štetu koju su iranskoj ekonomija nanijele američke sankcije. “Prihvaćamo kako djelovanje Europe, kako bi se nadoknadile američke sankcije, nije bilo učinkovito i uspješno, ali učiniti ćemo sve što možemo kako bismo to nadoknadili”, Macron navodi u priopćenju za medije.

Sporazum o nuklearnom naoružanju „ljulja se“ otkako se američki predsjednik Donald Trump povukao iz njega u svibnju prošle godine, pogodivši Teheran sankcionirajućim kaznama. Iran je optužio tri europske stranke u sporazumu (Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku) kako ne čine dovoljno kako bi nadoknadile gubitke koje je Trumpov potez izazvao.

Frustriran nedostatkom djelovanja EU, Teheran je izjavio kako će početi kršiti granice za nuklearno obogaćivanje sve dok Europa ne poduzme značajne korake kako bi u potpunosti vratila trgovinske odnose. U ponedjeljak su iranske zalihe obogaćenog urana premašile granicu od 300 kg. Sljedeći korak je obogaćivanje urana iznad granice od 3,67 posto. Taj korak predviđen je za nedjelju.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” Sljedeći korak je obogaćivanje urana iznad granice od 3,67 posto. Taj korak predviđen je za nedjelju.”
Taj korak se dogodio, Iranci danas objavili. I rekli da će biti novosti svkih 60 dana. I da očekuju nove inicijative.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Iran se pridržavao sporazuma, USA su ga prekinule, EU ga se ne pridržava. I što sada želi neostvareni Napoleon?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  nekoime

Da tako i ostane.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Islaskom JewSA-a iz Sporazuma Iran nema obavezu uopće ga se pridržavati.
Macron? Redikul gori od Hollanda…

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Sta ce uciniti ovaj Francuski pijetao moze samo Irance nasmijati pa da mozda umru od smijeha.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Baš se i Macrona nešto pita……. ?
Eeee, onda će sigurno ispasti nešto od toga…..

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Nije li Francuska predvodila napad na Libiju? Godinama su Europske zemlje držale Libiju pod sankcijama i kojekakvim restrikcijama. Onda su odlučili uništiti Libiju, sada je Europa sve prepustila Turskoj da održava ratno stanje u Libiji u korist Amerike i Europe. Sada isto rade sa Iranom, pošto Iran ne mogu sada napasti, pokušavaju ga bar razoružati, kao što je bila Libija razoružana. Kada EU i Amerika vidi da imaju priliku za napad na Iran onda će i Iran napasti kao što su napali Libiju. Gadafi je vjerovao Europijskim političarima pa je završio krvave glave sa metkom u čelu, Libiju su pretvorili u pepeo dio stanovnika je pobijen dio se iselio dio živi svakodnevno strahujući za život. To je taj dijalog koje zaziva ovaj žabar.

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Ante

u Libiji su vojno sudjelovali protiv Gaddafija Francuzi, Talijani, Španjolci, Kanađani, Grci, Danci, Belgijanci, Novežani, Šveđani, ali kad je Iran u pitanju nema nikoga od njih jer su na vrijeme pobjegli od pakla IRGC-a, Kataiba Hezbollaha, Sadrista, Houtija, libanonskog Hezbollaha i sad čekaju rasplet i taktiziraju, lako je bilo preuzeti rizik u Libiji, Siriji, Somaliji i Afganistanu ali sad bi im brodovi stvarno mogli završiti na dnu mora pa su izbjegli takav scenarij uključujući i Macrona koji se sa distance verbalno prepucava sa iranskim rukovodstvom, rizik je veliki jer su sve baze SAD-a, Velike Britanije i Saudijske Arabije u regiji na dometu terorista i fanatika IRGC-a, iračkih milicija, Houtija i Hezbollaha, baštinici slobodnog svijeta SAD i Velika Britanija, jedina demokracija na bliskom istoku Izrael i Saudijska Arabija brane najviše tekovine zapadne civilizacije slobodu, demokraciju, tržište i višestranačje u situaciji kad su svi drugi pali na koljena pred iranskom apokaliptičkom sektom i tmurnim scenarijem nuklearnog oružja, regionalnog rata i svjetskog ekonomskog kaosa

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  burt

To @burt!
Nahvali Saudijsku Arabiju, ko da je prvak u svim svjetskim vrlinama. 😂

O bože.. iz puške..

P***!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  burt

”……. Izrael i Saudijska Arabija brane najviše tekovine zapadne civilizacije slobodu, demokraciju, …….”
Nedilje ti
Jesi naša’ ‘ko će bit’ ”moralna vertikala”.
Ajmo se vratit’ na ono o magnetskom polu…….
Po tebi mi se pari da tu ima nešto.
P.S.
A već kad lupamo….. pazi ovo;
Kažu da kad je pijan, mrav uvijek pada na desnu stranu.

burt
Gost
burt
1 godina prije

kad je bila pustinjska oluja protiv Iraka 1991 upravo su svi tadašnji NATO saveznici govorili da se Saudijska Arabija skupa sa ostalim državama našla na strani slobodnog svijeta u borbi protiv Saddamove agresije na Kuvajt, i danas je na strani slobodnog svijeta protiv Irana a to što su tadašnji NATO saveznici iz Iraka danas pobjegli od Irana pred apokaliptičkim najavama IRGC-a, Hezbollaha, Houtija o destruktivnom i rušilačkom civilizacijskom zastranjenju i prestanku postojanja Izraela i SAD-a govori u prilog da se umjesto tih NATO patuljaka sada Saudijska Arabija skupa sa SAD-om i VB-om nalazi na braniku zapadnog svijeta

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  burt

🙂
Nek’ neko javi tamo……
Da će mi sad ponedjeljak biti manje grozan!

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  burt

Likovi poput Bruta za vrijeme komunizma su se zalagali za Jugoslaviju i za tekovine komunističke partije. Kada su ti koji su se pravili da se zalažu za komunizam opljačkali Jugu i više se nije imalo što pljačkati isprovocirali su rat. Kada je došla demokracija sada se zalažu za demokraciju usput pljačkajući sve što im padne pod šape. Kada propane demokracija, onda će opet isprovocirati rat, pa će reći da zapadne vrijednosti i demokracija više ne valjaju. Pa će se zalagati za jednog svjetskog vođu jednu vladu na čelu sa Amerikom. Tko se bude bunio završiti će u konc logoru, kao nepodoban. Toliko o tvojem zalaganju za najviše tekovine zapadne civilizacije slobodu, demokraciju. Svaki puta kada pročitam ovaku nebulozu o zalaganju odmah me sjeti kako su se zalagali lažni komunisti za vrijeme juge i točno znam kako će to završiti.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Ante

Uvijek je imao važna zaduženja.
Prvo od partije.
A onda od stranke.

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Ante

nisu još izmišljene veće vrijednosti od slobode i demokracije zapadnog tipa, Izrael je jedina demokracija na bliskom istoku slična zapadnim vrijednostima ali Izrael nije u lakoj situaciji, s jedne stane je u dometu iranskih krsterećih projektila, s druge strane je u dometu Hezbollaha a s treće strane u dometu Hamasa, ni Saudijska Arabija nije u lakoj situaciji i tamo su s jedne strane iranski projektili s druge iračke milicije s treće Houtiji, da je lako s Iranom nebi bio na sedmom i posljednjem mjestu s liste sedam država a nikad nije bilo teže situacije za branitelje slobode i demokracije nego je kriza s Iranom

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  burt

🙂
Dušu dalo…..
Za mazohiste!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  burt

Burte
Jednom sam potegnula pitanje zašto Iran nije prije bio cilj…
Naime, izgleda da ‘branitelji slobode i demokracije’ nemaju baš vojne prioritete, nego neke druge, od kojih je najvažniji – pohlepa.
A malo i saveznici tj vazali imaju svoje potrebe, a malo neke institucije…
😊 I tako, lijepo; Iran ojačao, Hamas, o Hesbolahu da ne pričam…i da, ne zaboravimo… Ruse 😃

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Lucija

u svijetu se od 2001 svašta događalo SAD i NATO intervencije protiv Talibana, Bin Ladena, Saddama, Gaddafija, Assada, ISIS-a, Al Qaede, al Shababa, rušenja diktatora s vlasti, gerilski ratovi, sve se to događalo u onih šest država sa liste od sedam, jedino nije bilo vojne intervencije i stranih trupa u Iranu sedmoj i zadnjoj državi s liste, u povijesti još nije bilo SAD vojne intervencije protiv države koja ima 82 mil. stanovnika

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ante

Ante
Ovo bi trebao biti komentar mjeseca…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  Ante

a, ne za toliku podlost moras biti pametniji!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  burt

@burt

Da ti je neko iz NATO-a 1991. rekao da će saudijski državljani sudjelovati u napadu na New York 11/9/2001.. rekao bi mu da je lud?

Jel tako burte?

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  burt

Cilj je spraviti čim več vahabitov v Evropo Evro in Evropa sta ovira na Trumpovi poti. ZDA želijo uničiti Evropo.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  burt

Jel ovo ironija ili neznanje?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ante

Jos gore, Pukovnik nije zavrsio sa metkom u celu, nego silovan uzarenom sipkom i prebijen na smrt, kao macka, od islamistickih saveznika zapada, koji su cijelim tijekom ‘pogubljenja’, vikali , ‘allahu ekber’. To su nove, mlade, demokratske snage , koje svesrdno podrzavaju zapadnu politiku u Libiji (a i ona njih). Pa, u Libiji se na svakom koraku vidi napredak, u odnosu na vrijeme Pukovnikove ‘strahovlade). Dabogda vam ti osloboditelji oslobadjali maticne drzave.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  Ante

Sve istina i nitko ne mari, a kad im ubiju novinare koji su ismijavali ono sto je najsvetije muslimanima, citav svijet pod uticajem medija seta okolo s svijecama njima u spomen…

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

I ova karikatura nekome prijeti !Makron pogledaj se u ogledalo prije nego sto pocnes prijetiti. Smijesan si, u Iranu je sad zemljotres koji si ti izazvao svojim prijetnjama.Dobro kaze Zadranin a ja cu samo prosiriti; Pljuc, Pljuc, Pljuc…….

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Zadranine, morat ces parentirati svoj sufix, i naplacivati koristenje, barem kunu poi clanku, i meni i ostalima. Ipak, tuzno je da toliko komentara, treba takav zavrsetak.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Francija bi, če bi spoštovala sporazum napisala kazen Totalu.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Francija je prva prekršila sporazum. Total je prekršil sporazum in Iran bi moral že takrat začeti bogatiti URAN. Rohanija in Zarifa bi morali odstaviti in postaviti Ahmadinedžada.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@puki
Sve pet.
Izvini pajdo, ali………
@burt
”Saudijska Arabija, skupa sa ostalim državama je na strani slobodnog svijeta Na braniku najviše tekovine zapadne civilizacije slobode, demokracije, tržišta i višestranačja u situaciji kad su svi drugi pali na koljena pred iranskom apokaliptičkom sektom i tmurnim scenarijem nuklearnog oružja, regionalnog rata i svjetskog ekonomskog kaosa.”

Ne more jače od ovog.

burt
Gost
burt
1 godina prije

istina je EU i NATO mekušsci boje se i to treba otvoreno reći boje se sukoba sa Iranom i vojnih i politčkih posljedica toga jer nisu u pitanju samo IRGC u Iranu nego i ekstremističko-teroristička mreža libanonskog i iračkog Hezobllaha i Houtija u drugim državama, rizik je velik i zato su na drugoj strani ostali samo najači koji su se sposobni nosit s rizikom apokaliptičkih najava

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  burt

Tebe hrabrog ratnika, treba stavit na celo NATOa, da nas sve vodis u nove osvajacke ratove da sirimo skupa demokraciju gdje god ima nafte!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Rasturio je zute prsluke, a sad rastura po svijetu! Da netko nebi pomislio kako navijam za njega i njemu slicne, nikako ali to je nazalost cinjenica!

Max
Member
Max
1 godina prije

Macron ima plan odmazde akp ae Iran ne pokori poslat će im svoju suprugu. LOL. a sad ozbiljno Iran je suverena zemlja kojo makroni Ne mogu ništa.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik