Najviši američki centralni bankar podnio ostavku usred trgovinskog skandala

Richard Clarida
15 komentara

Potpredsjednik FED-a odlazi nakon što su medijski izvještaji insinuirali insajder trgovinu neposredno prije proglašenja pandemije Covid-19.

Potpredsjednik Uprave Federalnih rezervi Richard Clarida najavio je da će se povući dvije sedmice prije isteka njegovog mandata. Njegovi nedavno izmijenjeni finansijski izvještaji za 2020. pokrenuli su špekulacije o potencijalnoj insajder trgovini.

Imenovan od strane predsjednika Donalda Trumpa i potvrđen u septembru 2018, Clarida je bio glavni pomoćnik predsjednika FED-a Jeroma Powella. Njegova ostavka stupa na snagu 14. januara, saopštio je u ponedjeljak FED.

Claridaova ostavka dolazi ubrzo nakon medijskih izvještaja koji dovode u pitanje njegove trgovine akcijama u februaru 2020., neposredno prije potresa na tržištu zbog širenja novog koronavirusa. Clarida je prošlog mjeseca podnio revidirane finansijske izvještaje, a FED je rekao da njegov početni izvještaj sadrži „nenamjerne greške“.

Prema izvještaju, Clarida je prodao akcije u tri berzanska fonda 24. februara – samo nekoliko dana prije nego što je Powell najavio da će centralna banka pomoći da se spase ekonomija pogođena pandemijom – da bi jedan od fondova otkupio nazad tri dana kasnije. Prvobitno je rekao da je ovo dio „unaprijed planiranog rebalansa portfelja“.

Prema Wall Street Journalu, službenik za etiku FED-a rekao je da je Clarida radio„u skladu sa važećim zakonima i propisima koji regulišu sukob interesa“.

Claridaov mandat treba da istekne krajem januara. Predsjednik Joe Biden je već imenovao Lael Brainard kao njegovu zamjenu, a njeno ročište za potvrđivanje u Senatu zakazano je za četvrtak.

Ovo je treća velika ostavka u FED-u koja uključuje pitanja o potencijalnoj insajder trgovini. Prošlog septembra predsjednici dvije banke Federalnih rezervi najavili su prijevremeno penzionisanje. Eric Rosengren iz Bostonskog FED-a naveo je zdravstvene razloge, dok je Robert Kaplan iz Dalasa rekao da želi da eliminiše pitanja koja ometaju njegovu trgovinu akcijama.

Obojica su se suočila sa pitanjima u vezi sa svojim investicijama, koje su tehnički bile legalne prema postojećim pravilima FED-a, ali su izazvale ogorčenje demokrata u Predstavničkom domu i Senatu.

Američke Federalne rezerveBankaRichard Clarida
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlado Banja Luka
2 godine prije

Još jedan dokaz da se sve unaprijed znalo i da je tzv kovid običan projekat…

Dabljuhite
2 godine prije

Je li to ogorčenje bilo tipa biter lemon s kockom leda i koliko je trajalo ?

Simon
2 godine prije

Možda bi bilo interesantnije pisati o Vujčiću iz hrvatske narodne banke i njegovoj trgovini s diobucama banaka.
O njemu sad piše zloglasni Index koji nije ništa otkrio nego je dobio nalog od Vujčićevih i svojih gazda da ga baci u nemilost iz nama nepoznatih razloga. Zloglasni Index služi kao alat za discipliniranje i zamjenu dužnosnika u cilju povećanja efektivnosti trenutnih ili dovođenju efektivnijih dužnosnika, ali efektivnijih gazdama, a pigubnih za građane.
Prinjer je Možemo ili Pametno koji kad bi zamjenili HDZ još bi efektivnije za svoje gazde kontrilirali, ucjenjivali i sisali građane. Gradonačelnik Zagreba iz stranke Možemo ili neke slične globalističke upravo želi ukinuti naknsdu za svako rođeno dijete koje daje grad Zagreb.
Bez konteksta ova vijest iz Amerike malo kome nešto znači, a nekima znači kako čak eto demokracija djeluje dobro.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Po meni bi veca vijest bila da je npr. Sef policije u Becu stao uz narod i sve otvorio obecavsi da ce sluzit narodu a ne politicarima!
Sad ako je to istina, onda je vijest ako nije sorry…
Nisam u Austrji pa nije iz prve ruke.
Niti mi pada napamet vise ikada ondije ici…

Perun
2 godine prije

Potpredsjednik Uprave Federalnih rezervi Richard Clarida nije interesantan koliko Guverner Hrvatske narodne banke (HNB)…. Boris Vujčić službeno se mora očitovati o medijskim napisima vezanim za trgovanje vrijednosnim papirima banaka… ,,Guverner ” HNB sa prstima u pekmezu ….Lažov i lopov …..U Remetinec sa njim nije on svetac ….SFSN…

Lucija, prva
2 godine prije

“Plenković o HNB-u: Nije to tema koju šira javnost razumije, to je sofisticirano”

😄😄😄😂🤣🤣🤣

Max
2 godine prije

Kamatar uhvaćen u mućki.

abc
2 godine prije

Iza svake jake globalne prevare stoje jake banke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI