Macron izaziva ‘dijalog’ s Iranom, prijeti ‘posljedicama’ kršenja nuklearnog sporazuma

Emmanuel Macron
34 komentara

Dok se Iran priprema za obogaćivanje urana, iznad granice koja je dopuštena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako su se Pariz i Teheran dogovorili da “istraže” dijalog, istovremeno prijeteći nezadovoljnom Iranu “posljedicama”.

“Predsjednik Republike složio se sa svojim iranskim kolegom da do 15. srpnja istraži uvjete za nastavak dijaloga”, objavio je Elysee u svojoj izjavi kasno u subotu, ubrzo nakon telefonskog razgovora između Macrona i njegovog iranskog kolege Hassana Rouhanija. Macron je rekao da će se obratiti iranskim vlastima i drugim stranama sporazuma iz 2015. u nadi da će raspršiti napetosti.

Međutim, poziv Macrona za dijalog izazvao je prijeteći prizor, upozorivši Islamsku republiku na odmazdu ako nastavi ići iznad ograničenja koja su nametnuli sporazumi o zalihama urana i razini obogaćivanja, kazavši kako će posljedice “nužno slijediti”.

U svojoj izjavi nakon telefonskog poziva, Rouhani je ponovio kako bi najbolji način za oživljavanje razgovora i spašavanje sporazuma bio suspenzija svih sankcija izrečenih Iranu.

“Zaustavljanje svih sankcija može biti početak dinamike između Irana i P5+1”, kazao je. “Europska unija trebala bi ispuniti više svojih obveza i poduzeti više mjera kako bi spasila sporazum.”

U njegovoj izjavi također se navodi da je Macron učinkovito priznao kako Europa nije uspjela nadoknaditi štetu koju su iranskoj ekonomija nanijele američke sankcije. “Prihvaćamo kako djelovanje Europe, kako bi se nadoknadile američke sankcije, nije bilo učinkovito i uspješno, ali učiniti ćemo sve što možemo kako bismo to nadoknadili”, Macron navodi u priopćenju za medije.

Sporazum o nuklearnom naoružanju „ljulja se“ otkako se američki predsjednik Donald Trump povukao iz njega u svibnju prošle godine, pogodivši Teheran sankcionirajućim kaznama. Iran je optužio tri europske stranke u sporazumu (Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku) kako ne čine dovoljno kako bi nadoknadile gubitke koje je Trumpov potez izazvao.

Frustriran nedostatkom djelovanja EU, Teheran je izjavio kako će početi kršiti granice za nuklearno obogaćivanje sve dok Europa ne poduzme značajne korake kako bi u potpunosti vratila trgovinske odnose. U ponedjeljak su iranske zalihe obogaćenog urana premašile granicu od 300 kg. Sljedeći korak je obogaćivanje urana iznad granice od 3,67 posto. Taj korak predviđen je za nedjelju.

Američke sankcijeNuklearni sporazumObogaćivanje urana
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

” Sljedeći korak je obogaćivanje urana iznad granice od 3,67 posto. Taj korak predviđen je za nedjelju.”
Taj korak se dogodio, Iranci danas objavili. I rekli da će biti novosti svkih 60 dana. I da očekuju nove inicijative.

nekoime
4 godine prije

Iran se pridržavao sporazuma, USA su ga prekinule, EU ga se ne pridržava. I što sada želi neostvareni Napoleon?

palermo
4 godine prije

Islaskom JewSA-a iz Sporazuma Iran nema obavezu uopće ga se pridržavati.
Macron? Redikul gori od Hollanda…

Fenix
4 godine prije

Sta ce uciniti ovaj Francuski pijetao moze samo Irance nasmijati pa da mozda umru od smijeha.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Baš se i Macrona nešto pita……. ?
Eeee, onda će sigurno ispasti nešto od toga…..

Ante
4 godine prije

Nije li Francuska predvodila napad na Libiju? Godinama su Europske zemlje držale Libiju pod sankcijama i kojekakvim restrikcijama. Onda su odlučili uništiti Libiju, sada je Europa sve prepustila Turskoj da održava ratno stanje u Libiji u korist Amerike i Europe. Sada isto rade sa Iranom, pošto Iran ne mogu sada napasti, pokušavaju ga bar razoružati, kao što je bila Libija razoružana. Kada EU i Amerika vidi da imaju priliku za napad na Iran onda će i Iran napasti kao što su napali Libiju. Gadafi je vjerovao Europijskim političarima pa je završio krvave glave sa metkom u čelu, Libiju su pretvorili u pepeo dio stanovnika je pobijen dio se iselio dio živi svakodnevno strahujući za život. To je taj dijalog koje zaziva ovaj žabar.

Z.A.
4 godine prije

I ova karikatura nekome prijeti !Makron pogledaj se u ogledalo prije nego sto pocnes prijetiti. Smijesan si, u Iranu je sad zemljotres koji si ti izazvao svojim prijetnjama.Dobro kaze Zadranin a ja cu samo prosiriti; Pljuc, Pljuc, Pljuc…….

Mateja
4 godine prije

Francija bi, če bi spoštovala sporazum napisala kazen Totalu.

Mateja
4 godine prije

Francija je prva prekršila sporazum. Total je prekršil sporazum in Iran bi moral že takrat začeti bogatiti URAN. Rohanija in Zarifa bi morali odstaviti in postaviti Ahmadinedžada.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

@puki
Sve pet.
Izvini pajdo, ali………
@burt
”Saudijska Arabija, skupa sa ostalim državama je na strani slobodnog svijeta Na braniku najviše tekovine zapadne civilizacije slobode, demokracije, tržišta i višestranačja u situaciji kad su svi drugi pali na koljena pred iranskom apokaliptičkom sektom i tmurnim scenarijem nuklearnog oružja, regionalnog rata i svjetskog ekonomskog kaosa.”

Ne more jače od ovog.

burt
4 godine prije

istina je EU i NATO mekušsci boje se i to treba otvoreno reći boje se sukoba sa Iranom i vojnih i politčkih posljedica toga jer nisu u pitanju samo IRGC u Iranu nego i ekstremističko-teroristička mreža libanonskog i iračkog Hezobllaha i Houtija u drugim državama, rizik je velik i zato su na drugoj strani ostali samo najači koji su se sposobni nosit s rizikom apokaliptičkih najava

Emiliano Zapata
4 godine prije

Rasturio je zute prsluke, a sad rastura po svijetu! Da netko nebi pomislio kako navijam za njega i njemu slicne, nikako ali to je nazalost cinjenica!

Max
4 godine prije

Macron ima plan odmazde akp ae Iran ne pokori poslat će im svoju suprugu. LOL. a sad ozbiljno Iran je suverena zemlja kojo makroni Ne mogu ništa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI